Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
5. Sınıf Sosyal Bilgiler E Kare Yayınları

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları E Kare Yayıncılık Sayfa 163-164-165-166

5. Sınıf E Kare Yayıncılık Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 163-164-165-166 Cevapları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları E Kare Yayıncılık Sayfa 163-164-165-166

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları E Kare Yayıncılık Çözümleri Sayfa 163

3. Konu: Özgür Düşünce

Anahtar Sözcükler: Hak, katılım, düşünce özgürlüğü

Başlarken

Okulunuzda veya sınıfınızda yapılan herhangi bir seçimde (Görsel: 6.17) siz veya aday olan kişiler, seçilmek için kendilerini nasıl ifade ettiler? Açıklayınız.

  • Cevap: Öncelikle oy kullanacakların güvenlerini sağlamalıyız. Bunun için kendimizi doğru tanıtırız. Sonra da oy verecek kişiler için yapacağımız değerli çalışmalarımızı sayarız. Bize inanmalarını sağlamaya yönelik inandırıcı güvenilir ve saygılı bir konuşma yaparız.

Ümraniyeli Çocuklar Yeni Anayasa İçin Görüş Bildirdi

Ümraniye Kent Konseyi Çocuk Meclisi, Çocuk Vakfının düzenlemiş olduğu “Anayasa İçin Çocuk Kürsüsü” programına katılarak yeni anayasa ile ilgili görüşlerini açıkladı (Görsel: 6.18, 6.19).

Melike: 18 yaşından küçükler, ailesinin izni olsa bile evlendirilmesin. Bu sayede eğitimine devam ederek eğitim ve kültür düzeyinin yükseleceğini düşünüyorum.

Süleyman: Çocuklar, şiddet görmesin ve dilendirilmesinler. Buna sebep olanlar, en ağır şekilde cezalandırılsın. Hayvanlara şiddet uygulayanlar da cezalandırılsın.

Çocuk Vakfının düzenlediği etkinlik hakkında neler düşünüyorsunuz?

  • Cevap: Bence çocukların hak ve özgürlükleri ile düşüncelerine saygı görmeleri bakımından değerli bir etkinlik olmuş.

Siz bu etkinliğe katılmış olsaydınız hangi konuları belirtirdiniz? Neden?

  • Cevap: Ben olsaydım benzer konuları seçmekle beraber çocuk hakları hakkında daha duyarlı olunması için kısa film çekmeyi teklif ederdim.

Sizce katılım ve ifade özgürlüğünü kullanmak niçin önemlidir?

  • Cevap: Çünkü bizi biz yapan ve her düşüncenin topluma katkısı olduğundan değerlidir. Böylece o toplum farklılıklarla zenginleşir ve büyür.

Düşüncelerini özgürce ifade eden çocuklar, bu etkinlikle neler kazanmış olabilirler?

  • Cevap: özsaygıları özgüvenleri artar. Demokrasi ve düşünce özgürlüğüne olan inançları tazelenmiş olur.

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları E Kare Yayıncılık Çözümleri Sayfa 164

Dünya ulusları tarafından 1989 yılında, Çocuk Haklarına Dair Sözleşme hazırlandı. Her devlet kendi hukuk sistemlerini, bu ve benzeri sözleşme veya belgelerdeki konulara uygun hâle getirmeye başladı. Böylece çocukların haklarını kullanabilmelerinde önemli bir adım atılmış oldu. Ülkemizde ve dünyada katılım ve düşünce özgürlüğü hakkında yapılan düzenlemeleri inceleyelim.

33. Madde: Herkes, önceden izin almaksızın dernek kurma ve bunlara üye olma ya da üyelikten çıkma hakkına sahiptir.

15. Madde: Çocukların arkadaşlarıyla barış içinde toplanabilme, dernek kurabilme ya da derneklere üye olma hakkı vardır.

11. Madde: Her kişi, düzeni bozmayan toplantılara katılmak ve başkalarıyla birlikte sendikalar kurmak ve kendi çıkarlarını korumak için sendikalara yazılmak hakkı da kapsam içine girmek üzere, dernek içinde bulunmak hakkına sahiptir.

Çocuklar haklarını kullanmadığı zaman hangi durumlarla karşılaşabilirler? Örneklerle açıklayınız.

  • Cevap: Çocukların sevgiye, şefkate ve korunmaya herkesten daha çok ihtiyacı olduğu su götürmez bir gerçektir. Çocuk toplumun bir parçası ve gelecekteki toplumun güvencesidir. Bu bakımdan çocuk haklarının özgürlük içinde ve dengeli bir şekilde korunması hem çocuğun hem de toplumun yararınadır.

Bir derneğe üye olan çocukların, sosyal bir katılım gerçekleştirdiğini söyleyebilir miyiz? Neden?

  • Cevap: Söyleyebiliriz. Çünkü çocuklar bu sayede toplum içinde aktif rol alır kendilerine düşen sorumlulukları ve elde ettikleri hakları öğrenmiş olurlar.

Türkiye’nin İlk Çocuk Derneği: Kutup Yıldızı Derneği

Avrupa Birliğine uyum çalışmaları doğrultusunda artık çocuklar da dernek kurma hakkına sahiptir. Resmî olarak 1 Nisan 2005’te kurulan dernek, yaşları 15-17 arasında sekiz lise öğrencisinden oluşuyor. Derneğin başkan yardımcısı “Biz de öğrenci olduğumuz için sorunları biliyoruz. Zaten herkese yol gösterici olmak için adımızı ‘Kutup Yıldızı’ koyduk.” dedi (Görsel: 6.20). Üyelere göre pek çok okulun en önemli sorunu laboratuvarlarındaki bazı nesnelerin eksik olması. Derneğin başkanı, “Haftada bir gün toplanarak çalışmalarımızı bu dernek çatısı altından duyurabildiğimiz için mutluyuz.” dedi.

Sizce, öğrencilerin bir derneğe üye olma haklarını kullanmalarının önemi nedir?

  • Cevap: Öğrencilerin kendi düşüncelerine ve yeteneklerine uygun seçim yapmaları bakımından değerlidir.

Öğrencilerin belirledikleri çalışmaları yapmalarını, katılım ve düşünce özgürlüğü açısından değerlendiriniz. 

  • Cevap: Öğrenciler bu çalışmalara katılarak kendi sorumluluk ve haklarını yerine getirmiş olurlar. Sosyalleşerek ileride topluma faydalı bireyler olma yolunda ilk adımlarını atmış olurlar.

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları E Kare Yayıncılık Çözümleri Sayfa 165

Düşünce özgürlüğü, bireyler için vazgeçilmez bir haktır. Bireylerin düşünce özgürlüğünün temelleri çocukluk dönemlerinde atılmaktadır. Haklarını öğrenen ve bu haklarını kullanabilen bir çocuk topluma daha faydalı bir birey olur. Aşağıdaki tabloda verilen, ülkemizde ve dünyada düşünce özgürlüğü ile ilgili kanun ve sözleşme maddelerini inceleyiniz.

24. Madde: Herkes, vicdan, dinî inanç ve kanaat hürriyetine sahiptir.

26. Madde: Herkes, düşünce ve kanaatlerini söz, yazı, resim veya başka yollarla tek başına veya toplu olarak açıklama ve yayma hakkına sahiptir.

27. Madde: Herkes, bilim ve sanatı serbestçe öğrenme ve öğretme, açıklama, yayma ve bu alanlarda her türlü araştırma yapma hakkına sahiptir.

12. Madde: Her çocuk, görüşlerini serbestçe ifade etme, kendisini ilgilendiren her konuda görüşlerinin dikkate alınmasını isteme hakkına sahiptir. Herkesin çocukları dinleme, onların fikirlerini öğrenme ve onlara saygı gösterme sorumluluğu vardır.

14. Madde: Her çocuğun, kendi düşüncesini geliştirme ve istediği dini seçme hakkı vardır. Bu konularda çocukları büyüten yetişkinlerin de onlara yol gösterme hakkı ve sorumluluğu vardır.

9. Madde: Herkes, düşünme, vicdan ve din özgürlüğüne sahiptir. Bu hak, din ya da kanaat değiştirme özgürlüğüne ve tek başına ya da topluca, açıkça ya da özel biçimde ibadet, öğrenim, dinsel ödev ve törenler yoluyla, dinini ya da kanısını açığa vurmak özgürlüğünü kapsamı içine alır.

SIRA SİZDE

Tablodan da anlaşılacağı gibi düşünce özgürlüğü konusuna gerek ülkemizde gerekse dünyada büyük önem verilmektedir. Bu haklar, yasalarla ve sözleşmelerle güvence altına alınmaya çalışılmıştır.

Tablonun “Anayasa” bölümünde yer almasını istediğiniz konuları yazınız?

  • Cevap: Çocukların eğitim haklarının yanında oyun haklarının da olmasını isterdim.

“Çocuk Haklarına Dair Sözleşme” bölümünde sorumlulukla ilgili açıklamalar vardır. Sizce, bunun sebebi ne olabilir?

  • Cevap: Çünkü çocuk da olsa her bireyin bir sorumluluk alanı vardır. Önemli olan çocuklara bu sorumluluklarını doğru bir şekilde kavratmaktır.

Dünya devletlerinin çocuklarla ilgili sözleşme yapmalarının sebebi ne olabilir?

  • Cevap: Çünkü çocuklar evrensel haklara sahip olmalıdır. Dünyanın geleceği çocuklar olduğu için de bütün dünyada çocuklarla ilgili sözleşmeler olması doğaldır değerlidir.

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları E Kare Yayıncılık Çözümleri Sayfa 166

SIRA SİZDE

Aşağıdaki sorulara göre bulmacayı doldurunuz.

1. Belirli ve ortak bir amacı gerçekleştirmek için kurulan yasal topluluk, cemiyet. (Dernek)
2. Bir devletin yönetim biçimini belirten, yasama, yürütme, yargılama güçlerinin nasıl kullanılacağını gösteren, yurttaşların kamu haklarını bildiren temel yasa. (Anayasa)
3. Düşüncenin dış baskı ve yasaklarla sınırlandırılmaması, fikir hürriyeti. (Düşünce özgürlüğü)
4. Kanunlar, yönetmelikler uyarınca adaylar arasından belli birini veya birkaçını seçme. (Seçim)
5. Adaletin, hukukun gerektirdiği veya birine ayırdığı şey, kazanç. (Hak)
6. Bir kararın hazırlanması, olgunlaştırılması, alınması, uygulanması ve son olarak denetlenmesi aşamalarından birine veya birkaçına katkıda bulunma işi. (Katılım)

NELER ÖĞRENDİK?

GÖZDEN GEÇİRME

Haklarınızı kullanmak veya korumak için hangi sosyal ortamlara katıldınız? Örnek veriniz.

  • Cevap: Geçen gün babamla avmden bir telefon aldık ama hemen bozuldu. Biz de tüketici haklarını koruma derneğine gitmiştik. Bize orada hem çok yardımcı oldular hem de bizi haklarımız konusunda bilgilendirdiler.

ÜRÜN DOSYASI

Düşünce özgürlüğü hakkında aile bireylerinizle kısa bir görüşme yapınız. Aldığınız notları dosya kâğıdına yazınız. Çalışmanızı sınıfa getirerek arkadaşlarınıza okuyunuz. Ürün dosyanızda saklayınız.

  • Cevap: Düşünce özgürlüğü, başka bir deyişle ifade özgürlüğü veya vicdan özgürlüğü demokrasinin temel ilkesidir. İnsan haklarına ilişkin bütün belgelerde ilk sırada vurgulanmıştır. Bu nedenle siz değerli aile üyelerimden benim düşüncelerime saygı göstermenizi bekliyorum.

ÖZ DEĞERLENDİRME

1. Katılım ve düşünce özgürlüğü hakkıyla ilgili açıklama yapabilirim. ? X
2. Katılım ve düşünce özgürlüğü hakkımı kullanmanın önemini açıklayabilirim. ?X
3. Temel haklarımla ilgili yurt içinde ve yurt dışında çeşitli düzenlemeler yapıldığını bilirim. ?X
4. Katılım ve düşünce özgürlüğü hakkını kullanmanın, bireysel hakkım olduğunu bilirim. ?X

DİĞER KONUYA HAZIRLIK

Sınıfa, bayrak, Anayasa kitapçığı, kâğıt ve madenî para, Mehmet Âkif Ersoy ve Atatürk ile ilgili fotoğraflar, kitaplar getiriniz.

  • Cevap:

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Çözümleri E Kare Yayınları Sayfa 163-164-165-166  ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
4
clap
3
love
2
confused
0
happy
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!