Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
5. Sınıf Kazanım Kavrama Testleri

5. Sınıf Kazanım Kavrama Testleri Cevapları Sayfa 21

5. Sınıf Kazanım Kavrama Testleri Sayfa 21 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

5. Sınıf Kazanım Kavrama Testleri Cevapları Sayfa 21

1. Son hecesinde dar ünlü (ı, i, u, ü) bulunan iki heceli sözcükler ünlüyle başlayan bir ek aldığında son hecedeki dar ünlü düşer. Bu ses olayına “ünlü düşmesi” denir. Örneğin “boyun” sözcüğüne “-um” eki getirildiğinde sözcük, “boyunum” şeklinde değil, “boynum” şeklinde yazılır.
Buna göre, “Dur yolcu! Bilmeden gelip bastığın I Bu toprak, bir devrin battığı yerdir. II Eğil de kulak ver, bu sessiz yığın III  Bir vatan kalbinin attığı yerdir.” IV dizelerinde numaralanmış sözcüklerin hangisinde ünlü düşmesi vardır?

A) I
B) II
C) III
D) IV

  • Cevap: B

2. Türkçede düz-geniş ünlülerle (a,e) biten fiilere “-yor” eki getirildiğinde, fiilin sonundaki düz-geniş ünlüler daralarak “ı, i, u, ü” ünlülerine dönüşür. Bu ses olayına “ünlü daralması” denir. Aşağıdaki cümlelerde altı çizili fiillerden hangisine “-yor” eki getirilirse fiilde ünlü daralması meydana gelmez?

A) Beni okulun bahçesinde bekle. ?
B) Babaannenle dedeni sık sık ara.
C) Yemekten sonra bir dilim tatlı ye.
D) Akşam yemeği için çorba yap.

  • Cevap: D

3. “ŞEHİR” sözcüğünü oluşturan kutular, aşağıdakilerin hangisinde verilen ekle birleştirilirse okla gösterilen “İ” kutusunun sözcükten atılması gerekir?

  • Cevap: B

4. Süreksiz sert ünsüzlerle (p, ç, t, k) biten bir sözcüğe, ünlüyle başlayan bir ek geldiğinde sözcüğün sonundaki sert ünsüz yumuşar. Bu ses olayına “ünsüz yumuşaması” ya da “ünsüz değişimi” denir. Örneğin “börek” sözcüğüne “-i” eki getirildiğinde sözcüğün sonundaki “k” sesi “ğ”ye dönüşür (böreği). Bu açıklamaya göre “kitap” sözcüğüne aşağıdaki eklerden hangisi getirilirse sözcükte ünsüz yumuşaması meydana gelir?

A) -dan
B) -cı
C) -ın
D) -lık

  • Cevap: C

5. Süreksiz sert ünsüzlerden (p, ç, t, k) biriyle biten bazı tek heceli sözcüklerden sonra ünlü ile başlayan bir ek geldiğinde ünsüz yumuşaması meydana gelmez. Örneğin “tip” sözcüğüne “-in” eki getirilince “p” sesi “b”ye dönüşmez (tipin). Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi bu açıklamaya örnek olamaz?

A) Öğrencilerin çoğu sergi salonuna gidecek.
B) Bu kadar yükü tek başına taşıyamazsın.
C) Çocuklar yalnızken içim hiç rahat etmiyor.
D) Bu apartmanın çatı katı çok sıcak oluyormuş.

  • Cevap: A

6. Türkçede sert ünsüzlerden (f, s, t, k, ç, ş, h, p) biriyle biten bir sözcüğe “c, d, g” yumuşak ünsüzleri ile başlayan bir ek geldiğinde ekin başındaki “c” sesi “ç”ye; “d” sesi “t”ye; “g” sesi ise “k”ye dönüşür yani “c, d, g” sesleri sertleşir. Bu ses olayına “ünsüz benzeşmesi” ya da “ünsüz sertleşmesi” denir. Buna göre aşağıdaki sözcüklerden hangisi “-ce/-ca” ekini alırsa ünsüz benzeşmesi meydana gelmez?

A) Büyük
B) Rahat
C) Sakin
D) Yavaş

  • Cevap: C

5. Sınıf Kazanım Kavrama Testleri (Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri, Sosyal Bilgiler, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, İngilizce) Sayfa 21 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
7
angry
6
clap
2
love
1
happy
1
sad
1
unlike
0
confused

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!