5. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 89 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

5. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 89 Cevapları Anka Yayınevi

ÇEVREMİZDE DİNİN İZLERİ

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Mimar Sinan tarafından yapılan beş cami ismi öğrenerek defterinize yazınız.

  • Cevap:

➢ Şehzade Camii ➢ Süleymaniye Camii ➢ Selimiye Camii ➢ Üsküdar Mihrimah Sultan Camii ➢ Kılıç Ali Paşa Camii ➢ Rüstem Paşa Camii ➢ Sokollu Mehmet Paşa Camii

2. Edebiyat, örf, âdet ve tasavvuf kavramlarının anlamlarını araştırıp öğreniniz.

  • Cevap:

➢ Edebiyat: Düşünce, duygu, olayların insanlarda estetik duygular uyandıracak bir biçimde, dil aracılığıyla, söz ve yazıyla anlatımını yapan sanata denir.

➢ Örf: Gelenek demektir.

➢ Adet: Görenek demektir.

➢ Tasavvuf: İslam’ı saf ve olduğu gibi yaşama, nefsi yenme faaliyetlerini yerine getirme düzeni olarak kullanılan bir kelime olarak bilinmektedir.

3. Mimarimizde önemli bir yeri olan camilerde hangi bölümler yer alır? Caminin bölümleriyle ilgili görseller bularak arkadaşlarınızla inceleyiniz.

  • Cevap:

➢ Minber; Camilerin içinde, hatibin çıkıp hutbe okuduğu, merdivenli ve yüksek yere denmektedir.

➢ Vaaz Kürsüsü; Camilerde vaaz verilen yerdir. Kürsü, ahşap veya mermerden yapılmaktadır.

➢ Hünkar Mahfili; Padişahların Cuma ve Bayram namazlarını, ayrıca Kandil gecelerinde yatsı namazlarını bulundukları şehrin Selâtin Camilerinde kılmaları için ayrılmış olan yer.

➢ Müezzin Mahfili; Müezzinlerin, camilerde, bir arada oturmaları için ayrılmış yüksekçe yerdir.

➢ Son Cemaat Yeri; Büyük camilerde camiye bitişik revaklı yerdir. Bu yerin bir tarafı (avlu tarafı) açıktır

➢ Minare; Camilerde, namaz vaktinin geldiğini duyurmak için müezzinin çıkıp ezan okuduğu, içinde dolanarak çıkan bir merdiveni olan, bir ya da birkaç şerefeli, yüksek ve ince yapı.

➢ Şadırvan; Çevresinde muslukları bulunan ve çeşmelerinden su akan, genellikle cami avlularının ortasında yer alan, üzeri kubbeli ya da açık olabilen abdest almak için ayrılmış mekan.

➢ Avlu; Cami yapısının dış tarafında bulunan ve çevresi kapalı fakat üstü açık yere denir.

➢ Şerefe; Minarenin gövdesini çepeçevre dolaşan, bir insanın dolaşabileceği ende, kenarları korkuluklu, ezan okumak ve sela gibi okumaları yapmak için ayrılmış alan.

4. İçerisinde dinî kavramlar geçen şiir, şarkı ve türkü örnekleri bularak bunları sınıfınızda arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap:

Din Kavramı Geçen Dini Şiir;

Cennet cehennem yoktur diyenler İl hakkını alıp haksız yiyenler Al yesil konaktan hükm’eyleyenler Dur bakalım canım beyler kalır mı

Karac’oglan her cefayı biliyor Sualciler yedi yerde soruyor  (Karacoğlan )


Din Kavramı Geçen Dini Türkü;

Medet hey Allahım medet Gel derdime derman eyle Yetiş hey al-i Muhammet Gel derdime derman eyle

Sensin benim gonca gülüm Kesmem eteğinden elim Benim halim sana malum Gel derdime derman eyle

Hasan Hüseyn’in aşkına Gel yardım eyle düşküne Zeynelabidin aşkına Gel derdime derman eyle

İmam Bakır’ın katına Cafer’in ilmi zatına Musa Rıza hörmetine Gel derdime derman eyle

Şah Taki’nin ya Naki’nin Kemteriyim Askeri’nin Yarlıgamak senin şanın Gel derdime derman eyle

Var dileğin Hak’tan dile Ol sahip zamanım gele Dedemoğlu secde kıla Gel derdime derman eyle


Din Kavramı Geçen Şarkı;

Taner – Yardım Et Allah'ım Şarkı Sözleri

Ben canımı verdim bir vefasıza O beni unuttu dönmedi hâlâ Bu evde saatler geçmiyor sanki O şimdi uzakta duymuyor beni

Yardım et Allah’ım Yol göster Allah’ım Ne olur kurtar Beni bu anılardan Yardım et Allah’ım Yol göster Allah’ım

Ne olur artık Unuttur bana onu

Çocukça aldandım bir vefasıza O beni bıraktı karanlıklara Uyutmuyor hasret dolmuyor yerin Biliyorum artık sewmiyor beni..

Yardım et Allah’ım Yol göster Allah’ım Ne olur kurtar Beni bu anılardan Yardım et Allah’ım Yol göster Allah’ım Ne olur artık Unuttur bana onu

5. Hz. Süleyman (a.s.) kimdir? Onun hakkında bir araştırma yapınız.

  • Cevap:

Hz. Süleyman (a.s.), İsrailoğullarına gönderilen hükümdar bir peygamberdir. Hz. Davud’ un oğludur. Bazı kaynaklara göre MÖ 9. asırda yaşamış olan Hz. Süleyman (a.s.) akıllı, zeki, bilgili bir hükümdar aynı zamanda her zaman Allah’a (c.c.) şükreden, hikmet sahibi bir peygamberdi.

Kur’an-ı Kerim’in bildirdiğine göre Hz. Süleyman (a.s.), “Rabb’im! Beni bağışla, bana benden sonra kimsenin ulaşamayacağı bir hükümranlık ver.”2 diye dua etmiş. Allah (c.c.) da onun bu isteğini kabul ederek ona birtakım olağanüstü işler yapabilme gücü vermiştir. Hayvanların dilinden anlaması, onlarla konuşması, cinlere ve rüzgarlara hükmetmesi özelliklerindendir. 53 sene ve 500 sene yaşamış olduğu rivayetleri vardır.

5. Sınıf Anka Yayınevi Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 89 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.