Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA
4. Sınıf Yazılı Soruları

4. Sınıf Türkçe 1. Dönem 2. Yazılı Soruları

Yeni bir eğitim-öğretim yılındaki önemli derslerden bir tanesi olan Türkçe dersinin 1. dönem 2. yazılı sorularını sizler için hazırladık. 

4. Sınıf Türkçe 1. Dönem 2. Yazılı Soruları ve Cevapları

A) Aşağıdaki metni okuyunuz. İlk 4 soruyu metne göre cevaplayınız.(4×5=20 puan)

OYUNCAK AYI

Annesi doğum gününde Emirhan’a oyuncak bir ayı aldı. Emirhan oyuncak ayıyı çok sevdi. Ayının adını Yumoş koydu. Yumoş bembeyaz bir ayıydı. Mavi  gözleri vardı. Emirhan  halasına oturmaya giderken Yumoş’u da götürdü. Halasının kızı Beren ile birlikte oynadılar.

1-Annesi Emirhan’ a hangi hediyeyi aldı?

  • Cevap: Oyuncak bir ayı almıştır. 

2-Emirhan  ayının adını ne koydu? 

  • Cevap: Ayının adını Yumoş koymuştur. 

3-Ayı’nın rengi nasıldı?

  • CevapYumoş bembeyaz bir ayıdır.

4-Halasının kızının adı neydi?

  • Cevap: Halasının kızının adı Beren’dir.

B) Aşağıdaki cümlelerden hayal ürünü olanların başına H, gerçek olanların başına G harfi koyunuz. 

  • Cevap:

(…H…..) Ağustos böceği karıncadan bir parça ekmek istedi.
(…H…..)Kitaplar çantadan birer birer atlamaya başladı.
(…G…..)Parkta arkadaşlarıyla oynuyordu.
(…H…..)Dünya, Güneş’e seslendi.
(…H…..)Uçan halısına binip gökyüzünde özgürce dolaştı.

C) Aşağıdaki cümlelerde Nesnel yargı bildiren cümlelerin başındaki kutuya (N), Öznel yargı bildiren cümlelerin başındaki kutuya (Ö) yazınız. (5×1=5 puan)

  • Cevap:

Ö ) En sevdiğim spor basketboldur.
( N) Dünya’ nın en uzun nehri Nil Nehri’ dir.
N ) Ay, Dünya’ nın uydusudur.
( Ö) Fareden çok korkarım.
( N ) İşitme organımız kulaktır.

D) Aşağıdaki cümlelerdeki altı çizili sözcükler Mecaz anlamda ise M, Gerçek anlamda ise G yazınız.

  • Cevap:

( M ) Emine, izlediği filme iyice dalmış.
M ) Buğra bana çok soğuk davrandı.
G ) Ayşe vazoyu  istemeden  kırdı.
( M ) İrem çok tatlı bir bebekti.
( ) Zeynep’in yaptığı kurabiye  çok tatlı olmuş.
( G ) Köpeğim bir şeylerin kokusunu aldı.

E) Zıt anlamlarını yazınız.

Cevap:   

  • Siyah ………beyaz……………………
  • Yaşlı …………genç…………………
  • Gündüz……  gece………………
  • Uzun ………  kısa……………………
  • Şişman……   zayıf……………………

F) Aşağıdaki sözcükleri hecelerine ayırınız. Kaç hece olduğunu yanlarına yazınız. 

  • Cevap:

Sıralar =………sı – ra – lar : 3……………………………………….
Otomobil =…  o- to- mo -bil :4……………………………………..
Kitap =………   ki-tap : 2……………………………………
Kelebek =….… ke- le-bek: 3…………………………………..
Canavar=………ca-na-var: 3……………………………………

G) Aşağıdaki cümlelerin sonuna uygun noktalama  işaretleri koyunuz. 

  • Cevap:

Annem beni çağırdı( .  )
İmdat(  !  )yardım edin(  . )
Hangi takımı tutuyorsun( ?  )
Kitap okudum( .  )

H) Aşağıdaki sözcükleri cümle içinde kullanınız. 

Cevap:

  • Okul=Okul çok güzel bir yerdir.
  • Köpek= Köpeğimin adı Çomar.

Aşağıdaki çoktan seçmeli soruları cevaplayınız.(16×2=32 puan)

1) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “şaşırma” anlamı vardır?
A) Oh, soba yandı!
B) Aaa, hemen ayağa kalkmışsın!
C) O tavşanı bir yakalasam
D) Eyvah! Yine gol yedik!

  • Cevap: B

2) “Dün akşam dışarıda yemek………………”  cümlesi hangisiyle devam etmelidir?
A) yiyeceğiz    C) yedik     B) yiyeceğim        D) yiyoruz

  • Cevap: B

3) Aşağıdaki sözcüklerden hangisi alfabetik sıraya göre en önce gelir?
A) Demir B) Demokrasi C) Demeç      D) Demet

  • Cevap: C

4) Güzel yurdum dağlarına
Uzaktan göresim gelir.
Keskin esen  yellerine
Kendimi veresim gelir.

  • Cevap:

Yukarıdaki şiirin ana duygusu nedir?

A) Yurt sevgisi B) Dağ sevgisi C) İnsan sevgisi D) Rüzgar sevgisi

  • CevapB

5) “ Köyde  yaşayan ayşe ve  Ozan  izmire gitmek istiyorlardı?” Cümlesinde kaç tane yazım yanlışı yapılmıştır?
A)
2                  B)3                        C) 4                D) 5

  • Cevap: B

6) Hangisinde satır sonuna sığmayan kelimelerin ayrımı doğru gösterilmiştir?
A) ……… ok-
ula gideceğim.
B) …….. sınıf-
a gidelim mi?
C) ………… Al’
iden aldım.
D) …….. anne-
si gelecekmiş

  • Cevap: D

7) Ben okula gidiyorum.” cümlesinde kaç sessiz (ünsüz) harf vardır?
A)
8          B) 3            C) 17            D) 9

  • Cevap: D

8) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde özel adların yazımı ile ilgili bir yanlış vardır?
A) Uçan balon Barış’ın balonuymuş.
B) Ufuk’un arabası bozulunca okula otobüsle gitti.
C) Van’lılar gecesi yarın yapılacak.
D) Hasan Usta yeni bir dükkan açtı.

  • Cevap: C

9) Aşağıdaki kelimelerden hangisi ünlüyle başlayan bir ek aldığında hece(ünlü) düşmesi olmaz?
A) Ağız B) Burun C) Demir D) Akıl

  • Cevap: C

10) Aşağıdaki cümlelerin hangisinde abartılı bir ifade vardır?
A) Arkadaşım çok güçlüydü.
B) Soruyu hemen cevapladı.
C) Bir fıkra anlattı ki güle güle öldük.
D) Akşama kadar dinlenmeden çalıştı.

  • Cevap: C

11) Aşağıdakilerden hangisi  bir cümle değildir?
A) Sen de gel
B) Yarın okula
C) Pazara gidiyorum
D) Yatıyorum

  • CevapB

12)Aşağıdaki cümlelerden hangisinde neden-sonuç ilişkisi yoktur?
A) Dün hava çok soğuktu.
B) Hızlı koştuğu için yere sert düştü.
C) Hızlı koştuğu için terledi.
D) Önündeki tümseği fark etmediği için yere düştü.

  • Cevap: A

13)Aşağıdakilerden hangisi dayanışmayı ve iş birliğini öğütleyen bir atasözüdür?
A) Eskisi olmayanın yenisi olmaz.
B) Can canın yoldaşıdır.
C) Her taş baş yarmaz.
D) Bir elin nesi var, iki elin sesi var.

  • Cevap: D

14) Yandaki deyimin anlamı hangi seçenekte doğru verilmiştir?
A) Çok bilgi öğrendim.
B) Kafama taş düştü yaralandım.
C) Gürültüden rahatsız oldum.
D) Aceleci olma durumu.

  • Cevap:

15) Aşağıdaki altı çizili sözcüklerin hangisi eş sesli(sesteş) sözcük değildir?
A) Erdem, her sabah yüzünü yıkar.
B) Çağan çok kitap okudu
C) Çiftliğimizdeki en güzel at dayımındı.
D) Erin çayda balık avlıyor.

  • Cevap: B

16) Hangi cümlede benzetme yapılmamıştır?
A)Ayşe Teyze’nin altın gibi kalbi var.
B)Bulaşıklar dağ gibi yığıldı.
C)Format atınca bilgisayar saat gibi işlemeye başladı.
D)Hızlı koştuğu için terledi.

  • Cevap: D

4. Sınıf Türkçe 1. Dönem 2. Yazılı Soruları ve Cevapları 2018-2019 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz. 

2022 Ders Kitabı Cevapları
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir cevap yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!