Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA
8. Sınıf Türkçe Meb Yayınları

5. Tema Zaman ve Mekan Tema Sonu Değerlendirme Cevapları (8. Sınıf Türkçe)

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları 5. Tema Zaman ve Mekan Sayfa 174-175 Değerlendirme Çalışmaları Soruları ve Cevapları

5. Tema Zaman ve Mekan Tema Sonu Değerlendirme Cevapları 

TEMA SONU DEĞERLENDİRME ÇALIŞMALARI

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 174 Cevabı

OTUZ BEŞ YAŞ
Yaş otuz beş! Yolun yarısı eder. Dante gibi ortasındayız ömrün. Delikanlı çağımızdaki cevher, Yalvarmak, yakarmak nafile bugün, Gözünün yaşına bakmadan gider.
Şakaklarıma kar mı yağdı ne var? Benim mi Allahım bu çizgili yüz?
Ya gözler altındaki mor halkalar? Neden böyle düşman görünürsünüz, Yıllar yılı dost bildiğim aynalar?
Zamanla nasıl değişiyor insan!
Hangi resmime baksam ben değilim. Nerde o günler, o şevk, o heyecan?
Bu güler yüzlü adam ben değilim; Yalandır kaygısız olduğum yalan.
(…)
Neylersin ölüm herkesin başında. Uyudun uyanamadın olacak.
Kimbilir nerde, nasıl, kaç yaşında?
Bir namazlık saltanatın olacak,
Taht misali o musalla taşında.
Cahit Sıtkı

1. Şair, hangi ruh hâliyle bu şiiri yazmıştır? Açıklayınız.

  • Cevap:  Karamsar bir duyguyla ölüm duygusunun hakim olduğu bir zamanda yazmıştır.

2. Şiirin ikinci bölümünden anladıklarınızı açıklayınız.

  • Cevap: Zaman hepimiz için çok kısa. Bir baktınız ömür bitmiş ölüm anı gelmiş. İşte o anı düşünerek bencilliklerimizden sıyrılıp iyiliğe insanlığa hizmet etmeliyiz.

3. Şiirin en çok hangi bölümünü beğendiniz? Niçin?

  • Cevap: Ben en çok son bölümü sevdim. Çünkü insan hayatının bir anlamı olması yoksa çok kısa olan bu yaşamın gereksiz yere heba edileceğini anlatmaktadır.

4. Şiirin ana duygusu nedir?

  • Cevap: Ölüm duygusu

5. “Otuz Beş Yaş” şiirine bir bölüm de siz ekleyiniz.

  • Cevap:

Ve öldük ölümden bir fayda gelir sanarak
Göçtük bu dünyadan bütün kazandıklarımızı bırakarak
Sandık ki sonsuza varacağız
Şimdi anladık yarın herkes adımızı unutacak

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 175 Cevabı

6. “Vurmak” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde “Kriz, kitap dünyasını da vurdu.” anlamıyla kullanılmıştır?
A) Mahallenin çocukları kapıya vurup kaçıyordu.
B) Odaya kalın perdelerin arasından güneş ışıkları vuruyordu.
C) Tahtaya vurulan cila, evin havasını değiştirmişti.
D) Avrupa’da yaşanan olaylar ekonomik hayatı vurdu.

  • Cevap: D

7. Aşağıdaki paragrafta düşünceyi geliştirme yollarından hangisi kullanılmıştır?
Beyni en hızlı körelten şeyin aşırı televizyon izlemek olduğunu biliyor muydunuz? Alman Beyin Antrenman Kurumu Başkanı Prof. Bern Fischer (Bern Fişer) diyor ki: “İki saat televizyon seyretmek suretiyle beynin uyarımdan yoksun bırakılmasının beyinde oluşturduğu tembelliği gidermek için bir hafta zihin egzersizi yapmak gerekir. ”
A) Örnekleme B) Karşılaştırma C) Tanık Gösterme D) Benzetme

  • Cevap: C

8. Yukarıdaki tabloya göre aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A) Kadınlar, eğitime erkeklere göre daha fazla zaman ayırmaktadırlar.
B) Kadınlar ve erkekler en fazla zamanı uykuya ayırmaktadırlar.
C) Kadınlar, en az vakti spor ve doğa sporlarına ayırmaktadırlar.
D) Erkekler kadınlara göre hobiler ve oyunlara daha az zaman ayırmaktadırlar.

  • Cevap: D

9. Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi nesnesine göre diğerlerinden farklıdır?
A) Hamuru bir saat dinlendirdi.
B) Yaz tatilinde Marmaris’e gittik.
C) Annesi gelince sofrayı kurardı.
D) Rüzgâr konulu bir şiir yazdım.

  • Cevap: B

10. Yukarıdaki tabloda edilgen fiillerin bulunduğu kutuları çıkarırsak nasıl bir şekil oluşur?

  • Cevap: A

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları 5. Tema Zaman ve Mekan Sayfa 174-175 Değerlendirme Çalışmaları Soruları ve Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
2021 Ders Kitabı Cevapları
Bu içeriğe emoji ile tepki ver
173
393
38
91
111
26
35

Bir cevap yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!