Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları TIKLAYINIZ
4. Sınıf Tuna Matbaacılık Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları

4. Sınıf Tuna Matbaacılık Sosyal Bilgiler Ders Kitabı 3. Ünite İnsanlar, Yerler ve Çevreler Neler Öğrendiniz Cevapları

4. Sınıf Tuna Matbaacılık Sosyal Bilgiler Ders Kitabı 3. Ünite İnsanlar, Yerler ve Çevreler Neler Öğrendiniz Cevapları

4. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Tuna Matbaacılık 3. Ünite İnsanlar, Yerler ve Çevreler 91, 92 Neler Öğrendiniz Soruları ve Cevapları

NELER ÖĞRENDİNİZ

4. Sınıf Tuna Matbaacılık Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 91 Cevabı

A. Aşağıda verilen cümleleri kutucuklardaki sözcüklerden uygun olanlar ile tamamlayınız.

kuzey doğu Meteoroloji termometre Kutup Yıldızı batı kuşbakışı fiziki

  • Cevap:

1. Pusulanın renkli ucu her zaman KUZEY yönünü gösterir.
2. Gökyüzünün bulutsuz olduğu bir gecede KUTUP YILDIZI yardımıyla yönümüzü bulabiliriz.
3. Bir yerin KUŞBAKIŞI görünüşünün küçültülerek düzlem üzerine çizilmesine kroki denir.
4. Hava sıcaklığı TERMOMETRE ile ölçülür.
5. Dağlar FİZİKİ haritalarda kahverengi ve tonlarıyla gösterilir.
6. Ülkemizde hava tahminleri Devlet METEROLOJİ İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılır.

B. Aşağıdaki ifadelerden doğru olanların başına “D”, yanlış olanlara “Y” yazınız.

(Y) 1. Krokilerde gerçek boyutları küçültme işlemi belli bir ölçeğe göre yapılır.
(Y) 2. Akdeniz’in kıyı kesiminde en fazla görülen doğal afetlerden biri de heyelandır.
(D) 3. Deprem sırasında bina dışına çıkılırken asansör kullanılmamalıdır.
(D) 4. Ülkemizde birinci derece deprem bölgeleri vardır.
(D) 5. Fiziki haritalarda yeşil rengin tonları doğal bitki örtüsünü gösterir.
(D) 6. Dik yamaçların teraslanması sel baskınlarına karşı alınan önlemlerden biridir.
(D) 7. Düdük, deprem çantasında mutlaka bulunması gereken eşyalardandır.
(D) 8. Kara yolları beşerî unsurlardandır.
(Y) 9. Trafik kazaları önemli doğal afetlerden biridir

C. Aşağıda verilen her bir kutucuğun içine yanındaki kavramla ilişkili olduğunu düşündüğünüz kelime grubunun numarasını yazınız.

hava olayı doğal unsur beşerî unsur doğal afet deprem bilgi kartı deprem çantası

Cevap:

  • adres (5)
  • köprü (3)
  • sis (1)
  • radyo (6)
  • dağ (4)
  • sel (2)

4. Sınıf Tuna Matbaacılık Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 92 Cevabı

Ç. Aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1. I. Bulutlu gün sayısı
II. Yeryüzü şekilleri
III. Yağışların şekli
Hava gözlem grafiği incelenerek yukarıdakilerden hangisiyle ilgili bilgi edinilebilir?
A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve III D) I, II ve III

  • Cevap: C

2. Aşağıdakilerden hangisi yön bulmak için kullanılan yöntemlerden değildir?
A) GPS cihazı kulanmak B) Bulutlara bakmak C) Gölgeden yararlanmak D) Kutup Yıldızı’na bakmak

  • Cevap: B

3. Aşağıdakilerden hangisi sel baskınlarını önlemeye yönelik uygulamalardan biridir?
A) Sağlık hizmetlerini yaygınlaştırmak B) Barajlar inşa etmek C) Az katlı binalar yapmak D) Enerji tasarrufu yapmak

  • Cevap: B

4. Deprem çantasında aşağıdakilerden hangisinin bulunmasına gerek yoktur?
A) Cetvel B) Çikolata C) El feneri D) Islak mendil

  • Cevap: A

5. Aşağıdaki varlıklardan hangisi beşeri unsurlardan biridir?
A) Ağaç B) Dere C) Kale D) Kedi

  • Cevap: C

6. I. Eğim fazladır.
II. Killi toprak yapısı vardır.
III. Yağış miktarı fazladır.
Heyelanın sık görüldüğü bir yerde yukarıdaki özelliklerden hangilerine rastlanır?
A) I ve II B) I ve III C) II ve III D) I, II ve III

  • Cevap: D

7. I. Mobilyaları duvara sabitlemek
II. Deprem çantası hazırlamak
III. Binaları sağlam zeminler üzerine yapmak
IV. Acil servisten yardım istemek
Yukarıdakilerden hangisi depremden korunmaya yönelik önlemlerden biri değildir?
A) I B) II C) III D) IV 8

  • Cevap: D

8. Aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
A) Karınca yuvalarının ağzı doğuya bakar.
B) Ağaçların yosunlu tarafı kuzeyi gösterir.
C) Müslüman mezarlıklarında mezarın baş kısmı batıya bakar.
D) Öğle vaktinde gölgemizin yönü kuzeyi gösterir.

  • Cevap: A

D. Aşağıdaki soruların cevaplarını defterinize yazınız.

1. Evinizin bulunduğu yerde gölge yöntemini kullanarak yönleri bulunuz. Yönleri bulduktan sonra evinizin doğusunda, batısında, kuzeyinde ve güneyinde kalan varlıkları yazınız.

  • CevapÖğrenci kendi evinin yönüne göre bu etkinliği yapacaktır. 

2. Sınıfınızın krokisini çiziniz.

  • Cevap:

3. Yaşadığınız yerin bağlı olduğu ilin yer şekilleri ve nüfusu ile ilgili genel özellikleri nelerdir?

  • Cevap: İstanbul Marmara bölgesinde yer almaktadır.Marmara bölgesinde 4 iklim birden yaşanmaktadır.Bu yüzden İstanbul’da her türlü meyve sebze yetişebilmektedir. İstanbul’un yer şekilleri özellikleri ise engebeli bir arazi yapısı vardır. Bu arazilerde en fazla plato bulunmaktadır. İstanbul’da %74 bir kısım platodur

4. Yaşadığınız yerde bir hafta süreyle meydana gelen hava olaylarını gözlemleyerek bulgularınızı resimli grafik hâline getirerek sınıfınızda sununuz.

  • Cevap:
Bu içeriğe emoji ile tepki ver

6 Yorum

YORUM YAPMAK İSTER MİSİN?
**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!

Close