Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
5. Sınıf Sosyal Bilgiler E Kare Yayınları

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları E Kare Yayınları Sayfa 128

“5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Sayfa 128 E Kare Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları E Kare Yayınları Sayfa 128

Ülkemizin doğusundaki yüksek dağlar, engebeli arazi ve uzun süren kış mevsimi, ekonomik faaliyetlerin gelişimini ve ulaşımı zorlaştırmaktadır. Karasal iklimin görülmesi tarım ürünlerinin çeşitlenmesini ve sanayinin gelişmesini engellemektedir. Bu nedenlerden dolayı halk daha çok hayvancılıkla uğraşmaktadır. Erzurum- Kars Platosu’nun coğrafi özelliği; büyükbaş hayvancılık ve arıcılık açısından çok elverişlidir (Görsel: 5.12). Canlı hayvan satışı ve hayvan ürünleri, ülke ekonomisine büyük katkı sağlar. Kars kaşarı ülkemizde meşhurdur. Alçak ovalarda tarım ürünleri yetiştirilir (Görsel: 5.13).

Ülkemizin diğer yerlerine göre maden çeşitliliği fazladır. Madencilik alanına yatırım yapılması maden üretimini ve iş imkânını çoğaltabilir.

Barajlar üzerindeki hidroelektrik santralleri, ülkemizin elektrik enerjisi ihtiyacını karşılamada önemli paya sahiptir.

Ülkemizin güneydoğusunda ova ve platolar geniş yer kaplar. Halkın en önemli geçim kaynağı tarımdır. Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) ile verimli arazilerin sulanması arttığından yılda birden fazla ürün alınabilmektedir. Tekstil sanayisinin hammaddesi olan pamuğun üretiminde burası, ülkemizde birinci sıradadır. Tarım ürünleri, sebze ve meyveler de yetiştirilmektedir. Sulama yapılmayan yerlerde buğday yetiştirilir. Ürünlerin üretiminde ve fabrikada işlenmesinde birçok insana iş imkânı doğmaktadır.

Atatürk Barajı’ndan enerji üretilir ve sulama faaliyetlerinde yararlanılır (Görsel: 5.14). Ülkemizdeki petrolün tamamına yakını Siirt, Diyarbakır, Şanlıurfa, Batman ve çevre illerden çıkarılmaktadır.

Mardin taşından yapılan binalar, Adıyaman’daki Nemrut Dağı heykelleri, Şanlıurfa’daki Balıklıgöl (Görsel: 5.15) çok sayıda turist çeker.

Coğrafi özellikleri göz önünde bulundurarak ülkemizin doğusunda ve güneydoğusunda hangi ekonomik faaliyetlerin yapılmasını önerirsiniz?

  • Cevap: Ben hem doğal coğrafik özellikler, hem iklimi hem de stratejik konumlarını düşündüğümde iki bölge için Tarım, hayvancılık, arıcılık, madencilik, sanayi ve kış turizmi gibi ekonomik faaliyetlerin yapılmasını önerirdim.

5. Sınıf E Kare Eğitim Yayıncılık Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 128 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
9
love
4
unlike
3
angry
2
happy
2
clap
1
sad
0
confused

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!