Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları TIKLAYINIZ
8. Sınıf Türkçe Meb Yayınları

4. Tema Birey ve Toplum Tema Sonu Değerlendirme Cevapları (8. Sınıf Türkçe)

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları 4. Tema Birey ve Toplum Sayfa 146-147 Değerlendirme Çalışmaları Soruları ve Cevapları

4. Tema Birey ve Toplum Tema Sonu Değerlendirme Cevapları 

TEMA SONU DEĞERLENDİRME ÇALIŞMALARI

8.  Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 146 Cevabı

MUTSUZ, YALNIZ, YAPAYAYALNIZ
Önümde yürüyor, sırtını görüyorum. Ama o kimseyi görmüyor. Biriyle göz göze gelecek diye ödü patlıyor sanki. Bizim kapının yanında görevli güvenlik elemanları var. Gençler… Bizim için orada duruyorlar gün boyu… Her sabah, “Günaydın!” derim hepsine ayrı ayrı. Aslında onlara değil, kendimedir bu… Gözlerinin içine bakarak “Günaydın!” dediniz mi o gençler çok daha sıcak kucaklarlar sizi… Öyle bir “Günaydın!” derler ki size, gününüz o saat aydınlanmaya başlar. İçerde gene sizi karşılayan gençler var. Görevli… Birer selamlaşma da onlara… Düşünebiliyor musunuz? Daha ilk adımda, en az beş “Günaydın!” dileği almak… Ve asansörün önü… Orada bekleyenler… Onlarla selamlaşma…
Herhangi bir iş yerinin girişinde durun ve seyredin. Bir yığın “Yalnızlık Mahkûmu” gelir, girer içeri. Herkese küs. Hayata küs. İnsana küs. Kendine küs. Kahırla başlar güne. Kahırla devam eder. Kahırla bitirir. Büyük olasılıkla evine de böyle girer. Komşuları ile selamlaşmadan… Ailesi ile gülümseşmeden…
Bir deneyin dostlarım… Bir deneyin… Sabah sabah karşılaştıklarınızla merhabalaşmayı deneyin… “Günaydın!” deyin. Onlar da size desinler. Gülümseyin insanlara. Onlar da size gülümsesinler. Gününüzün nasıl aydınlanmaya başladığını hissedeceksiniz. Hayatın size gülümsemeye başladığını göreceksiniz. Kahrolası yalnızlığınız sizi terk edecek. O birkaç “Günaydın!”, o birkaç gülümseme, yepyeni ama bambaşka ama nasıl güzel bir hayatın ilk adımları olacak. Deneyin. Bir sabah deneyin, ne olur!

(İlk dört soruyu metne göre cevaplayınız.)

1. Yazar, güne başlarken selamlaşmanın kişiye neler kazandıracağını düşünüyor?

  • Cevap: Yazar, güne başlarken yapılan selamlaşmanın günü aydınlatacağını söylüyor

2. Yazarın okuyuculara önerileri nelerdir?

  • Cevap: Yazar; insanlarla merhabalaşmayı, insanlara günaydın demeyi, gülümsemeyi öneriyor.

3. Yazar, “Yalnızlık Mahkûmu” olanları nasıl betimlemiştir? Çevrenizde bu betimlemeyle nitelendirebileceğiniz kişiler var mı? Açıklayınız.

  • Cevap: Yazar, yalnızlık mahkûmu olanları: “Herkese küs. Hayata küs. İnsana küs. Kendine küs. Kahırla başlar güne. Kahırla devam eder. Kahırla bitirir. Büyük olasılıkla evine de böyle girer. Komşuları ile selamlaşmadan… Ailesi ile gülümseşmeden…” şeklinde betimlemiştir.

4. Okuduğunuz metinden nasıl bir sonuç çıkarıyorsunuz?

  • Cevap: Gülümsemenin bir insanın hayatına neler katabileceğini, insanlarla güzel bir selamşmanın bile yalnızlıktan bunalan insan için altın değerinde olabileceğini çıkarıyorum

8.  Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 147 Cevabı

5. Koyu yazılan sözcük ya da sözcük gruplarının cümlenin hangi öğesi olduğunu bulunuz. Uygun kutucuğu işaretleyiniz.

Çocuk, adamın oturduğu banka doğru yürüdü. (özne)
Arkadaşlarımla saat kulesinde buluşacağız. (yer tamlayıcısı)
Çantamı dün kitapçıda unutmuşum. (zarf tamlayacısı)
Onu görmek tarif edilemez bir heyecandı. (yüklem)
Anlattıklarımı gülerek dinliyordu. (belirtili nesne)

6. Aşağıdakilerin hangisinde yer alan deyim kullanıldığı cümleye uygun değildir?
A) Genç gazeteci girdiği hiçbir işte dikiş tutturamadı.
B) Mahalledekiler kendi derdine düşünce kimseyle ilgilenmediler.
C) İyi niyetli olduğundan burnundan kıl aldırmıyor.
D) Kaç yaşına geldi hâlâ bir baltaya sap olamadı.

  • Cevap: C

7. (I) Şehrin kalesini kimin yaptığı belli değildir. (II) Kalenin temelinin yalçın kaya üzerine kurulması akıllıca bir harekettir. (III) Şekli kareden uzuncadır. (IV) Uzuncası doğudan batıya olan yönüdür.
Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisi kişisel düşünce içermektedir?
A) I B) II C) III D) IV

  • Cevap: B

8. Kişinin değerini, kadir ve kıymetini en iyi bilenler; bu işle ilgili kimseler ile kendi çevresinde bulunanlardır. Bir insanı ve onun yaptıklarını yakın çevresi takdir eder.
Yukarıdaki açıklamayı aşağıdaki atasözlerinden hangisi karşılamaktadır?
A) Keskin sirke küpüne zarar. B) Gençliğin kıymeti ihtiyarlıkta bilinir.
C) İş insanın aynasıdır. D) Taş yerinde ağırdır.

  • Cevap: D

9. “Kendine özgü bakışı, duruşu vardı Haşan Dayfnın. Mimikleriyle, bakışlarıyla konuşan, suskun bir adamdı. Bilge mi desem yoksa mecnun mu bilemedim. İlginç fiziksel görünüşü, eğik yürüyüşü, gizemli ve sürekli yalnız geçen yaşamı dikkatimi çekerdi hep. Yalnız yaşardı dağlarda. Uzun yüzünden aşağı çaprazlama inen kocaman burnu, keskin gözleri, her daim kirli ve yırtık elbisesiyle karşımıza çıkan bu adamdan çekinir, ürkerdik.”

Yukarıdaki paragrafta hangi anlatım biçimi kullanılmıştır?
A) Tartışmacı anlatım B) Öyküleyici anlatım
C) Betimleyici anlatım D) Açıklayıcı anlatım

  • Cevap: C

10. “Dün gece apartman sakinleri sokakta buldukları köpeği doyurdular.”
Bu cümlenin öğeleri aşağıdakilerin hangisinde doğru sıralanmıştır?
A) Zarf Tamlayıcısı / Özne / Belirtili Nesne / Yüklem
B) Yer Tamlayıcısı / Özne / Belirtili Nesne / Yüklem
C) Zarf Tamlayıcısı / Belirtili Nesne / Özne / Yüklem
D) Yer Tamlayıcısı / Belirtisiz Nesne / Özne / Yüklem

  • Cevap: A

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları 4. Tema Birey ve Toplum Sayfa 146-147 Değerlendirme Çalışmaları Soruları ve Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Bu içeriğe emoji ile tepki ver

7 Yorum

YORUM YAPMAK İSTER MİSİN?
**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!

Close