Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
5. Sınıf Sosyal Bilgiler E Kare Yayınları

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları E Kare Yayıncılık Sayfa 188-189-190-191-192-193-194-195

5. Sınıf E Kare Yayıncılık Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 188-189-190-191-192-193-194-195 Cevapları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları E Kare Yayıncılık Sayfa 188-189-190-191-192-193-194-195

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları E Kare Yayıncılık Çözümleri Sayfa 188

4. Konu Dünyadaki Ortak Mirasımız

Anahtar Sözcükler: Ortak miras ögesi, estetik r Başlarken

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü [UNESCO (Yunesko)], 1946 yılında kurulmuştur. Merkezi Paris’tedir. Amacı, milletlerarası dostluğu eğitim, bilim ve kültür üzerinden gerçekleştirmektir.

Sizce, devletler niçin böyle bir teşkilat kurma ihtiyacı duymuştur?

  • Cevap: Çünkü devletler bir savaş veya olumsuz başka bir durumda dünyanın ortak mirası ve kültürü olan eserleri ve doğal güzellikleri koruma altına istemiş olabilir.

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları E Kare Yayıncılık Çözümleri Sayfa 189

Arkadaşlar, farklı ülkelerde bulunan ortak miras öğelerinin birbirinden ilginç özellikleri var. Kimisi büyüklüğü ile kimisi de sanatsal ve estetik özellikleriyle dikkatleri çekiyor. İçlerinde çok uzun zamandan beri ayakta durmayı başaranlar olduğu gibi hasara uğrayanlar da var.

Mısır’da yüzden fazla piramit vardır (Görsel: 7.25). 138 metre yüksekliğindeki Keops Piramidi, günümüze kadar ayakta kalmayı başarabilmiştir. Piramitlerin bazı odalarının içlerinde ne olduğu hâlâ bilinmemektedir. Piramidin içerisinde kral ve kraliçe odaları bulunmaktadır.

Çin’in kuzeybatı kısmında savunma amaçlı olarak inşa edilen Çin Seddi’nin uzunluğu 8 bin 851 km’dir. Günümüzde 2 bin 500 km’lik kısmı ayaktadır (Görsel: 7.24). Duvarların yüksekliği genellikle 4-6 metredir. Üzerinden arabalar ve atlar gidebilmektedir. 200 metrede bir gözetleme kulesi veya kale vardır. 1957’de turizme açılmıştır. Listeye 1987’de girmiştir.

Ürdün’deki Petra Antik Kenti, Lut Gölü ile Akabe Körfezi arasındaki antik kenttir (Görsel: 7.26). Petra’nın altındaki gizli bölümde, kral mezarları bulunmuştur. Tiyatro, mezar, ev gibi yapılar kayalar oyularak elde edilmiştir. Çok sayıda filmin çekildiği ve eskiden ticaret yollarının kesiştiği bir yerdir.

Tac Mahal, 1631-1652 yıllarında, Hindistan’ın Agra şehrinde yapılmış anıt mezardır (Görsel: 7.27). Babür İmparatoru Şah Cihan, genç yaşta ölen eşi Ercümend Banu Begüm için yaptırmıştır. Türk-İslam sanatının önemli yapılarındandır. Parlak, mavi damarlı beyaz mermerden yapılan binanın kubbesinin yerden yüksekliği 82 metredir.

“Ortak miras ögelerindeki sanatsal ve estetik güzellikler, yapım teknikleri, yapımda kullanılan malzemeler gibi etkenler insanlığın tecrübesi ve birikimi olarak dünyanın çeşitli yerlerinde karşımıza çıkıyor.” Bu görüşe katılıyor musunuz? Açıklayınız.

  • Cevap: Katılıyorum. Çünkü dünya aslında tek bir kültürün farklı yansımalarıdır. Sanatkar da bu ortak yansımaları toplayan kişidir. Bu bakımdan malzemeler ne kadar farklı olursa olsun tek bir dünyaya sanat penceresinden bakılmaktadır.

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları E Kare Yayıncılık Çözümleri Sayfa 190

Ortak miras öğelerinin sadece tarihî yapılarla sınırlı olmadığını, dünyanın çeşitli yerlerindeki doğal güzelliklerin de ortak miras ögesi olarak adlandırıldığını daha önce belirtmiştik. Şimdi bunlardan örnekler inceleyelim.

Klimanjaro Dağları, 5 bin 895 metre yüksekliğiyle Afrika Kıtası’nın en yüksek dağıdır. Yerel dilde ismi “Işıldayan dağ” anlamına gelir. Üç ana yanardağdan oluşan Klimanjaro Dağları’nın doruklarında buzullar bulunur (Görsel: 7.28).

Canamia (Kanamiya) Ulusal Parkı, 1962 yılında kurulan 30 bin metrekarelik alana sahip bir doğa parkıdır. Farklı coğrafi şekillere sahip olan bu parkın içinde çeşitli hayvanlar bulunur. Buradaki dağların tepesi düzdür ve ormanlarla kaplıdır (Görsel: 7.29).

Zimbiya ve Zimbabve sınırları arasındaki Victoria (Viktorya) şelaleleri dünyanın en güzel şelalelerindendir. Yerli halk tarafından “Gürleyen duman” adı ile anılır. Şelale 100 metreden yüksek ve 1,7 km genişliğinde tek su yatağından dökülmektedir. Şelalenin üzerindeki gökkuşağı hiç kaybolmaz. Dünyanın en büyük şelalelerindendir (Görsel: 7.30).

Büyük Kanyon, Amerika Birleşik Devletleri’nin Arizona eyaletindedir. 1600 metrelik derinliğiyle etkileyici bir özelliğe sahip olan kanyonu her yıl yüz binlerce turist ziyaret etmektedir. Kızılderililer, kanyonun duvarlarında yerleşim birimleri kurmuşlardır. 466 km uzunluğunda, 400 metre ila 2,4 km genişliğindedir (Görsel: 7.31).

Doğal güzelliklerin, ortak miras ögesi olarak adlandırılmasının sebepleri neler olabilir?

  • Cevap: Doğal kaynaklar, oluşumunda insanların etkisinin olmadığı ve doğal ortam içerisindeki belirli şartlara bağlı olarak oluşan doğal zenginliklerdir. Hava, su, toprak, bitki örtüsü, hayvanlar ve madenler Dünya’nın doğal kaynaklarını oluşturur. Doğal zenginlikler mesela şelaleler peribacaları gibi önemli zenginlikler bütün dünyanın mirasıdır.

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları E Kare Yayıncılık Çözümleri Sayfa 191

Bir sanat eseri veya bir roman, yüzyıllar sonra farklı ülkelerden insanlara esin kaynağı olabiliyor. Maddi ve manevi değerlerle yoğrulmuş eserler başka bir kişinin elinde farklı bir şekilde ortak miras ögesi olarak karşımıza çıkabiliyor. Bu da bilim ve sanatın evrensel olduğunu gösteriyor. Bilim insanlarının, araştırmacıların, sanatçıların ve yazarların da insanlığın ortak mirasının birer parçası olduğunu verdikleri eserlerden anlayabiliyoruz (Görsel: 7.32, 7.33, 7.34).

Kimya ve fizik alanlarında başarılarıyla öne çıkan ve 26 yaşında profesör olan Oktay Sinanoğlu (Görsel: 7.35)

Albert Einstein (Albert Aynştayn) ve Marie Curie (Mari Kuri), Paris’te Fen Fakültesi Genel Fizik Laboratuvarında (Görsel: 7.36)

Şimdi de ülkemizde bulunan ve UNESCO’nun yaptığı listede yer alan örnekleri inceleyelim.

Pamukkale Travertenleri, Denizli’nin merkezine 18 km uzaklıktadır. Buraya beyaz görüntüsünü veren termal sular eklem, cilt ve romatizma hastalıklarına iyi geliyor. Suyun sıcaklığı 35-100 derece arasında değişiyor. Travertenle- rin bembeyaz renginin bozulmaması için sıkı tedbirler alınmış durumda (Görsel: 7.37).

Mimar Sinan’ın “ustalık dönemi eserim” dediği Selimiye Camisi, 2. Selim adına 1568-1575 yıllarında yapılmıştır. Bu eser Osmanlı mimarisinin en önemlileri arasındadır. Kubbesinin yüksekliği 43,25 metredir. Minarelerinin yüksekliği 70,89 metredir. İznik çinileriyle süslü olan camide, medrese ve imaret de vardır (Görsel: 7.38).

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları E Kare Yayıncılık Çözümleri Sayfa 192

Arkadaşlar, şimdi de yaptığım araştırmadan sonra hazırladığım kısa raporu okuyunuz. Eğer ekleme yapmak isterseniz sözlü veya yazılı olarak belirtiniz.

ORTAK MİRASIMIZ

Orhun Yazıtları, Mısır Piramitleri, Pamukkale Travertenleri ve diğerleri dünya tarihi için paha biçilemez kültürel değerler. Yaptığım araştırmada bu eserlerin geçmişteki uygarlıkların devlet yönetimleri, sanat anlayışları, sosyal ve ekonomik hayatları ve daha birçok konuda bizlere önemli bilgiler verdiğini anladım. Ayrıca bütün insanlığın yüzyıllar boyu gelişimini değerlendirmede önemli birer kaynak olduklarını anladım. Kültürel ve doğal varlıkları dünyaya tanıtmada, evrensel mirasa sahip çıkmada yeterli bilinç oluşturulmalıdır. Bu varlıkların bozulmadan, yok olmadan yaşatılması gerekir. Ortak miras ögelerini incelerken çoğunun estetik bir güzelliğe sahip olmasına hayran kaldım. Bunun insanlığın sanat anlayışının gelişimi hakkında bizlere fikir verdiğini düşünüyorum. Ortak miras ögeleri günümüzdeki yapılara ilham kaynağı oluyor. Bu durum kültürel değerlere sahip çıkıldığının bir göstergesidir. Farklı uygarlıkların izlerini taşıyan ortak miras ögelerini gelecek kuşaklara aktarmak hepimizin görevidir.

SIRA SİZDE

Ülkemizde, UNESCO Dünya Miras Listesi’nde bulunan 19 adet varlığımızın yer aldığı aşağıdaki listeyi inceleyiniz. Bu varlıkların kültürel miras mı, doğal miras mı olduğunu ilgili sütunda belirtiniz. Eğer, listedeki yerlerden herhangi birine gittiyseniz bildiklerinizi arkadaşlarınıza anlatınız.

  • Cevap:

Yukarıdaki listeden bir varlık belirleyiniz. Bir araştırma yaparak aşağıdaki soruların cevaplarını defterinize yazınız. Belirlediğiniz varlık doğal miras özelliğine sahip ise o varlık hakkında defterinize kısa bir yazı yazınız.

Adı nedir?

  • Cevap: Edirne Selimiye Camii

Kim yaptı?

  • Cevap: Mimar Sinan

Nerede bulunuyor?

  • Cevap: Edirne

Ne zaman yapıldı?

  • Cevap: 17. yüzyılda

Nasıl yapıldı?

  • Cevap: II. Selim emir verdi altın verdi Mimar Sinan da yaptı.

Niçin yapıldı?

  • Cevap: II. Selim’in adını yaşatmak için

Ülkemiz için önemi nedir?

  • Cevap: Mimar Sinan2ın ustalık eseridir. Muhteşem bir yapıdır. Eğitim yuvası olarak da kullanılmıştır.

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları E Kare Yayıncılık Çözümleri Sayfa 193

SIRA SİZDE

A. Konu içerisinde öğrendiğiniz ortak miras öğelerinden başka, dünyada daha birçok eser var. Bir araştırma yaparak farklı ülkelerden belirlediğiniz beş örneği ve bunlarla ilgili bilgileri tabloya yazınız.

Dünyadaki Ortak Miras Öğeleri

➢Pamukkale-Hierapolis (Denizli)

Bulunduğu Ülke

➢Türkiye

Hangi Özelliğinden Dolayı Bu Listede Yer Alıyor?

➢ antik çağlardan bugüne kadar ulaşan en çarpıcı merkezlerden biri olması

*****

Dünyadaki Ortak Miras Öğeleri

Petra

Bulunduğu Ülke

➢ Ürdün

Hangi Özelliğinden Dolayı Bu Listede Yer Alıyor?

➢ geçmişten bugüne kadar ulaşan en çarpıcı merkezlerden biri olması

*****

Dünyadaki Ortak Miras Öğeleri

Chengde Dağ Konutu

Bulunduğu Ülke

➢Çin

Hangi Özelliğinden Dolayı Bu Listede Yer Alıyor?

➢ Mimari şaheser olması

*****

Dünyadaki Ortak Miras Öğeleri

Agra Kalesi

Bulunduğu Ülke

➢Hindistan

Hangi Özelliğinden Dolayı Bu Listede Yer Alıyor?

➢Tarihi bir bina olması

*****

Dünyadaki Ortak Miras Öğeleri

Taht-ı Süleyman

Bulunduğu Ülke

➢İran

Hangi Özelliğinden Dolayı Bu Listede Yer Alıyor?

➢Tarihi ve mimari şaheser olması

*****

B. Konu içerisinde öğrendiğiniz ortak miras ögelerinin ortak özelliklerinin neler olduğu konusundaki düşüncelerinizi belirtiniz.

  • Cevap: Ortak miras insanoğlunun geçmişten geleceğe kendi kuşaklarına bırakmış olduğu maddi ve manevi mirasa verilen isimdir. Tarih boyunca insanlar ırk farkı olmadan dünyayı ortak yaşam alanı olarak kullanmıştır. Toplumun edindiği bilgiler ve yaşadığı olaylar da kuşaktan kuşağa aktarılmıştır.

NELER ÖĞRENDİK?

GÖZDEN GEÇİRME

Farklı ülkelerdeki ortak miras ögelerinin varlığını bilmek bizlere neler kazandırır?

  • Cevap: Dünyanın farklı bölgelerindeki ortak miras ürünlerinin ne olduğunu ve bu değerlerin Dünya için öneminin neler olduğunu bilmenin yanında kültürüm de artar, gezilecek yerler ile ilgili bilgim de artar.

ÜRÜN DOSYASI

Oktay Sinanoğlu, Marie Curie, Albert Einstein gibi bilim insanları hakkında bir araştırma yapınız. Elde ettiğiniz bilgilerle bir poster hazırlayınız. Çalışmanızı sınıfa getirerek arkadaşlarınıza sununuz. Ürün dosyanızda saklayınız.

  • Cevap: Oktay Sinanoğlu (25 Şubat 1935, Bari – 19 Nisan 2015, Miami), Türk kimya mühendisi ve akademisyen. Kimya, moleküler biyofizik, biyokimya ve matematik alanlarında dersler vermiştir. 1975 yılında özel kanunla Oktay Sinanoğlu’na ilk ve tek Türkiye Cumhuriyeti Profesörü unvanı verilmiştir.

ÖZ DEĞERLENDİRME

  • Cevap:

1. Farklı ülkelerdeki ortak miras ögelerine örnekler verebilirim. ? X
2. Ortak miras ögelerinin, tüm insanlığın ortak varlığı olduğunu bilirim. ?X
3. Ortak miras ögelerini yaşatmanın ve gelecek nesillere ulaştırmanın önemli olduğunu bilirim. ?X

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları E Kare Yayıncılık Çözümleri Sayfa 194

NELER ÖĞRENDİK?

Görsel özetleyicide verilen boşlukları uygun ifadelerle dolduralım.

KÜRESEL İLİŞKİLER AĞI

TEKNOLOJİ FARKI

Ürünlerin veya verilen hizmetlerin daha hızlı, kolay ve güvenilir bir şekilde yerine getirilmesi için teknolojik gelişmelerden faydalanılmalıdır.

İletişim ve ulaşım teknolojisindeki gelişmeler, ülkeler arasındaki ticarete de etkide bulunur.

  • Cevap: Teknolojisi ilerleyen milletler ilerler.

ULUSLARARASI EKONOMİK İLİŞKİLER VE YAŞADIĞIMIZ İL

Yaşadığımız il; tarım, sanayi, ulaşım, kültür, eğitim gibi alanlarda faaliyetler göstererek ülke ekonomisine katkıda bulunur.

Yaşadığımız ilin özelliklerini bilmemiz bilinçli bir vatandaş olduğumuzu gösterir.

  • Cevap: İlimizi geliştirmek için yatırımlar yapmalıyız

DÜNYADAKİ ORTAK MİRASIMIZ

İnsanlığın, bilgi birikimini ve tecrübesini korumak ve gelecek nesillere aktarmak hepimizin görevidir.

Geçmişten günümüze insanların ve toplumların oluşturduğu maddi ve manevi değerlere ortak miras denir.

Dünyanın çeşitli yerlerindeki tarihî zenginlikler ve doğal güzellikler insanlığın ortak mirasıdır.

Çeşitli özellikleriyle öne çıkmış sanat ve edebiyat eserleri ve bilim insanları da insanlığın ortak miraslarındandır.

  • Cevap: Dünya’daki miraslar bizlere emanettir.

DÜNYA BARIŞI İÇİN TURİZM

Turizm; dinlenme, eğlenme, görme, tanıma gibi amaçlarla yapılan gezilerdir.

Turizmin, farklı ülkeleri ve farklı ülkelerden insanları birbirine yaklaştırma gibi önemli bir özelliği vardır.

İnsanların, farklı kültürleri tanıması ve kültürel zenginlikleri görmesi, ön yargıların ortadan kalkmasına katkı sağlar.

  • Cevap: Turizmin insanları yaklaştıran bir yönü vardır.

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları E Kare Yayıncılık Çözümleri Sayfa 195

Aşağıdaki cümlelerin başına cümlede verilen ifadeler doğruysa “D”, yanlışsa “Y” yazınız. Yanlış olduğunu düşündüğünüz cümlelerin doğrularını altlarına yazınız.

  • Cevap:

1. (D) Bir yerin iklim şartları oraya gelen turist sayısını etkiler.
2. (D) İletişim ve ulaşım teknolojisindeki gelişmelerin, ekonomik faaliyetleri doğrudan etkiler.
3. (Y) UNESCO, dünyanın birçok yerinde ortak miras ögeleri üzerinde çalışmalar yürütmemektedir.
4. (Y) Bir ülkenin her türlü kültürel zenginliğini görmek için o ülkeye gitmeye gerek yoktur.

B. Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerleri verilen ifadelerden uygun olanlarıyla tamamlayınız.

Kültürel mirasa duyarlılık, ortak miras ögeleri, ülke ekonomisin, ticaret, ulaşım

  • Cevap:

1. Farklı şehirlerde düzenlenen fuarlar, kültür, sanat ve spor etkinlikleri Ülke ekonomisine büyük katkı sağlıyor.
2. İlk çağlarda hayatta kalabilmek için seyahat eden insanlar, daha sonraları Ticaret amaçlı seyahat etmeye de başladılar.
3. Turistlerin dünyayı dolaşmaları, yerel halkta Kültürel mirasa duyarlılık konusunda bilinçlenmeye olumlu katkı sağlıyor.
4. Dünyanın farklı yerlerindeki Ortak miras ögeleri UNESCO tarafından bir liste hâline getiriliyor.

Aşağıda verilen bilgilere göre eşleştirmeleri yapınız. Bunu yaparken cümlelerin başındaki sayıları kullanınız.

ortak miras ögesi, turizm, ekonomik faaliyet, kültür, tarım

  • Cevap:

1. Mısır Piramitleri ve Orhun Yazıtları yüzyıllardır ayakta kalmayı başarabilmiş önemli eserlerdendir. (Ortak miras ögesi)
2. Ülkeler tarım, sanayi, ulaşım, kültür ve eğitim alanındaki yatırımlarını artırarak zenginleşebilirler. (Ekonomik faaliyet)
3. Turistler, hangi ülkeye giderlerse gitsinler yerel kültürle etkileşime geçmek istiyorlar. (Turizm)
4. Bir ülkedeki yerel kıyafetler ve yemekler farklı ülkeden gelenlerin ilgisini çekiyor. (Kültür)

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Çözümleri E Kare Yayınları Sayfa 188-189-190-191-192-193-194-195  ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
5
love
1
clap
1
angry
0
happy
0
confused
0
sad
0
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!