Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ata Yayıncılık

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ata Yayıncılık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 14

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 14 Cevapları Ata Yayıncılık‘a ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ata Yayıncılık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 14

Plastik Torbalar ve Çevre

Plastik torbaların kullanımı, 1990’lı yıllarda yaygınlaşmaya başladı. Ancak bugün onlara el değmemiş doğal alanlarda bile rastlamak olası. Onları yaşamımızın hemen her alanında kullanıyoruz. Plastik torbaların yaygın olarak kullanılması, ucuzluğuna ve üretim sürecinin kolaylığına dayanıyor. Plastik alışveriş torbalarının üretimi, kese kâğıtlarına göre %40 daha az enerji gerektiriyor. Dünyada her yıl bir trilyon kadar plastik alışveriş torbası kullanılıyor. Çöpe atılan plastik torbaların önemli bir bölümü akarsulara ve denizlere ulaşıyor (Görsel 1.5); kentlere, kentlerin dışındaki kırsal alanlara ve çöp alanlarının çevresine yayılıyor. Sonuç olarak çöpe atılan plastik torbalar hem büyük bir kirlilik oluşturuyor hem de çeşitli canlıların yaşamını tehdit ediyor. Uzmanlara göre çözüm, yeniden kullanılabilir malzemelerden yapılan alışveriş torbalarının yaygınlaştırılması. Çeşitli yollardan çevreye yayılan plastik torbalar İrlanda, Tayvan, Güney Afrika ve Avustralya gibi ülkelerde öyle büyük bir sorun hâline gelmiş ki bu ülkelerin bazılarında plastik torba kullanımı yasaklanmış, bazılarındaysa bu konuda ağır vergiler getirilmiş. İngiltere’de ve ABD’nin kimi bölgelerinde de bu konu ile ilgili çalışmalar yürütülüyor.

1. Plastik torba kullanımının yaygınlaşmasının nedenleri nelerdir?

  • Cevap:

Yakın zamanda alınmış olan, plastik poşetlerin kullanımının engellenmesi kararı ile birlikte marketlerde, alışveriş merkezlerinde, bazı küçük butiklerde plastik poşet yalnızca paralı olarak verilmektedir.

Durum böyle olunca da şirketler, uzun ömürlü plastik ya da bez torbalar üretmeye başladı. Günümüzde de çoğu kişi bu torbalardan kullanmaktadır. İnsanlar böylelikle daha sağlam, daha uzun ömürlü ve daha tasarruflu bir şekilde alışveriş paketleri edinmiş olurlar.

Plastik Torba ile kurulmuş cümleler:

  • Bugün alışveriş için plastik torbalar aldık.
  • Son zamanlarda herkes plastik torbalar kullanmaya başladı.
  • Arabaya gelmeden plastik torbaları almasını söyledim.

2. Plastik torba kullanımının yaygınlaşması diğer canlıların yaşamlarını nasıl etkiler?

  • Cevap:

Denizde yaşayan canlıları inceleyecek olursak, balina ve yunus gibi deniz canlıları, plastik torbaları yem olarak algılayıp yutar ve karınlarında biriken bu torbalar ilerleyen zamanda bu canlılara zarar verir ve hatta bu canlıların ölümüne sebep olabilir.

Diğer deniz canlıları, örneğin su kaplumbağalarının burnuna plastik torba parçaları takılı kalabilir ve su kaplumbağaları bu durumda hayati fonksiyonlarının işlememesi sonucunda ölebilir.

Doğada bulunan kuşlar, plastik torbaları yuvalarını yapmak için kullanabilir ve kimi zaman plastik torbanın parçalarını yem sanıp yiyebilir veya yavrularına verebilir. Bu durumda kuşlar, boğulma ve ölme tehlikesi ile karşı karşıya kalırlar.

Plastik torbalar ayrıca doğaya zarar vermekte ve bu sebepten ötürü diğer canlıların yaşam alanlarını tehdit etmekte, onların yaşadığı yerlerin küçülmesine sebep olmakta ve yaşamlarını sürdürmek için gerekli olan kaynakların azalmasının başlıca nedeni olmaktadır.

3. Çevre kirliliği sorununa duyarlı davranan insanlar, bu sorunu gidermek için ne gibi çözüm önerileri getirmişlerdir?

  • Cevap:

Çöplerimizi kesinlikle doğaya atmamalı, kağıt, cam, plastik gibi atıkların geri dönüşümünü sağlamalıyız.
Ev ve fabrika bacalarından çıkan gazlar hava kirliliğine yol açtığı için filtre kullanmalıyız.
Yeşil alanları arttırarak orman tahribatını önlemeliyiz.
Ozon tabakasına zararı olan herhangi bir üründen kaçınmalıyız.
Otomobil egzozlarının sebep olduğu etkiyi azaltmak için toplu taşıma araçlarının kullanmaya özen göstermeliyiz.
Hayvan avlanması kontrol edilmeli, tür çeşitliliği korunmaya çalışılmalıdır.
Enerjide yenilenebilir kaynaklar kullanılmalıdır.
Naylon poşet kullanımını azaltmalıyız.
Tıbbi atıkları su ve toprağa karışmayacak şekilde yok etmeliyiz.
Sanayi bölgelerinde atık su arıtma tesisleri kurmalıyız.

5. Sınıf Ata Yayınları Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 14 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
17
clap
12
angry
6
love
3
unlike
2
happy
2
confused
1
sad

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!