“4. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Soruları Cevapları 5. Ünite Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

4. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Soruları 5. Ünite Cevapları

4. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Soruları Cevapları 5. Ünite Sayfa 123

1. Aşağıda ışık kirliliği ile ilgili cümleleri içeren bir etkinlik verilmiştir. Işık kirliliğini azaltmak için alınabilecek önlemleri anlatan bu cümlelerin doğru (D) ya da yanlış (Y) olduğuna karar vererek ilgili ok yönünde ilerleyiniz. Vereceğiniz cevaplarla farklı yoldan dört çıkışa ulaşabilirsiniz. Buna göre, doğru çıkış hangisidir? 

A) 1B) 2C) 3D) 4

  • Cevap: B

2. Aşağıdaki resimlerde ders çalışan öğrenciler görülmektedir. Buna göre, hangi öğrencinin çalıştığı ortamda yapılan aydınlatma göz sağlığı açısından en uygundur?

A) Burcu’nunB) Ahmet’inC) Caner’inD) Damla’nın

  • Cevap: A

3. Bir grup öğrenci aşağıdaki afişleri hazırlıyor. Hangi öğrencilerin afişi, aile ve ülke ekonomisi açısından aydınlat ma araçlarının tasarruflu kullanımını içermektedir?

A) Seda ve Burak’ınB) Tarık ve Efe’ninC) Seda ve Efe’ninD) Tarık ve Burak’ın

  • Cevap: A

4.Bir grup öğrenci, aşağıdaki etkinlikleri yapıyor:Ayşe : Pencereye çift cam takıyor. Mert : Evinin etrafını köpükle kaplıyor.Tuna : Elektrik kablolarına plastik sarıyor.Özlem : Televizyonun sesini artırıyor.Hangi öğrencilerin yapmış olduğu etkinliğin amacı, ses kirliliğini azaltmak olabilir?

A) Ayşe ve Mert’inB) Mert ve Tuna’nınC) Tuna ve Özlem’inD) Ayşe ve Özlem’in

  • Cevap: D

4. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Soruları Cevapları 5. Ünite Sayfa 124

5. Aydınlatma ile ilgili öğrencilerin hazırladığı panolar aşağıdaki gibidir. Buna göre, hangi öğrencinin panosundaki bilgiler ışık kirliliğini azaltma amaçlıdır?

A) Yalnız Burcu’nunB) Mehmet ve Burcu'nunC) Burcu ve Murat’ınD) Mehmet ve Murat’ın

  • Cevap: D

6. Aşağıdakilerden hangisi ışık kirliliğini azaltmak için yapılan uygulamalardan biri değildir?

A) Sokak lambaları gökyüzüne doğru yönlendirilmelidir.B) Otomatik olarak yanıp sönen lambalar kullanılmalıdır.C) Elektrik direkleri yerden çok yüksek olmamalıdır.D) Zaman ayarlayıcıları ile aydınlatma zamanları kontrol edilmelidir.

  • Cevap: A

7. Üzerine hem sesli hem de görüntülü kayıt yapılabilen araç aşağıdakilerden hangisidir?

A) CDB) HoparlörC) MegafonD) Mikrofon

  • Cevap: A

8. Geçmişten günümüze yaygın olarak kullanılan aydınlatma araçları ile ilgili şekildeki gibi bir şema hazırlanmıştır. Bu şemada 1 ve 2 ile gösterilen yerlere yazılabilecek örnekler aşağıdakilerin hangisinde doğru verilmiştir?

  • Cevap: A

4. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Soruları Cevapları 5. Ünite Sayfa 125

9. Öğretmen bir soru sormuş ve öğrenciler aşağıdaki doğru cevapları vermiştir. Buna göre, öğretmenin sorusu aşağıdakilerden hangisidir?

A) Işık kirliliği nedir?B) Işık kirliliğinin olumsuz etkileri nelerdir?C) Işık kirliliğini azaltmak için alınabilecek önlemler nelerdir?D) Işık kirliliğinin nedenleri nelerdir?

  • Cevap: C

10. Aydınlatma araçları şemada gruplandırılmıştır. Bu şemada 1. ve 2. kutulara aşağı- dakilerden hangileri sırasıyla yazılırsa şema doğru olur?

A) Sokakta - EvdeB) Geçmişte - GünümüzdeC) Uzun süreli - Kısa süreliD) Evde - İş yerinde

  • Cevap: B

11. Geniş ve açık alanlarda konuşma yapılırken sesin şiddetini artırarak herkes tarafından işitilmesi için bazı araçlar yapılmıştır.1. Hoparlör2. Mikrofon3. MegafonYukarıdakilerden hangileri bu araçlardandır?

A) Yalnız 3B) 1 ve 3C) 1 ve 2D) 1,2 ve 3

  • Cevap: D

12. Bir öğrencinin sorduğu soruya arkadaşları aşağıdaki gibi açıklamalar yapmıştır. Bu açıklamalar doğru olduğuna göre öğrencinin aydınlatma ile ilgili arkadaşlarına sorduğu soru aşağıdakilerden hangisi olmalıdır?

A) Işık teknolojilerinden faydalanmak için neler yapılmalıdır?B) Geceleri çevrenin daha aydınlık olması için neler yapılmalıdır?C) Işık kirliliğini önlemek için neler yapılmalıdır?D) Aydınlatma araçlarının yaşamımızdaki önemi nedir?

  • Cevap: C

4. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Soruları Cevapları 5. Ünite Sayfa 126

13. Öğrencilerin yaşadıkları çevredeki ses kirliliği ile ilgili önerileri aşağıda verilmiştir. Buna göre, hangi öğrencilerin önerileri ses kirliliğini azaltmak amaçlıdır?

A) Yalnız EmirB) Yalnız MirayC) Miray ve AylaD) Emir ve Ayla

  • Cevap: D

14. Bir aile ses kirliliğini önlemek amacıyla evinin duvarlarında köpük, elyaf g ve cam yünü gibi malzemeler kullanmıştır. Evi, aşağıdaki ortamların hangisinde bulunan bir aile, böyle bir uygulamaya en az ihtiyaç duyar?

A) Havaalanının çok yakınındaB) Motorlu taşıtların çok fazla geçtiği yol kenarındaC) Meyve bahçelerinin çok olduğu bir köydeD) Otogar ve sanayi bölgesi yakınında

  • Cevap: C

15. Şemada verilen aydınlatma araçlarının ortak özelliği aşağıdakilerden hangisidir?

A) En iyi aydınlatan ışık kaynakları olmalarıB) Eskiden yaygın olarak ışık kaynağı amacıyla kullanılmalarıC) Günümüzde en yaygın kullanılan ışık kaynakları olmalarıD) Elektriği kullanan ışık kaynakları olmaları

  • Cevap: B

16. İnsanlar çok eskiden aydınlatma amacı ile meşale kullanıyordu. Daha sonra evlerin aydınlatılmasında gaz lambaları kullanıldı. Günümüzde enerji tasarrufu sağlayan ampuller kullanılmaktadır. Aşağıdakilerden hangisi anlatılan aydınlatma araçlarından biri değildir?

  • Cevap: A

4. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Soruları Cevapları 5. Ünite Sayfa 127

17. Bir öğrenci sınıftaki etkinlikte geçmişte ve günümüzde kullanılan aydınlatma araçlarına birer örnek verip sunum yapmak istiyor. Buna göre, öğrenci aşağıdakilerin hangisinde verilen araçları kullanmalıdır?

  • Cevap: D

18. Gürültü olarak ifade edilen sesler, ses kirliliği oluşturur. Bunu önlemek için bazı çalışmalar yapılır. Aşağıdakilerden hangisi bu çalışmalardan biri değildir?

A) Bina duvarlarının içine köpük, cam yünü gibi maddeler yerleştirilmesiB) Okulların, havaalanı ve otogar gibi yerlerden uzağa yapılmasıC) Ev pencerelerinin çift camlı olmasıD) Okul zili sesinin çevredeki ev ve iş yerlerinden duyulacak şekilde artırılması

  • Cevap: D

19. Binalarda ses yalıtımı iyi yapılmalıdır. Böylece ses kirliliği engellenebilir. Aşağıdakilerden hangisi bu amaçla yapılan uygulamalardandır?

A) Binanın yol kenarına yapılmasıB) Pencerelerin büyük ve çok sayıda olmasıC) Bina kapısına sesi uzaktan duyu- labilen alarm cihazı takılmasıD) Duvarların içine köpük, cam yünü gibi malzemeler yerleştirilmesi

  • Cevap: D

20. Aşağıdakilerden hangisi ses kirliliğini azaltmak için alınan önlemlerden biridir?

A) Evlerdeki elektrik süpürgesi ve çamaşır makinesi gibi araçların geç saatlerde kullanılmasıB) İnsanların toplu olarak bulunduğu yerlerde alçak sesle konuşulmasıC) Araçlar trafikteyken gereksiz yere kornaya basılmasıD) Radyo ve televizyonların yüksek sesle dinlenmesi

  • Cevap: B

21. Emir odasında kitap okumaktadır. Buna göre Emir, göz sağlığı için odasındaki numaralı aydınlatma araçlarından hangisini kullanmalıdır?

A) 1B) 2C) 3D) 4

  • Cevap: D

4. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Soruları Cevapları 5. Ünite Sayfa 128

22. Bir sokakta kullanılan aydınlatma ışıklarının durumu şekilde verilmiştir. Numaralanmış bu ışıklardan hangileri doğru aydınlatma yapmaktadır?

A) Yalnız 1B) Yalnız 2C) 1 ve 3D) 2 ve 3

  • Cevap: C

23. Deniz kaplumbağalarının yavruları yumurtadan gece çıkıp denize ulaşır. Suların üzerindeki ay ışığının yansımalarından da yararlanarak denizi bulurlar. Ancak çevrede yapay ışık kaynakları varsa onlara doğru yönelip denize ulaşamazlar. Buna göre, yavru kaplumbağaların denize ulaşabilmesi için aşağıdakilerden hangisi yapılmalıdır?

A) Yapay ışık kaynaklarının sayısı artırılmalıdır.B) Yapay ışık kaynakları gökyüzüne doğru aydınlatma yapmalıdır.C) O çevrede yapay ışık kaynağı kullanımı engellenmelidir.D) O çevrede yapay ışık kaynakları yalnız gece kullanılmalıdır.

  • Cevap: C

24. Aşağıda sesle ilgili teknolojik araçlar gruplandırılmıştır. Bu gruplamanın doğru olması için hangi araçların birbiriyle yeri değiştirilmelidir?

A) Hoparlör ve kasetB) CD ve işitme cihazıC) DVD ve megafonD) Kaset ve CD

  • Cevap: A

25, Melis çalışma odasında masa lambası kullanmak istiyor. Melis uygun aydınlatma sağlamak için masa lambasını aşağıdakilerden hangisi gibi yerleştirmelidir?

  • Cevap: D

4. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Soruları Cevapları 5. Ünite Sayfa 129

26. Işığın yanlış yerde ve gereğinden fazla kullanımı ışık kirliliğine neden olur. Aşağıdakilerden hangisi bu durumun sonuçlarından biri değildir?

A) Doğal hayatı olumsuz etkilemesiB) Gökyüzü gözlemi yapılmasını engellemesiC) İnsanların göz sağlığını korumasıD) Enerji kaybına neden olması

  • Cevap: C

27. Ayşe, doğum günü kutlamasını daha | sonra izlemek için görüntü ve ses kaydı yapan bir araç kullanıyor. Ayşe’nin kullandığı araç aşağıdakilerden hangisidir?

A) Video kameraB) MegafonC) MikrofonD) Hoparlör

  • Cevap: A

28. Günlük hayatta kullanılan bazı teknolojik araçlar aşağıda verilmiştir. Bu araçlardan hangileri ses şiddetini değiştirir?

A) Yalnız stetoskopB) Yalnız CD/DVDC) Stetoskop ve mikrofonD) Mikrofon ve CD/DVD

  • Cevap: C

29. Bazı olaylar aşağıda verilmiştir.1. Geceleri yıldızlardan faydalanarak yollarını bulan kuşların, şehirdeki aydınlatmadan etkilenip yönlerini kaybetmeleri2. Sahilde yumurtasından çıkan kaplumbağaların şehirdeki aydınlatmadan dolayı denize değil de ışığa doğru giderek doğal hayata ulaşamaması3. Şehirde yaşamaktan sıkılan insanların kasaba ve köylerde yaşamasıBu olaylardan hangilerinin sebebi ışık kirliliğidir?

A) Yalnız 1B) 1 ve 2C) 2 ve 3D) 1,2 ve 3

  • Cevap: B
30. Yoğun araçların bulunduğu cadde üzerindeki evlerde yaşayan insanlar araç gürültüsünden rahatsız olmaktadır. Bu nedenle caddedeki gürültünün rahatsız edici etkisinin azaltılması için çeşitli önlemler alınmaktadır. Buna göre, aşağıdakilerden hangisi alınan bu önlemler arasında ver almaz?
A) Evde, ses geçiren ince camların kullanılması
B) Cadde kenarlarına sesi emen paneller yapılması
C) Cadde kenarlarının ağaçlandırılması
D) Araç sürücülerinin gereksiz korna çalmamaları konusunda bilinçlendirilmesi
  • Cevap: A

4. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Soruları Cevapları 5. Ünite Sayfa 130

31. Aşağıdakilerden hangisi ışık kirliliğini önlemek için alınan tedbirlerden biri değildir?

A) Aydınlatılması gereken bölgenin ihtiyacını karşılayacak kadar aydınlatma yapılmalıdır.B) Küçük bir oda için gücü fazla olan ampul kullanılmalıdır.C) Cadde ve sokaklarda belirli saatlerden sonra aydınlatma seviyesi düşürülmelidir.D) Uzun süre aydınlatılmasına ihtiyaç duyulmayan yerlerde harekete duyarlı lambalar kullanılmalıdır.

  • Cevap: B

32. Geçmişte ve günümüzde kullanılan bazı aydınlatma araçları resimleriyle birlikte aşağıda verilmiştir. Bu aydınlatma araçlarından hangi si diğerlerinden daha önce kullanılmaya başlanmıştır?

A) Led lambaB) Floresan lambaC) Akkor lambaD) Gaz lambası

  • Cevap: D

33. Göz sağlığını korumak için aşağıdakilerden hangisi yapılmalıdır?

A) Yazı yazarken sağ elimizi kullanıyorsak ışık sol taraftan gelmelidir.B) Kitap okurken aydınlatma çok fazla olmalıdır.C) Çalışma ortamlarında iyi aydınlatma için çok fazla lamba kullanılmalıdır.D) Kitap okurken aydınlatma az olmalı ve lamba arka tarafımızdan ışık vermelidir.

  • Cevap: A

34. Aşağıdakilerden hangisi ses teknolojilerinin olumsuz etkisidir?

A) Binalardaki alarm sistemlerinin tehlike durumlarında uyarıcı olmasıB) Geçici ve kalıcı işitme kayıplarına yol açmasıC) Sesimizin mikrofon aracılığıyla herkes tarafından duyulmasının sağlanmasıD) Ambulans, itfaiye ve polis araçlarının siren seslerinin uyarıcı olması

  • Cevap: B

35. Aşağıdakilerden hangisi ışık kirliliği ile ilgili alınacak önlemlerden biridir?

A) Binalarda harekete duyarlı lambalar kullanmakB) Reklam amaçlı kullanılan panoları sürekli aydınlatmakC) Sokak lambalarının gündüz de sürekli ışık vermesini sağlamakD) Evimizin salonunu aydınlatmak için çok sayıda aydınlatma aracı kullanmak

  • Cevap: A

4. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Soruları Cevapları 5. Ünite Sayfa 131

36. Geçmişte ve günümüzde kullanılan bazı aydınlatma araçları resimleriyle birlikte verilmiştir. Bu araçlardan hangisi günümüzde binaların aydınlatılmasında sıkça kullanılmaktadır?

A) MeşaleB) KandilC) Led ampulD) Mum

  • Cevap: C

37.Aydınlatma araçlarının kullanımı ile ilgili bazı görüşler aşağıda verilmiştir.1. Merdiven boşluklarında harekete duyarlı lambalar kullanılmalıdır.2. Masada oturup sağ elimizle yazı yazarken masa lambası sol taraftan aydınlatacak şekilde ayarlanmalıdır.3. Akkor ampul yerine tasarruflu ampul kullanılmalıdır.Bu görüşlerden hangileri ülke ekonomisi bakımından tasarruf sağlar?

A) Yalnız 2B) Yalnız 3C) 1 ve 2D) 1 ve 3

  • Cevap: D

38. Bazı uyarıcı bilgiler K, L, M ve N panolarında verilmiştir. Bu panoların hangilerindeki bilgi, ışık kirliliğini azaltmaya yöneliktir?

A) Yalnız NB) M ve NC) K, L ve MD) K, L, M ve N

  • Cevap: D

39.Işık kirliliğinin sebep olduğu bazı olaylar aşağıda verilmiştir.1. Gökyüzünü rahat izleyebilmek için gözlemevlerinin şehir dışında, tepelerin üstünde kurulması,2. Şehirlerin kumsal alanlarında yumurtadan çıkan kaplumbağa yavrularının şehir aydınlatmasından dolayı yönlerini şaşırmaları sonucu denize ulaşamaması,3. Takım yıldızlarından yön bularak uçan kuşların gökdelenler ve deniz feneri gibi yüksek yapılardan yayılan ışıklara aldanmaları sonucu ışık etrafında dönmeleri ya da doğrudan binaya çarpıp zarar görmeleriBu olaylardan hangileri ışık kirliliğinin doğal hayata etkisi sonucu gerçekleşir?

A) Yalnız 1B) Yalnız 3C) 1 ve 2D) 2 ve 3

  • Cevap: D

4. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Soruları Cevapları 5. Ünite Sayfa 132

40. Bazı öğrenciler aydınlatma ile ilgili aşağıdaki afişleri hazırlıyor. Buna göre, hangi öğrencilerin hazırladığı afiş aydınlatma araçlarının tasarruflu kullanımı sonucu ülke ekonomisine katkı sağlar?

A) Yalnız Murat’ınB) Yalnız Ayşe’ninC) Ayşe ve Melda’nınD) Melda ve Murat’ın

  • Cevap: C

41. Toplumsal duyarlılığı artırmak için bir öğrenci, evlerindeki elektrik anahtarlarının üstüne “Gereksiz ise söndürünüz.” afişini yazarak asmıştır. Buna göre, öğrenci aşağıdaki hangi mesajı vermek istemiştir?

A) Aydınlatma araçlarının doğru yerde kullanılmasıB) Aydınlatma araçlarının ışık kirliliğine etkisinin olmasıC) Aydınlatma araçlarının tasarruflu kullanımı sonucu aile ve ülke ekonomisine katkısının olmasıD) Aydınlatma araçlarının uygunluğunun göz sağlığı açısından önemli olması

  • Cevap: C

4. Sınıf Çalışma Soruları Fen Bilimleri 5. Ünite Cevapları Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.