Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları TIKLAYINIZ

Sponsorlu Bağlantılar

5. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Kitabı Tamburi Cemil Bey Enstrümanları Anlatıyor Cevapları

5. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Kitabı Milli Kültür Tema Değerlendirme Cevapları

Ana Sayfa / Kitap Cevapları / 5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları / 5. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Kitabı Dede Korkut Boğaç Han Cevapları

5. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Kitabı Dede Korkut Boğaç Han Cevapları

Sponsorlu Bağlantılar


5. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Kitabı Dede Korkut Boğaç Han Cevapları

5. Sınıf  Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları 5. Tema Millî Kültür Sayfa 153, 154, 155, 156 Dede Korkut Boğaç Han Dinleme/İzleme Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları  

OYUNCAK METNİ

5. Sınıf Meb Yayınları Ortaokul Türkçe Ders Kitabı Sayfa 153 Cevabı

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Dede Korkut kimdir? Sizce gerçekten yaşamış mıdır?

  • Cevap: Bence gerçekten yaşamıştır. Dede Korkut Türkler için ulu bir atadır. Dede Korkut, düğünlerde şölenlerde türküler söyleyen doğan çocuklara adlarını fısıldayan bir atadır. Aynı zamanda destanları söylemesiyle ünlüdür.

2. Dede Korkut hikâyelerinden birini anlatınız.

  • Cevap:

Deli Dumrul Hikayesi

Bir gün Deli Dumrul diye biri varmış. Kurumuş bir dere yatağına köprü yapmış. Geçenden 5 geçmeyenden dayakla 10 akçe alırmış. Bir gün geçenlerin ağladığını görmüş. Nedenini sormuş. Azrail’in oğullarını aldığını duymuş. Meraklanmayın ben dövüşür alırım oğlunuzu demiş, ama Azrail onun canını almaya geldiğinde korkmuş. Azrail onun yerine canını verecek birini getirirse onu affedeceğini söylemiş. Anası babası kabul etmemiş. En son sevdiği eşi kabul etmiş. Azrail ikisini de bağışlamış. Annesinin babasının canını almış.

1. ETKİNLİK

Çizgi filmi izlerken kahramanların isimlerini ve özelliklerini aşağıda verilen bölümlere not alınız.

Şökli Melik: Çete lideri, kötü adam.

Aruz Bey: Güçlü, yiğit.

Aruz Bey’in Eşi: Oğlu kaçırıldığı için üzgün.

Basat: Aslanlar tarafından büyütülen bir çocuk.

Bayındır Han: Lider, güçlü, cesur.

Dede Korkut: Bilge, tecrübeli.

Dirse Han: Yiğit, cesur.

Uruz: Ok atmakta usta bir çocuk.

Boğaç Han: Boğa devirecek güçte bir çocuk.

5. Sınıf Meb Yayınları Ortaokul Türkçe Ders Kitabı Sayfa 154 Cevabı

2. ETKİNLİK 

Aşağıdaki soruları izlediğiniz çizgi filmden hareketle cevaplayınız.

1. Obaya gelen atlı nasıl bir haber getirmektedir?

  • Cevap: Şökli Melik obayı talan etmeye geldiği haberini getirmektedir.

2. Aruz Bey’in kaybolan oğlunun başına neler gelmiştir?

  • Cevap: Bir aslan oğlanı bulmuş ve kendi yavrularıyla beraber büyütmüştür.

3. Boğaç Han’ın yaşadığı obanın beyi kimdir?

  • Cevap: Bayındır Han

4. Dede Korkut; Dirse Han ve Aruz Bey’e nasıl bir öğüt veriyor?

  • Cevap: Her kim ki iyilik yapar, fakiri sevindirir, düşküne yardım ederse, Allah onun dileklerini kabul eder.

5. On iki yıl sonra obada neler değişmiştir? Kısaca anlatınız.

  • Cevap: Dirse Han’ın oğlu olmuştur. Aruz Bey Uruz ve Boğaç Han’a bakarak oğlunu hatırlamaktadır.

6. Dirse Han’ın oğlu nasıl bir kahramanlık yapıyor ve hangi ismi alıyor? Kısaca anlatınız.

  • Cevap: Dire Han’ın oğlu, ipini koparıp kaçan, obaya zarar veren ve babasına aldıran bir boğayı yumruklayarak etkisiz hale getiriyor. Bu nedenle Boğaç adını alıyor.

3. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümlelerde, açık olarak söylenmeyen anlamları bularak örnekteki gibi yazınız.

1. Şökli Belik yine obayı talan etmeye geliyordu.

Demek ki Şökli Belik obayı daha önce de talan etmiş.

2. Canını seven kaçsın.

  • Cevap: Bir tehlike var ve bu tehlike ölümle sonuçlanabilir. Yaşamak isteyen tehlikeden uzaklaşsın.

3. Boğaç Han obanın en güçlüsüydü.

  • Cevap: Obada güçlü insan çoktur fakat en güçlüsü Boğaç Han’dır.

4. Dirse Han da boğayı durduramadı.

  • Cevap: Çocuklara bir kahramanlık yapana kadar isim verilmemektedir. Çocuğa, yaptığı kahramanlığa göre obanın en bilge kişisi isim vermektedir.

4. ETKİNLİK

Dede Korkut’un, Boğaç Han’a ad verdiği bölümü okuyunuz. Ad verme geleneği ile ilgili görüşlerinizi ifade ediniz.

  • Cevap: Bence mantıklı. Çünkü insana hazır biri ad vermek yerine onun hayatını anlamlı kılan bir olay üzerine ad vermek daha doğru gibi geliyor bana.

5. Sınıf Meb Yayınları Ortaokul Türkçe Ders Kitabı Sayfa 155 Cevabı

5. ETKİNLİK

a) Aşağıdaki görselleri izlediğiniz çizgi filmden hareketle, oluş sırasına göre numaralandırınız.

b) Numaralandırdığınız görsellerdeki olayları noktalı yerlere yazınız.

  • Cevap

 

5. Sınıf Meb Yayınları Ortaokul Türkçe Ders Kitabı Sayfa 156 Cevabı

6. ETKİNLİK

1. İsim almak için nasıl bir kahramanlık yapardınız?

  • Cevap: Ben günümüzde köyümüze musallat olan kurdu öldürürdüm. Onun üzerine ad almak isterdim.

2. Bu kahramanlık sonucunda hangi ismi almak isterdiniz?

  • Cevap: KURTHAN

7. ETKİNLİK

Dede Korkut, Dirse Han’ın oğluna isim verdikten sonra olaylar nasıl gelişmiş olabilir? Olayların gelişimine uygun bir son yazınız. 

  • Cevap: Aslanın et çaldığını gören oba sakinleri, aslanın pişmiş et yemeyeceğini ve bunda bir iş olduğunu düşünerek aslanı takip etmeye karar verirler. Aslanı izleyen Aruz Bey, aslanın bir çocuğa çaldığı eti verdiğini görür.Aruz Bey çocuğa yaklaşır. Aslanlar saldırmak için hazırlık yaparlerken çocuk aslanları durdurur ve Aruz Bey’e uzun uzun bakar. Aruz Bey çocuğun kolundaki doğum lekesinden onun oğlu olduğunu anlar.

    Aruz Bey çocuğu alıp obaya götürür. Ona konuşmasını, dövüşmeyi, ok atmayı öğretir. Dede Korkut aslanlar tarafından büyütülen, güçlü, çevik ve cesur çocuğa Aslan Bey adını verir.

3
like
1
love
0
haha
0
wow
0
sad
3
angry


Sponsorlu Bağlantılar

51 Yorumlar

  1. My name is Rihanna.
    Turkce konusmak bıraz zormuk.???

  2. Çok güzel ama keşke cevapları boş bırakmasaydınız.

  3. Bari düzgün yazın be ne biçim yazı bu

  4. Aynen ne biçim yazı bu

  5. güzel olmuşta ne biçim yazı bu

  6. güzel olmuşta ne biçim yazı bu

  7. 5.etkinliği yanlış

  8. izlediğin videoların linklerini de koyar mısın

  9. Kahramanlarin isimlerini ve ozelliklerini söylermisiniz

  10. 5.etkinlikteki bazı yazıları anlamadım söyler misiniz ?

  11. 6. Etkinlikte Kurthan yanlis. Çünkü boğaçhanin soyadinin han olmasindan ve 5. Etkinlikte yanlış oğlum en azından bi izleseydiniz lan

  12. Bare yazacaksınız düzgün yazin5

  13. Sayıları değil yanlış yapmişlar 1. Sini o bebeği kacırmaya çalışıo.

  14. my name is ayça
    ben ingilizce konuşuyorum
    sadece türkçe yaza biliyorum

  15. çok teşekkür ederim sizin sayenizde

  16. çok teşekkür ederim sizin sayenizde ödevimi çabucak yapıp bitiriyorum emeği olan herkese çook teşekkür ederim.

  17. madem ismin ayça nasıl ingilizsin

  18. my name is adriana lima
    ye beni lima lima

  19. Çok Teşekkürler Çok Yardımcı Oldunuz:)

  20. ı am ingiliz ban fezle türlke konusamıyyurom eme çök güzel ulmuş

  21. son etkinlikte aslan bey demişsiniz ben çizgi filimin tüm bölümlerini izledim çocuğun ismi aslan bey değil basat olacak. bu arada teşekkür ederim kitabımda bir yeri çözemediğimde hemen evvel cevaba giriyorum sağ olun:)

    🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

  22. etkileyici bir cevap olunca öğretmen anında soruyor: senmi yaptın diye bizde yalan söylemeyelim diye uffff internetten baktım diyoruz öğretmen çağırıp enseye bir tokat çat diye 1 hafta izi geçmiyor.

  23. kardeşim 5. sınıflılara söylüyorum oglum burada bilgilerin aynısını yazmayın. Öğretmeniniz anlar biraz akıl lazım yani size …okey…

  24. Böyle Yardımcı Oldugumuzu bilmezdik emeklerimize karşılık Abone Olup Like Atarsanız Çok Mutlu Oluruz.Kanal: Evvel Cevap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir