Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA
Evvel Video
5. Sınıf Ada Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları

5. Sınıf Ada Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı 3.Ünite Ölçme ve Değerlendirme Çalışmaları Cevapları

Hediye Vakti

5. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Ada Yayıncılık 3. Ünite Kuvvetin Ölçülmesi ve Sürtünme Sayfa  77,78, 79, 80, 81 3.Ünite Ölçme ve Değerlendirme Çalışmaları Etkinlik Soruları ve Cevapları

5. Sınıf Ada Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı 3.Ünite Ölçme ve Değerlendirme Çalışmaları Cevapları

5. Sınıf Ada Yayıncılık Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 77 Cevabı

A. Aşağıdaki resimlerde bazı hareket örnekleri verilmiştir. Bu hareketlerin hangilerinde hava direncine, hangilerinde su direncine örnek kuvvetler vardır? Resimlerin altındaki boş bırakılan kısımlara cevaplarınızı yazınız.

  • Cevap

B. Aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1. Motor güçleri aynı olmasına karşın bir hovercraftın bir gemiden daha hızlı gitmesinin nedenini açıklayınız.

  • Cevap: Gemiler su direnci ile karşılaşır ve sürtünme daha fazla olur. Hovercraflarda ise sürtünme az olur,daha küçük ve hafiftirler. Bu nedenle sürtünme ve su direncine daha az maruz kalırlar.

2. Aşağıdaki resimlerde harekete karşı koyan kuvvetler nelerdir?

  • Cevap

5. Sınıf Ada Yayıncılık Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 78 Cevabı

3. Bavul, valiz gibi araçlara tekerlek takılmasının sürtünmeyle bir ilgisi var mıdır?

  • Cevap: Evet vardır. Tekerlek takılarak sürtünme azalır ve valiz bavul daha kolay taşınır.

4. Bisikletin durmasını sağlayan, frendeki sürtünme kuvvetidir. Frendeki sürtünme kuvvetiyle bisikleti hareket ettiren kuvvetin yönleri nasıldır?

  • Cevap: Sürtünme kuvvetinde cisimlerin yönü değişmez.Bu nedenle bisikletin yönünde değişim olmaz.

5. Banyo süngerini sıktığınızda veya bir yayı, lastiği çektiğinizde uyguladığınız kuvvetin çeşidi hakkında ne söylersiniz?

  • Cevap:  Kas kuvveti uygularız

6. Duran bir topa vurduğunuzda, kuvvetin uygulandığı yönle topun hareket yönü arasında nasıl bir ilişki vardır?

  • Cevap: Doğru bir orantı vardır.Kuvvetin uygulandığı yön ile topun gideceği yön aynı şekildedir.

7. Bir günde yaptığınız işleri düşününüz. Bu işlerde uyguladığınız kuvvetler nelerdir?

  • Cevap: Kas kuvveti, sürtünme kuvveti, yer çekimi kuvveti, itme çekme kuvveti.

8. Yüzeylerin düz ya da pürüzlü oluşu sürtünmeyi nasıl etkiler?

  • Cevap: Düz yüzeylerde sürtünme daha az pürüzlü yüzeylerde sürtünme daha fazla olur.

9. Tekerli patenle düz zeminde daha kolay hareket edilir. Neden?

  • Cevap: Çünkü sürtünme daha az olur.

10. Kış aylarında otomobil tekerleklerine zincir takıldığını görmüşsünüzdür. Sizce bunun sebebi ne olabilir?

  • Cevap: Sürtünmeyi arttırmak ve arabanın kaymasını engellemek için.

5. Sınıf Ada Yayıncılık Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 79 Cevabı

C. Aşağıdaki soruların doğru cevabını işaretleyiniz.

1. Sürtünme kuvvetinin, sürtünen yüzeylerin cinsine bağlı olduğunu kanıtlamak isteyen bir öğrenci aşağıdaki hangi deneyi yapmalıdır?
A) Bir sandığı tahta zemin üzerinde önce kendisi, sonra arkadaşıyla birlikte itmelidir.
B) Bir sandığı önce mermer zeminde itmeli, sonra üzerine yük koyup itmeye devam etmelidir.
C) Bir sandığı önce mermer zemin, sonra tahta zemin üzerinde itmelidir.
D) Bir sandığı mermer zemin üzerinde önce itmeli, sonra çekmelidir.

  • Cevap: C

2. I. Uçak
II. Paraşüt
III. Otomobil
Yukarıdakilerden hangisi veya hangileri hava direncinden en az etkilenecek şekilde yapılır?
A) Yalnız I B) Yalnız II
C) I ve III D) II ve III

  • Cevap: C

3. Şekildeki kişi, tekerlekli valizini evine taşımak istiyor.En büyük kuvveti hangi yolda uygulaması gerekir?

  • I. Çakıllı yol
  • II. Asfalt yol
  • III. Islak asfalt yol
  • IV. Buzlu yol

A) I
B) II
C) III
D) IV

  • Cevap: A

5. Sınıf Ada Yayıncılık Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 80 Cevabı

4. Aşağıdaki bilgilerden hangisi kuvvetin özellikleri arasında yer almaz?

A) Dinamometre ile ölçülür.
B) Kuvvetin belli bir büyüklüğü vardır.
C) Birimi metredir.
D) Duran cisimleri harekete geçirir.

  • CevapB

5. Sınıf Ada Yayıncılık Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 81 Cevabı

Mine, özdeş küpleri şekildeki I, II ve III numaralı yüzeylerde hareket ettirmek istiyor. Buna göre küplere etkiyen sürtünme kuvvetlerinin büyükten küçüğe doğru sıralanışı nasıldır?
A) I > II > III B) I > III > II C) II > III > I D) III > II > I

  • Cevap: C

6. I. Paraşütlerin yüzeylerinin geniş olması
II. Kapı menteşelerinin yağlanması
III. Otomobil lastiklerine zincir takılması
Yukarıdaki işlemlerin hangilerinde amaç sürtünmeyi artırmaktadır?
A) I ve III B) I ve II C) II ve III D) I, II ve III

  • Cevap: A

7. Kuvvet uygulandığında şekli değişen, kuvvet etkisi ortadan kalkınca eski hâline dönen maddeler esnek maddelerdir. Dinamometrelerde esnek maddelerin özelliğinden yararlanılarak geliştirilmiştir.
Öğretmenin verdiği bilgiye göre,
I. Kâğıt II. Yay III. Lastik
maddelerinden hangisi ya da hangileri dinamometre yapımında kullanabilir?
A) Yalnız II B) I ve II C) II ve III D) I, II ve III

  • Cevap: C

5. Sınıf Ada Yayıncılık Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 82 Cevabı

Ç. Aşağıdaki cümleleri okuyunuz. Doğru olanların numaralarını doğru kutusuna, yanlış olanların numaralarını yanlış kutusuna yazınız.

  • Cevap

Sürtünme kuvveti harekete aynı yönde etkir. ()
Sürtünme, hareketi hızlandıran kuvvettir. ()
Uçaklar, uçuş anında sürtünmeyi artıracak özellikte tasarlanmıştır. Farklı cisimlere etki eden sürtünme miktarı da farklıdır. ()
Kuvvet, itme-çekme şeklinde bir etkidir. ()
Yağ, iki yüzey arasında sürtünmeyi azaltır. ()
Kaleciler, topu tutabilmeyi sürtünmeye borçludur. ()
Hava direnci olmasaydı uçaktan paraşütsüz de atlanırdı. Uçurtmanın uçmasında havanın uyguladığı bir kuvvet vardır. ()

Aşağıdaki terimleri, bu terimleri açıklayan cümlelerle eşleştiriniz.

  • Cevap:  

1. Hareketli cisimlerin yönünü değiştirebilir. ()
2. Fren pedalına basıldığında tekerleğin dönmesini durduran kuvvettir. ()
3. Yüzmeyi zorlaştıran kuvvettir. ()
4. Yüzeyler arasında kayganlık sağlayarak aşınmayı önler. ()
5. Hava direncinden yararlanılarak kullanılan araçtır. ()
6. Yapısal özelliğiyle cisimlere sürtünme kuvveti uygular. ()

a. Sürtünme
b. Yağ
c. Su direnci ç. Paraşüt
d. Atmosfer
e. Kuvvet
f. Gemi

2021 Ders Kitabı Cevapları
Bu içeriğe emoji ile tepki ver
2
10
1
1
2

Bir cevap yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!