Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları TIKLAYINIZ

Sponsorlu Bağlantılar

5. Sınıf Fen Bilimleri 2. Ünite Cevapları

5. Sınıf Fen Bilimleri 4. Ünite Cevapları

Ana Sayfa / Kitap Cevapları / 5. Sınıf Fen Bilimleri Semih Ofset Yayınları / 5. Sınıf Fen Bilimleri 3. Ünite Cevapları

5. Sınıf Fen Bilimleri 3. Ünite Cevapları

Sponsorlu Bağlantılar


5. Sınıf Fen Bilimleri 3. Ünite Değerlendirme Cevapları

5. Sınıf Ortaokul Fen Bilimleri Semih Ofset Yayınları Ders Kitabı 3. Ünite Değerlendirme Çalışmaları Sayfa 90, 91, 92, 93, 94 Cevapları

A. Aşağıdaki cümleleri dikkatlice okuyalım. Cümlelerin doğru olduğunu düşünüyorsak “D”, yanlış olduğunu düşünüyorsak “Y” harfini örnekteki gibi daire içine alalım.

1. Sprey kutularının aşırı ısındığında patlaması gazların genleşmesine bir örnektir. (D)
2. Sıcaklığı ölçen aletlere termometre denir. (D)
3. Isının akış yönü soğuktan sıcağa doğrudur. (Y)
4. Kaynama her sıcaklıkta, buharlaşma ise belli bir sıcaklıkta gerçekleşir. (Y)
5. Gaz hâlindeki bir maddenin ısı vererek direkt katı hâle gelmesine kırağılaşma denir. (D)
6. Madde buharlaşırken ortamdan ısı alır. (D)
7. Katı madde ısı vererek sıvı hâle geçer. (Y)
8. Kaynama, hızlı buharlaşmadır. (D)
9. Toprak testiler gözenekleri sayesinde suyu soğutur. (D)
10. Maddeye verdiğimiz ısı miktarını artırırsak sıcaklık da o oranda düşer. (Y)


B. Aşağıdaki kavramları, başlarındaki harfleri yazarak onları tanımlayan açıklamalarla örnekteki gibi eşleştirelim.

  • Doğru cevap: c, a, b, d, f, ç, e

C. Aşağıdaki şekli dikkatlice inceleyelim. Boş bırakılan yerlere aşağıda verilen kavramları kullanarak uygun şekilde dolduralım.

  • Doğru cevap: 1. erime 2. buharlaşma 3. yoğuşma 4. Donma

Ç. Aşağıda, ısıtılan bir miktar suyun zamana bağlı sıcaklık değişimini gösteren grafik verilmiştir. Grafiğe bakarak aşağıdaki soruları cevaplandıralım.

1. İki dakika ısıtılan suyun sıcaklığı kaç ºC’tur?

  • Doğru cevap: 25°C

2. Su sıcaklığı kaçıncı dakikada 70ºC olmuştur?

  • Doğru cevap: 5 dk.

3. Yedi ve sekizinci dakikalardaki sıcaklık neden sabittir?

  • Doğru cevap: Kaynama olayı

4. Su, kaçıncı dakikada kaynamıştır?

  • Doğru cevap: 7 dk.

5. Suyun kaynama sıcaklığı kaç ºC’tur?

  • Doğru cevap: 100°C

D. Aşağıdaki kutuda verilen kavramlar bulmacada soldan sağa, sağdan sola, aşağıdan yukarıya, yukarıdan aşağıya ve çapraz olarak yerleştirilmiştir. Bu kavramları bulup renkli kalemle örnekteki gibi çizerek gösterelim.


E. Aşağıdaki soruları dikkatli bir şekilde okuyarak doğru olan seçeneği işaretleyelim.

1. Aşağıdakilerden hangisi maddeyi tanımak için kullanılan ayırt edici özelliklerden biridir?
A. Hacim B. Buharlaşma
C. Kaynama noktası D. Kütle

Doğru cevap: C

******************

2. Oturduğu sandalyenin soğuk olduğunu söyleyen Ali’ye minder verildiğinde Ali artık üşümediğini fark etti. Ali minder kullanarak aşağıdaki hangi olayı engellemek istemiştir?

A. Sıcaklığı artırma

B. Isı alma

C. Isı tutma

D. Isı alışverişi

Doğru cevap: D

******************

3. Suyun ısı alarak sıvı hâlden gaz hâline geçmesi olayına ne ad verilir?

A. Buharlaşma B. Erime C. Donma D. Süblimleşme

Doğru cevap: A

******************

4. Turistik amaçlı seyahat balonları yapılırken maddenin hangi özelliğinden faydalanılmıştır?

A. Yoğuşma
B. Buharlaşma
C. Genleşme
D. Kaynama

Doğru cevap: D

******************

5. Aşağıdakilerden hangisi maddenin ısı almasıyla gerçekleşen bir olay değildir?

A. Yoğuşma B. Genleşme C. Kaynama D. Buharlaşma

Doğru cevap: A

******************

6. A maddesinin donma sıcaklığı 25 °C, kaynama sıcaklığı ise 190 °C’tur. 90 °C’ta A maddesi hangi hâlde bulunur?

A. Katı B. Sıvı C. Gaz D. Buhar

Doğru cevap: B

******************

7. Aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

A. Kütle maddeler için ayırt edici bir özelliktir.
B. Saf maddelerin kaynama sıcaklığı sabit değildir.
C. Her sıcaklıkta buharlaşma olur.
D. Su 0 °C’ta kaynar.

Doğru cevap: C

******************

8. Ağzına kadar su ile dolu olan kabı bir süre ısıttığımızda suyun taşdığını gözlemleriz. Suyun taşmasına neden olan olay aşağıdakilerden hangisidir?

A. Kabın küçülmesi
B. Suyun kütlesinin artması
C. Suyun genleşmesi
D. Ortamın nemli olması

Doğru cevap: C

******************

9. Islak havluya sarılarak güneş ışığı altına bırakılan şişenin içindeki suyun bir süre sonra soğuması aşağıdakilerden hangisi ile açıklanabilir?

A. Islak havlu şişeyi soğuk tutar.
B. Havludaki su buharlaşırken şişeden ısı alır.
C. Güneş ışınları şişenin içine ulaşamaz.
D. Şişe havludan ısı alır.

Doğru cevap: B

******************
10. Aşağıdakilerden hangisi saf katı bir maddenin erime grafiği olabilir?

Doğru cevap: A

******************

0
like
0
love
0
haha
0
wow
0
sad
0
angry


Sponsorlu Bağlantılar

14 Yorumlar

  1. çok saolunnn zamanında bitire bildim bilemediklerimiii

  2. çok saolun bilemediklerimi bitirdimm

  3. Moda güzeldir moda

    thank you hepsine burdan bakıcam

  4. Moda güzeldir moda

    süperrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr bir site zaten sosyalide burdan bakıyom fenide bakıyom şimdi ne güzelllllllllllllllllllllllllllllll

  5. Moda güzeldir moda

    süper

  6. Süpeeeeeeeeeerrrtttt bravvvvvooooooo!!!!!!??????

  7. Ya 5. Sınıf Fen Bilimleri Korka Yayıncılık lütfen

  8. yaa mütiş bir site harika saolun zorlandığım yerleri anladım ama 5.sınıf sosyal çalışma kitabında berkay yayınları sadece kedi yaşadığınız yerleri yazmasaydınız.

  9. Bu ne
    biçim bir şey nefret ettim çok iğrenç

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir