Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları TIKLAYINIZ

Sponsorlu Bağlantılar

5. Sınıf Meb Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Su Ortamında Sürtünme Kuvveti Cevapları

5. Sınıf Meb Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı 3. Ünite Kuvvetin Ölçülmesi Ünite Değerlendirme Soruları ve Cevapları

Ana Sayfa / Kitap Cevapları / 5. Sınıf Fen Bilimleri Meb Yayınları / 5. Sınıf Meb Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı 3. Ünite Kuvvetin Ölçülmesi Sınavlarda Çıkmış Sorular ve Cevapları

5. Sınıf Meb Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı 3. Ünite Kuvvetin Ölçülmesi Sınavlarda Çıkmış Sorular ve Cevapları

Sponsorlu Bağlantılar


5. Sınıf Meb Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı 3. Ünite Kuvvetin Ölçülmesi Sınavlarda Çıkmış Sorular ve Cevapları

5. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Meb Yayınları 3. Ünite Kuvvetin Ölçülmesi Sayfa 113, 114 Sınavlarda Çıkmış Sorular ve Cevapları 2017 – 2018

5. Sınıf Meb Yayınları Ortaokul Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 113 Cevabı

1. Murat elma kasasının ağırlığını şekildeki gibi dinamometre ile ölçüyor. Buna göre Murat’ın dinamometrede okuduğu değer kaç Newton’dır?
A) 13 B) 14 C) 15 D) 16

  • Cevap: D

ÇözümEşit bölmelendirilmiş dinamometrenin her bölmesi 1 birimdir.

2. I. Yıpranan motor dişlilerinin yağlanması.
II. Buzlanmış yolların buzlarının sökülmesi
III. Kışın araçlara kar lastiklerinin takılması

Yukarıdaki olaylardan hangileri sürtünme kuvvetini artırır?
A) Yalnız I. B) Yalnız II. C) II. ve III. D) I, II ve III.

  • Cevap: C

Çözüm: Yıpranan motor dişlilerinin yağlanması sürtünmeyi azaltarak aşınmayı önler. Buzlanmış yolların buzlarının sökülmesi ve kışın araçlara kar lastiklerinin takılması sürtünmeyi artırarak kaymayı önler.

3. Aşağıda günlük hayatımızda kullanılan üç farklı araç gösterilmiştir. Buna göre bu araçların hangileri tasarlanırken sürtünme kuvvetinin etkileri azaltılmak istenmiştir?

A) Yalnız I B) I ve II C) II ve III D) I, II ve III

  • Cevap: B

ÇözümGemi ve uçaklar yapılırken sürtünme kuvvetini azaltmak hedeflenir. Paraşütler ise hava direncini artıracak şekilde tasarlanmıştır.

4. Şeffaf özdeş dinamometrelere, üzerine ağırlıkları yazılmış farklı cisimler takıldığında şekillerdeki gibi duruyor. Şekilde I. dinamometrenin doğru ölçüm yaptığı bilinmektedir. Buna göre diğer dinamometrelerden hangileri doğru ölçüm yapmıştır?

A) Yalnız IV B) II ve III C) III ve IV D) II, III ve IV

  • Cevap: C

Çözüm: I. dinamometre en doğru ölçümü yaptığına göre her bir bölme 6 N ölçer. Buna göre III ve IV. dinamometreler doğru ölçüm yapmıştır.

5. Sınıf Meb Yayınları Ortaokul Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 114 Cevabı

5. Ali bir cismi aynı lastik ile farklı yatay zeminlerde hareket ettirebilecek kadar çektiğinde lastik şekillerdeki gibi geriliyor. Bu ölçüm sonuçlarına göre I, II ve III. zeminlerin kaygan ve pürüzlü olmalarıyla ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

  • Cevap: B

ÇözümAli cismi II. zeminde çektiğinde lastikte en fazla uzama görülmüştür. Bu durumda pürüzlü olan yüzey II. zemin, kaygan olan yüzey I. zemin, çok kaygan yüzey ise III. zemindir.

6. Ahmet karlı bir günde işine gitmek için sırasıyla;6. Ahmet karlı bir günde işine gitmek için sırasıyla;
I. Merdivendeki buzları söker.
II. Arabasının kapısını yağlar.
III. Arabasının tekerine zincir takar ve arabasıyla işine ulaşır.
Buna göre Ahmet’in yaptığı eylemlerden hangileri sürtünmeyi azaltmak için yapılmıştır?
A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve II D) II ve III

  • Cevap: B

ÇözümAhmet merdivendeki buzları söktüğünde veya arabasının tekerine zincir taktığında sürtünmeyi artırmış olur. Ahmet, arabasının kapısını yağladığında ise sürtünmeyi azaltmış olur.

7. Zeynep günlük yaşamda sürtünme kuvvetinin arttırılmasıyla elde edilecek faydaları anlatan bir poster hazırlamak istiyor. Buna göre Zeynep, posterine yukarıdaki açıklamalı resimlerden hangilerini alırsa bu amacına ulaşmış olur?

A) I ve II B) II ve III C) I ve III D) I, II ve III

  • Cevap: C

ÇözümKışın otomobillere kar lastiği takılması sürtünme kuvvetini artırarak araçların kaymasını önler. Kayak sporu yapan kişilerin kayak takması sürtünmeyi azaltarak kaymayı kolaylaştırır.

8. Ahmet, bir kutuyu yatay olan mermer, beton ve asfalt zeminler üzerinde iterek hareket ettirmek istiyor. Mermer zeminde kutuyu rahatça hareket ettirebiliyor, beton zeminde zorlanarak hareket ettirebiliyor, asfalt zeminde ise hareket ettiremiyor. Ahmet, her üç durumda da kutuya aynı kuvveti uyguladığına göre zeminlerin kaygan olandan pürüzlü olana sıralanışı aşağıdakilerin hangisinde doğru verilmiştir?
A) Mermer, asfalt, beton
B) Asfalt, beton, mermer
C) Beton, mermer, asfalt
D) Mermer, beton, asfalt

  • Cevap: D

ÇözümMermer zemin kaygan olduğu için Ahmet kutuyu rahatça hareket ettirebilmiştir. Ahmet beton zeminde kutuyu ittirmekte zorlandığına, asfalt zeminde ise hiç hareket ettiremediğine göre zeminlerin en kaygan olandan en pürüzlü olana doğru sıralanışı D seçeneğinde olduğu gibidir. 

4
like
0
love
0
haha
0
wow
0
sad
0
angry


Sponsorlu Bağlantılar

Tek Yorum

  1. insan açıklamalarınıda verir

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir