“4. Sınıf Sosyal Bilgiler Çalışma Soruları Cevapları 2. Ünite Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

4. Sınıf Sosyal Bilgiler Çalışma Soruları 2. Ünite Cevapları

4. Sınıf Sosyal Bilgiler Çalışma Soruları Cevapları 2. Ünite Sayfa 165

1. Kurtuluş Savaşı sırasında Doğu Cephesi’nde aşağıdakilerden hangisi ile savaşılmıştır?

A) YunanlılarB) FransızlarC) İngilizlerD) Ermeniler

  • Cevap: D

2. 1. Atatürk’ün Samsun’a çıkması2. Mondros Ateşkes Antlaşması’nın imzalanması3. Türkiye Büyük Millet Meclisinin açılması4 Mustafa Kemal Paşa’ya “Gazi” unvanının verilmesiVerilen olayların oluş sırası aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

A) 4 -1 - 3 - 2B) 2 -1 - 3 - 4C) 1 - 2 - 3 - 4D) 4 - 3 - 2 -1

  • Cevap: B

3. Osmanlı Devleti’nin yıkılmasına neden olan Birinci Dünya Savaşı, hangi tarihler arasında gerçekleşmiştir?

A) 1939-1945B) 1919-1924C) 1914-1918D) 1881-1900

  • Cevap: C

4. Mudanya Ateşkes Antlaşmasıyla savaş yapılmadan düşman işgalinden kurtarılan şehir, aşağıdakilerden hangisidir?

A) İstanbulB) GaziantepC) İzmirD) Kars

  • Cevap: A

5. Mondros Ateşkes Antlaşmasından sonra İzmit, Eskişehir, Afyon, Samsun, Merzifon ve Batum gibi şehirler, aşağıdaki devletlerden hangisi tarafından işgal edilmiştir?

A) RusyaB) İngiltereC) FransaD) İtalya

  • Cevap: B

6. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın kutlanmasına neden olan gelişme, aşağıdakilerden hangisidir?

A) 1. İnönü Savaşı’nın kazanılmasıB) Cumhuriyet’in ilân edilmesiC) Mustafa Kemal’in Samsun’a çıkmasıD) Ankara’da Büyük Millet Meclisinin açılması

  • Cevap: D

7. Atatürk, olayları iyi değerlendirerek, sonuçları önceden tahmin ederdi. Bu durum, Atatürk’ün kişilik özelliklerinden en çok hangisiyle ilgilidir?

A) İleri görüşlülüğüB) VatanseverliğiC) KararlılığıD) Çalışkanlığı

  • Cevap: A

8. Atatürk’ün annesinin adı, aşağıdakilerden hangisidir?

A) Ayşe HanımB) Makbule HanımC) Zübeyde HanımD) Ülkü Hanım

  • Cevap: C

4. Sınıf Sosyal Bilgiler Çalışma Soruları Cevapları 2. Ünite Sayfa 166

9. Mondros Ateşkes Anlaşması’na göre, İtalyanlar aşağıdakilerden hangisini işgal etmişlerdir?

A) İzmirB) AntalyaC) AntepD) Samsun

  • Cevap: B

10. Aşağıdaki olaylardan hangisi diğerlerinden daha sonra meydana gelmiştir?

A) Mustafa Kemal’in Samsun’a çıkışıB) Amasya GenelgesiC) Sivas KongresiD) Erzurum Kongresi

  • Cevap: C

11. Mustafa Kemal Paşa’ya “gazilik” unvanı hangi savaştaki başarısından dolayı verilmiştir?

A) Büyük TaarruzB) 1. İnönü SavaşıC) Başkumandan Meydan MuharebesiD) Sakarya Meydan Muharebesi

  • Cevap: D

12. Kurtuluş Savaşı’nda Doğu Anadolu’yu Ermenilerden kurtaran komutan, aşağıdakilerden hangisidir?

A) Mustafa Kemal PaşaB) Kâzım Karabekir PaşaC) Fevzi PaşaD) İsmet Paşa

  • Cevap: B

13. “Türk milletinin yapısına en uygun olan yönetim,---yönetimidir.” Atatürk’ün bu sözünde boş bırakı lan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) mutlakiyetB) meşrutiyetC) oligarşiD) cumhuriyet

  • Cevap: D

14. Aşağıdakilerden hangisi Millî Mücadele Dönemi’nde yaşanan gelişmelerden biri değildir?

A) Türkiye Büyük Millet Meclisinin açılmasıB) İstanbul’un işgal edilmesiC) Mustafa Kemal’e “Atatürk” soyadının verilmesiD) Fransa ile Ankara Antlaşması’nın imzalanması

  • Cevap: C

15. Mustafa Kemal, bağımsızlık savaşını başlatırken, öncelikle halkın bu konuda bilinçlendirilmesi için çalıştı. Aşağıdaki faaliyetlerden hangisi Mustafa Kemal’in bu amaçla yaptığı çalışmalardan biri değildir?

A) Sivas Kongresi’ni düzenlemesiB) Amasya Genelgesini yayımlamasıC) Ankara’yı başkent yapmasıD) Erzurum Kongresi’ni toplaması

  • Cevap: C

16. Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı’m başlatmak için Samsun’a çıktığı günün anısına kutladığımız millî bayramımız, aşağıdakilerden hangisidir?

A) 29 Ekim Cumhuriyet BayramıB) 19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor BayramıC) 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk BayramıD) 30 Ağustos Zafer Bayramı

  • Cevap: B

4. Sınıf Sosyal Bilgiler Çalışma Soruları Cevapları 2. Ünite Sayfa 166

17. Yukarıda verilen görsele bakarak Sivas Kongresi ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

A) Bölgesel kararların alındığıB) Mustafa Kemal’in kongre başkanlığına seçildiğiC) Cumhuriyetin ilan edileceğinin duyurulduğuD) Yurdun her yerinden gelen temsilcilerin katılımı ile yapıldığı

  • Cevap: B

18. Yukarıdaki tabloda 1. İnönü Savaşı ile ilgili sayısal bilgiler verilmiştir. Bu bilgilerden yararlanarak aşağıdaki sorulardan hangisini cevaplandıranlayız?

A) Hangi devletin ordusundaki subay sayısı daha fazladır?B) 1. İnönü Savaşı hangi devletler arasında yapılmıştır?C) 1. İnönü Savaşı’nda Türkler ne kadar şehit vermiştir?D) Yunan ordusundaki hafif makineli tüfek sayısı, Türk ordusundaki hafif makineli tüfek sayısının kaç katıdır?

  • Cevap: D

19. Mustafa Kemal’e “Başkomutanlık” görevini aşağıdakilerden hangisi vermiştir?

A) Ankara ValiliğiB) OsmanlI padişahıC) Türkiye Büyük Millet MeclisiD) Erzurum Kongresi’ne katılan üyeler

  • Cevap: C

20. Verilen haritada, Mondros Ateşkes Antlaşmasından sonra Osmanlı topraklarını işgal eden devletlerin işgal ettiği bölgeler, numaralarla gösterilmiştir. Buna göre, işgalci devletlerin işgal ettiği bölgeler, aşağıdakilerin hangisinde doğru olarak verilmiştir?

  • Cevap: A

4. Sınıf Sosyal Bilgiler Çalışma Soruları Cevapları 2. Ünite Sayfa 167

21. ve 22. soruları aşağıdaki metne göre cevaplayınız.

Fransız Garnizonu Komutanlığına Kirli ayaklarınızın bastığı şu toprakların her zerresine bir damla Türk kanı karışmıştır. Her bucağında bir atanın mezarı vardır. Adı belli olmayan zamanlardan beri Türkler bu topraklarda yaşamaktadır. Türk, bu topraklara, bu topraklar da Türk’e ısındı, kaynadı. Sade siz değil, bütün dünya bir araya gelse, bizi bu topraklardan ayıramaz. Sonra sen hiç ömründe “Türk esir yaşamaz.” dive duymadın mı? Namus ve hürriyet için ölüme atılmak ise bize. -$ ağustos avı sıcağında soğuk su içmekten daha tatlı gelir. Sizler canı kıymetli insanlarsınız. Çatmayınız bize. Bir an evvel topraklarımızdan savuşup gidiniz. Yoksa kıyarız canınıza!

21. Aşağıdakilerden hangileri, Antepli Şahin Bey’in Fransız Garnizonu Komutanlığına yazdığı mektuptan çıkarılamaz?

1. Türklerin esaret altında yaşayamayacağı2. Şahin Bey’in düşmanlarla bir an evvel savaşmak istediği3. Düşmanın, Türkleri alaylı bir şekilde tehdit ettiği4. Türklerin uzun zamandır bu topraklarda yaşadığı

A) Yalnız 1B) 2 - 3C) 3 - 4D) 1 - 2-4

  • Cevap: B

22. Mektuptaki altı çizili cümlelerde, Türklerle ilgili aşağıdaki özelliklerden hangisi vurgulanmıştır?

A) AdaletB) EgemenlikC) BağımsızlıkD) Eşitlik

  • Cevap: C

23. Yukarıda verilen görsellerden hangisi Türk kültürünün manevî öğelerine örnek gösterilebilir?

A) 1B) 2C) 3D) 4

  • Cevap: D

24.1. İstanbul2. İzmir3. Doğu Trakya4. AntepYukarıda verilenlerden hangileri Mudanya Ateşkes Antlaşması ile savaş yapılmadan kurtarılmıştır?

A) 1 - 3B) 2 - 3C) 1 - 2D) 2-4

  • Cevap: A

4. Sınıf Sosyal Bilgiler Çalışma Soruları Cevapları 2. Ünite Sayfa 169

25. Millî Mücadele’nin devam ettiği yıllarda, Türk ordusu doğu illerimizi işgalden kurtarmak için aşağıdakilerden hangisiyle savaşmıştır?

A) RumlarB) ErmenilerC) RuslarD) Fransızlar

  • Cevap: B

26. Mondros Ateşkes Antlaşmasından sonra başlayan işgallere karşı Türk halkının ilk tepkisi---’nin oluşturulmasıdır. Verilen boşluk aşağıdakilerden hangisi ile doldurulmalıdır?

A) KuvayimilliyeB) Kuva-i İnzibatiyeC) MisakımilliD) Osmanlı Mebusan Meclisi

  • Cevap: A

27. Millî Mücadele yıllarında Türk milletinin yaptığı savaşların, yapıldığı tarihe göre doğru sıralanabilmesi için kaç numaralı savaşların yerleri değiştirilmelidir?

A) 1 - 2B) 2 - 3C) 1 - 4D) 3 - 4

  • Cevap: D

28. Şemada “?” ile boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisinin yazılması en uygun olur?

A) GelenekB) GörenekC) Millî kültürD) Örf kuralları

  • Cevap: C

29. Mustafa Kemal, illerdeki sivil ve askerî yöneticilere gizlice gönderdiği Havza Genelgesi’nde, işgalleri protesto eden mitingler düzenlenmesini istemiştir.Mustafa Kemal bu genelge ile;1. işgallere karşı millî bilinç oluşturma,2. halkın işgallere karşı tepki göstermesi,3. saltanata olan bağlılığın artırılmasıdurumlarından hangilerini hedeflemiş olabilir?

A) Yalnız 2B) Yalnız 3C) 1 ve 3D) 1 ve 2

  • Cevap: D

4. Sınıf Sosyal Bilgiler Çalışma Soruları Cevapları 2. Ünite Sayfa 170

30. İstanbul Boğazı’nda düşman donanmasını gören Mustafa Kemal yaverine dönerek: “Geldikleri gibi giderler.” dedi. Bu söz, Mustafa Kemal’in aşağıdaki kişilik özelliklerinden hangisiyle ilişkilendirilemez?

A) KararlılıkB) ÇalışkanlıkC) VatanseverlikD) İleri görüşlülük

  • Cevap: B

31. Mondros Ateşkes Anlaşması’na göre, aşağıdaki illerden hangisi Fransızlar tarafından işgal edilmiştir?

A) MaraşB) İzmirC) AntalyaD) Samsun

  • Cevap: A

32.1. Afyon2. İstanbul3. Kütahya4. Doğu TrakyaYukarıda verilenlerden hangileri Mudanya Ateşkes Anlaşması ile savaş yapmadan geri aldığımız yerlerdendir?

A) 1 ve 2B) 2 ve 3C) 3 ve 4D) 2 ve 4

  • Cevap: D

33. Kurtuluş Savaşı’nın devam ettiği dönemde bile Ankara’daki meclise katılacak milletvekillerinin seçimle belirlenmesi aşağıdakilerden hangisine önem verildiğini gösterir?

A) BarışçılığaB) MilliyetçiliğeC) Millî egemenliğeD) Bağımsızlığa

  • Cevap: C

34. Mustafa Kemal Paşa, “Ordular ilk hedefiniz Akdeniz’dir. İleri!” emrini, aşağıdaki savaşlardan hangisi sonrasında vermiştir?

A) 1. İnönü SavaşıB) Sakarya SavaşıC) Eskişehir - Kütahya SavaşlarıD) Başkumandan Meydan Savaşı

  • Cevap: D

35. Bir toplumda görülen kültürel öğeler aynı şekilde başka bir toplumda görülmeyebilir. Mesela halk oyunları her bölgede farklı şekillerde karşımıza çıkar. Bu bilgide kültürün hangi özelliği vurgulanmıştır?

A) Dinamik yapısıB) Toplumlara özgü oluşuC) Nesilden nesile aktarılmasıD) Zaman içinde değişebilirliği

  • Cevap: B

36. İtilaf Devletleri ile Osmanlı Devleti arasında imzalanan Mondros Ateşkes Anlaşması’na göre; Türk ordusunun dağıtılmasına ve silahlarına el konulmasına karar verildi. İtilaf Devletleri, aldıkları bu kararla aşağıdakilerden hangisini amaçlamışlardır?

A) 1. Dünya Savaşı’nı sona erdirmeyiB) Erzurum Kongresi’nin toplanmasına engel olmayıC) Yurdumuzun işgalini kolaylaştırmayıD) Anadolu’da düzenli bir ordunun kurulmasını sağlamayı

  • Cevap: C

4. Sınıf Sosyal Bilgiler Çalışma Soruları Cevapları 2. Ünite Sayfa 171

37. Mustafa Kemal, illerdeki askerî ve sivil idarecilere gizlice gönderdiği Havza Genelgesi ile onlardan, halkı işgaller konusunda bilgilendirmelerini, işgalleri protesto için mitingler düzenlemelerini istedi. Mustafa Kemal, bu isteğiyle aşağıdakilerden hangisini amaçlamıştır?

A) Millî bilinci uyandırmayıB) Ekonomik bağımsızlığı sağlamayıC) Yeni inkılaplara ortam hazırlamayıD) Ulusal egemenliği gerçekleştirmeyi

  • Cevap: A

38.1. Doğu Cephesi’ndeki savaşın kazanılması2. 1. İnönü Zaferi’nin kazanılması3. Mondros Ateşkes Anlaşması’nın imzalanmasıYukarıdaki gelişmelerden hangileri TBMM’nin açılmasından önce gerçekleşmiştir?

A) Yalnız 1B) Yalnız 3C) 1 ve 2D) 2 ve 3

  • Cevap: B

39. Yunan güçlerinin İzmir ve çevresini işgal etmesi üzerine Türk milletinin ilk tepkisi, aşağıdakilerden hangisi olmuştur?

A) Ankara’da TBMM’yi açmakB) Erzurum ve Sivas Kongreleri’ni toplamakC) Düzenli ordu birliklerini oluşturmakD) Kuvayimilliye birliklerini kurmak

  • Cevap: D

40.1. Mustafa Kemal’in Samsun’a çıkması2. Yurdumuzun işgal edilmesi3. Amasya Genelgesi’nin yayınlanması4. Cumhuriyet’in ilanı5. TBMM’nin açılışıYukarıdaki olayların kronolojik sıralaması aşağıdakilerden hangisidir?

A) 1 - 3 - 2 - 4 - 5B) 2-1-3-5-4C) 2-3-1-4-5D) 3-2-1-5-4

  • Cevap: B

41. Aşağıdakilerden hangisi millî kültürümüze örnek gösterilemez?

A) Adana’nın bir köyünde yapılan kına gecesiB) Antalya’nın Belek beldesinde yapılan golf turnuvasıC) Konya’da yapılan Mevlana’yı anma törenleriD) Ankara’nın başkent oluşu sebebiyle yapılan halk oyunları gösterisi

  • Cevap: B

42. İkiz kardeşlerin nüfus cüzdanlarındaki bilgilerden hangisi kesinlikle farklı olur?

A) Kan grubuB) Aile sıra noC) T.C. Kimlik noD) Nüfusa kayıtlı olduğu yer

  • Cevap: C

4. Sınıf Sosyal Bilgiler Çalışma Soruları Cevapları 2. Ünite Sayfa 172

43. Çok heyecanlıyım. Bir hafta sonra anneannem gelecek. Anneannem bizde olacağı için önce bütün akrabalarımız bizi ziyaret edecekler. Büyüklerin ellerini öpüp onlardan bayram harçlığı alacağım. Yukarıda sözü edilen bayram aşağıdakilerden hangisi olabilir?

A) Ramazan BayramıB) Zafer BayramıC) Cumhuriyet BayramıD) Bahar Bayramı

  • Cevap: A

44.Serin bahar meltemiGibi beyaz bir gemiSamsun’a demir attı,Göklerimiz ağardı.Bu gemide inanan,Yurda şan, millete şan;Büyük, eşsiz kahramanMustafa Kemal vardı.Yukarıdaki şiir aşağıdaki tarihlerden hangisi ile ilişkilidir?

A) 29 Ekim 1923B) 30 Ağustos 1922C) 23 Nisan 1920D) 19 Mayıs 1919

  • Cevap: D

45. Futbol oyununa benzeyen “Tepük”, saklambaç oyununun benzeri olan “Karaguni” bir zeka ve strateji oyunu olan “Mangala” daha çok kız çocuklarının bez bebeklerle oynadığı “Kuzurcuk” günümüze kadar oynana gelmiş oyunlardır. Oyunların adları farklı olsa bile sistematiği aynıdır.Bu durum bize neyi gösterir?

A) Kültürel öğelerin devam ettiğiniB) Oyunların adlarının değişmediğiniC) Bu oyunların başka ülkelerde de oynandığınıD) Bu oyunların günümüzde çok oynandığını

  • Cevap: A

46. İtilaf Devletleri, Mondros Ateşkes Antlaşmasına dayanarak yurdumuzun dört bir yanını işgal etmeye başladılar. İtilaf Devletleri, numaralandırılmış alanlardan hangisini Ermenilere vermeyi planlamışlardır?

A) 1B) 2C) 3D) 4

  • Cevap: D

4. Sınıf Sosyal Bilgiler Çalışma Soruları Cevapları 2. Ünite Sayfa 173

47.1. Erzurum Kongresi2. Mustafa Kemal’in Çanakkale savunması3. Yunanlıların İzmir’i işgaliYukarıdaki olayların kronolojik sıralaması hangi seçenekte doğru olarak verilmiştir?

A) 1 - 2 - 3B) 3 - 2 -1C) 2 - 3 -1D) 1 - 3 - 2

  • Cevap: C
  • 48.
  • Geleneksel çocuk oyunlarımızdandır.
  • Koyun, keçi veya danaların ön dizlerinde bulunan eklem kemikleri bazı işlemlerden geçirilerek bu oyunda materyal olarak kullanılır.
  • Günümüzde yerini cam misketler almıştır.Özellikleri verilen oyun aşağıdakilerden hangisidir?

A) Aşık oyunuB) SaklambaçC) Topaç çevirmeD) Dalye

  • Cevap: A

49. “ Millî Mücadele Dönemi’nde birçok önemli savaş olmuştur. Bunlardan en önemlileri; 1. İnönü, 2. İnönü, Sakarya ve Büyük Taarruz’dur.” Yukarıda bahsedilen savaşlar hangi cephede yapılmıştır?

A) DoğuB) BatıC) GüneyD) Kuzey

  • Cevap: B

50.1 Erzurum Kongresi2. Mondros Ateşkes Antlaşması3. Amasya Genelgesi4. Atatürk’ün Ankara’ya gelişiBu olayların kronolojik sıralaması aşağıdakilerden hangisidir?

A) 1 - 2 - 3 - 4B) 2 - 3 - 4 -1C) 2 - 3 -1 - 4D) 1 - 3 - 4 - 2

  • Cevap: C

51. Aşağıdakilerden hangisi Türk ulu sunun dayanışmasına en güzel örnektir?

A) Yeni yollar yapılmasıB) Millî Mücadele’nin kazanılmasıC) Kızılay’ın kurulmasıD) Fakirlere sadaka verilmesi

  • Cevap: B

52. Aşağıdakilerden hangileri Mustafa Kemal’in Milli Mücadele Dönemi’nde kongreler yaptığı şehirler arasında yer alır?

A) Erzurum - SivasB) Samsun - AmasyaC) Trabzon - KarsD) İstanbul - Konya

  • Cevap: A

53. Kurtuluş Savaşı’nın Batı Cephesi ile ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır?

A) Yunanlılarla mücadele edilmiştir.B) Komutanı Albay İsmet Bey’dir.C) İnönü Savaşları yapılmıştır.D) En ünlü kahramanı Sütçü İmam’dır.

  • Cevap: D

4. Sınıf Sosyal Bilgiler Çalışma Soruları Cevapları 2. Ünite Sayfa 174

1. Millî Mücadele için hazırlık yaparken Mustafa Kemal Paşa, aşağıdaki şehirlerden hangisinde toplantı yapmamıştır?

A) AmasyaB) KonyaC) ErzurumD) Sivas

  • Cevap: B

2. “Yolunda yürüyen bir yolcunun yalnız ufku görmesi kâfi (yeterli) değildir. Muhakkak ufkun ötesini de görmesi ve bilmesi lazımdır.” Mustafa Kemal’in bu sözü hangi özelliğini göstermektedir?

A) İleri görüşlülükB) VatanseverlikC) Açık sözlülükD) Barışseverlik

  • Cevap: A

3. Mustafa Kemal Paşa, illerdeki asker ve sivil idarecilere gizlice gönderdiği Havza Genelgesi’yle onlardan halkı işgaller konusunda bilgilendirmelerini, işgalleri protesto için mitingler düzenlemelerini istedi. Mustafa Kemal bu isteği ile aşağıdakilerden hangisini amaçlamıştır?

A) Toplumu çağdaşlaştırmayıB) Millî egemenliği sağlamayıC) Millî bilinci uyandırmayıD) Millî eğitimi gerçekleştirmeyi

  • Cevap: C

4. Kars ve çevresini alarak doğu illerimizi Ermeni işgalinden kurtaran komutan, aşağıdakilerden hangisidir?

A) İsmet İnönüB) Kâzım KarabekirC) Refet BeleD) Ali Fuat Cebesoy

  • Cevap: B

5. Her toplumun kendi kültürünün yansıması olan, uzun zamandır oynanan geleneksel oyunları vardır. Aşağıdakilerden hangisi Türk toplumunun geleneksel oyunlarından değildir?

A) HoronB) CiritC) HalayD) Futbol

  • Cevap: D

6. Dinî ve millî bayramlarımız özel günlerimizdir. Dinî bayramlarda dargınlar barıştırılır, yardımlar ihtiyaç sahiplerine ulaştırılır. Millî bayramlarda ise şiirler okunur, piyesler düzenlenir, toplumdaki büyük küçük herkes gösterilere katılır. Parçaya göre, dinî ve millî bayramlarımızın ortak işlevi aşağıdakilerden hangisidir?

A) Yeteneklerimizi geliştirmeleriB) Dinî duyguları güçlendirmeleriC) Temel ihtiyaçlarımızı karşılamalarıD) Birlik ve kardeşliğimizi güçlendirmeleri

  • Cevap: D

4. Sınıf Sosyal Bilgiler Çalışma Soruları Cevapları 2. Ünite Sayfa 175

7. Osmanlı Devleti Mondros Ateşkes Antlaşması’nı, aşağıdaki savaşların hangisinin sonunda imzalamıştır?

A) 1. Dünya SavaşıB) Büyük TaarruzC) Trablusgarp SavaşıD) Başkumandan Meydan Savaşı

  • Cevap: A

8. Mustafa Kemal Paşa, Millî Mücadele’yi aşağıdaki şehirlerin hangisinde başlatmıştır?

A) SivasB) SamsunC) AmasyaD) Erzurum

  • Cevap: B
  • 9.
  • 1. İnönü Savaşı
  • 2. İnönü Savaşı
  • Sakarya Meydan SavaşıKurtuluş Savaşı Dönemi’nde meydana gelen bu savaşların ortak özelliği aşağıdakilerden hangisidir?

A) 22 gün 22 gece devam etmeleriB) Kuvayımilliye birliklerince yapılmalarıC) Albay İsmet Bey tarafından yönetilmeleriD) Yunanlılarla Türkler arasında gerçekleşmeleri

  • Cevap: D

10. Atatürk, Kurtuluş Savaşı’nın Hazırlık Dönemi’nde öncelikle millî birlik ve beraberliği sağlamaya çalışmıştır. Verilen bu bilgiden, Atatürk’ün hangi kişilik özelliği çıkarılabilir?

A) Açık sözlülüğüB) İleri görüşlülüğüC) Vatan ve millet sevgisiD) Birleştirici ve bütünleştiriciliği

  • Cevap: D

11. “Küçük hanımlar, küçük beyler! Sizler, hepiniz, geleceğin yıldızı, bir mutluluk parıltısısınız! Memleketi asıl aydınlığa boğacak sîzsiniz. Kendinizin ne kadar mühim, kıymetli olduğunuzu düşünerek ona göre çalışınız!” ATATÜRK Atatürk yukarıdaki konuşmasını, millî bayramlarımızdan hangisinde yapmış olabilir?

A) 30 Ağustos Zafer BayramıB) 29 Ekim Cumhuriyet BayramıC) 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk BayramıD) 19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı

  • Cevap: B

12. Resimdeki çocuklardan hangisi kül tür ile ilgili yanlış bilgi vermiştir?

A) ElifB) AhmetC) KeremD) Ayşe

  • Cevap: C

4. Sınıf Sosyal Bilgiler Çalışma Soruları Cevapları 2. Ünite Sayfa 176

13. “Kurtuluş Savaşı’nın Doğu Cephesi’nde---Güney Cephesi’nde ---, Batı Cephesi’nde de---mücadele edilmiştir.” Cümledeki boşluklar sırasıyla aşağıdakilerden hangisiyle doldurulmalıdır?

A) Ermenilerle Fransızlarla YunanlılarlaB) Fransızlarla Yunanlılarla ErmenilerleC) Ruslarla İtalyanlarla FransızlarlaD) Yunanlılarla Ermenilerle İtalyanlarla

  • Cevap: A

14. Aşağıdakilerden hangisi Millî Mücadele sürecinde meydana gelen savaşlardan biri değildir?

A) 1. İnönü SavaşıB) Sakarya SavaşıC) Başkumandan Meydan SavaşıD) Çanakkale Savaşı

  • Cevap: D

15. 1 . Kültür zamanla değişir.2. Her toplumun kültürü birbirinin aynıdır.3. Kültür yalnızca manevi değerlerden oluşur.Numaralanmış cümlelerde kültürle ilgili verilen bilgilerden hangileri doğrudur?

A) Yalnız 1B) Yalnız 2C) 1 ve 3D) 2 ve 3

  • Cevap: A

16. Millî Mücadele sürecinde yaşanan bazı gelişmeler şunlardır:1. Sivas Kongresi2. Amasya Genelgesi3. Erzurum Kongresi4. Büyük Millet Meclisinin açılmasıBu gelişmelerin oluş sırası aşağıdakilerden hangisidir?

A) 1 - 3 - 2 - 4B) 2 - 3 -1 - 4C) 2 - 3 - 4 -1D) 4 -1 - 3 - 2

  • Cevap: B

17. Mustafa Kemal’in aşağıdaki sözlerinden hangisi “vatanın kurtarılması için her fedakârlığın yapılması gerektiğini” belirtir?

A) Türk! Öğün, çalış, güven!B) Ne mutlu Türk’üm diyene!C) Ya istiklal ya ölüm!D) Bir Türk dünyaya bedeldir.

  • Cevap: C

18. 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkan Mustafa Kemal, buradan Havza ve Amasya’ya geçti. Genelgeler yayımlayarak yurdun içinde bulunduğu durumu ve kurtuluş yolunu halka anlattı. Bu parçaya göre, Mustafa Kemal’in vatanın kurtuluşu için aşağıdaki- lerden hangisine öncelik verdiği söylenebilir?

A) Ordunun ihtiyaçlarını karşılamayaB) AvrupalI devletlerin desteğini almayaC) Ekonomiyi geliştirmeyeD) Millî birlik ve beraberliği sağlamaya

  • Cevap: D

4. Sınıf Sosyal Bilgiler Çalışma Soruları Cevapları 2. Ünite Sayfa 177

19. Mustafa Kemal’e “mareşallik” rütbesi ve “gazilik” unvanı hangi savaştan sonra verilmiştir?

A) Başkomutan Meydan MuharebesiB) Sakarya Meydan SavaşıC) Birinci İnönü SavaşıD) Çanakkale Savaşı

  • Cevap: B

20. Aşağıdakilerden hangisi ile milletin egemenliğine dayalı bir yönetimin temelleri atılmıştır? 

A) Büyük Millet Meclisi’nin açılmasıB) Mustafa Kemal’in Samsun’a çıkmasıC) Sevr Antlaşmasının imzalanmasıD) Mebusan Meclisi’nin dağıtılması

  • Cevap: A

21. Türk ordusu Millî Mücadele’de, doğu cephesinde aşağıdakilerin hangisi ile savaşmıştır?

A) YunanlılarB) FransızlarC) ErmenilerD) Ruslar

  • Cevap: C

22. Atatürk, 2. Dünya Savaşı’nın belirtilerini ölmeden önce fark etmiş ve Türkiye’nin bu savaşta tarafsız kalması gerektiğini söylemiştir. Bu açıklamada Atatürk’ün hangi kişilik özelliği vurgulanmıştır?

A) Çok yönlülüğüB) Açık sözlülüğüC) BütünleştiriciliğiD) İleri görüşlülüğü

  • Cevap: D

23. Bu soy ağacına göre, aşağıda verilen isimlerin hangileri arasında diğerlerinden farklı bir ilişki vardır?

A) Nur ile SelimB) Can ile OzanC) Aslı ile KeremD) Mehmet ile Fatma

  • Cevap: D

24. Millî Mücadele’de Batı Cephesi komutanlığı, cumhuriyetin ilanından sonra başbakanlık yaptı. Atatürk’ün vefatından sonra da cumhurbaşkanı seçildi. Hakkında bilgi verilen komutan ve devlet adamı aşağıdakilerden hangisidir?

A) Fevzi ÇakmakB) Ali Fuat PaşaC) İsmet İnönüD) Kâzım Karabekir Paşa

  • Cevap: C

4. Sınıf Sosyal Bilgiler Çalışma Soruları Cevapları 2. Ünite Sayfa 178

25. Geçmişte koyunların aşık kemikleri kullanılarak oynanan aşık oyununda oyuncular sıra ile daire içerisindeki aşıkları vurarak dışarı çıkarmaya çalışırlardı. Atışlar daireye belirli bir uzaklıktan çizilmiş bir çizgi arkasından yapılırdı. Sizce de aşık oyunu bugün oynadığımız oyunlardan birine benzemiyor mu? Görkem’in sözünü ettiği aşık oyunu aşağıdakilerden hangisine benzemektedir?

A) VoleybolB) MisketC) SaklambaçD) Beştaş

  • Cevap: B

26. Türk ordusu, Millî Mücadele’nin Batı Cephesi’nde aşağıdakilerden hangisiyle savaşmıştır?

A) YunanlılarB) FransızlarC) ErmenilerD) Ruslar

  • Cevap: A

27. Millî Mücadele’de Genelkurmay Başkanı olarak görev yaptı. Büyük Taarruz’un planlarını hazırladı. Meclis tarafından kendisine “Mareşal” rütbesi verildi. Hakkında bilgi verilen Türk komutanı aşağıdakilerden hangisidir?

A) İsmet İnönüB) Fevzi ÇakmakC) Refet PaşaD) Kâzım Karabekir Paşa

  • Cevap: B

28. Türk milleti, Millî Mücadele’nin Güney Cephesi’nde aşağıdakilerden hangisi ile savaşmıştır?

A) YunanlılarB) FransızlarC) RuslarD) Gürcüler

  • Cevap: B

29. Antep savunmasında Kuvayımilliye birliklerine---önderlik etmiştir. Bu cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) Şahin BeyB) Ali Saip BeyC) Demirci EfeD) Sütçü İmam

  • Cevap: A

30.1. Erzurum Kongresi2. İzmir’in işgali3. Cumhuriyetin ilanı4. Sakarya SavaşıBu olayların kronolojik sıralaması aşağıdakilerden hangisidir?

A) 3 - 4 - 2 -1B) 2 - 4 -1 - 3C) 4-2-3-1D) 2-1-4-3

  • Cevap: D

31. Aşağıdakilerden hangisi ülkemizde ortak kutlanan özel günlerden değildir?

A) Cumhuriyet BayramıB) Ramazan BayramıC) Paskalya BayramıD) Nevruz Bayramı

  • Cevap: C

4. Sınıf Sosyal Bilgiler Çalışma Soruları Cevapları 2. Ünite Sayfa 179

32. Aşağıdakilerden hangisi Türk millî kültür öğeleri arasında yer almaz?

  • Cevap: D

33. Berk, ailesinin tarihini öğrenmek için geçmişte kullanılan yazılı kaynaklardan yararlanacaktır. Buna göre, aşağıdakilerin hangisinden yararlanabilir?

A) KıyafetB) DiplomaC) RadyoD) Fotoğraf albümü

  • Cevap: B

34. Aşağıdakilerden hangisi millî kültürümüzü yansıtan eşyalardan biri değildir?

  • Cevap: D

35. Geçmişte ülkemizde çocuk oyunları çoğunlukla evin dışında, bahçede veya boş bir alanda oynanmaktaydı Günümüzde ise çocuklar yalnızca evlerinde oynar hâle gelmiştir. Bu metinde oyunlarla ilgili hangi değişimden söz edilmiştir?

A) Oyunların isimleriB) Oyunlardaki kişi sayısıC) Oynandığı mekânlarD) Oynanma süresi

  • Cevap: C

36. Sosyal Bilgiler öğretmeni öğrencilerinden Millî Mücadele Dönemi’nde Doğu Cephesi kahramanının yaptığı çalışmalar hakkında bilgi vermelerini istemiştir. Öğrencilerin verdiği bilgiler aşağıdaki gibidir.— “Erzurum ve Erzincan çevresinde anne ve babası ölmüş iki bin kadar yetim Türk çocuğunu evlat edinmiştir.”— “Doğu Anadolu’ya giren Ermenileri bugünkü doğu sınırımızın ötesine atmıştır.”Öğrencilerin hakkında bilgi verdiği Millî Mücadele kahramanı aşağıdakilerden hangisidir?

A) Kâzım KarabekirB) İsmet İnönüC) Ali Saip BeyD) Şahin Bey

  • Cevap: A

4. Sınıf Sosyal Bilgiler Çalışma Soruları Cevapları 2. Ünite Sayfa 180

37. Camiler, kervansaraylar, köprüler ve medreseler millî kültürümüzü yansıtan öğelerdendir. Yukarıda verilen örnekler hangi kültürel unsurumuza aittir?

A) El sanatlarıB) Halk oyunlarıC) Gelenek ve göreneklerD) Mimari yapılar

  • Cevap: D

38. Aile tarihimiz hakkında araştırma yaparken sözlü, yazılı, görsel kaynaklardan ve çeşitli nesnelerden yararlanabiliriz. Aşağıdakilerden hangisi yararlanabileceğimiz yazılı kaynaklardan biridir?

A) RadyoB) FotoğrafC) MektupD) Köstekli saat

  • Cevap: C

39. Aşağıdaki tabloda Millî Mücadele döneminde Batı Cephesi’nde yapılan savaşlar ve sonuçları verilmiştir. Verilen savaşlardan hangisinin sonucu geçici olarak olumsuz bir durum oluşturmuştur?

A) İnönü SavaşlarıB) Kütahya-Eskişehir MuharebeleriC) Sakarya SavaşıD) Başkomutanlık Meydan Muharebesi

  • Cevap: B

40. Kurtuluş Savaşı Dönemi’nde, Ankara Hükûmeti’nin uluslararası alanda kazandığı ilk siyasi başarı aşağıdakilerden hangisidir?

A) Gümrü AntlaşmasıB) Mondros Ateşkes AntlaşmasıC) Ankara AntlaşmasıD) Mudanya Ateşkes Antlaşması

  • Cevap: A

41. Oyun, iki takım arasında bir top ve avuç içi büyüklüğündeki yassı kiremit parçalarıyla oynanır. Kiremit parçaları üst üste dizilir. Atışı yapacak takımın oyuncularından biri elindeki topu dört beş metre uzağa dizilmiş kiremitlere doğru yuvarlar. Hakkında bilgi verilen geleneksel çocuk oyunumuz aşağıdakilerden hangisidir?

A) SaklambaçB) Aşık oyunuC) DalyeD) Topaç çevirme

  • Cevap: C

42. Atılganca hareketlerinden dolayı Tayyar (uçan) unvanı verilen Millî Mücadele kahramanımız aşağıdakilerden hangisidir?

A) Ali Saip BeyB) Rahmiye HanımC) Nene HatunD) Şahin Bey

  • Cevap: B

4. Sınıf Sosyal Bilgiler Çalışma Soruları Cevapları 2. Ünite Sayfa 181

43. Mustafa Kemal, aşağıdakilerin hangisinde kazandığı başarılardan dolayı halk tarafından “Anafartalar Kahramanı’’ olarak tanınmıştır?

A) Sakarya SavaşıB) 1. İnönü MuharebesiC) Kütahya-Eskişehir SavaşlarıD) Çanakkale Cephesi

  • Cevap: D

44. Ayla Öğretmen, öğrencilerinden sözlü tarih çalışması yapmalarını istemiştir. Buna göre, öğrencilerin sözlü tarih çalışmasında ilk yapmaları gereken aşağıdakilerden hangisidir?

A) Görüşmenin yeri ve zamanın belirlenmesiB) Görüşme yapılacak kişinin belirlenmesiC) Görüşme kayıtlarının yazılı hâle getirilmesiD) Sorulacak soruların belirlenmesi

  • Cevap: B

45. Millî Mücadele Dönemi’nde Güney Cephesi’nde aşağıdakilerden hangisiyle savaşılmıştır?

A) AlmanlarB) İngilizlerC) FransızlarD) Yunanlılar

  • Cevap: C

46. Murat, aile tarihi oluşturma konusundaki ödevini yaparken, dedesi ve babaannesiyle görüşmeler yapmıştır. Onların verdiği bilgilerden yararlanarak ödevini tamamlamıştır. Buna göre Murat, aile tarihini oluşturmak için aşağıdakilerden hangisini kullanmıştır?

A) Yazılı kaynaklarıB) Sözlü tarih yönteminiC) Görsel kaynaklarıD) Tarihî eserleri

  • Cevap: B

47. Fransızlar, Anadolu’nun güneyinde tutunamayacaklarını anlayınca TBMM Hükümeti ile bu antlaşmayı imzalayıp Adana ve Antep’ten çekildiler. Hakkında bilgi verilen antlaşma aşağıdakilerden hangisidir?

A) Ankara AntlaşmasıB) Gümrü AntlaşmasıC) Mondros Ateşkes AntlaşmasıD) Lozan Barış Antlaşması

  • Cevap: A

48. Dedemler çocukken saklambaç oyununa Karaguni derlermiş. Ahmet bu ifadesinde oyunlarla ilgili hangi değişimden söz etmiştir?

A) Oyundaki kişi sayısıB) Oyunun ismiC) Oynama süresiD) Oynanan mekânlar

  • Cevap: B

4. Sınıf Sosyal Bilgiler Çalışma Soruları Cevapları 2. Ünite Sayfa 182

49. Aşağıdaki gelişmelerden hangisinin sonucunda Mustafa Kemal Paşa’ya “Mareşal” rütbesi ve “Gazi” unvanı verilmiştir?

A) Büyük Millet Meclisinin açılmasıB) Başkomutanlık Meydan MuharebesiC) İnönü SavaşlarıD) Sakarya Meydan Savaşı

  • Cevap: D
  • 50.
  • Düzenli ordu kurulana kadar Menderes ve yöresinde Kuvayımilliye komutanlığı yaptı.
  • Aydın’da ilk Kuvayımilliye teşkilatını kurarak silahlı mücadeleyi başlattı.Hakkında bilgi verilen Millî Mücadele kahramanımız aşağıdakilerden hangisidir?

A) Yörük Ali EfeB) Albay İsmet BeyC) Ali Fuat PaşaD) Haşan Tahsin

  • Cevap: A

51. Misafirlere kahve ikram etmek, bayramlarda büyüklerin ellerini öpmek, hastaları ziyaret etmek millî kültürümüzü yansıtan öğelerdendir. Verilen örnekler hangi kültürel unsurumuza aittir?

A) El sanatlarıB) Mimarî yapılarC) Gelenek ve göreneklerD) Halk oyunları

  • Cevap: C
  • 52.
  • Büyük Taarruz’un planlarının hazırlanması ve başarıyla uygulanmasında rol oynamıştır.
  • Mustafa Kemal’in teklifiyle rütbesi mareşalliğe yükseltilmiştir.Hakkında bilgi verilen kişi aşağıdakilerden hangisidir?

A) İsmet PaşaB) Fevzi PaşaC) Kazım KarabekirD) Haşan Tahsin

  • Cevap: B

53. Osmanlı Devleti’nin “bağımsızlığını ve kendini savunma hakkım” kaybettiği antlaşma aşağıdakilerden hangisidir?

A) Mudanya Ateşkes AntlaşmasıB) Ankara AntlaşmasıC) Gümrü AntlaşmasıD) Mondros Ateşkes Antlaşması

  • Cevap: D

54. Verilen görsel aşağıdakilerden hangisine örnek oluşturmaz?

A) Milli birlik ve beraberliğeB) Adaletli olmayaC) VatanseverliğeD) Fedakarlığa

  • Cevap: B

4. Sınıf Çalışma Soruları Sosyal Bilgiler 2. Ünite Cevapları Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.