Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
5. Sınıf Sosyal Bilgiler E Kare Yayınları

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları E Kare Yayınları Sayfa 56

“5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Sayfa 56 E Kare Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları E Kare Yayınları Sayfa 56

Gelenek ve göreneklerin yaşaması ve bir sonraki kuşağa aktarılması, toplum içerisinde etkileşimin güçlü olduğunun bir kanıtıdır. Çünkü komşuluk, misafirperverlik, asker uğurlama, imece ve daha birçok etkinlik, birden fazla kişi veya ailenin bir araya gelmesiyle, aynı amaç etrafında toplanmasıyla gerçekleşir. Şimdi bunlara verilen örnekleri inceleyelim.

Misafirperverlik toplumumuzun en önemli özelliklerindendir. Ev sahibi, misafirlere güler yüzle davranır ve onları en iyi şekilde ağırlamaya çalışır. Misafirlere güzel ikramlarda bulunmak ve onları rahat ettirmeye çalışmak atalarımızdan kalma bir mirastır (Görsel: 2.44).
Birkaç kişi veya daha kalabalık olarak el birliğiyle fındık toplanır, ekin biçilir, tarla sürülür, kış için yiyecek hazırlıkları yapılır. Böyle- ce imece usulüyle işler bitirilmiş olur. Birlik ve beraberlik duygusuyla hareket edilmesi aile, akraba ve komşuluk ilişkilerinin ilerlemesine yardımcı olur (Görsel: 2.45).

Evinize misafir geldiğinde veya misafirliğe gittiğinizde aile büyükleri arasındaki ilişkilerde en çok dikkatinizi çeken nedir?

  • Cevap: Misafirlerin büyük bir saygı ile karşılanması, onlara en güzel şekilde davranılması, gelirken ve giderken kapıda karşılanmaları benim en çok dikkatimi çeken şeylerdir.

“İmece usulüyle yapılan işler daha kısa zamanda biter. Böylece diğer işleri yapmaya daha fazla zaman kalır.” Bu görüşe katılıyor musunuz? Açıklayınız.

  • Cevap: Kesinlikle katılıyorum. Çünkü bir elin nesi var iki elin sesi var denmektedir. Bu da yardımlaşmanın önemini bize gösteren değerli bir öğüttür. İnsanlar işleri yaparken birbirlerine yardımcı olurlarsa iki günde bitecek bir iş bir güne düşer bu da insanlara zaman kalmasını sağlar.

NELER ÖĞRENDİK?

GÖZDEN GEÇİRME

Kültürel ögeleri sosyalleşme açısından değerlendirdiğinizde neler söyleyebilirsiniz?

  • Cevap: Kültürel öğeler insanların yaşamlarında büyük öneme sahiptir. Örneğin kına geceleri, düğünler, asker uğurlama gibi mutlu anlar ile cenaze ya da hasta ziyaretleri gibi de zor zamanlardaki yakınlaşmalar insanların sosyalleşmesi toplumun bağlarının güçlenmesi demektir.

ÜRÜN DOSYASI

Düğün, nişan, sünnet gibi katıldığınız bir etkinlikte gördüklerinizi içeren bir kompozisyon yazınız. Kompozisyonunuzda insanlar arasındaki ilişkilere, duygu ve davranışlara vurgu yapınız. Çalışmanızı sınıfa getirerek arkadaşlarınıza okuyunuz. Ürün dosyanızda saklayınız.

  • Cevap: Hafta sonu Müge teyzemin düğünü vardı. Tüm akrabalarımız düğüne katıldılar. Birlikte çok eğlendik. Biz hazırlıklara yardım etmek için düğün evine önceden gitmiştik. Ben dayımın ve teyzemin çocuklarıyla oynarken büyüklerimiz de düğün hazırlıklarını tamamladılar. Konuklara ikram etmek için çeşitli yiyecek ve içecekler hazırladılar. Düğün çorbası, pilav, keşkek, biber dolması ve baklava bunlardan sadece birkaç tanesiydi. Düğünden bir gün önce kına gecesi yapıldı. Müge teyzem kına gecesinde süslü bir elbise giydi. Öğrendiğime göre bu kıyafete “bindallı” deniyormuş. Annem, kına gecesinin çok eski bir âdet olduğunu söyledi. Düğünden önceki gece gelinin ellerine ve saçlarına kına yakılırmış. Kına gecesinde şarkı söylenip halay çekilirmiş. Düğün günü Müge teyzem beyaz bir gelinlik, Hâdi eniştem de siyah bir damatlık giymişti. Düğünde de oyun havaları eşliğinde oyunlar oynadık. Halay çekip bol bol eğlendik.

ÖZ DEĞERLENDİRME

1. Kültürel ögelerin toplum içerisinde önemli bir rol oynadığına örnek verebilirim. ? X
2. İnsanların bir arada yaşarken kültürel unsurlara ihtiyaç duyduğunu bilirim. ? X
3. İnsanların kültürel unsurları yaşattığını bilirim. ? X

DİĞER KONUYA HAZIRLIK

Sınıfa, eskiden giyilen veya kullanımı yaygın olan bir eşya getiriniz. 57. sayfadaki “Sıra Sizde” için hazırlık yapınız.

  • Cevap: Sınıfa dedenizin şalvarını veya eskiden takılan tülbentlerden birini getirebilirsiniz.

5. Sınıf E Kare Eğitim Yayıncılık Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 56 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
4
unlike
2
angry
1
love
1
sad
0
happy
0
clap
0
confused

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!