Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
5. Sınıf Sosyal Bilgiler E Kare Yayınları

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları E Kare Yayınları Sayfa 81

“5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Sayfa 81 E Kare Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları E Kare Yayınları Sayfa 81

Ülkemizin iç kısımlarında iklim özellikleri nüfus dağılışını etkiler. Tuz Gölü, Konya Ovası ve dağlık alanlar nüfusu az olan yerlerdir. Akarsu yakınlarında, ova ve dağlar arasında kurulan şehirlerde nüfus yoğundur. Başkent Ankara, Konya, Kayseri ve Eskişehir’de sanayi ve ticaret geliştiğinden nüfus yoğunluğu fazladır. Nehirler ve barajlar tarım imkânını artırır. Tarım gelirleri, sanayi gelirlerinden daha fazladır. Tahıl ürünlerine dayalı fabrikalar; metal, makine ve çimento fabrikalarının varlığı iş imkânlarını artırmaktadır. Küçükbaş hayvancılık ve maden üretimi de yapılır. Tuz Gölü’nden bol miktarda tuz elde edilir.

Yerleşim yerleri genellikle Karadeniz kıyısı boyunca ve iç kesimlerdeki ovalarda kurulmuştur. Kıyı boyunca dağınık yerleşme hâkimdir. Kır yerleşmelerinde nüfus azdır. Tarım alanlarının çok parçalı olması nüfus ve yerleşmeye etki eder. İç kesimlerdeki engebeli alanlarda ve platolarda nüfus yoğunluğu düşüktür. Karadeniz kıyısının doğu kesimleri ülkemizin yoğun nüfuslu yerlerindendir. Batı kısmında taş kömürü, demir-çelik fabrikalarının bulunduğu Zonguldak ve çevresinde, orta kısmında ise dağların fazla yüksek olmadığı yerlerde nüfus yoğundur. Yeşilır- mak boyunca verimli ovaların bulunduğu yerlerde de nüfus yoğunlaşmıştır. Tarım ürünlerine dayalı fabrikalar ve tesisler bulunur. Trabzon ile Samsun, sanayi ve ticaretin en fazla geliştiği yerlerdir.

Ülkemizin doğusu en seyrek ve en az nüfuslu yerlerdir. Önemli yerleşmeler, dağların eteklerinde ve dağların arasındaki ovalarda görülür. Hakkâri bölümü, en tenha yerdir. Dağların yamaçlarında, eteklerinde ve vadi boylarında dağınık kır yerleşimleri vardır. Malatya ve çevresinin bitki örtüsü bozkırdır. Erzurum, Kars ve Ağrı’daki çayırlık alanlar büyükbaş hayvancılık için elverişlidir. Yeryüzü şekilleri ve iklimden dolayı tarımsal üretim azdır. Sanayileşmenin az olmasında iklim şartları, ham madde yetersizliği ve tüketim merkezlerine uzaklık etkilidir.

Dicle ve Fırat nehirlerinin kenarlarında, ova ve alçak platolarda kurulan önemli yerleşmelerde nüfus yoğunluğu fazladır. Burada bitki örtüsü bozkırdır. Yer yer ormanlık alanların olduğu Mardin Dağı ve diğer dağlık alanlarda nüfus yoğunluğu azalır. Güneydoğu Anadolu Projesiyle ovaların sulanması tarımda verimi ve ürün çeşitliliğini artırmıştır. Tarıma dayalı sanayinin gelişmesi nüfus artışını etkilemiştir. Gaziantep, önemli bir sanayi şehridir. Yazın aşırı sıcaklar ve kuru rüzgârlarla karşılaşılır.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

5. Sınıf E Kare Eğitim Yayıncılık Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 81 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
2
love
2
angry
0
happy
0
clap
0
confused
0
sad
0
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!