Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
5. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Sayfaları

5. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Sayfaları Kitabı Cevapları 6. Ünite Sayfa 10

5. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Sayfaları Kitabı Cevapları 6. Ünite Sayfa 10 Meb Yayınlarına ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

5. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Sayfaları Kitabı Cevapları 6. Ünite Sayfa 10

Yaz tatilinde ailemle birlikte Caretta caretta deniz kaplumbağalarının en önemli üreme bölgelerinden biri olan Çıralı’ya tatile gittik. Çıralı’ya ulaştığımızda çoğu yuvanın boşaldığını sadece son bir yuvanın kaldığını öğrendik. Ailemle birlikte her sabah görevlilerin rehberliğinde koruma altında olan yuvanın başına gidip bekliyorduk. Kaplumbağalar gece sahile çıkıp yumurta bıraktıkları için geceleri sahile giriş yasaktı. Uçan göz (drone) ile gece boyu sahil kontrol ediliyor, kaplumbağaların yumurtladığı alanlar tespit ediliyor ve bu alanların etrafı kafesle kapatılıyordu. Böylece yumurtaların zarar görmesi engellenmiş oluyordu. Yumurtadan çıkan kaplumbağalar ay ışığının deniz yüzeyinde oluşturduğu yansımayı takip ederek denize ulaşıyordu. Bu yüzden sahilde asla ışık kaynağı kullanılmıyor, hatta şehrin içi bile loş ışıkla aydınlatılıyordu. Yöre halkı ve tatilciler ile Caretta carettalar aynı ortamda birbirlerine zarar vermeden yaşıyorlardı. Koruma ve güvenlik için maddi bir karşılık almadan gönüllü çalışan doğa korumacılarının sayısı çok fazlaydı. Uzun bir bekleyiş sonucu Caretta carettaların yumurtadan çıkarak denize ulaşmalarını görme şansına sahip oldum. Kumların üzerinde yuvarlanarak denize ulaşma çabaları hayranlık uyandırıcıydı. Son yuvadan çıkan yavruları da denize uğurlayan doğa korumacıların yüzlerindeki mutluluk beni derinden etkiledi. O sabah, yaşadığım sürece doğayı ve canlıları korumak için çabalayacağıma, iyi bir doğa korumacısı olacağıma söz verdim. Suya, toprağa, havaya, bitkilere ve hayvanlara kendimize özen gösterdiğimiz gibi özen göstermeliyiz. Sevdiklerimizi koruyup kolladığımız gibi onları da korumalıyız ve yaşam alanlarını yok etmemek için üzerimize düşenleri yapmalıyız.
Buna göre aşağıdaki soruları cevaplayınız.

  • Cevap:

1. Doğa korumacısı kime denir?

  • Cevap: Doğayı korumak için sivil toplum kuruluşlarında gönüllü olarak çalışan kişilere denir.

2. Bir “doğa korumacısı” olduğunuzu düşünüyor musunuz? Neden?

  • Cevap: Düşünüyorum. Çünkü korumak için emek harcayan sivil toplum kuruluşları gibi sorumluluk alıyorum.

3. Doğayı korumak için neler yapılmalıdır?

  • Cevap: Doğaya ve canlılara zarar vermemeli, doğal kaynakların tüketiminde dikkatli davranmalı, çevreyi kirletmemek için çaba harcanmalıdır.

4. Yaşadığınız bölgede doğa koruma kuruluşları var mı? Bu kuruluşların çalışmalarından örnekler verir misiniz?

  • Cevap: TEMA ve ÇEVKO vb.

5. Bir mühendis olduğunuzu hayal ediniz. Şehirlerarası yol çalışması yapıyorsunuz. Yol, pek çok canlı türünün yaşadığı ormanlık bir alandan geçecek. Bu durumda ne yaparsınız? Çözüm yollarınız neler olur?

  • Cevap: Ağaç kesimini en aza indirmek için beton ayaklar üzerinde köprü yollar yaparım.

5. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Sayfaları Kitabı Cevapları 6. Ünite Sayfa 10 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
clap
1
love
0
happy
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!