Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
5. Sınıf Sosyal Bilgiler E Kare Yayınları

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları E Kare Yayıncılık Sayfa 133-134-135-136

5. Sınıf E Kare Yayıncılık Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 133-134-135-136 Cevapları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları E Kare Yayıncılık Sayfa 133-134-135-136

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları E Kare Yayıncılık Çözümleri Sayfa 133

3. Konu: Ekonomi ve Sosyal Hayat

Anahtar Sözcükler: Ekonomik faaliyet, sosyal hayat

Başlarken

18-27 Mart 2022 tarihlerinde Ankara Ticaret Odası Kongre Merkezi’nde 17. Ankara Kitap Fuarı düzenlendi (Görsel: 5.28). Fuara 300’ü aşkın yayınevi katıldı. İmza günü, konferans, söyleşi ve şiir dinletileri gerçekleştirildi. Türkiye’nin en büyük yayınevleri, fuarda yer aldı.

Bir kitap fuarına giden ziyaretçilerin kazanımları neler olabilir?

  • Cevap: Yazarlarla tanışma şansları olur. Son çıkan kitapları edinme şansları olur. Bir de en önemlisi indirimli bir çok kitaba ulaşma şansını bulurlar.

Aşağıdaki, “ekonomi ve sosyal hayat” ilişkisi hakkındaki cümleleri okuyunuz. Cümlelerin başındaki kutucuklara sıra numarası vererek bu üç cümleyle bir paragraf oluşturunuz.

  • Cevap:

(3) Şehirlerde sosyal hayatları değişiyor, kültürel imkânlardan yararlanıyorlar.

(1) Yeryüzünün farklı özelliklere sahip olması ekonomik faaliyetleri çeşitlendiriyor.

(2) İnsanlar, bir yerde bilgi ve yeteneklerine göre iş sahibi olamadıklarında farklı şehirlere taşınıyorlar.

Sizce insanların yaptığı işler veya elde ettiği gelir miktarı, onların sosyal hayatlarını niçin etkiler?

  • Cevap: İnsanın geliri ne kadar çok olursa yaşam kalitesi de o derecede artmaktadır. Sosyal hayatlarında giydikleri kıyafetten yemek yedikleri yerlere kadar her şeyleri değişiklik gösterebilir. Gelirlerine göre bir lüks onları bekler.

TURİZM

Ben, ev hanımıyım ve Aydın’da yaşıyorum. Şehrimiz tam bir turizm cenneti. Yerli ve yabancı turistlerin akın akın geldiği bir yer. Özellikle yaz mevsiminde şehrimizin ve çevresinin nüfusu çok fazla artıyor. Kızım, üniversite ikinci sınıfa gidiyor. Hem turist rehberliği yapıp yabancı dilini geliştiriyor hem de doğal ve kültürel zenginlikler hakkında geniş bilgi sahibi oluyor. Burada kültürel etkileşim çok fazla. Dünyanın değişik yerlerinden gelen turistler, kendi kültürel özelliklerini de buraya getiriyorlar. Düzenlenen bir festivalde farklı oyunlar, kıyafetler ve değişik eğlence tarzları görme imkânım oldu. Evimiz iki katlı. Turizm sezonunda alt katı pansiyon olarak işletiyoruz. Turistlerin yanı başımızda olması hayatımızı renklendiriyor. Yeni arkadaşlıklar kuruyoruz. Onlarla güzel vakit geçirirken insani değerlerin, doğruluk ve dürüstlüğün evrensel bir dil olduğuna bir kere daha şahitlik ediyorum. Yöremizde, sebze ve meyve yetiştiriciliği de çok ileri seviyede. Seralarda, bahçelerde çok çeşitli ürünler yetiştirmek mümkün. Gezici tarım işçileri her yıl buralara aileleriyle birlikte geliyorlar. Fakat barınma konusunda bazen sorun yaşıyorlar. Bu sorunu çözmek amacıyla devlet tarafından çeşitli projeler yapılıyor. Ben bu projelerin çözüm noktasında büyük katkı sağlayacağını düşünüyorum.

Yukarıdaki paragrafta “ekonomik faaliyetler ve sosyal hayat” ilişkisi hakkında hangi tespitleri yaptınız?

  • Cevap: Yaz turizminin çok yoğun yaşandığı bir yermiş. Kendileri de evlerini pansiyon şeklinde kullanarak geçimlerine destek oluyorlarmış. Yine yörelerinde mevsimlik göç de fazlaymış çünkü insanlar mevsimlik işçi olarak tarım sektöründe çalışıyorlarmış.

Yaşadığınız yerin nüfusunu artırmak için eğitim ve kültür alanlarında hangi faaliyetler yapılmasını önerirsiniz?

  • Cevap: Yaşadığımız yerde bence bir çok kültür merkezi açmalıyız. Ücretsiz dans, müzik, öykü atölyeleri açmalıyız. İnsanlara sanatı tanıtmalı onlara sanatı sevdirecek etkinlikler konserler organize etmeliyiz.

Yukarıdaki paragrafta ilginizi en çok çeken kısım hangisidir? Neden?

  • Cevap: Evlerinin alt katını yazın pansiyon olarak kullanmaları çünkü emekleriyle alın teriyle geçimlerine uygun bir iş yaparak katkıda bulunmaları çalışkanlıkları beni çok etkiledi.

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları E Kare Yayıncılık Çözümleri Sayfa 134

Hayatımızı devam ettirebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor. Bunun için de bir işte çalışıyoruz ya da ticaretle uğraşıyoruz. Yaptığımız iş bizi bazen sosyal hayatın içine çekiyor bazen de sadece işimizle uğraşmak zorunda kalıyoruz. Şimdi de İstanbul’da, sanayi sektöründe çalışan bir pazarlama müdürünü dinleyelim.

SANAYİ

Ben pazarlama müdürüyüm. Birçok ekonomik faaliyetin gerçekleştirildiği, sanayi, ticaret ve turizm merkezi olan İstanbul’da yaşıyorum. Burası dünyanın en güzel ve en kalabalık şehirlerindendir. Birçok meslek grubundan insan şehrimizde yaşıyor. İş imkânının fazla olmasından dolayı şehrimizin nüfusu sürekli artıyor. Bu da düzensiz kentleşmeye neden oluyor.

Trafik çok fazla. Yakın yerlere gitmek bile bazen çok uzun sürüyor ve sıkıcı oluyor. Buna rağmen nüfusun kalabalık olması kültürel zenginliği de beraberinde getiriyor. Şehrimizde çok sayıda üniversite var. Ülkemizin ve dünyanın dört bir tarafından öğrenciler buraya geliyor. Böylece kültürel etkileşim oluyor (Görsel: 5.28).

Ben, işim gereği yerli ve yabancı iş adamlarıyla sık sık görüşüyorum. Ürettiğimiz ürünlerin tanıtımını yapıyorum. Onları, İstanbul’un en güzel yerlerinde gezdiriyorum. Burada sosyal ve kültürel hayat çok hareketli. Ailemizle ve arkadaşlarımızla güzel vakit geçirmek istediğimizde sinemaya veya tiyatroya gidebiliyoruz. Eğlence yerleri, alışveriş merkezleri ve kitap fuarları diğer seçeneklerimiz arasında.

İşleri gereği sanayi bölgelerine yakın yerlerde yaşayanlar, çevre sorunlarıyla karşılaştıklarını bunun da sağlıklarını ve sosyal hayatlarını olumsuz yönde etkilediğini belirtiyorlar. Şehrimizde yeni yerleşim yerleri kuruluyor, şehrimiz sürekli büyüyor.

Sizce sosyal hayatın canlılığı ve çok seçenekli olması insanlarda hangi değişikliklere neden olabilir?

  • Cevap: İnsanların hem kültürel hem de çevresel olarak gelişmesini sağlar. Çünkü çok farklı kesimlerden yeni insanlarla farklı paylaşımlarda bulunulması insanda kültürel bakış açısının değişimine etkilenmeler ile beraber giydiği kıyafetten dinlediği müziklere kadar her şeyde değişiklik olmasına yol açar.

SIRA SİZDE

Aile bireylerinizin, akrabalarınızın ya da bir tanıdığınızın, çevrelerindeki ekonomik bir faaliyetten dolayı sosyal hayatlarında görülen etkilere örnekler veriniz.

ÇEVREMİZDEKİ EKONOMİK FAALİYET

Turizm

BU EKONOMİK FAALİYETTEN ETKİLENEN KİŞİ

Babam

BU EKONOMİK FAALİYETİN SOSYAL HAYATINA ETKİSİ

Babam kendi yaş grubundaki turistlerle vakit geçirmekten keyif alıyor. Farklı ülkelerin kültürlerini tanıma fırsatı buluyor.

  • Cevap:

ÇEVREMİZDEKİ EKONOMİK FAALİYET

➢Konserve Fabrikası

BU EKONOMİK FAALİYETTEN ETKİLENEN KİŞİ

➢ Annem

BU EKONOMİK FAALİYETİN SOSYAL HAYATINA ETKİSİ

➢ Annem bazen fabrikadaki işçi arkadaşlarıyla kahve içmeye gidiyor. Bazen de akşamları konsere gidiyorlar.

*****

ÇEVREMİZDEKİ EKONOMİK FAALİYET

➢ Giyim Sektörü

BU EKONOMİK FAALİYETTEN ETKİLENEN KİŞİ

➢kız kardeşim

BU EKONOMİK FAALİYETİN SOSYAL HAYATINA ETKİSİ

➢bazen iş yeri onları eğitim adına turistik tesislere götürüyor onlar da bu sayede bir çok yeni şehir tanımış gezmiş oluyorlar.

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları E Kare Yayıncılık Çözümleri Sayfa 135

Yaylalar, temiz havasıyla ve manzarasıyla olduğu kadar buralarda yapılan ekonomik faaliyetleriyle de öne çıkar. Aşağıdaki paragrafı okuduğunuzda yayla hayatı hakkında bilgi sahibi olacaksınız.

YAYLACILIK

Biz, Rize’nin Ayder Yaylası’nda yaylacılık yapan bir aileyiz. Asıl gelir kaynağımız hayvanlar ve hayvansal ürünlerdir. Havalar ısınınca hayvanlarımızla birlikte yaylalara doğru yola çıkarız. Güne erken başlarız. Hayvanların yemini verip sütleri sağarız. Gençler, hayvanları otlaklara götürür. Sağılan sütlerden peynir, yağ, çökelek gibi ürünler yaparız. Bu ürünlerin bir kısmını haftada bir kurulan yayla pazarında satarız, bir kısmını burada tüketiriz, bir kısmını da kışın yemek üzere saklarız. Evlerimize güğümlerle doğal kaynak suyu getirmek, yumurta toplamak, taze sütü soba üstünde kaynatmak yaptığımız diler işlerdendir.

Yaylamızda nüfus kalabalık değildir. (Görsel: 5.30) Burada genelde herkes birbirini tanır. Alışveriş imkânı fazla olmadığından ihtiyaç duyduğumuz şeyleri, birbirimizle paylaşırız. Yorgunluğumuzu, akşamları komşularımızla sohbet ederek atmaya çalışırız. Bazı yaylalarda gençler akşamları toplanarak kendi aralarında eğlenceler düzenler.

Yaylamızın temiz havası ve sessizliği huzur veriyor. Günümüzde insanlar yaylalara dinlenmek, kampçılık, yürüyüş gibi doğa sporları yapmak için de geliyorlar. Her yıl düzenlenen yayla şenliklerinde hem eğleniliyor hem de yerli halk kendi kültür ve geleneklerini ziyaretçilere tanıtıyor.

Siz, yaylacılık yapan bir ailenin üyesi olsaydınız hangi sosyal etkinlikleri yapmak isterdiniz? Niçin?

  • Cevap: Ben orada odun taşımacılığı, arıcılık, çiçek kurutma gibi faaliyetlerde bulunurdum. Çünkü bu işlere uygun bir coğrafya vardır yaylalarda.

Yayla hayatının, insanların sosyal hayatlarında bir kısıtlama yaptığını düşünüyor musunuz? Niçin?

  • Cevap: Orada internet çekmediği için belki dünyadan biraz uzaklaşmış olunuyor ama yine de bence çok kısıtlamıyor doğa ile iç içe bir yaşam imkanı sunuyor.

SIRA SİZDE

Antalya’da düzenlenen festivallerle ilgili bilgileri okuyunuz ve soruları cevaplayınız.

ANTALYA ULUSLARARASI ALTIN PORTAKAL FİLM FESTİVALİ (TARİHİ: 29 Kasım-6 Aralık)

Bu festival, Türkiye’nin en önemli film festivali ve 1964 yılından itibaren düzenleniyor. 2005 yılından itibaren “Uluslararası” bir özellik kazanan festival, her sonbahar mevsiminde Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından Antalya Kültür Merkezi ve Cam Piramit’te organize ediliyor. Dünyadan ve ülkemizden ünlü sinema oyuncularının bu etkinliğe katılması hem sinemaya hem de Antalya’ya büyük katkı sağlıyor (Görsel: 5.31). Yarışmaya katılan filmlerin gösterimi yapılıyor, çeşitli etkinliklerle sosyal hayat renkleniyor. Antalya’da yapılan festivaller sadece film festivali ile sınırlı değildir. Antalya’da düzenlenen festivaller arasında “Uluslarası Manavgat Motosiklet Festivali”, Kumluca’da “Tarım Hayvancılık Festivali”, Akseki’de “Ayran Festivali” de yer alıyor.

  • Cevap: Bu etkinliğin cevabı diğer sayfadadır. (Sayfa 136 bkz.)

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları E Kare Yayıncılık Çözümleri Sayfa 136

Bu festivaller hangi ekonomik faaliyetlerle ilişkilidir?

  • Cevap: Turizm, sinema sektörü, tarım ve hayvancılık ile spor alanlarındaki ekonomik faaliyetlerle ilgisi vardır.

Bu festivaller sosyal hayat üzerinde nasıl bir etki yapar?

  • Cevap: İnsanların kaynaşmasını ve beraber etkinlikler yapmalarını sağlar.

Festivallerin isminde bir ürün veya ekonomik faaliyet olması neyin göstergesidir?

  • Cevap: Geleneksel olarak yapıldığının ve o ürünün o yöreyle özdeş olduğunun göstergesidir. O ürün yani mesela bu metinde portakal artık bir sembol olmuştur.

Bu festivallerde hangi etkinlikler yapılıyor olabilir?

  • Cevap: Sinema gösterimleri, yarışmalar, halkla buluşmalar, konserler ve söyleşiler gibi bir çok alanda etkinlikler yapılıyor gibidir.

Yaşadığınız yerde festival düzenleniyorsa hangi etkinliklerin yapıldığını belirtiniz.

  • Cevap: Burada yazları kiraz festivali yapılmakta. Bu etkinlikte güzellik yarışması da eklenmekte. Kızlar ellerinde kiraz sepetleri ile jürini karşısına çıkıyorlar hem en güzel kirazlar hem de en güzel kızlar ödül alıyorlar.

NELER ÖĞRENDİK?

GÖZDEN GEÇİRME

Çevremizdeki ekonomik faaliyetlerin sosyal hayatımızı olumlu ya da olumsuz yönden etkilemesi hakkındaki düşüncelerinizi belirtiniz.

  • Cevap: Ekonomik faaliyetler zenginleşme bakımından değerli iken yabancılaşma yönünden zararlı da olabilmektedir. Mesela turizm sektöründe gelen turistler iyi para kazandırırken ne yazık ki onlar yüzünden kendi insanımız onlar kadar rahat tatil yapamamaktadır.

ÜRÜN DOSYASI

Çevrenizde yapılan en önemli ekonomik faaliyetleri belirleyiniz. Bu faaliyetlerin, çevrenizdeki insanların eğitimine kültürüne ve hayatlarına etkisi hakkındaki düşüncelerinizi bir dosya kâğıdına yazınız. Çalışmanızı sınıfa getirerek arkadaşlarınıza okuyunuz. Ürün dosyanızda saklayınız.

  • Cevap: Çevremizdeki en önemli ekonomik faaliyet olarak tarım faaliyetlerini sayabilirim. Narenciyeden pamuğa üzümden incire bir çok ürün yetiştirilmektedir. İnsanlar geçimlerini bu ürettiklerinden sağlamaktadır.

ÖZ DEĞERLENDİRME

  • Cevap:

1. Ekonomik faaliyetlerle insanların sosyal hayatlarının ilişkili olduğunu bilirim. ? X
2. Ekonomik faaliyetlerin sosyal hayatımıza olumlu veya olumsuz etkiler yaptığına örnek verebilirim. ?X
3. Ekonomik faaliyetlerin insan hayatına etkilerini açıklayabilirim. ?X

DİĞER KONUYA HAZIRLIK

“Üretim, dağıtım ve tüketim” kavramları hakkında aile bireylerinizle kısa bir konuşma yapınız.

  • Cevap: Geçen gece bütün aile bireylerini toplayıp onlara üretim tüketim ve dağıtım hakkında bir kaç cümlelik bilgi verdim. Şöyle anlattım onlara: Bir ürünün ekonomik faaliyet kapsamında olması için üretildikten sonra tüketicisine ulaştırılmasıdır. Eğer mallar üretim bandından nihai tüketiciye ulaştırılamıyorsa dağıtım ağında sorun vardır. Tüketim ise üretilen malların dağıtım ağı ile tüketiciye ulaştırılması ve tüketilmesidir.

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Çözümleri E Kare Yayınları Sayfa 133-134-135-136  ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
18
clap
4
love
3
sad
3
unlike
2
angry
1
confused
0
happy

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!