Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları TIKLAYINIZ

Sponsorlu Bağlantılar
Ana Sayfa / Kitap Cevapları / 5. Sınıf Dikey Yayıncılık Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları / 5. Sınıf SDR Dikey Yayıncılık Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 45 Cevabı

5. Sınıf SDR Dikey Yayıncılık Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 45 Cevabı

Sponsorlu Bağlantılar


5. Sınıf SDR Dikey Yayıncılık Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 45 Cevabı

2018 – 2019 Eğitim Öğretim yılıyla birlikte pek çok ders ve çalışma kitabı değişti. Değişen kitaplardan biri de “5. Sınıf SDR Dikey Yayıncılık Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları” oldu. Kitabı incelediğimizde ise Bekir PINARBAŞI tarafından 127 sayfa olarak kaleme alındığını görüyoruz. Kitapta görseller ön plana çıkarılmış ve görsel tasarım ise Aysel GÜNEY TÜRKEÇ tarafından yapılmış.

5. Sınıf SDR Dikey Yayıncılık Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 45 Cevabı” ise önce sorular yazıldı daha sonra kitabın üzerinde çözülerek gösterildi. Önce sorular hemen ardından ise cevaplar mevcuttur.

SORULAR

Soru: 1. Ramazan ayı, dinimizde ve kültürümüzde neden önemlidir? Söyleyiniz.

  • Cevap:  Ramazan ayı öyle bir ay ki anlatılamayan kadar huzurlu, mutlu , yemekleri paylaşan bir aydır. Ramazan ayında Müslümanlar oruç tutar ve neden oruç tutuyoruz diye sorarsak;-fakirleri anlamak için.
    -Açları anlamak için.

    Her bir Müslüman kardeşlerimiz onların durumunu anlıyor başta ben olmak üzere. Bunu da belirteyim hani biz onu bunu istiyorum onu sevmiyoruz bu yemeği yap diyoruz ya bu yanlış bir davranıştır. Allah ne verdiyse onu yiyeceğiz yemek seçmemeliyiz.

2. Farz ve vacip kavramlarının anlamlarını açıklayınız.

  • Cevap:  Farz; Allah’ın, biz kullarından kesin olarak yapmamızı istediği ibadetlere denir. Namaz kılmak, oruç tutmak vs.
  • Vacip; Farz kadar kesin olmamakla beraber Allah’ın yapmamızı istediği ibadetlere denir. Kurban kesmek, bayram namazı kılmak gibi.

3. Peygamberimiz (s.a.v.), iftarda nasıl dua etmiştir? Söyleyiniz.

  • Cevap:  Peygamber Efendimiz’in Ramazan ayında yaptığı ibadetleri şu şekilde sıralayabiliriz..

    a. Sahura kalkmayı ihmal etmezdi. Bunu başkasına da tavsiye ederdi.

    “Mutlaka sahura kalkın, çünkü sahurda bereket vardır.” (Buharî, Savm, 20).

    b. Her gün Kur’an okurdu. Özellikle Hz. Cebrail (as) ile mukabele şeklinde okurdu.

    c. Ramazan boyunca cömertliği kat, kat artardı.

4. Orucu bozan başlıca durumlar nelerdir? Belirtiniz.

  • Cevap:  Oruç, farz olan bir ibadettir. Allah’ın emri olarak Kuranı Kerim’de geçmektedir. Allah’ın kati emri olarak oruç, sevabının gizli olduğu ve Allah tarafından bilindiği bir ibadettir. Oruç tutma bir ibadet olduğu için bu ibadeti bozan durumlar da söz konusu olmaktadır.Oruç yemeden, içmeden ve cinsel ilişkiden kesilme ibadetidir. Günün belli zamanlarında Müslümanlar bu işlerden uzak durarak oruç tutarlar. Bu durumu bozan şeyler şu şekildedir:

    *Yemek, içmek orucu bozar.

    *Kan almak, serum taktırmak, iğne yaptırmak orucu bozar.

    *İlaç içmek orucu bozar.

    *Mentollü diş fırçalamak orucu bozar.

    *Sigara içmek orucu bozar.

    *Cinsel ilişki, mastürbasyon orucu bozar.

5. Davud Peygamber’in (a.s.) hayatı hakkında bilgi veriniz.

  • Cevapİsrail oğullarında gönderilen peygamberlerden biri de Davud (a.s)’tur. Davut peygamber, kendisine kitap verilen peygamberlerdendir. İbranice “Zebur” adı verilen kitap ile kavmini Allah’ın birliğine davet eden Davut peygamber, hem peygamber hem de sultandır. 
    Süleyman (a.s)’ın babası olan peygamber, soy olarak Hz. Yakub (a.s)’ın Yehûda adlı oğlunun soyundan gelmektedir. Sesi güzel ve gür olan peygamber, adil bir hükümdar olarak İsrail oğulları arasında dinini tebliğ etmekle görevlendirilen Resullerdendir. Kur’an-ı Kerim’in 16 yerinde hakkında bilgi olan peygamberin hükümdar olması, Calût ile Talût’un ordusunun savaşmasından sonra olmuştur. Talût’un ordusunda yer alan Davut peygamber Calût’u öldürerek kral olmuştur

6. Dua nedir? Tanımlayınız.

  • Cevap: Tanrı’ya yalvarma, Tanrı’dan yardım dileme. namaz ve benzeri tapınma eylemlerinde ya da Tanrı’ya yakarmak amacıyla okunan, dinsel değeri olan sözler.

7. Orucun birey ve toplum açısından ne gibi faydaları vardır? Örnekler veriniz.

  • Cevap:  Oruç bir ibadettir. Bu ibadetin birçok hikmeti bulunmaktadır. Bu hikmetler sosyal açıdan, sağlık açısından önemli değerler taşımaktadır. Toplum üzerindeki faydaları bireysel olarak gerçekleşen bir ibadetin topluma yansıması şeklindedir. Oruç ibadeti, bireysel olarak yaşanan ama toplumsal olarak karşılık bulan bir ibadettir.Orucun birey ve toplum üzerindeki faydaları konusunda gözlemlerim şu şekildedir:

    *Oruç toplumda suç oranının azalmasını sağlar.

    *Oruç toplumda barış ve huzuru sağlar.

    *Oruç toplumda birlik ve beraberliği sağlar.

    *Oruç milli ve manevi değerlerin yaşanmasını sağlar.

    *Oruç kalpleri birbirine yaklaştırır.

    *Oruç samimiyeti ve dürüstlüğü arttırır.

8. Bin aydan daha hayırlı olan ve Kur’an’ın indirildiği gece aşağıdakilerden hangisidir?
A. Kadir Gecesi B. Mevlit Kandili
C. Berat Gecesi D. Miraç Gecesi

  • CevapA

9. Peygamber Efendimizin (s.a.v.) sözlerine, davranışlarına ve sahabilerin yapmış olduğu olumlu davranışları onaylamasına …………….. denir.
A. Müstehap B. Farz C. Sünnet D. İbadet

  • CevapC

10. Oruç tutan bir kimsenin, güneşin batıp akşam vaktinin girmesiyle birlikte yiyip içmeye başlamasına ve başladığı orucu bitirmesine ne denir?
A. İftar B. İmsak C. Sahur D. Teravih

  • Cevap: A

11. Aşure hangi gündür?
A. Muharrem ayının 15. günü
B. Ramazan ayının 10. günü
C. Ramazan ayının 27. günü
D. Muharrem ayının 10. günü

  • CevapB

12. Allah’ın (c.c.) Kur’an-ı Kerim’de kesin ve açık bir şekilde yapılmasını emrettiği iş ve davranışlara ne denir?
A. Vacip
B. Farz
C. Sünnet
D. Müstehap

  • Cevap: B
3
like
1
love
0
haha
0
wow
1
sad
1
angry


Sponsorlu Bağlantılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir