Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları TIKLAYINIZ

Sponsorlu Bağlantılar
Ana Sayfa / Kitap Cevapları / 5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları / 5. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Kitabı Uzayda Bir Gün Cevapları

5. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Kitabı Uzayda Bir Gün Cevapları

Sponsorlu Bağlantılar


5. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Kitabı Uzayda Bir Gün Cevapları

5. Sınıf  Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları 4. Tema Bilim ve Teknoloji Sayfa 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111 Uzayda Bir Gün Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları  

UZAYDA BİR GÜN METNİ

5. Sınıf Meb Yayınları Ortaokul Türkçe Ders Kitabı Sayfa 104 Cevabı

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. İzlediğiniz videoda Uluslararası Uzay İstasyonu ile ilgili neler dikkatinizi çekti?

  • Cevap: İnsanların orada özverili şekilde çalışması, yer çekimsiz ortam, uzaydan gönderilen fotoğrafların incelenmesi dikkatimi çekti.

2. Sizce gelecekte uzayda yaşamamız mümkün olabilir mi? Açıklayınız.

  • Cevap: Bence mümkün olabilir. Eğer uzayda su vs önemli besin maddeleri ve yaşamsal ihtiyaçlar karşılanırsa uzayda yaşamamız mümkündür.

3. Uzayda bir yolculuğa çıkacak olsaydınız nereye gitmek isterdiniz? Niçin?

  • Cevap: Uzayda yolculuğa çıksam Mars’a gitmek isterdim. Mars’ın nasıl bir yer olduğunu merak ediyorum çünkü.

5. Sınıf Meb Yayınları Ortaokul Türkçe Ders Kitabı Sayfa 108 Cevabı

1. ETKİNLİK

a) Aşağıdaki bulmacayı örnekteki gibi doldurunuz.

1. Gemilerde, uçaklarda, uzay gemilerinde küçük bölme. KABİN
2. Yemek listesi. MENÜ
3. Herhangi bir yemekten bir kimseye verilen belirli miktar. İSTİHKAK
4. Belirli bir işi yapmak için kullanılması gereken maddeler, gereç. MATERYAL
5. Bir beceriyi, bilgiyi kazanmak için yapılan tekrar, alıştırma. EGZERSİZ
6. Bir şeyin tutulup çekilecek yeri, tutunacak yer. TUTAMAÇ
7. Bitki ve hayvanların köken, dağılım, yapı, gelişim, büyüme ve üremelerini inceleyen bilim dalı. BİYOLOJİ
8. Bir gök cisminin hareketi süresince izlediği yol. YÖRÜNGE
9. Birçok parçadan yapılmış alet, cihaz. AYGIT
10. Takım. EKİP

b) Bulduğunuz kelimeleri birer cümlede kullanınız.

  • Cevap: Kabin ekibi yardımcı oldu.
  • Menüyü beğenmedim.
  • İstihkakı alamadık.
  • Okula yeni materyal aldık.
  • Egzersiz çalışmaları başladı.
  • Tutamaçımı kaybettim.
  • Biyoloji dersini çok seviyorum.

5. Sınıf Meb Yayınları Ortaokul Türkçe Ders Kitabı Sayfa 109 Cevabı

2. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları okuduğunuz metinden hareketle cevaplayınız.

1. Metne göre Uluslararası Uzay İstasyonu’nda yaşayan astronotların görevi nedir?

  • Cevap:  Astronotların görevi, burada çeşitli bilimsel deneyler gerçekleştirmenin yanı sıra istasyonun bakım ve onarımını yapmak.

2. Uluslararası Uzay İstasyonu’nda yaşayan astronotların düzenli olarak egzersiz yapmalarının sebebi nedir? Astronotlar düzenli olarak egzersiz yapamazlarsa ne gibi sorunlar yaşayabilirler?

  • Cevap: Eğer egzersiz yapmazlarsa kasları tutulabilir. Bunun sebebi de uzay kapsüllerinin çok dar olmasıdır. Bu kadar dar yerde hareket kabiliyeti kısıtlanmış olan kaslar egzersiz ile yeniden harekelendirilir. Eğer egzersizler yapılmazsa kaslarda körelme olur.

3. Astronotlar, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda dünyadakinden farklı olarak neler yapıyorlar?

  • Cevap: Orada yemekleri dondurulmuş ya da suyu alınmıştır. Bunun yanında bir yere bağlanarak ya da tutamaçlara ayaklarını sıkıştırırak çalışmak zorundadırlar. Bir de her gün iki saat egzersiz yapmak durumundalar.

4. Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki astronotların yaşamını kolaylaştırmak için yeni bir icat yapacak olsaydınız ne icat ederdiniz? Niçin?

  • Cevap: Onlar için duşa alma kabini icat ederdim. Su etrafa saçılmayacak vücut hemen suyu emecek şekilde olacaktır.

5. Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki eşyaların duvarlara sabitlenmesinin sebebi ne olabilir?

  • Cevap: Çünkü yer çekimi yoktur. Eşyalar havada asılı kalabilir.

6. Metinde bahsedilen uzay istasyonunda bulunmak ister miydiniz? Neden?

  • Cevap: Evet. Çünkü macera ve de bilim kurgu filmlerini andırmaktadır.

7. Bu metnin yazılış amacı nedir?

  • Cevap: Nasa hakkında bilgi vermek. Uzay çalışmaları hakkında insanlara bilgi vermek.

3. ETKİNLİK

Metnin görsellerinden bazıları aşağıya alınmıştır. Görsellere ait ifadelerin numaralarını görsellerin altına yazınız.

1. Uluslararası Uzay İstasyonu’nda kişisel temizlik 3
2. Astronotların yaşam alanı “Zvezda” 1
3. Uluslararası Uzay İstasyonu’nda astronotların uyku alanı 4
4. Astronotlardan biri egzersiz yaparken 2

  • Cevap:

1. Resim:

2. Resim:

3. Resim:

4. Resim:

4. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümlelerin başına amaç-sonuç bildiriyorsa (A), neden-sonuç bildiriyorsa (N), koşul-sonuç bildiriyorsa (K) yazınız.

(A) Astronotlar yeryüzündeki görev kontrol ekibiyle yapacakları günlük toplantıları için hazırlanırlar.

(N) Uzun süre dayanmaları için yemeklerin bazılarının suyu alınmış, bazıları da dondurulmuş oluyor.

(N) Astronotlar dişlerini yutulabilen bir diş macunuyla fırçalıyorlar çünkü banyodan çevreye saçılan su damlaları uzay aracının sistemlerine zarar verebilir.

(A) Kesilen saçların çevreye saçılmaması için, özel bir aygıt kullanılıyor.

(K) Uzayda yer çekimi olmadığından astronotların kasları zayıflar.

(K) Fotoğrafları inceleyecek olursanız duvarlarda birçok eşya olduğunu görebilirsiniz.

5. Sınıf Meb Yayınları Ortaokul Türkçe Ders Kitabı Sayfa 110 Cevabı

5. ETKİNLİK

“Derse Hazırlık” amacıyla yaptığınız çalışmalardan hareketle “Uzay ve Uzay Çalışmaları” konusunda arkadaşlarınıza bir sunum yapınız. Sunumunuzda aşağıdaki sorulara verdiğiniz cevaplardan yararlanabilirsiniz:

1. Uzay çalışmaları ilk defa ne zaman yapılmaya başlamıştır?

  • Cevap:4 Ekim 1957 tarihinde Sovyetler Birliği, doksan beş dakikada bir Dünya’nın çevresini dolaşan ve atmosferik çalışmalar amacıyla radyo sinyalleri gönderen Sputnik I’i uzaya göndermişti. Sputnik, uzaya gönderilen ilk insan yapımı cisimdi. Gönderdiği sinyaller tüm Dünya’dan dinleniyordu ve bu gelişme uzay yarışını başlatmış oldu.

2. Uzay çalışmaları hangi amaçlarla yapılmaktadır?

  • Cevap
  • Güneş sistemimizin araştırılıp incelenmesi, gezegenlerin yapısı
  • Dünya dışında yaşam olasılığının araştırılması
  • Galaksiler, yıldızlar, kara delikler ve diğer uzay yapı taşlarının incelenmesi

3. Uzay çalışmaları sayesinde hangi teknolojiler geliştirilmiştir?

  • Cevap: 1)iç organlarını görmemizi sağlayan ve tıpta kullanılan mri teknolojisi uzay araştırmaları sırasında ortaya çıkan bir teknolojidir. bu teknoloji nasa tarafından bulunmadıysa da nasa’yla ortak is yapan özel bir girişim tarafından ortaya çıkarılmıştı.2.) yeni dogmus bebeklerin vucut isisini almak icin kullanilan kulak termometreleri uzay arastirmalari sirasinda ortaya cikmisti ve ilk olarak nasa tarafindan kullanilmisti.

    3.) itfaiyecilerin kullandigi dumanda nefes alabilmeyi saglayan oksijen maskeleri nasa tarafindan yapilan arastirmalar sonucu gelistirilmisti. uzay arastirmalari oncesinde itfaiyecilere verilen maske setleri oldukca agir (yaklasik 13-14 kg) ve hantaldi ve hem tasinmasi hem de giyilmesi zor oldugu icin cogu itfaiyeci bunlari kullanmiyordu. nasa’nin dizayn ettigi maske setleri ise 5 kg’in altindaydi ve hem konforluydu hem de dizayn olarak cok daha guvenliydi. bu gelistirme sayesinde itfaiyeci olumleri buyuk olcude azalacakti.

4. Uzaya gönderilen araçların teknolojik özellikleri nelerdir?

  • Cevap: Hafif olmaları, pahalı olmaları, çok ileri teknoloji olmaları.

5. Gelecekte uzay çalışmaları konusunda neler yapılabilir?

  • Cevap: Gelecekte tek kişilik kapsüller bulunabilir. Bunlarla herkes uzaya gidebilir.

6. ETKİNLİK

Kendinizi Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki astronotlardan birinin yerine koyunuz. Burada yaşadığınız bir olayı hikâye şeklinde kurgulayınız. Hikâyenizi kurgularken aşağıdaki sorulara vereceğiniz cevaplardan yararlanınız. Hikâyenizi defterinize yazınız.

1. Uluslararası Uzay İstasyonu’na gitmeye nasıl karar verdiniz?

  • Cevap: Dünya bir tehlike ile karşı karşıya ve ben uzaya dünyayı kurtarmak için gidiyorum.

2. Yolda nelerle karşılaştınız?

  • Cevap:Yolda diğer galaksiden gelen savaşçılarla savaşırdım. Sonra çalışan tek motorumla 25 galaksi düşmanını yok ederdim.

3. Uluslararası Uzay İstasyonu nasıl bir yer?

  • Cevap: Her yerde kablolar aletler var. Aletler kalkıp iniyor. Aletin birinden sular fışkırıyor. Sonra birileri onları temizliyor. En sonunda herkes su oluyor.

4. Burada sizden başka kimler var ve buradakiler neler yapıyor?

  • Cevap: Benden başka diğer galaksilerden gelen zenciler, Uruguaylı astronotlar var. Bir de Yozgat’ın kırsalından güreşçiler var.

5. Burada başınıza gelen ilginç bir olay oldu mu? Olduysa ne yaşadınız?

  • Cevap: Oldu. En çok mücadeleyi Yozgatlı güreşçiler verdi. Hiç bir silahın yapamadığını Yozgatlıların bilek gücü becerdi.

6. Burada yaşadıklarınız sizi nasıl etkiledi, size neler düşündürdü?

  • Cevap: Bana dünyayı kurtarmak için işbirliği yapmanın gerekliliğini, teknolojik olarak en ileri seviyede olmanın şart olduğunu yoksa dünyanın istila edileceğini öğretti.

5. Sınıf Meb Yayınları Ortaokul Türkçe Ders Kitabı Sayfa 111 Cevabı

7. ETKİNLİK

Aşağıdaki dilekçe örneğini inceleyiniz. Sonra öğretmeninizin yönlendirmesi ile siz bir dilekçe yazınız.

 Yozgat Süleyman Ramiz İlk Öğretim Okulu Müdürlüğüne,

Okulunuzda öğrenciyim. Öğrenci Belgesi almak istiyorum. Gereğinin yapılmasını arz ederim. Sayglarımla

İsmet İnönü Mahallesi, Mehmet Can Sokak. No:33 Bahadın/Yozgat

Ersin Görkem

GELECEK DERSE HAZIRLIK

Ailenizdeki ya da çevrenizdeki yetişkinlerden sevdiğiniz bir yemeğin yapılışını öğrenerek derse geliniz.

  • Cevap: ZEYTİNYAĞLI FASÜLYE – Tarifi
0
like
2
love
0
haha
0
wow
0
sad
1
angry


Sponsorlu Bağlantılar

61 Yorumlar

  1. ŞU dilekçeyi sallamışsınz onun dışında iyi ama çok uzun

  2. 1 etkinilk 4.soru hatalı

  3. çok güzel ancak bu kopya olmuş oluyor eğer aranızdan 23 nisan ortaokuluna giden varsa orada hoca var anlıyor

  4. ama 1. bölüm külliyeden tutmuyor bu ne ya

  5. 6. Etkinlik eksik onu yaparmısınız

  6. 6.etkinlikte ki hikayeyi söyler misiniz acil

  7. hoca internetten yaptığımı anladı

  8. emeğinize sağlık kendiside çk sevdiğim bir sitedir.

  9. Bu siteye teşekkür ederim ödev yapmak daha basit

  10. bayıldım çok işime yaradı teşekkürler

  11. cok teşekür ederim bu siteye

  12. 1. etkinlik 3. soru yanlış

  13. çok beğendim

  14. bunu yapanın ellerine sağlık

  15. 1. Etkinlik 3. Ve 4. Soru yanlış ama onun haricinde güzel ve site yanlış cevapların düzeltilmesinde gereğinin yapılmasını arz ederim

  16. 1 etkinlik 3. Ve 4.soru yannış

  17. 1.etkinlik 3.4. Hatalı geri kalanı 10 numara 5beş yıldız

  18. Ben yozgatliyi ve ndn hep yozgat kullandınız ya

  19. harikaa süper hepsi doğru zaten hikayede yazılıydı..

  20. Ne güzel hiç zamanını almıyo

  21. 1. osru 4 Malzeme olmicakmı

  22. 3. Etkinliğini anladım

  23. Yav saçma sapan şeyler yapıyorsunuz 1. Etkinlikte cevaplar birbirine uygun değil

  24. 1. Etkinligin 4. Sorusu yanlis malzeme olacak

  25. ders ve çalışma kitabı cevapları süper olmuş bence https://www.evvelcevap.com/ders-ve-calisma-kitabi-cevaplari/

  26. 1. Etkinlikteki 3. Bulmacanın cevabı porsiyon

  27. Arkadaşlar istihkak olan yer porsiyon olucak

  28. İyi ama biraz kısa olsaydı

  29. çok güzel artık ödevlerimi buradan yapıcam.mustafa kahya

  30. 1. Etkinlik 3. PORSİYON olucak 4. İse MALZEME olucak

  31. 6. soruda uluslararası uzay istasyonundaki bir astronotlardan birinin yerine koyup hikaye yazmamızı istemiş ama siz yazmamış sınız

  32. 6. soruda uluslararası uzay istasyonundaki bir astronotlardan birinin yerine koyup hikaye yazmamızı istemiş ama siz yazmamış sınız

  33. Harikaaa çok işime yarayacak tşk

  34. Ben çok beğendim

  35. 6.etkinlik anlamadım lannn

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir