Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları TIKLAYINIZ

Sponsorlu Bağlantılar
Ana Sayfa / Kitap Cevapları / 5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları / 5. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Kitabı Bilinçsiz İlaç Kullanımı Cevapları

5. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Kitabı Bilinçsiz İlaç Kullanımı Cevapları

Sponsorlu Bağlantılar


5. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Kitabı Bilinçsiz İlaç Kullanımı Cevapları

5. Sınıf  Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları 7. Tema Sağlık, Spor Sayfa 212, 213, 214, 215 Bilinçsiz İlaç Kullanımı Dinleme / İzleme Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları  

BİLİNÇSİZ İLAÇ KULLANIMI Dinleme/İzleme METNİ

5. Sınıf Meb Yayınları Ortaokul Türkçe Ders Kitabı Sayfa 212 Cevabı

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. İlaçlarla ilgili araştırmanızın sonuçlarını arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap: İlaç keşif işleminde ilk adım, uygun bir hedef belirlemektir. Bu bir hastalık durumu veya patoloji ile özellikle ilişkili bir molekül veya protein reseptörüdür. Bu nedenle, hastalığın moleküler, hücresel ve genetik seviyede nasıl meydana geldiğini anlamak çok önemlidir. Hedef belirlendikten sonra, bir sonraki basamak, hedefin hastalıkta nasıl bir rolü olduğunu anlamaktır. Bunu, bilinen veya yeni bileşenlere karşı hedefi test etmek  izler. Böylece hedefle etkileşen ve hastalık sürecini nötralize etme veya yavaşlatma potansiyelini gösteren bir veya daha fazla ‘öncü ürün’ belirlenir.

2. İlaçların bilinçsiz kullanılması, ifadesinden ne anlıyorsunuz?

  • Cevap: İnsanların doktor tavsiyesi olmadan kendi kafalarına göre ilaç tükettiklerini anlıyorum. Bu bence sağlıksız bir davranıştır.

1. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları izlediğiniz videodan hareketle cevaplayınız.

1. İzlediğiniz videonun konusu nedir?

  • Cevap: Bilinçsiz ilaç kullanımının zararları.

2. Makbule Hanım, eczaneden niçin ilaç alamıyor?

  • Cevap: Eczacı, Makbule Hanım’ın istediği ilacın onun ağrılarıyla bir ilgisi olmadığını söylüyor ve istediği ilacı vermiyor.

3. Makbule Hanım, ilaç istemek için sizin kapınızı çalsaydı ona ne söylerdiniz?

  • Cevap: Doktora gitmesini söylerdim.

4. Sizce Makbule Hanım, midesi ağrıdığında ilk olarak ne yapmalıydı?

  • Cevap: Doktora gitmeliydi.

5. Makbule Hanım, niçin doktora gitmemiş olabilir?

  • Cevap: Doktordan korkuyor olabilir. Sağlık sigortası yaptırmamış olabilir. Doktora gitmeye üşeniyor olabilir.

6. Olayın geçtiği apartmandaki komşuların aynı ilacı kullanmasını doğru buluyor musunuz? Niçin? 

  • Cevap:Hayır. Her hastalığın ayrı ilacı vardır. Her ilaç da her insanda aynı etkiyi göstermez. Bu şekilde ilaç kullanılması daha tehlikeli hastalıklara yol açabilir.

7. İzlediğiniz videodan nasıl bir sonuç çıkardınız?

  • Cevap: Hasta olduğumuz zaman evdeki ilaçlara ve komşulara başvurmak yerine öncelikle doktora gitmeliyiz. Doktorun yazdığı reçete ile ilaçlarımızı almalı, bize söylediği tedavi adımlarına göre hareket etmeliyiz.

2. ETKİNLİK

İzlediğiniz videodaki oyuncuların beden dilleri ile ne anlatmak istediklerini boşluklara yazınız.

  • Cevap

3. ETKİNLİK

İzlediğiniz videodan hareketle aşağıda verilen ifadelerden doğru olanların yanına (D), yanlış olanların yanına (Y) harfi koyunuz.

– İlaçlarımızı başkaları ile paylaşmak, dayanışmanın bir gereğidir. (Y)
– İlaçlar kişiye özeldir ve herkeste aynı etkiyi göstermeyebilir. (D)
– Birçok kişide olumlu etkiler gösteren bir ilacın kullanılmasında sağlık açısından sakınca yoktur. (Y)
– Uzman olmayan kişilerin tavsiyesi ile ilaç kullanmak, sağlığımız için tehlikelidir. (D)
– İlaçları ne zaman ve hangi ölçüde almamız gerektiğine kendimizi gözlemleyerek karar veririz. (Y)
– Daha önce kullandığımız ve faydasını gördüğümüz bir ilacı daha sonra da doktora danışmadan kullanabiliriz.(Y)
– Reçetemiz olmadan ilaç kullanmamalıyız. (D)
– İlaç kullanmadan önce mutlaka ilacın son kullanma tarihini kontrol etmeliyiz. (D)
– Gereksiz yere alınan ve kullanılmayan her ilaç, ülke ekonomisine zarar verir. (D)

5. Sınıf Meb Yayınları Ortaokul Türkçe Ders Kitabı Sayfa 213 Cevabı

4. ETKİNLİK

Yukarıda bir ilacın kullanım şekli ve dozu ile ilgili bilgiler verilmiştir. Bu bilgilerden hareketle ilacı doğru kullanan kişileri bularak alttaki bölüme yazınız.

  • Cevap: Yalçın, Filiz, Bircan, Öykü.

5. ETKİNLİK

Aşağıdaki ifadelerin sizin dâhil olduğunuz bir sosyal medya grubunda paylaşıldığını düşününüz. Boş bırakılan yere kendi görüşünüzü yazınız.

  • Cevap: Kesinlikle kullanmamalısın. Ya sana zarar verirse. Bence önce doktora danış sonra onay verirse kullan.

5. Sınıf Meb Yayınları Ortaokul Türkçe Ders Kitabı Sayfa 214 Cevabı

6. ETKİNLİK

“Antibiyotik Kullanımı Hakkında Bilinmesi Gerekenler” broşürünü inceleyiniz. Ece, antibiyotik kullanımı ile ilgili bazı hatalar yapmıştır. Broşürden hareketle Ece’nin hatalarını örnekteki gibi tespit ediniz.

  • Cevap:

Doktor, kardeşime bu antibiyotiği vermişti, sanırım bana da iyi gelir. (4)
Antibiyotiklerden bir kısmını ecza dolabımda saklıyorum ki yine hasta olursam kullanırım. (5)
Antibiyotik genelde günde bir defa alınır, ben de günde bir defa kullansam yeterli olur. (2)
Soğuk algınlığından dolayı burnum çok akıyordu, hemen bir antibiyotik aldım. (1)
Doktorun verdiği antibiyotikler tam olarak bitmedi ama kendimi iyi hissedince kullanmayı bıraktım. (3)

7. ETKİNLİK

a) Bilim insanları ile ilgili bilgileri okuyunuz.

b) Siz de bir bilim insanı olduğunuzu düşünün. İnsanlığın hangi sorununa çare bulmak isterdiniz, niçin?

  • Cevap: İnsanlığın en çok sıkıntı çektiği kanser olaylarına çözüm bulmak isterdim. Kanserden ölen insanların hayatlarını kurtarmak ve adımı tıp tarihine altın harflerle yazdırmak böylece bilim dünyasında ölümsüz olmak isterdim.

5. Sınıf Meb Yayınları Ortaokul Türkçe Ders Kitabı Sayfa 215 Cevabı

8. ETKİNLİK

Öğretmeninizin yönlendirmesiyle 4-5 kişilik gruplar oluşturunuz. Grubunuzla birlikte aşağıdaki atasözlerinden birini seçiniz ve seçtiğiniz atasözünden hareketle bir drama metni yazınız. Yazdığınız metni grubunuzla birlikte sınıfınızda canlandırınız.

  • Cevap:

Drama Planımız: Ortaklaşa iş yapmanın önemi

Kahramanlar ve Özellikleri: Mehmet bencildir Ahmet paylaşımcıdır

Yer: Sınıf

Zaman: Herhangi bir zaman

Olay: Mehmet eşyalarını paylaşmaz ihtiyacı olduğunda yanında kimse olmaz Ahmet paylaşımcıdır zor durumlarda da herkes ona yardım eder.

9. ETKİNLİK

Altı çizili kelimelerde görülen ses olaylarını uygun yerlere işaretleyiniz.

  • Cevap:

4
like
0
love
0
haha
0
wow
0
sad
0
angry


Sponsorlu Bağlantılar

38 Yorumlar

  1. noobing!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  2. Bence çok mükemmel bir sitedir adından belli zaten. “Evvel cevap” ne güzel ben sadece bu siteyi arkadaşlarımla birlikte doğrunun doğru değilmiş diye bakıyordum…

  3. Hepinize merhaba arkadaşlar bugün size evvelcevap sitesinden kopya çekeceğiz.(TT)(TT)(TT)(TT)(TT)(TT)(TT)(TT)(TT):'(:-!:-)B-):'(=-O:-!:-$=-OO:-)=_=(TT)B-)O:-)(+_+)=_=:-[:-|:-|:-[=_=??????????????

  4. evvel cevap sayesinde hızlıca kitap cevaplarına bakıcağız.

  5. evvel cevap sayesinde hızlıca kitap cevaplarına bakıcağız.

  6. Joenduboedbuiebudoeoudbef

  7. süper
    bir site hoca benim cevaplarıma çok güzel diyor

  8. bunun sayesinde indiragandi yapıyok

  9. HİÇ İŞİME YARAMADI!:(

  10. Yanlış cevap vermişler. 9. Etkinlikte ünsüz yumuşaması yerine ünsüz türemesi yazmış!

  11. aynen doğru değil 9. etkinlik….

  12. Türkçe Hocası

    Kopya çekmeyin çocuklar notunuzu düşük girerim 🙂

  13. bizim hoca in ternetten yaptığımızı anlıyo o yüzden bende burda nbakıyom ama sözcükleri bizim dilimize göre yapıyom ne kadar akıllıyım hhahaahh

    • bende öyle yepıyom kardeşim 🙂

    • Olum bura iyi iyide bence şöyle de yapabilirler hani 9. etkinlik varya orda 4 tane ses benzeşmesine örnek daha versinler cok iyi olur kardaşşşşşşşşş…….. Bu siteyi takipte kalın :):):);););) :D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D
      Bombom oynayın onu da tavsiye edim… ve beni de takipte kalın 😉

  14. Bence herkes aklındaki düşünceleri yapsa güzel olur..

  15. süper valla, harika buldum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir