Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
5. Sınıf Sosyal Bilgiler E Kare Yayınları

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları E Kare Yayıncılık Sayfa 54-55-56

5. Sınıf E Kare Yayıncılık Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 54-55-56 Cevapları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları E Kare Yayıncılık Sayfa 54-55-56

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları E Kare Yayıncılık Çözümleri Sayfa 54

4. Konu: Kültürel Miras

Anahtar Sözcükler: Dil, din, tarih, gelenek, komşuluk, imece, misafir

Başlarken

“Mutluluklar paylaştıkça artar, üzüntüler paylaştıkça azalır.” sözünün gerçekleşebilmesi için toplumda hangi davranışların veya uygulamaların yaşanması gerekir? Örneklerle açıklayınız (Görsel: 2.39).

  • Cevap: Toplumda öncelikle komşuluk ilişkilerinin artması gerekmektedir. Bir yerde cenaze varsa oraya toplu gidilmeli ya da o eve yemek götürülmelidir. Düğünde hep beraber sevinilmeli, evlenen kişilere destek olmak gerekmektedir.

Millî tarihimizi konu edinen filmlerin milletimiz birlik ve beraberliğine yaptığı katkıyı açıklayınız.

  • Cevap: Bu tür filmler o zor zamanları bizlere somut olarak düşündürme yeteneğine sahiptirler. Bu da insanlarımızın o zor zamanları yeniden düşünmelerini, o kahramanlara olan saygımızın artmasını sağlar. Böylece toplumun milli birlik ve beraberliği arttırılmış olunur.

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları E Kare Yayıncılık Çözümleri Sayfa 55

İnsanların bir arada yaşamasını sağlayan kültürel öğelerimiz arasında şenlik ve festival adı altında düzenlenen etkinlikler gelmektedir. Bu etkinlikler geleneksel bir özelliğe sahiptir ve her yıl düzenlenir. Yapılan yarışmalar, oyunlar ve eğlenceler fertleri bir araya getirir ve toplum içinde ortak değerleri pekiştirir. Millî birlik ve beraberlik duygusunu güçlendirir. Şenlik ve festivaller, mutfak kültürü, yayla kültürü, turizm, sinema, müzik ve daha birçok alanda ülkemizin birçok şehrinde düzenlenmektedir. Örneğin, Manisa’da yaklaşık 400 yıldır (21-24 Mart) düzenlenen Mesir Macunu Festivali’nde 41 çeşit bitki ve baharatın karışımında oluşan bir macun halka dağıtılmakta ve birçok etkinlik yapılmaktadır (Görsel: 2.42).

Evlenme, nişan, sünnet düğünü gibi davetler toplumumuzun bir arada yaşamasına önemli katkılarda bulunur (Görsel: 2.43). Bu mutlu anlarda, akrabalar ve dostlar davet edilir. Bu güzellikleri, onlarla birlikte kutlamak, onları yanımızda görmek bize güç ve destek verir. Böylece hem yalnız olmadığımızı hissetmiş hem de mutluluğumuzu paylaşma imkânı bulmuş oluruz. Davetlere katılanlar, geleneklere uygun olarak çeşitli hediyeler getirirler. Bu davranış, toplumumuzda birbirine destek olma anlamında yerleşmiş bir uygulamadır.

SIRA SİZDE

Düğün âdetleri, her yörede farklılıklar gösterse de düğün davetiyesi verme ve çeyiz alma gibi uygulamalar ülkemizde yaygındır. Aşağıda, düğünlerle ilgili bazı uygulamalar yer alıyor. Bunları, öncelik sırasına göre sıralayınız. Bilmediğiniz uygulamalara yer vermeyiniz. Eklemek istediğiniz uygulamalar varsa boş bırakılan yerlere yazınız.

  • Cevap:

(4) Nişan
(14) Takı takma
(8) Çeyiz alma
(2) Kız isteme
(10) Gelin alma

(9) Gelin başı yapma
(3) Söz kesme
(13) Düğün
(5) Düğün alışverişi
(8) Damat tıraşı

(1) Kahve içilmesi
(12) Kına gecesi
(11) Düğün konvoyu
(6) Davetiye verme
(7) Nikâh

(15) Çömlek kırma
(13) Düğün yemeği

Katılmaktan en fazla keyif aldığınız uygulamaları aşağıya yazınız.

  • Cevap: Ben en çok düğüne gitmeyi, halı sahaya gitmeyi, sinemaya gitmeyi seviyorum.

Düğünleri, insanları birbirine yaklaştıran kültürel bir öge olarak düşündüğünüzde düğünlerin toplumun bir arada yaşamasında oynadığı rol hakkındaki görüşlerinizi belirtiniz.

  • Cevap: Düğünde herkes birbirini görür. Güzel ve nurlu anları paylaşırlar. Bu da toplum içindeki birlik ve beraberliğin artmasını sağlar.

Sizce düğünler sadece aile bireylerinin katılımıyla yapılsaydı nasıl bir durum ortaya çıkardı?

  • Cevap: Çok tatsız kuru bir etkinliğe dönüşürdü. Çünkü düğün dernek demek mutluluğun en çok paylaşıldığı yer demektir. Bu da insanlar arasında etkileşimin mutluluğun paylaşılması demektir. Ne kadar kalabalık o kadar güzeldir.

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları E Kare Yayıncılık Çözümleri Sayfa 56

Gelenek ve göreneklerin yaşaması ve bir sonraki kuşağa aktarılması, toplum içerisinde etkileşimin güçlü olduğunun bir kanıtıdır. Çünkü komşuluk, misafirperverlik, asker uğurlama, imece ve daha birçok etkinlik, birden fazla kişi veya ailenin bir araya gelmesiyle, aynı amaç etrafında toplanmasıyla gerçekleşir. Şimdi bunlara verilen örnekleri inceleyelim.

Misafirperverlik toplumumuzun en önemli özelliklerindendir. Ev sahibi, misafirlere güler yüzle davranır ve onları en iyi şekilde ağırlamaya çalışır. Misafirlere güzel ikramlarda bulunmak ve onları rahat ettirmeye çalışmak atalarımızdan kalma bir mirastır (Görsel: 2.44).
Birkaç kişi veya daha kalabalık olarak el birliğiyle fındık toplanır, ekin biçilir, tarla sürülür, kış için yiyecek hazırlıkları yapılır. Böyle- ce imece usulüyle işler bitirilmiş olur. Birlik ve beraberlik duygusuyla hareket edilmesi aile, akraba ve komşuluk ilişkilerinin ilerlemesine yardımcı olur (Görsel: 2.45).

Evinize misafir geldiğinde veya misafirliğe gittiğinizde aile büyükleri arasındaki ilişkilerde en çok dikkatinizi çeken nedir?

  • Cevap: Misafirlerin büyük bir saygı ile karşılanması, onlara en güzel şekilde davranılması, gelirken ve giderken kapıda karşılanmaları benim en çok dikkatimi çeken şeylerdir.

“İmece usulüyle yapılan işler daha kısa zamanda biter. Böylece diğer işleri yapmaya daha fazla zaman kalır.” Bu görüşe katılıyor musunuz? Açıklayınız.

  • Cevap: Kesinlikle katılıyorum. Çünkü bir elin nesi var iki elin sesi var denmektedir. Bu da yardımlaşmanın önemini bize gösteren değerli bir öğüttür. İnsanlar işleri yaparken birbirlerine yardımcı olurlarsa iki günde bitecek bir iş bir güne düşer bu da insanlara zaman kalmasını sağlar.

NELER ÖĞRENDİK?

GÖZDEN GEÇİRME

Kültürel ögeleri sosyalleşme açısından değerlendirdiğinizde neler söyleyebilirsiniz?

  • Cevap: Kültürel öğeler insanların yaşamlarında büyük öneme sahiptir. Örneğin kına geceleri, düğünler, asker uğurlama gibi mutlu anlar ile cenaze ya da hasta ziyaretleri gibi de zor zamanlardaki yakınlaşmalar insanların sosyalleşmesi toplumun bağlarının güçlenmesi demektir.

ÜRÜN DOSYASI

Düğün, nişan, sünnet gibi katıldığınız bir etkinlikte gördüklerinizi içeren bir kompozisyon yazınız. Kompozisyonunuzda insanlar arasındaki ilişkilere, duygu ve davranışlara vurgu yapınız. Çalışmanızı sınıfa getirerek arkadaşlarınıza okuyunuz. Ürün dosyanızda saklayınız.

  • Cevap: Hafta sonu Müge teyzemin düğünü vardı. Tüm akrabalarımız düğüne katıldılar. Birlikte çok eğlendik. Biz hazırlıklara yardım etmek için düğün evine önceden gitmiştik. Ben dayımın ve teyzemin çocuklarıyla oynarken büyüklerimiz de düğün hazırlıklarını tamamladılar. Konuklara ikram etmek için çeşitli yiyecek ve içecekler hazırladılar. Düğün çorbası, pilav, keşkek, biber dolması ve baklava bunlardan sadece birkaç tanesiydi. Düğünden bir gün önce kına gecesi yapıldı. Müge teyzem kına gecesinde süslü bir elbise giydi. Öğrendiğime göre bu kıyafete “bindallı” deniyormuş. Annem, kına gecesinin çok eski bir âdet olduğunu söyledi. Düğünden önceki gece gelinin ellerine ve saçlarına kına yakılırmış. Kına gecesinde şarkı söylenip halay çekilirmiş. Düğün günü Müge teyzem beyaz bir gelinlik, Hâdi eniştem de siyah bir damatlık giymişti. Düğünde de oyun havaları eşliğinde oyunlar oynadık. Halay çekip bol bol eğlendik.

ÖZ DEĞERLENDİRME

1. Kültürel ögelerin toplum içerisinde önemli bir rol oynadığına örnek verebilirim. ? X
2. İnsanların bir arada yaşarken kültürel unsurlara ihtiyaç duyduğunu bilirim. ? X
3. İnsanların kültürel unsurları yaşattığını bilirim. ? X

DİĞER KONUYA HAZIRLIK

Sınıfa, eskiden giyilen veya kullanımı yaygın olan bir eşya getiriniz. 57. sayfadaki “Sıra Sizde” için hazırlık yapınız.

  • Cevap: Sınıfa dedenizin şalvarını veya eskiden takılan tülbentlerden birini getirebilirsiniz.

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Çözümleri E Kare Yayınları Sayfa 54-55-56  ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
2
unlike
1
love
0
happy
0
clap
0
confused
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!