Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA
4. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Cevapları

Nane ile Limon Çizgi Film Kütüphanesi Metni Etkinlik Cevapları (4. Sınıf Türkçe)

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları 1. Tema Okuma Kültürü Sayfa 33, 34, 35, 36, 37 Nane ile Limon Çizgi Film Kütüphanesi Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları

Nane ile Limon Çizgi Film Kütüphanesi Metni Cevapları 

HAZIRLIK

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 32 Cevabı

1. Çevrenizde gidebileceğiniz hangi kütüphaneler var?

  • Cevap: Metnin konusu, Nane ile Limon’un kütüphaneye gitmesi ve orada yaşadıkları olabilir.

2. Kütüphanede nasıl davranmamız gerekir?

  • CevapÖrnek: Limon’un elini çenesine götürmesi hareketinden onun düşündüğünü anlıyoruz.Limon’un gözlerini fal taşı gibi açmasından şaşırdığını anlıyoruz.

1. ETKİNLİK 

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 33 Cevabı

Görsellerden hareketle izleyeceğiniz metnin konusunu tahmin ediniz.

  • Cevap: İki arkadaşın kütüphanede başlarından geçen olaylar anlatılıyor olabilir.

2. ETKİNLİK 

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 34 Cevabı

Metni izlerken karakterlerin beden dillerine de dikkat ederek sözlü olmayan mesajları bulup örnekteki gibi yazınız.

Örnek: Limon’un elini çenesine götürmesi hareketinden onun düşündüğünü anlıyoruz.

  • Cevap:

» Nane ile Limon’un evden çıkarken zıplamalarından çok mutlu olduklarını anlıyoruz.

» Limon’un Biber’le konuşurken elini ağzına siper etmesinden gizli bir şey söylediğini anlıyoruz.

» Biber’in konuşurken kollarını iki yana açmasından konuyu anlamadığını anlıyoruz.

3. ETKİNLİK 

Kelimelerin anlamlarını tahmin edip tahminlerinizin doğruluğunu sözlükten kontrol ediniz. Kelimelerle birer cümle kurunuz. Kelimeleri sözlük defterinize ekleyiniz.

  • Cevap:

müthiş

  • Tahminim: Olağanüstü şey.
  • Anlamı: Şaşılacak kadar değişik.
  • Cümlem: Birdenbire kendinde müthiş bir sükûnet, tarifsiz bir rahatlık hissetti. 

gizem

  • Tahminim: Sır.
  • Anlamı: Varlığı veya bazı yönleri açığa vurulmak istenmeyen, gizli kalan, gizli tutulan şey.
  • Cümlem: Gizemli olayları çok merak ederim.

manyetik

  • Tahminim: Çekim gücü olan yer.
  • Anlamı: Mıknatısla ilgili, kendinde mıknatıs özellikleri bulunan.
  • Cümlem: Mıknatısı çevreleyen bölge, manyetik alanı meydana getirir.

emek

  • Tahminim: Çalışma.
  • Anlamı: Bir işin yapılması için harcanan beden ve kafa gücü, mesai, zahmet.
  • Cümlem: Bir darbe benim bütün o uzun emeklerimi sıfıra indirir.

4. ETKİNLİK 

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 35 Cevabı

Soruları metne göre cevaplayınız.

1. Limon, yolda kiminle karşılaşır?

  • Cevap: Limon yolda, Turp abiyle karşılaşıyor.

2. Turp Abi, ödevlerini yapabilmeleri için Limon ile Biber’e hangi kitabı önerdi?

  • Cevap: Eski kalın bir kitabı öneriyor.

3. Limon ile Biber, kütüphane görevlisinden nasıl bir uyarı alıyorlar?

  • Cevap: Başkalarını rahatsız etmemeleri konusunda uyarı alıyorlar.

4. Limon ile Biber, hangi konu ile ilgili araştırma yapmışlardır?

  • Cevap: Fen deneyleri konusunda araştırma yapmışlardır.

5. Limon ile Biber, kütüphanede aradıkları kitabı niçin hemen bulamadılar?

  • Cevap: Çok büyük olduğu için hemen bulamamışlar.

6. Limon ile Biber, Turp Abi’nin söylediği kitabın içinde hangi notu buldular?

  • Cevap: “Emek harcamadan asla başarıya ulaşılamaz ” yazıyor.

7. Bilgiye en iyi nasıl ulaşılır?

  • Cevap: Araştırma yapılarak ulaşılır.

5. ETKİNLİK 

Metnin konusunu ve ana fikrini belirleyiniz.

  • Cevap:

Konu: Nane ile Limon’un araştırma yapmalarıdır.
Ana Fikir: Kütüphanelerde araştırmalarımızı kolayca bulabiliriz.

6. ETKİNLİK 

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 36 Cevabı

İzlediğiniz çizgi filmle ilgili görüş ve düşüncelerinizi arkadaşlarınızla yazarak paylaşınız.

  • Cevap: Bu metin bize çalışmadan bir şeyler elde edemeyeceğimizi anlatıyor.

7. ETKİNLİK 

Metnin içeriğine uygun farklı başlıklar belirleyiniz.

  • Cevap:  Araştırma, Bilgiye Ulaşmak. 

8. ETKİNLİK 

“Çok gezen mi bilir çok okuyan mı?” konusunu gruplar oluşturarak tartışınız. Tartışma sırasında düşüncelerinizi uygun şekilde ifade etmeye ve farklı bakış açılarına hoşgörüyle yaklaşmaya özen gösteriniz. Tartışma sonunda grupların bakış açılarını yazınız.

1. GRUP ÇOK GEZEN BİLİR

  • Cevap:

Çok gezmek çok yer görmemizi sağlar.
Çok gezince çok tanıdığımız olur.
Çok gezmek çok farklı kültürleri tanımamızı sağlar.

2. GRUP ÇOK OKUYAN BİLİR

  • Cevap:

Çok okuyan çok şey öğrenir.
Çok okuyan çok yeni yerler keşfeder.
Çok okuyan çok bilinçlenir.

9. ETKİNLİK 

Kütüphanede uyulması gereken kuralları araştırarak yazınız.

  • Cevap

» Kütüphane içerisindeki tüm hareketlere dikkat edilmeli, ölçülü hareketlerde bulunulmalıdır.

» Kütüphanede yüksek sesle konuşulmamalıdır. Sorulması gerekilen bir şey var ise sorulacak kişinin yanına giderek fısıltı seviyesinde sorulmalı ve cevap da aynı şekilde verilmelidir.

» Kütüphanedeki masalar genellikle pek çok kişi tarafından ortak kullanıldığından sarsılmamalı ve aynı anda o masada çalışan ya da kitap okuyan kişilerin dikkati bozulmamalıdır.

» Kütüphanedeki bütün kitapların herkesin ortak malı olduğu unutulmamalı, kitaplar azami ölçüde dikkatli kullanılmalı ve kitaplara zarar verilmemelidir.

» Kütüphanedeki masa ve sandalyeler başta olmak üzere bütün araç gerecin herkesin ortak değeri olduğu bilinerek hareket edilmeli ve kütüphanedeki malzemeler dikkatli kullanılmalıdır.

» Kütüphanede yiyecek ve içecek tüketilmemelidir.

» Kütüphanede başkalarının rahatsız olacağı kokulu şeyler bulundurulmamalıdır.

» Kütüphanede kulaklıkla olsa dahi müzik dinlenilmemelidir.

» Kütüphane temiz kullanılmalıdır.

» Kütüphanede sıra var ise sessizce beklemeye gayret gösterilmelidir.

» Kütüphanede kullanılan ve terk edilecek olan masa ve sandalye temiz şekilde, yeniden kullanıma hazır halde bırakılmalıdır.

» Kütüphaneden emanet kitap alındığına kaydı yaptırılmalı, okunarak verilen süre içerisinde ilgili kitap zarar görmemiş şekilde geri getirilmelidir.

Kütüphaneler, herkesin ortak kullanıma açık alanlardır ve kütüphaneleri kullanan kişilerin ortak amacı kitaplarla haşır neşir olarak bilgiye ulaşmaktır. Bu durum hiçbir zaman akıldan çıkarılmamalı, kütüphanede olunduğu unutulmamalıdır. Temel düzeyde kişi, kendisinin rahatsız olacağı davranışlarda bulunmamalıdır. Kütüphaneyi amacı doğrultusunda kullandıktan sonra bulmak isteyeceği şekilde bırakmalıdır.

10. ETKİNLİK 

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 37 Cevabı

Örneklerdeki farklı yazı stillerini inceleyiniz. Eşya isimlerini kendi yazı stilinize göre yazınız.

  • Cevap:

dolap, sıra, masa, pano, kitaplık, bilgisayar, tahta

Bu etkinliği kendiniz yapmalısınız.

  • pano
  • masa
  • dolap
  • kitaplık
  • sıra
  • bilgisayar
  • tahta

GELECEK DERSE HAZIRLIK

Kurtuluş Savaşı’nda Millî Mücadele’ ye katkı sağlamış kadın kahramanlarımız hakkında araştırma yapınız.

  • Cevap:

Satı Kadın
Kara Fatma
Gördesli Makbule
Nene Hatun

NENE HATUN KİMDİR

Nene Hatun 1270 (1857’de) Erzurum’un Çeperli köyünde dünyaya geldi. Babasının adı Hüseyin, annesinin adı Zeliha’dır. 93 Harbi sırasında Erzurum’da Aziziye savunmasına katılan, Rus işgaline karşı Erzurum’daki halk direnişinin simgesi hâline gelmiş Türk kadın kahraman.

Aziziye savunması sırasında 20 yaşında olan Nene Hatun, köyünden Mehmet Efendi ile evli idi. Rus ordusunun Pasinleri’ işgal edip Erzurum’a doğru ilerlemesi üzerine düşman işgali altında kalma endişesinden ötürü bir çokları gibi eşi ile birlikte Erzurum’a göç etti. Ruslar’ın Deveboynu savaşından sonra Erzurum’un varoşlarındaki tabyaları da işgal etmesi üzerine Nene Hatun, 3 aylık oğlunu evde bırakarak şehrin savunmasına katıldı ve yararlılık gösterdi.

Nene Hatun’un dördü erkek (Yusuf, Nazım, Abdurrahman ve Musa), ikisi kız (Asime ve Nevriye) altı çocuğu olmuştur. Oğullarından ikisi I. Dünya Savaşı’nda şehit oldu.

Geçim sıkıntısı çeken Nene Hatun, 1943 yılında ulusal kadın kahramanlardan Nâme Hanım ile birlikte cumhurbaşkanına bir dilekçe yazarak yardım istemiştir.

Nene Hatun, 1952 yılından itibaren Aziziye Anıtı yapılması çalışmaları sırasında yeniden gündeme geldi. 9. Kolordu Komutanı Korgeneral Refik Koraltan ve karargahı Erzurum’da bulunan Üçüncü Ordu’nun Komutanı Nurettin Baransel Paşa, dönemin belediye başkanı, Erzurum valisi ile TBMM’nin Nene Hatun’a sahip çıkmıştır. 1952 yılında 30 Ağustos Zaferi kutlamalarında kendisine “3. Ordunun Nenesi” unvanı verildi. Türk Kadınlar Birliği’nin girişimi ile Türkiye’de ilk defa Anneler Günü’nün kutlandığı 1955 yılında Birlik kendisine “Yılın Anası” unvanı verdi.

Nene Hatun, zatürre teşhisiyle tedavi gördüğü Erzurum Numune Hastanesi’nde 22 Mayıs 1955 günü 98 yaşında hayatını kaybetti. Cenazesi, resmi törenle Aziziye Şehitliği’ne defnedilmiştir.

 

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları 1. Tema Okuma Kültürü Sayfa 33, 34, 35, 36, 37 Nane İle Limon Çizgi Film Kütüphanesi Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2023 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
unlike
1
angry
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad

Bir cevap yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!