Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA
4. Sınıf Türkçe Özgün Matbaacılık

4. Tema Kişisel Gelişim Değerlendirme Çalışmaları Etkinlik Cevapları (4. Sınıf Türkçe)

4. Tema Kişisel Gelişim Değerlendirme Çalışmaları cevapları ve soruları, Özgün Matbaacılık Yayınları 4. Sınıf Türkçe Ders kitabı sayfa 117-118-119 (Kişisel Gelişim)

4. Tema Kişisel Gelişim Değerlendirme Çalışmaları Cevapları

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Özgün Matbaacılık Yayınları Sayfa 117 Cevabı

Aşağıdaki metni okuyunuz.

KARTAL

Kartal, (…) günün birinde yakaladığı büyük bir balığı pençeleriyle sıkı sıkı tutmuş, yuvasına dönüyordu. Bir de baktı ki yuvasının olduğu ağacın çevresinde birtakım insanlar var. Adamlar, kartalın pençesindeki balığı görünce başladılar bağırmaya, kartala taş atmaya. Kartal, pençeleri arasındaki balığı düşürdü. İnsanlar da balığı alıp çekip gittiler. Kartal, yuvasının kenarına kondu, düşünmeye başladı. Zavallı yavrular ise açlıktan ağlamaya başladılar. Kartal çok yorgundu. Yeniden denize uçup balık tutacak, geri gelecek gücü yoktu. (…) Ama kartal daha fazla dayanamadı. Amansız bir çığlık kopardı, kanatlarını açtı, bir ok gibi denize doğru uçtu gitti. Döndüğünde karanlık basmak üzereydi. Yavaş yavaş, alçaktan uçarak yuvasına yaklaştı. Pençeleri arasında yine kocaman bir balık vardı.

A. 1 ve 2. soruları yukarıdaki metne göre cevaplayınız.

1. Kartalın çok yorgun olmasına karşın tekrar balık yakalamaya gitmesi onun hangi özelliğini göstermektedir?

  • Cevap: Kartalın hedeflerini gerçekleştirmek için ne kadar azimli, kararlı ve hırslı olduğunu gösterir.

2. Metnin ana düşüncesi nedir?

  • Cevap: Kartal metninin ana düşüncesi ne olursa olsun hedeflerimizden, hayallerimizden vazgeçmemeliyiz.

B. Aşağıdaki soruların doğru cevaplarını işaretleyiniz.

1. Hangi seçenekteki kelimeler anlam ilişkisi yönünden diğerlerinden farklıdır?

A) hızlı – yavaş
B) ihtiyar – genç
C) siyah – kara
D) önce – sonra

  • Cevap: C

2. Aşağıdaki cümlelerden hangisinde neden-sonuç ilişkisi vardır?

A) Yağmur durursa dışarı çıkarız.
B) Hafta sonu ben de tiyatroya gideceğim.
C) Okula giderken onunla karşılaştık.
D) Düzenli çalışmadığı için başarısız oldu.

  • Cevap: D

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Özgün Matbaacılık Yayınları Sayfa 118 Cevabı

3. Aşağıdaki kelimelerden hangisinde yazım yanlışı vardır?

A) ayakkabıcı
B) fermuar
C) tenefüs
D) tükenmez

  • Cevap: C

4. Aşağıdaki cümlelerde geçen altı çizili ifadelerden hangisi mecaz anlamda kullanılmıştır?

A) Annem komşulara dağıtmak için aşure yaptı.
B) Güzel çiçeklerle onun kalbini çaldı.
C) Hava giderek soğuyor.
D) Elindeki kalemlerin hepsini saydı.

  • Cevap: B

5. Aşağıdaki kelimelerden hangisi terim anlamlı değildir?

A) bardak
B) dikdörtgen
C) nota
D) penaltı

  • Cevap: A

C. Aşağıdaki açıklamaları, ilgili noktalama işaretiyle eşleştiriniz.

  • Cevap:

SONRAKİ METNE HAZIRLIK

1. Belirli gün ve haftalar için yazılmış farklı şairlerin şiirlerini dergilerden, kitaplardan ve internetten araştırınız.

  • Cevap:

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı

CUMHURİYET BAYRAMI

Ay yıldızlı bayrağım,
Semaları donatmış.
Bugün bayram var diye,
Şafak erkenden atmış.

Yüksek taklar süslemiş,
Caddeleri, yolları.
Bugün gözler ilerde,
Bugün başlar yukarı.

Akın akın insanlar,
Meydanlara koşuyor.
Bugün bayram var diye,
Bütün millet coşuyor.

Bu güzel Cumhuriyet,
Devletimin temeli.
El üstünde yaşatmak
Hepimizin emeli…

İ. Hakkı TALAS

24 Kasım Öğretmenler Günü

ÖĞRETMENİM

BU bahçe senin,
Bu fidanlar,
Bu ağaçlar,
Hepsi..
Bir gün çiçek açacak fidanlar
Ve bir gün meyvesini toplayacaksın.

Bu bahçeden mutlu olacaksın öylesine,
İnsanların en mutlusu öğretmenim.
Sanatların en güzelini seçmişsin,
Derler ya karınca kaderince,
Fakat kimse yapamaz böyle bir bahçe.
Su ister, güneş ister
Ayrı ayrı öğretmenim.
Bu bahçe senin,
Bu fidanlar,
Bu ağaçlar,
Senin en güzel eserin öğretmenim…

Oğuz ÇOKER

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı

23 NİSAN

Yurdu koruyan
Yarını kuran
Sen ol çocuğum

Eskiyi unut
Yeni yolu tut
Türklüğe umut
Sen ol çocuğum

Bizi kurtaran
Öndere inan
Sözünü tutan
Sen ol çocuğum

Küçüksün bugün
Yarın büyürsün
Her işte üstün
Sen ol çocuğum

Çalışıp öğren
Her şeyi bilen
Yurduna güven
Sen ol çocuğum

Hasan Ali YÜCEL

Anneler Günü

ANNE

Bakışın güneş gibi ısıtır içimizi,
Gülüşün aydınlatır üzgün kalpleri anne!
Elimizden şefkatle tutar seversin bizi;
Dünyaya geldiğimiz günlerden beri anne!

En tatlı hatırası en sevimli çağımın,
Yüzünde gölgesi var gül yüzlü bayrağımın.
Ana vatan diyorlar adına toprağımın,
Sen vatanlaştırırsın bastığın yeri anne!

Gözlerinde taptaze bir bahardır dört mevsim,
Sevgi enginliğinde kim sana eş olur, kim?
Ayağının altına sermiş cenneti Rabbim,
Anne! Büyük Allah’ın biyük eseri anne!

Halide Nusret ZORLUTUNA

2. Bu şiirlerden en beğendiğinizi sınıfta okumak üzere ezberleyiniz.

  • Cevap: Belirli gün ve haftalar için yazılmış farklı şairlerin şiirlerini sizler için derledik, istediğinizi seçip ezberleyebilirsiniz.

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Özgün Matbaacılık Yayınları {Kişisel Gelişim} Sayfa 117-118-119 4. Tema Kişisel Gelişim Değerlendirme Çalışmaları Etkinlik Soruları ve Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2022 Ders Kitabı Cevapları
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
15
love
4
clap
3
unlike
2
angry
1
happy
1
confused
0
sad

Bir cevap yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!