Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları TIKLAYINIZ

Sponsorlu Bağlantılar
Ana Sayfa / Kitap Cevapları / 5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları / 5. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Kitabı Çocukluk Cevapları

5. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Kitabı Çocukluk Cevapları

Sponsorlu Bağlantılar


5. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Kitabı Çocukluk Cevapları

5. Sınıf  Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları 1. Tema Çocuk Dünyası Sayfa 16, 17, 18, 19 Çocukluk Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları  

ÇOCUKLUK METNİ

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

5. Sınıf Meb Yayınları Ortaokul Türkçe Ders Kitabı Sayfa 16 Cevabı

1. Ailenizdeki ve çevrenizdeki yetişkinlerden öğrendiğiniz oyunu anlatınız.

  • Cevap: Topaç çevirme oyunu. Önce bir topaç buluyoruz. Topacı bir ipe bağlıyoruz ardından çeviriyoruz. En uzun çeviren oyunu kazanmış oluyor.

2. Bir zaman makineniz olsa hangi zamana gitmek isterdiniz? Neden?

  • Cevap: Günümüzde kalmak isterdim. Çünkü arkadaşlarımı ve ailemi çok seviyorum. Günümüzde oynanan oyunlar da beni .ok eğlendiriyor.

5. Sınıf Meb Yayınları Ortaokul Türkçe Ders Kitabı Sayfa 17 Cevabı

1. ETKİNLİK

a) Aşağıdaki dizelerde yer alan altı çizili sözcüklerin metinde hangi anlamda kullanıldığını işaretleyiniz.

– “Affan Dede’ye para saydım,

  • Cevap: Gerçek anlam.

Sattı bana çocukluğumu.”

  • Cevap: Mecaz anlam.

b) “Saymak” ve “satmak” sözcükleri metinde gerçek anlamda mı mecaz anlamda mı kullanılmıştır? Açıklayınız.

  • Cevap: Saymak metinde gerçek anlamda kullanılırken satmak ise mecaz anlamda kullanılmıştır.

c) “Saymak” ve “satmak” sözcüklerinin gerçek ve mecaz anlamlarıyla birer cümle yazınız.

saymak

  • Gerçek: Okuldaki sıraları saydım.
  • Mecaz:  Saydım çektiğim kahırları.

satmak

  • Gerçek: Geçen gün ev sattım.
  • Mecaz: Sattım çocukluğumu üç kuruşa.

2. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları şiirden hareketle yanıtlayınız.

1. Şair, çocukluğuna nasıl kavuşmuştur?

  • Cevap: Affan Dede’den satın almıştır.

2. Şairin zihnindeki çocuklukta neler vardır?

  • Cevap: Hiç bir şeyi bilmeyen hiç bir olaydan etkilenmeyen pırıl pırıl ve tertemiz bir zeka örneği bir vicdana sahip çocukluk vardır.

3. Sizce şair çocukluğunu niçin arıyor olabilir?

  • Cevap: Büyüdükçe dünyanın ne kadar kötülüklerle dolu olduğunu öğrenmiş olabilir. Böyle bir dünyada acı çekmektense çocukluğun o saf o masum günlerine dönmek daha iyidir.

4. Şiirin ana duygusu nedir?

  • Cevap: Çocukluk günlerine özlem

5. Hayatınızda geri gelmesini istediğiniz bir zaman var mı? Anlatınız.

  • Cevap: Var. Ben çocukluk günlerime dönmek isterdim. O günlerde oyun oynamak çok güzeldi çünkü.

5. Sınıf Meb Yayınları Ortaokul Türkçe Ders Kitabı Sayfa 18 Cevabı

3. ETKİNLİK

Cahit Sıtkı TARANCI’ya okuduğunuz metnin içeriğinden hareketle üç soru sorunuz.

  • Cevap: Neden çocukluğunuza dönmek isterdiniz?
  • Şimdiki zaman sizi üzüyor mu?
  • Çocuklukla ilgili başka şiiriniz var mı?

4. ETKİNLİK

a) Aşağıdaki metni okuyunuz.

b) Yukarıdaki metinde yer alan sorun nedir? Anlatınız.

  • Cevap: Gelişen teknoloji ile beraber yeni oyuncakları seven çocukların geçmişte kalan eski oyuncaklara ilgi göstermemesi.

c) Öğretmeninizin yönlendirmesiyle gruplara ayrılınız. Aşağıdaki sorulardan birini seçerek grup içinde tartışınız. Ardından grup sözcüsü seçerek düşüncelerinizi diğer arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap: Siz hangi oyuncaklarla oynamayı seversiniz? Neden?
  • En çok el yapımı oyuncakları severiz. Çünkü bize özel üretilmişlerdir. Bizim bir parçamız olmuşlardır.

1. Çocuklar Affan Dede’nin oyuncaklarını neden beğenmiyorlar? Önceden beğenilen oyuncakların bir zaman sonra beğenilmemesinde neler etkili olabilir?

  • Cevap: Çünkü modalarının geçtiğini düşünüyorlar. Teknoloji ve zaman ilerledikçe bazı şeyler ne yazık ki gözden düşmektedir. Affan Dede’nin oyuncakları da bu durumdadır.

2. Siz hangi oyuncaklarla oynamayı seversiniz? Neden?

  • Cevap: Ben en çok bez bebeğimle oynamayı severim. Çünkü benim ilk oyuncağımdı. Benim için çok değerlidir.

3. Sizin oynadığınız oyun ve oyuncaklarla eski oyun ve oyuncaklar arasında ne gibi farklılıklar olabilir?

  • Cevap: Benim bugünlerde oynadığım oyunlar biraz da sosyal medyanın etkisiyle öğrendiğim oyunlardır. Oysa eskiden çocuklar mahallede dışarıda öğrendikleri oyunları oynarlardı. Şimdilerde oyun oynamak için ya elektronik aletlere ya da oyun setlerine ihtiyaç vardır. Oysa eskiden bunlara gerek yoktu.

4. Affan Dede ne yapsaydı çocuklar ondan yine oyuncaklar alırdı?

  • Cevap: Çocukların ilgisini çekebilmek adına onların meraklarını canlı tutacak hikayeler anlatmalı ya da onların oyuncaklara karşı sevgi duymalarını sağlamalıydı.

5. ETKİNLİK 

“Çocukluk” konulu bir şiir ezberleyiniz. Öğretmeninizin belirlediği bir zamanda şiirinizi vurgu, durak ve tonlamaya dikkat ederek fon müziği eşliğinde okuyunuz. Gerektiğinde öğretmeninizden örnek bir okuma isteyebilirsiniz ya da farklı kaynaklardan şiirin okunuşunu dinleyebilirsiniz.

5. Sınıf Meb Yayınları Ortaokul Türkçe Ders Kitabı Sayfa 19 Cevabı

6. ETKİNLİK

Aşağıdaki sözcüklerden hareketle bir şiir yazınız. Şiirinize bir başlık koyunuz.

geçmiş, hayal, özlem, sevmek, çocukluk

Cevap:

ÇOCUKLUK VE BUGÜN

Büyürken günden güne

Düşlerimizde büyür bizimle

Artık raftadır oyuncaklar

Hayat yeni dersler verir bize

 

Kim istemez çocuk kalmayı

Kim istemez hep oyun oynamayı

Ama büyüdü mü çocuklar

Geçmişte kalır oyunlar

7. ETKİNLİK

Aşağıya sevdiğiniz bir oyunu ya da oyuncağı tanıtan bir yazı yazınız. Ardından tanıttığınız oyunu ya da oyuncağı anlatan bir resim çiziniz.

Sevdiğiniz oyun/oyuncak nasıl?

  • Cevap: Puzzle birleştirme oyunu. Bir kutu karıştırılmış puzzle alınır evde yere serilir sonra da resme bakarak puzzle tamamlanır.

Sevdiğiniz oyunun/oyuncağın resmi

GELECEK DERSE HAZIRLIK

En sevdiğiniz masal kahramanı ya da çizgi karakterin birkaç görselini getiriniz.

  • Cevap:

708
like
2291
love
385
haha
175
wow
171
sad
465
angry


Sponsorlu Bağlantılar

14 Yorumlar

  1. Ben çok beğendim lay lay lom

  2. isimimi sen seç
    allah razı olsin

  3. çok güzel olmuş fenagg qwe.qwe:qw:EqW:E:QwE:eqW:qW:EWQ:E

  4. Sevimli dersler

    Güzel olmuş bence lalala laylay!

  5. isim vermek istemiyorum

    acayip güzel takıldığım yerlerde buradan bakıyorum ödevlerimi buradan kontrol ediyorum YAŞASIN evvelcevapp!!!!!!!!!!

  6. abi bayıldım yaaaa

  7. süper

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir