Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Meb Yayınları

5. Sınıf Meb Yayınları Haklarımı ve Sorumluluklarımı Biliyorum

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Meb Yayınları 1. Ünite Toplum İçinde Ben Sayfa 18, 19, 20, 21, 22 Haklarımı ve Sorumluluklarımı Biliyorum Etkinlik Soruları ve Cevapları

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Haklarımı ve Sorumluluklarımı Biliyorum

5. Sınıf Meb Yayınları Ortaokul Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 18 Cevabı

Aşağıdaki metni okuyarak yanındaki soruları cevaplayınız.

Kocaman bir gemide küçük mü küçük bir çivi varmış. Bu çivi gemi tahtalarını birbirine bağlayan çivilerden biriymiş. Çivi her gün gemidekileri incelermiş. Tahtaların, çeliklerin, halatların büyük görevler yaptıklarını görürmüş. Kendi kendine,

-Bu gemide herkes çok önemli işler yapıyor. Ama ben küçücüğüm. Bu gemide hiçbir işe yaramıyorum. Bari buradan çıkıp gideyim demiş.
Diğer çiviler bu konuşmayı duymuşlar. Ona,

– Sakın yerinden ayrılma, demişler. Sen yerinden çıkarsan biz de düşeriz.
Çivilerin konuşmasını tahta ve çelik levhalar işitmiş,

– Siz ne diyorsunuz demişler. Yerinizden ayrılmayı asla düşünmeyin. Yoksa hepimiz birden düşeriz.
Bu konuşmaları gemide duymayan kalmamış. Bütün levhalar, tahtalar, çiviler, halatlar, lastikler hep bir ağızdan küçük çiviye seslenmişler,

– Sakın ha, yerinden ayrılma! Yoksa gemi paramparça olur. Hepimiz denizde kayboluruz.
İşte o zaman küçük çivi yaptığı görevin ne kadar önemli olduğunu anlamış. Bu kadar önemli bir görev yaptığı için çok mutlu olmuş. Gemidekilere yerinden ayrılmayacağına söz vermiş.

1. Küçük çivinin görevi nedir?

  • Cevap: Küçük çivi aslında gemideki her şeyi tutan önemli parçalardan biridir. Eğer küçük çivi yerinden ayrılırsa geminin bütün parçaları dağılacak hatta gemi batacaktır. O yüzden bütünün bir parçası olan küçük çivi önemlidir.

2. Küçük çivi sorumluluğunu yerine getirmezse ne gibi sonuçlar ortaya çıkar?

  • Cevap: Geminin bütün parçaları dağılacaktır. Bu da istenmeyen sonuçlar doğuracaktır. Küçük çivi sayesinde diğer bütün parçalar bütün halinde kalabilmektedir

3. Bu çivinin yerinde siz olsaydınız olayın sonunda nasıl hissederdiniz?

  • Cevap: Ben olsam küçük veya büyük olduğuma bakmam. Yaptığım işi en iyi şekilde yapmaya çalışırdım. Böylece bütünün en önemli parçası olma yolunda ilerlerdim.

5. Sınıf Meb Yayınları Ortaokul Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 19 Cevabı

A. Cihan aşağıdaki gruplarda yer almaktadır. Bu gruplarda hangi rolleri üstlenmiştir? Eşleştiriniz. Siz de üyesi olduğunuz bir grubu ve oradaki rolünüzü yazınız.

  • Cevap:

5. Sınıf Meb Yayınları Ortaokul Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 20 Cevabı

B. Aşağıdaki afiş ve broşürü inceleyiniz. Broşür ve afişte ne anlatılmak istendiğini aşağıya yazınız.

  • Cevap: Çocukların kendi haklarını bilmelerinin önemi anlatılmaktadır. Bu sayede çocuklar vatandaşlık görevlerini yerine rahatlıkla getirebileceklerdir. Ödev ve sorumluluklarının bilincinde olan nesil vatanına en iyi hizmet edecek nesildir.

Aşağıda verilenlerden hangileri hak, hangileri sorumluluktur? İşaretleyiniz.

  • Cevap:

5. Sınıf Meb Yayınları Ortaokul Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 21 Cevabı

Ailemiz, sevgiyle büyüdüğümüz yuvamızdır; bizi hayata hazırlar. Sağlıklı bir şekilde büyümemiz mutlu, demokratik ve iş bölümünün olduğu bir ailede gerçekleşir. Ailede hepimizin görev ve sorumlulukları vardır. Örneğin, dengeli ve sağlıklı beslenmemizi sağlamak anne ve babamızın görevidir. Eşyalarımızı derli toplu kullanmak, derslerimize çalışmak ise bizim sorumluluklarımız arasındadır.

Ailenizdeki rolünüze göre (abla, ağabey, kardeş, çocuk gibi) haklarınızı ve sorumluluklarınızı yazınız.

  • AİLEMDE HAKLARIM: Beslenme, Barınma, Eğitim, Sağlık….
  • AİLEMDE ROLLERİM: Kardeş, abi, çocuk…
  • AİLEMDE SORUMLULUKLARIM: Aileme bağlı kalmak, Çöpleri atmak, ev işlerine yardım etmek, evi kirletmemek…

5. Sınıf Meb Yayınları Ortaokul Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 22 Cevabı

Aşağıdaki soruları Sena’nın verdiği bilgilere göre cevaplandırınız.

Merhaba ben Sena. Çevremdeki insanlar bana farklı ifadelerle seslenir. Babam ”kızım”, dedem ”torunum”, kardeşim ”abla”, sınıf arkadaşlarım ”başkan” diye çağırıyor beni. Evde vaktinde yatiyorum ama odamı düzenli tutamıyorum. Arkadaşlarımla oyun oynuyorum ve çok eğleniyorum. Oyunlar sırasında arkadaşlarıma saygılı davranıyorum. Okulda öğrenciyim. Temiz düzenli bir sınıfta eğitim almaya hakkım var. Başarılı olabilmek için ödevlerimi zamanında yapıyorum. Öğretmenimi dikkatli dinliyor ve derslerde söz almadan konuşmuyorum. Okul kurallarına uyuyorum. Ama bazen okula geç kalıyorum.

1. Sena hangi gruplarda yer almaktadır? İşaretleyiniz.

Cevap: () Akraba – () Satranç kulübü – () Aile – () Fabrika işçileri – () Okul – () Futbol takımı

2. Sena yer aldığı gruplarda hangi rolleri üstlenmiştir?

  • Cevap: Sena Akraba/Aile grubunda Torun ve çocuk, Okul rolünde öğrenci ve başkan rolünü üstlenmiştir.

3. Sena hangi haklarını kullanmıştır?

  • Cevap: Sena barınma ve eğitim alma hakkını kullanmıştır.

4. Sena bulunduğu grupların hangilerinde sorumluluklarını yerine getirmiştir?

  • Cevap: Sena bulunduğu grupların hepsinde sorumluluklarına kısmen tam, kısmen eksik yerine getirmiştir.

5. Sena haklarını kullanmış ama bazı sorumluluklarını yerine getirmemiştir. Bunlar nelerdir? İşaretleyiniz.

  • Cevap:

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 18, 19, 20, 21, 22 Cevabı Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
81
love
20
clap
18
unlike
17
angry
5
happy
5
confused
5
sad

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!