Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Meb Yayınları

5. Sınıf Meb Yayınları Toplum İçin Çalışanlar Kendimi Değerlendiriyorum

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Meb Yayınları 6. Ünite Toplum İçin Çalışanlar Sayfa 166, 167 Kendimi Değerlendiriyorum Etkinlik Soruları ve Cevapları

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Etkin Vatandaşlık Kendimi Değerlendiriyorum

5. Sınıf Meb Yayınları Ortaokul Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 166 Cevabı

A. Aşağıdaki cümlelerin başına cümlede verilen ifadeler doğruysa “D”, yanlışsa “Y” yazınız. Yanlış olan cümlelerin doğrularını altlarına yazınız.

  • Cevap: 1. D 2.Y 3.D 4.D 5.Y 6.D 7.Y 8.D 9.Y 10. Y

(D) 1. Toplumsal ihtiyaçları karşılamak devletin sorumluluklarındandır.
(Y) 2. Güvenliğimizi sağlayan emniyet güçleri Adalet Bakanlığı’na bağlıdır.
(D) 3. Sivil toplum kuruluşları gönüllü kişilerin desteğiyle birçok insana yardım ederler.
(D) 4. TEMA doğal varlıkları koruma ve ağaçlandırma çalışmaları yapar.
(Y) 5. Kaymakamlar il ve ilçe belediyelerini yöneten görevlilerdir.
(D) 6. Muhtarlar yerel seçimlerde halkın oylarıyla seçilirler.
(Y) 7. Muhtarlar parklar yaparak yeşil alanları arttırmaya çalışırlar.
(D) 8. Temel hak ve özgürlüklerimiz anayasamızda yer almaktadır.
(Y) 9. 22 yaşına geldiğimizde genel ve yerel seçimlerde oy kullanabileceğiz.
(Y) 10. Ay yıldızlı bayrağımız Asya Hun Devleti döneminden itibaren kullanılmaktadır.

B. Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerlere ilgili kelimeleri yazınız.

  • Cevap: 1. sağlık 2. millî eğitim 3. vali 4. kaymakamlık 5. muhtar 6. katılım 7. düşünce 8. Türk Bayrağı 9. TBMM

1. Hastalandığımızda Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanelere gideriz.
2. Eğitim aldığımız okullar Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı olarak hizmet verirler.
3. Yaşadığımız ili yöneten vali, ilin en yetkili yöneticisidir.
4. İlçe Emniyet Müdürlüğü kaymakamlık kurumuna bağlıdır.
5. Mahalleye yeni taşınan kişilerin kayıt işlemlerini muhtar yapar.
6. Okulda yapılan seçimlerde oy kullanmak bizim katılım hakkımızdır.
7. Bizimle ilgili konularda fikirlerimizi söylememiz düşünce özgürlüğümüzdür.
8. Türk Bayrağı milli egemenlik ve bağımsızlık sembollerimizdendir.
9. TBMM Mehmet Akif’in şiirini millî marş olarak kabul etmiştir.

5. Sınıf Meb Yayınları Ortaokul Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 167 Cevabı

C. Aşağıdaki toplumsal ihtiyaçların numaralarını ilgili oldukları kurumun başındaki parantezin içine yazınız.

1. eğitim 2. sağlık 3. güvenlik 4. adalet 5. haberleşme 6.kültür

  • Cevap: (3) Polis merkezi (4) adliye (5) PTT (6) Müze (1) okul (2) aile sağlığı merkezi

D. Aşağıdaki soruların doğru cevaplarını işaretleyiniz.

1. I. Barınma – Çevre ve Şehircilik Bakanlığı
II. Güvenlik – İç İşleri Bakanlığı
III. Eğitim – Kültür ve Turizm Bakanlığı
IV. Haberleşme – Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı
Yukarıda toplumsal ihtiyaçlar ile bu ihtiyaçları karşılayan kurumlar eşleştirilmiştir. Bu eşleştirmelerden hangisi yanlıştır?
A) I
B) II
C) III
D) IV

  • Cevap: C

2. Niğde Valisi Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikaları ziyaret etti. Vali, sanayi tesislerinin çalışmaları hakkında bilgi aldı. Vali “Her geçen gün büyümesini devam ettiren Sanayi Bölgemize yapılan yatırımlar vatandaşlarımız için yeni iş sahaları demektir. Bu konuda bizler de üzerimize düşen görevi yerine getirmek için elimizden gelen gayret göstereceğiz” dedi. İnternet haberi, 12 Nisan 2017 (Düzenlenmiştir.) Yukarıdaki haberde valinin hangi alandaki çalışmalara destek verdiği yer almaktadır?
A) Eğitim
B) Ekonomi
C) Sağlık
D) Turizm

  • Cevap: B

3. Aşağıdakilerden hangisi sivil toplum kuruluşlarının özelliklerinden biri değildir?
A) Bakanlıklara bağlı çalışırlar.
B) Toplumsal dayanışmayı attırırlar.
C) Gönüllülerin desteğiyle hizmet verirler.
D) Birçok insana yardım ederler.

  • Cevap: A

4. – İl, ilçe veya beldelerde görev yaparım. Yol, su, kanalizasyon gibi ihtiyaçları karşılarım.
– Yerel seçimlerde halkın oylarıyla seçilirim.
Kendisi hakkında bilgi veren bu görevli aşağıdakilerden hangisidir?
A) Belediye başkanı
B) Kaymakam
C) Muhtar
D) Vali

  • Cevap: A

5. Atalarım gökten yere
İndirmişler ay yıldızı
Bir buluta sarmışlar ki
Rengi şafaktan kırmızı
Hasan Âli Yücel

Yukarıdaki şiirde şair bağımsızlık sembollerimizin hangisinden söz etmektedir?
A) Başkent
B) Bayrak
C) Millî marş
D) TBMM

  • Cevap: B

6. Yerel ve genel seçimlerde oy kullanmak için sandık başına giden bir kişi aşağıdaki haklarından hangisi kullanmıştır?
A) Sosyal güvenlik
B) Haberleşme
C) Toplantı
D) Katılım

  • Cevap: D

C. Aşağıdaki soruların cevaplarını defterinize yazınız.

1. Çevrenizdeki resmi kurum ve sivil toplum kuruluşlarına örnek veriniz.

  • Cevap: TEMA VAKFI, EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ, BELEDİYE, KAYMAKAMLIK.

2. Yaşadığınız yerin yönetiminden kim ya da kimler sorumludur? Bu kişinin görevlerine örnek veriniz.

  • Cevap: İlden vali, ilçeden kaymakam beldeden ise belediye başkanı sorumludur.

3. Kalım hakkı ve düşünce özgürlüğünü büyüdüğünüzde nasıl kullanacaksınız? Örnek veriniz.

  • Cevap: Oy vererek ya da seçimlerde aday olarak. Düşüncelerimi özgürce dile getireceğim.

4. Millî egemenlik ve bağımsızlık sembolleri bizler için neden değerlidir? Açıklayınız.

  • Cevap: Çünkü bunlar bizleri biz yapan bize ait kutsal değerlerdir. Marş gibi bayrak gibi… Bunlar bizim bugün nasıl bugünlere geldiğimizi göstermeleri bakımından önemlidir.

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 166, 167 Cevabı Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
124
clap
35
love
22
unlike
19
angry
9
sad
7
confused
6
happy

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!