Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları TIKLAYINIZ

Sponsorlu Bağlantılar
Ana Sayfa / Kitap Cevapları / 5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları / 5. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Kitabı Kuş Ağacı Cevapları

5. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Kitabı Kuş Ağacı Cevapları

Sponsorlu Bağlantılar


5. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Kitabı Kuş Ağacı Cevapları

5. Sınıf  Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları 8. Tema Doğa ve Evren Sayfa 242, 243, 244, 245 Kuş Ağacı Dinleme / İzleme Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları  

KUŞ AĞACI Dinleme/İzleme METNİ

5. Sınıf Meb Yayınları Ortaokul Türkçe Ders Kitabı Sayfa 242 Cevabı

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Olağanüstü olaylar anlatan metinler dikkatinizi çeker mi? Açıklayınız.

  • Cevap: Evet, çeker. Çünkü bu metinlerde olağanüstü maceralar kahramanlar yer alır.Ben de bu tür yazıları severek okurum.

2. Büyüttüğünüz herhangi bir bitki var mı? Varsa onu büyütmek ve canlı tutmak için neler yapıyorsunuz?

  • Cevap: Yok.

1. ETKİNLİK

“Kuş Ağacı” adlı metni dikkatle dinleyiniz. Dinleme sırasında öğretmeniniz metni durdurup metnin devamı ile ilgili tahminlerde bulunmanızı sağlayacak sorular soracak. Tahminlerinizi aşağıdaki boşluklara yazınız. 

1. soruya verdiğim cevap:

2. soruya verdiğim cevap:

3. soruya verdiğim cevap:                            Bu etkinliği sizler ders sırasında dinlerken yapacaksınız

4. soruya verdiğim cevap:

5. soruya verdiğim cevap:

2. ETKİNLİK

Öğretmeniniz size “Kuş Ağacı” adlı metni dinletirken anlamını bilmediğiniz kelimeleri not alınız. Daha sonra not aldığınız kelimelerin anlamlarını tahmin ediniz. Tahminlerinizin doğruluğunu sözlük kullanarak kontrol ediniz. Daha sonra kelimeleri cümle içinde kullanınız.

  • Cevap:

Tahminim:
Cümlem:

***************

Tahminim:
Cümlem:

***************

Tahminim:
Cümlem:

***************

5. Sınıf Meb Yayınları Ortaokul Türkçe Ders Kitabı Sayfa 243 Cevabı

3. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları dinlediğiniz metinden hareketle cevaplayınız.

1. Metinde kuş ağacı nasıl tasvir edilmiştir?

  • Cevap: Ormandaki ağaçların en büyüğü, yaşlı ve çiçek açan bir ağaç.

2. Ağaç, beyazkuşun yapraklarını uçurmasına niçin izin vermiştir?

  • Cevap: Beyazkuş ağaca, tekrar doğacağını söylediği için.

3. Ağaç, beyazkuşun kendisini yakmasını engellemek için ne yapmıştır?

  • Cevap: Kuşları üzerindeyken yürüyüp ormanı terk etmiştir.

4. Sizce kuş ağacının yapraklarına kavuşmasının farklı bir yolu olabilir miydi?

  • Cevap: Olabilirdi. O kuşlar kuş ağacının yaprakları olduğu için, kuş ağacı çağırsaydı, kuşlar gelirdi.

5. Metinde geçen hayal ürünü unsurlar nelerdir?

  • Cevap: Hayvanların konuşması, ağacın konuşması, ağacın yürümesi, yaprakların kuşa dönüşmesi.

4. ETKİNLİK

Dinlediğiniz metni özetleyiniz.

  • Cevap:KUŞ AĞACI METNİ ÖZETİ

    Ormanın birinde yaprakları beyaz, yaşlı bir ağaç yaşamaktadır. Ormanın en büyük ağacıdır. Birgün beyaz kanatlı bir kuş gelip ağaca, yapraklarının kuşa dönmesini isteyip istemediğini sorar. Ağaç bir daha yapraklarına kavuşamayacağını düşündüğünden kabul etmeye çekinir. Beyaz kuş, onu yakacağını, yandıktan sonra bir fidan olarak tekrar büyüyeceğini söyler. Böylece ağaç teklifi kabul eder.

    Ağacın yaprakları kuş olur uçarlar. Ağaç bu güzel günde yanmak istemediğini söyler ve beyaz kuşa bir kaç gün sonra gelmesini söyler. Beyaz kuş kabul eder. Ağaç yapraklarını çok özlemiştir. Ağaçta yuva yapan ağaçkakan, yapraklarını geri getirebileceğini söyler. Ağaç kabul eder. Ağaçkakan gagasını vurur, ağacın kuş olan yapraklı geri gelirler.

    Ağaç yanmak istemediği için yürüyerek ormanı terkeder. Fakat beyaz kuş onu bulur. Ağacı ikna eder. Ağaç yanar, ilkbaharda bir fidan olarak tekrar hayata döner.

KUŞ AĞACI ÖZETİ

5. ETKİNLİK

Dinlediğiniz metni canlandırmak amacıyla bir grup oluşturunuz. Metindeki kahramanları ve özelliklerini belirleyiniz. Rolleri paylaşarak sınıfta canlandırınız. Canlandırma esnasında beden dilinizi etkili kullanmaya gayret ediniz.

  • Cevap: Bu etkinlik sınıfta yapılacaktır.

6. ETKİNLİK

Dinlediğiniz masalda, bir masalda bulunabilecek aşağıdaki özelliklerden hangileri vardır? İşaretleyiniz.

  • Cevap:

() Kalıp ifadelerle başlar ve kalıp ifadelerle biter.
(X) Yaşanması mümkün olmayan olaylar vardır.
(X) Olağanüstü özellikleri olan varlıklar vardır.
(X) Mutlu sonla biter.
() Zaman ve mekân belirsizdir.
() Genellikle anonimdir.

5. Sınıf Meb Yayınları Ortaokul Türkçe Ders Kitabı Sayfa 244 Cevabı

7. ETKİNLİK

Bir masal kurgulayınız. Masalınızı kurgularken aşağıdaki sorulara vereceğiniz cevaplardan yararlanınız. Masalınızı yazdıktan sonra dilerseniz çoklu medya ortamlarında paylaşabilirsiniz.

1. Masalım hangi kalıplaşmış ifadelerle başlayacak ve bitecek?

  • Cevap: Bir varmış bir yokmuş, evvel zaman içinde kalbur saman içinde….

2. Masalımın kahramanları kimler olacak? Bunların olağanüstü özellikleri neler olacak?

  • Cevap: Süpersonik Adam, Süleyman Ramiz, Aleyna Tilki

3. Ne tür olağanüstü olaylara yer vereceğim?

  • Cevap: Süpersonik kötü adamdır bir büyü ile Aleyna Tilkiyi kendine aşık eder bu büyüden kurtulmasının tek yolu Süleyman Ramiz’in yardımıdır. Süleyman Ramiz koku salgılayarak Süpersonik’i öldürür böylece Aleyna Tilki kurtulmuş olur.

4. Nasıl bir sonla bitireceğim.

  • Cevap: Mutlu sonla bitireceğim. Aleyna Tilki ve Süleyman Ramiz evlenecekler.

MASALIM

  • Cevap: Buraya bir masal yazılacak ve başlık atılacak.

5. Sınıf Meb Yayınları Ortaokul Türkçe Ders Kitabı Sayfa 245 Cevabı

8. ETKİNLİK

Dinlediğiniz metinde kuş ağacı ile beyazkuş ve kuş ağacı ile ağaçkakan arasında geçen konuşmaları hatırlayınız.

a) Bu konuşmalardan hareketle beyazkuşun ve ağaçkakanın, kuş ağacının geleceği ile ilgili bakış açıları nelerdir? Aşağıdaki boşluklara yazınız.

Beyazkuşun Bakış Açısı: Ağacın tekrar doğarak yaşamının devam etmesini istemektedir. Bunun için yanması gereklidir.

Ağaçkakanın Bakış Açısı: Ağaç yanarsa yuvasız kalacaktır. Bu nedenle ağacın yanmasını istememektedir.

b) Beyazkuş ve ağaçkakanın bakış açılarını nasıl değerlendiriyorsunuz? Sizin bu konudaki düşünceleriniz neler? Kısa bir konuşma metni hazırlayarak arkadaşlarınıza anlatınız.

  • Cevap:
2
like
2
love
1
haha
3
wow
1
sad
10
angry


Sponsorlu Bağlantılar

16 Yorumlar

  1. eee sen hepsini boş bırakmıssın

  2. ödevi yapamadım çünkü ebada yok hoca da bize okudu ama tatilde unuttum

  3. hiç biri yapılmamış hiç begenmedim..uzuldummm…

  4. hiç begenmedim çünkü hepsi boş uzuldum doğrusu…

  5. Bokum götümden çıkmak üzere

    Ya hepsi boş lanet olsun? ben hikayeden hiç bir şey anlamadım

  6. şahane

  7. şahane

  8. 7. etkinlik çok saçma

  9. Bence çok güzel olmuş.bazıları boş bırakabilir çünkü bazılarıda kendi düşüncemizin olması lazım.eğer oralarıda yapamıyorsanız okula gelmeyin daha iyi…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir