“4. Sınıf Sosyal Bilgiler Çalışma Soruları Cevapları 4. Ünite Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

4. Sınıf Sosyal Bilgiler Çalışma Soruları 4. Ünite Cevapları

4. Sınıf Sosyal Bilgiler Çalışma Soruları Cevapları 4. Ünite Sayfa 217

1. Su kaynakları kirlenen, bazı hayvan ve bitki türleri yok olan bir yerde bu duruma yol açan en önemli etken aşağıdakilerden hangisi olabilir?

A) Turizm faaliyetlerinin giderek artmasıB) Sanayi atıklarının çevreye gelişigüzel bırakılmasıC) Ortalama sıcaklıkların giderek artmasıD) Bazı yeni tarım ürünlerinin yetiştirilmesi

  • Cevap: B

2. Verilenlere en uygun başlık aşağıdakilerden hangisi olur?

A) Teknolojinin GelişimiB) Teknolojik Ürünlerin YararlarıC) Çevremizdeki Teknoloji ÜrünleriD) Teknolojik Ürünleri Doğru Kullanma

  • Cevap: D
  • 3. Sürekli televizyon izleyen bir öğrencide;▲ Uykusuzluk probleminin yaşanması
  • Bedensel gelişiminin olumsuz etkilenmesi■ Hayal gücünün azalması★ Arkadaşları ile olumlu ilişkiler kurması durumlarından hangisi görülmez?
  • A) ▲B)
  • C) ■D) ★
  • Cevap: D

4. Aşağıdakilerden hangisinin üretiminde daha yüksek teknolojiye ve mühendislik bilgisine ihtiyaç duyulur?

A) Cep telefonuB) Kurşun kalemC) ŞemsiyeD) Çalışma masası

  • Cevap: A

5. İlköğretim 4. sınıf öğrencisi Fatih, çevresindeki insanlara: “Sizin ‘iyi ki var.’ dediğiniz teknolojik ürün hangisidir?” sorusunu yöneltti. Bu soruya: Annesi:— Buzdolabı Ablası:— Bilgisayar Terzi Hülya:— Ütü Kasap Nuri:— Elektronik tartı cevabını verdi.Buna göre, kişilerin ürün tercihinde aşağıdakilerden hangisi etkili olmuştur?

A) YaşB) ÇevreC) CinsiyetD) İhtiyaçlar

  • Cevap: D

4. Sınıf Sosyal Bilgiler Çalışma Soruları Cevapları 4. Ünite Sayfa 218

6. Atatürk, “Hayatta en hakiki mürşit ilimdir.” sözü ile aşağıdakilerden hangisini rehber olarak göstermiştir?

A) Güçlü ekonomiyiB) Sanatsal faaliyetleriC) Bilim ve teknolojiyiD) Barışçı dış politikayı

  • Cevap: C

7. Resimdeki otomobil elektrik ile çalışıyor. Çevreyi kirletmiyor ve Dünya’ya zarar vermiyor. Böyle bir otomobili tasarlamak ve geliştirmek, aşağıdakilerden hangisinin çalışma alanıyla ilgili olabilir?

A) TRTB) AKUTC) TBMMD) TÜBİTAK

  • Cevap: D

8. İnsanların bilgisayar ve otomobil gibi ürünleri satın almalarının temel sebebi aşağıdakilerden hangisidir?

A) Teknolojik ürünler olmalarıB) İnsan hayatını kolaylaştırmalarıC) Ticaretin gelişmesini sağlamalarıD) Reklam ve tanıtım faaliyetlerinin etkisinde kalmaları

  • Cevap: B

9. Emel, teknoloji tasarım dersinde bir ürün tasarlamak istiyor. Aşağıdakilerden hangisi bu ürünün taşıması gereken bir özellik değildir?

A) Benzer ürünlerle aynı özelliği taşımasıB) İhtiyaçları karşılamaya uygun olmasıC) Mevcut bir ürüne yeni özellikler kazandırmasıD) İşleri kolaylaştırması

  • Cevap: A

10.1. Kişiler gereksinimlerine göre çevrelerindeki teknolojiyi kullanmaktadırlar.2. Telgraf, telefondan sonra icat edilmiştir.3. Kâğıdı, ilk kez Çinliler kullandılar.4. Atatürk, İstanbul’un işgalini televizyondan öğrenmiştir.5. Louis Braille görme engelliler için bir alfabe yapmıştır.Yukarıdaki ifadelerden kaç tanesi doğrudur?

A) 4B) 3C) 2D) 1

  • Cevap: B

11. 4-F sınıfı öğrencileri sınıf gezisi kapsamında Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi’ni ziyarete giderler. Rasathane görevlileri öğrencileri gök cisimlerinin gözlemlendiği birimi de gezdirirler. Burada öğrenciler gök cisimlerini bazı aletler yardımıyla gözlerler. 4-F sınıfı öğrencilerinin gök cisimlerini gözlemlemek amacıyla kullandıkları alet aşağıdakilerden hangisi olabilir?

A) MikroskopB) StetoskopC) TeleskopD) Kamera

  • Cevap: C

4. Sınıf Sosyal Bilgiler Çalışma Soruları Cevapları 4. Ünite Sayfa 219

12. Ahmet, babasının doğum günü hediyesi olarak aldığı cep telefonunu anne-babasının tüm uyarılarına rağmen elinden hiç düşürmüyordu. Bir süre sonra Ahmet tahtadaki yazıları okuyamadığını başının da sürekli olarak ağrıdığını söylemeye başladı. Artık sınıfın en başarılı öğrencilerinden de değildi. Yukarıdaki metinde teknolojinin günlük yaşamımıza olan etkilerinden hangisi anlatılmaktadır?

A) Akıllı telefonlardan vazgeçmenin imkansızlığıB) Teknolojik araçları aşırı kullanmanın sağlığımızı ve ders başarımızı olumsuz etkileyeceğiC) Aşırı bilgisayar ve cep telefonu kullanmanın insanları yalnızlaştıracağıD) Teknolojiden başarımızı artıracak şekilde yararlanmak gerektiği

  • Cevap: B

13. Askerde yazdığımız---karşılığı en az bir ayda gelirdi. Şimdi ise dünyanın bir ucundaki kimseyle---sayesinde anında iletişim kurabiliyoruz. Verilen cümledeki boşluklara aşağıdakilerden hangileri getirilmelidir?

A) mektubun - cep telefonuB) faksın - internetC) telgrafın - mektupD) bilgisayarın - gazete

  • Cevap: A

14. Yaşamın pek çok alanında kullanılan teknolojik ürünlerin yararlarının yanında zararları da vardır. Örneğin; iletişimi kolaylaştıran---yaydıkları radyasyon ile sağlığımıza zarar verirken, ulaşımı kolaylaştıran---ise, çıkardıkları zararlı gazlar nedeniyle çevre kirliliğine yol açmaktadır.Bu parçada boş bırakılan yerlere sırasıyla aşağıdakilerden hangileri getirilmelidir?

A) mektuplar - trenlerB) bilgisayarlar - fabrikalarC) televizyonlar - bisikletlerD) cep telefonları - otomobiller

  • Cevap: D

15. Bilim ve teknolojik gelişmelerin insan hayatına yaptığı katkı aşağıdakilerden hangisi değildir?

A) Doğal kaynakların daha çok tüketilmesini sağlamasıB) Toplumlar arası işbirliğini arttırıp kolaylaştırmasıC) İnsan hayatını kolaylaştırıp rahatlık sağlamasıD) İnsanların merak ettiği konu ve olayları çözmesini sağlaması

  • Cevap: A

16. Aşağıdakilerden hangisinin kullanım alanı diğerlerinden farklıdır?

  • Cevap: A

4. Sınıf Sosyal Bilgiler Çalışma Soruları Cevapları 4. Ünite Sayfa 220

17. Çok eskilerde sokak lambaları yoktu. Bu nedenle sokaklar güvenli olmuyordu. Bu buluş sayesinde aydınlanma, ulaşım, haberleşme gibi alanlarda hızlı gelişmeler yaşandı. Ayrıca günlük yaşamda kullandığımız birçok ürün üretilmeye başlandı. Bu öğretmenin okuduğu metinde sözü edilen “buluş” aşağıdakilerden hangisidir?

A) AteşB) AmpulC) ElektrikD) Tekerlek

  • Cevap: C

18. Bu ürünün yanlış kullanımı; aşırı kiloya, uyku sorunlarına ve küçük çocuklarda otizm hastalığına yol açar. Öğretmen konuşmasında aşağıdaki teknolojik ürünlerden hangisinin olumsuz etkilerinden söz etmiştir?

A) OtomobilB) TelevizyonC) SaatD) Telefon

  • Cevap: B

19. Görseli anlatan en uygun slogan aşağıdakilerden hangisidir?

A) Çevreyi hor gören geleceği zor görür.B) Ambalaj çöp değildir; ayrıştırmak bilinçtir.C) Ateşi elinle yaktıysan gözyaşların- la söndüremezsin.D) Yeşili görmeyen gözler renk zevkinden mahrumdur.

  • Cevap: B

20. ---kuşların uçuşlarını incelemiş, kuşa benzeyen bir uçan makine tasarlamıştır. Tasarımları bugünkü helikopter ve paraşüte benzemektedir. Verilen parçada boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) Yuri Alekseyevich GagarinB) Ferdinand von ZeppelinC) Leonardo da VinciD) Igor Sikorsky

  • Cevap: C

4. Sınıf Sosyal Bilgiler Çalışma Soruları Cevapları 4. Ünite Sayfa 221

21. 4/D sınıfındaki öğrenciler, yaşadığımız ortamlar aydınlatırken göz sağlığımız için dikkat edilmesi gerekenleri şu şekilde ifade etmişlerdir:Ayça : Işık parlaklığı gereğinden az veya çok olmamalıdır.Gökhan : Renkli ışık veren lambalar tercih edilmelidir.Hülya : Gece ders çalışırken masa lambası kullanılmalıdır.Mert : Işık kaynağı odaya tavandan veya duvardan yansıyacak şekilde konumlandırılmalıdır.Buna göre, hangi öğrenci yanlış bir bilgi vermiştir?

A) AyçaB) GökhanC) HülyaD) Mert

  • Cevap: B

22. Aşağıdaki ürünlerden hangisi iletişim alanında kullanılmaktadır?

A) Fotokopi makinesiB) Uitrason cihazıC) TeleskopD) Telsiz

  • Cevap: D

23. Trafik lambaları, reklam panoları, sokak aydınlatmalarının temeli aşağıdaki icatlardan hangisine dayanmaktadır?

A) AmpulB) TekerlekC) TelefonD) Uçak

  • Cevap: A

24. Merhaba, ben Cahit Arf. 1964’te TÜBİTAK bilim kolu başkanı oldum. 4 yaşımda ilkokula başladım. 1939 yılında Almanya’da ünlü bir matematik dergisinde ilk bilimsel çalışmam yayımlandı. 11 Ekim 1910 tarihinde Selanik’te doğdum. 1932’de yükseköğrenimimi tamamladım. Cahit Arf ile ilgili bilgiler kronolojik olarak sıralandığında aşağıdakiler- den hangisi ikinci sırada yer alır?

A) 1964’te TÜBİTAK bilim kolu başkanı oldum.B) 11 Ekim 1910 tarihinde Selanik’te doğdum.C) 1932’de yükseköğrenimimi tamamladım.D) 4 yaşımda ilkokula başladım.

  • Cevap: D

25. Aşağıdakilerden hangisi teknolojik gelişmelerin hayatımıza olumsuz etkilerinden biridir?

A) Otobüs yolculuklarında televizyon izleme imkânın olmasıB) Taşıtların hava ve gürültü kirliliğine yol açmasıC) İnternet üzerinden tatile gidilecek yerlerin önceden araştırabilmesiD) Telefon aracılığı ile uzaktaki akrabalarla iletişim kurulması

  • Cevap: B

4. Sınıf Sosyal Bilgiler Çalışma Soruları Cevapları 4. Ünite Sayfa 222

26. Sevil Hanım televizyon kullanımı ile ilgili “Televizyon eğitici, öğretici ve eğlendirici bir teknolojik üründür. Ancak televizyonun yakından izlenmesi durumunda görme sorunları ortaya çıkabilirken öne doğru eğilerek izlendiğinde ise duruş bozukluklarına sebep olabilir.” ifadelerini kullanmıştır. Sevil Hanım televizyonun yanlış kullanımı konusunda aşağıdakiler- den hangisine vurgu yapmıştır?

A) Gereksiz kaynak kullanımına yol açabileceğineB) Kişisel gelişim sorunlarına neden olabileceğineC) Sağlık problemlerine yol açabileceğineD) Zaman kullanımını olumsuz etkileyebileceğine

  • Cevap: C

27. Günlük hayatımızı kolaylaştıran teknolojik ürünleri beslenme, temizlik, sağlık, ulaşım, eğlence gibi amaçlar için kullanırız. Buna göre, aşağıdaki araçlardan hangisi beslenme alanındaki teknolojik ürünlerdendir?

  • Cevap: A

28. Kâğıt genellikle ağaçtan elde edilen bir tüketim malzemesidir. Bu nedenle kâğıdın israf edilmesi daha fazla ağacın kesilmesi anlamına gelmektedir. Aşağıdakilerden hangisi kâğıt israfını azaltmak için yapmamız gerekenlerden biri değildir?

A) Kâğıdın her iki tarafını da kullanmakB) Kâğıdı ihtiyacımız olandan fazla harcamakC) Yapacağımız işin niteliğine uygun doğru kâğıdı kullanmakD) Kullanılmış kâğıtları geri dönüşüm kutusuna atma

  • Cevap: B

29. Aşağıdaki teknolojik araçlardan hangisi temizlik alanında kullanılır?

  • Cevap: A

4. Sınıf Sosyal Bilgiler Çalışma Soruları Cevapları 4. Ünite Sayfa 223

30. Aşağıda cep telefonunun kullanım kılavuzundan bir bölüm verilmiştir. Islak elle güç kablosuna ve cihaza dokunmayınız. Bu durum size zarar verebilir veya cihazınızda hasarlara sebep olabilir. Bu kılavuzdaki öneri aşağıdakiler den hangisine yöneliktir?

A) Enerji tasarrufunaB) Temizlik ve bakımaC) Pilin şarj edilmesineD) Güvenlik bilgilerine

  • Cevap: D

31. Aşağıdakilerden hangisi teknolojik gelişmelerin hayatımıza olumlu etkilerinden biridir?

A) Çevredeki yeşil alanların azalmasıB) Hava ve gürültü kirliliğinin artmasıC) Taşıtların artmasıyla park sorunlarının yaşanmasıD) İnternet sayesinde bilgilere daha kolay ulaşılabilmesi

  • Cevap: D

32. Aşağıdakilerden hangisi teknolojik gelişmelerin hayatımıza olumsuz etkilerinden biridir?

A) Tomografi aracılığıyla hastalıkların teşhis edilmesiB) Cep telefonundan elektromanyetik dalgaların yayılmasıC) Led lambaların gelişmesiyle enerji tüketiminin azalmasıD) Hızlı tren sayesinde ulaşım süresinin kısalması

  • Cevap: B

33. Her teknolojik ürünün ilişkili olduğu bir kullanım alanı vardır. Bu bilgiye göre, aşağıdaki eşleştirmelerden hangisi doğrudur?

A) Uçak EğitimB) Ultrason cihazı HaberleşmeC) Buzdolabı BeslenmeD) Vinç Sağlık

  • Cevap: C
  • 34. Cep telefonu kullanım kılavuzundan bir bölüm verilmiştir.
  • Olası işitme kayıplarını önlemek için uzun süre yüksek sesli dinleme yapmayınız.
  • Cihazdaki kamera flaşını insanların ya da evcil hayvanların gözlerine yakın kullanmayınız.Bu uyarılar aşağıdakilerden hangisi ile ilgilidir?

A) Pilin şarj edilmesiB) Enerji tasarrufuC) Temizlik ve bakımD) Güvenlik bilgileri

  • Cevap: D

4. Sınıf Sosyal Bilgiler Çalışma Soruları Cevapları 4. Ünite Sayfa 224

35. Wright (Rayt) Kardeşler aşağıdaki teknolojik araçlardan hangisini icat etmişlerdir?

A) Motorlu uçakB) AmpulC) TelgrafD) Cep telefonu

  • Cevap: A

36. Aşağıdakilerden hangisinin icadı ulaşımın gelişmesine doğrudan katkı sağlamıştır?

A) TekerlekB) AmpulC) MatbaaD) Kağıt

  • Cevap: A

37. Her teknolojik ürünün ilişkili olduğu bir kullanım alanı vardır. Buna göre, aşağıdaki eşleştirmelerden hangisi yanlıştır?

  • Cevap: D

38. Telefonu icat eden bilim insanı aşağıdakilerden hangisidir?

A) Orville WrightB) Thomas EdisonC) Henri GiffardD) Alexander Graham Bell

  • Cevap: D

39. Cep telefonu kullanım kılavuzundan bir bölüm verilmiştir. Cihazın şarj aletlerinin giriş ve çıkışlarına yabancı madde sokmayınız. Aksi hâlde bu durum patlamaya veya yangına sebep olabilir. Bu uyarı aşağıdakilerden hangisi ile ilgilidir?

A) Enerji tasarrufuB) Güvenlik bilgileriC) Pilin şarj edilmesiD) Temizlik ve bakım

  • Cevap: B

40. Verilen görseller aşağıdakilerden hangisine örnek oluşturur?

A) Sağlık teknolojisineB) İletişim türlerineC) Teknolojik değişimeD) Ulaşımın gelişmesine

  • Cevap: C

4. Sınıf Sosyal Bilgiler Çalışma Soruları Cevapları 4. Ünite Sayfa 225

41. Aşağıdakilerden hangisi teknolojik gelişmelerin hayatımıza olumlu etkilerinden biridir?

A) Ultrason aracılığıyla hastalıkların kısa sürede teşhis edilmesiB) Hava ve gürültü kirliliğinin artmasıC) Çevredeki yeşil alanların azalmasıD) Taşıtların artmasıyla park sorunlarının yaşanması

  • Cevap: A
  • 42.
  • Bulaşık makinesi
  • Çamaşır makinesi
  • Elektrik süpürgesiYukarıda verilen teknolojik ürünler hangi alanda kullanılmaktadır?

A) BeslenmeB) TemizlikC) HaberleşmeD) Sağlık

  • Cevap: B

43. Aşağıdakilerden hangisi uçma çalışması yapan bilim insanlarından biri değildir?

A) Lagari Haşan ÇelebiB) Hezarfen Ahmet ÇelebiC) Claude ChappeD) Henri Giffard

  • Cevap: C

44. Teknolojinin kullanımı ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

A) Yeni bir teknolojik ürün alındığında kullanım kılavuzu incelenmelidir.B) Görüşmeler kulaklıkla yapılarak cep telefonunun yaydığı radyasyondan korunulmalıdır.C) Gece çalışırken ışık, masanın üzerine vuracak şekilde sol çaprazdan gelmelidir.D) Televizyon uzun süre yakından izlenmelidir.

  • Cevap: D

45. Telsiz teknolojisini geliştirerek cep telefonuna dönüştüren bilim insanı aşağıdakilerden hangisidir?

A) Henri GiffardB) Martin CooperC) Thomas EdisonD) Samuel Morse

  • Cevap: B

46. “Bilgisayar kullanırken çok dikkatli olmalıyız. Uzun süre bilgisayar başında oturmak baş, göz ve kulak ağrısı; baş dönmesi, kan basıncında yükselme, sinirlilik ve yorgunluk yapabilir.” Bu bilgide teknolojinin yanlış kullanımının hangi açıdan olumsuz etkisi vurgulanmıştır?

A) SağlıkB) EğitimC) İletişimD) Kültürel

  • Cevap: A
  • 47.
  • Bilgisayar
  • Etkileşimli tahta
  • Projeksiyon aletiYukarıda verilen teknolojik ürünler hangi alanda kullanılmaktadır?

A) TemizlikB) BeslenmeC) UlaşımD) Eğitim

  • Cevap: D

4. Sınıf Çalışma Soruları Sosyal Bilgiler 4. Ünite Cevapları Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.