Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA
5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları

Erdemler Tema Değerlendirme Cevapları (5. Sınıf Türkçe)

5. Sınıf  Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları 3. Tema Erdemler Sayfa 100, 101 Tema Değerlendirme Soruları ve Cevapları  

Erdemler Tema Değerlendirme Cevapları

5. Sınıf Meb Yayınları Ortaokul Türkçe Ders Kitabı Sayfa 100 Cevabı

GÜLER YÜZE VE GÜLMEYE DAİR

Asık suratlı insanlardan hoşlanır mısınız, desem tabii bana gülersiniz. Zaten ben de biraz gülmeniz için söze böyle başladım. Güler yüze ve gülmeye dair bu konuşmayı asık suratla dinlemenizi istemem tabii. Konuşurken söze başladığımız sırada karşınızdakinin kaşlarını çattığını, asık suratla sizi dinlediğini görürseniz konuşmak hevesiniz kırılır. Lafı kısa kesip bu tatsız sohbeti bir an önce bitirmeye bakarsınız. Bir de karşınızdakinin sizi güler yüzle dinlediğini, hatta araya biraz da tatlı söz karıştirarak sohbete renk verdiğini görecek olsanız konuştukça konuşasınız gelir. (…)
Güler yüz her şeyden evvel insana cesaret verir. Çünkü güler yüzlü insanlar her kusuru hoş gören, affeden insanlardır. Dünyada ilk adımlarını yeni atmaya başlamış bir çocuğa herkes güler yüzle bakar. Onun her kusuru yapabileceğini ve bütün bu kusurların affedilmeye layık olduğunu önceden kabul ettiğimiz için çocuk karşısında gülümser bir yüz takınırız. Olgun insanlar yalnız çocuklara değil, herkese affedici, kusura pek aldırmayıcı bir yüzle bakarlar. Bu dünya öyle çatik kaşla dolaşmaya, şunun bunun kalbini kırmaya değer bir dünya değildir. Onun için güler yüzlü insanlar arasında yaşayanların hayati, asık suratlı insanlar arasında kalmış insanların hayatından daha tatlı geçer. (…)

(1, 2, 3, 4, ve 5. soruyu metne göre cevaplayınız.)

1. Yazar, metinde hangi iki durumla ilgili karşılaştırma yapıyor?

  • Cevap: Asık suratlı insanlarla sohbet etme ile güler yüzlü insanlarla sohbet etmeyi karşılaştırmaktadır.

2. “Güler yüzlü insanlar her kusuru hoş gören, affeden insanlardır.” cümlesinden ne anlıyorsunuz?

  • Cevap: Güler yüzlü insanlar hoşgörülü insanlardır. Bu insanlar başkalarının kusurlarını yüzlerine vurmak yerine onlara tebessüm etmeyi tercih ederler.

3. Yazar, görüşünü desteklemek için hangi örnek/örneklerden yararlanmaktadır?

  • Cevap: Kimsenin asık yüzlülerle konuşmayacağını ama tatlı dilli güler yüzlü insanlarla konuşmanın daha çekici olduğunu söylemiştir.

4. Metinin ana fikrini yazınız.

  • Cevap: Güler yüzlü iletişim

5. Aşağıda verilen deyimlerin anlamlarını metinde geçtiği cümlelerden hareketle yazınız.

  • Cevap:

hevesi kırılmak: istekliyken bir nedenle isteksizleşmek
sohbete renk vermek: Sohbete farklılık ve keyif katmak

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 101 Cevabı

6. (I) Korkudan ayakta duramayacak duruma gelmek “ dizlerinin bağı çözülmek”; (II) danışmak, görüş almak “akıl almak”; (III) bir mal, para, değer yargısı vb. maddi veya manevi varlığın elden çıkarılmasını kabul etmek “gözden çıkarmak”; (IV) bir şeyi duymazlıktan gelmek “ağzı kulaklarına varmak” Numaralanmış deyimlerden hangisi, kendinden önce verilen açıklamaya uygun değildir?

A) I B) II C) III D) IV

  • Cevap: D

7. Baba büyük oğlunu ortaya çağırdı, “Git bana kırk tane çubuk bul, hemen buraya getir,” dedi. Çubuklar gelince hepsinin meraklı bakışları önünde çubukları bir deste yaptı, hepsini bir araya bağladı. Sonra büyük oğluna, “Al, kır bakayım şunu.” dedi. Büyük oğlan zorlandı, zorlandı. Kıramadı çubuk destesini. Sonra öteki oğullarından da aynı şeyi istedi. Hiçbiri kıramadı çubukları. Bu kez baba, desteyi çözdü. Çubukları teker teker çocuklara verdi. Kolayca
kırdılar, hiç güçlük çekmediler. Yukarıdaki paragrafın ana fikri, aşağıdaki atasözlerinden hangisiyle karşılanabilir?

A) Bakarsan bağ bakmazsan dağ olur.
B) Birlikten kuvvet doğar.
C) İşleyen demir pas tutmaz.
D) Her yiğidin bir yoğurt yiyişi vardır.

  • Cevap: B

8. Aşağıda verilen terim anlamlı kelimeleri ilgili olduğu alanla eşleştiriniz.

  • Cevap: nota müzik
    açı   matematik
    köşe vuruşu futbol
    hukuk dava
    resim tablo

9. Aşağıda verilen cümlelerden hangisinin sonuna soru işareti getirilmelidir?

A) Dün akşam hep birlikte sinemaya gittik.
B) Sen neden hâlâ buradasın.
C) Sevimli mi sevimli bir kediydi.
D) Her gün bir iyilik yapmak insana huzur verir.

  • Cevap: B

5. Sınıf  Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları 3. Tema Erdemler Sayfa 100, 101 Tema Değerlendirme Soruları ve Cevapları  ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2023 Ders Kitabı Cevapları

Bir cevap yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!