Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
5. Sınıf Sosyal Bilgiler E Kare Yayınları

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları E Kare Yayınları Sayfa 80

“5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Sayfa 80 E Kare Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları E Kare Yayınları Sayfa 80

Bir yerleşim yerinin oluşmasında, gelişmesinde doğal ve beşerî unsurların belirleyici rolünün olduğunu belirtmiştik. İnsanlar hayatlarını devam ettirebilmek için üretim yapmak ve para kazanmak isterler. Böylece barınma, beslenme, giyinme, güvenlik gibi ihtiyaçlarını karşılarlar. Bunları gerçekleştirebilecekleri yerlere yerleşerek çeşitli faaliyetlerde bulunurlar. Şimdi, ülkemizin çeşitli yerlerinde nüfus ve yerleşmeye etki eden faktörleri inceleyelim. Yapılan açıklamalar ile haritayı ( Harita: 3.5 ) ilişkilendirelim. Bunu yaparken 70 ve 71. sayfalardaki haritadan yararlanınız.

Ülkemizde nüfusun en fazla olduğu yerler Marmara Denizi’nin çevresindedir. Bunda Asya ve Avrupa kıtalarının burada birbirine bağlanması, sanayi, ticaret, turizm, bankacılık, madencilik ve ulaşımın gelişmiş olması, verimli arazilerin bulunması etkendir. Yeryüzü şekillerinin fazla engebeli olmaması ulaşımı kolaylaştırır. Böylece üretilen mallar, yurt içinde ve yurt dışında kolayca pazarlanır. Verimli ovaların akarsularla sulanması ve iklimin elverişli olması, yüksek kalitede ürün alınmasını sağlar. İstanbul, ülkemizin en kalabalık şehridir. Çerkezköy ile Adapazarı arasında binlerce fabrika ve tesis vardır. Doğal güzellikler ve tarihî değerler, turizmin gelişmesinde etkendir.

Ülkemizin batısında yerleşim yerleri iklimin elverişli olduğu, ulaşımın kolay sağlanabildiği verimli ovalardadır. Kıyı kesimlerde önemli turizm merkezleri de vardır. İç kesimlere gidildikçe yükselti artar ve nüfus seyrekleşir. İklimin elverişli olması ve nehirlerin ovaları sulaması tarım arazilerinden yüksek verim alınmasını sağlar. Tarım, sanayi ve ticaretin gelişmiş olması nüfus artışında etkendir. Ülkemizin ikinci büyük limanı olan İzmir, sanayi ve turizm merkezidir. Deniz, kum, güneş ve tarihî değerler turizmin gelişmesini sağlar, nüfusu ve yerleşmeyi etkiler.

Yerleşim yerleri Akdeniz kıyı kuşağında, Çukurova çevresinde ve Isparta’da yoğunlaşmıştır. Doğu – batı uzantılı Toros Dağları tarıma, yerleşmeye ve ulaşıma elverişli değildir. Taşeli Platosu ve Burdur, ülkemizin en seyrek nüfuslu yerlerindendir. Adana önemli bir sanayi ve ticaret merkezidir. Antalya ise ülkemizin en önemli turizm merkezlerindendir. İklimin elverişliliği, turizm ve tarımın gelişmesinde etkilidir. Tarıma dayalı fabrika ve tesisler de yerleşim yerlerinin gelişmesinde ve nüfusun artmasında rol oynar.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

5. Sınıf E Kare Eğitim Yayıncılık Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 80 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
4
happy
2
unlike
1
love
1
angry
0
clap
0
confused
0
sad

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!