6. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 79
“6. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 79 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
6. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 79
Bu süreçte önce ailesine, sonra da dostlarına ve güvendiği kişilere İslam dinini anlattı. Bunun neticesinde eşi Hz. Hatice ve kızları, ona ilk iman eden kişiler oldular. Daha sonra Hz. Peygamber’in azatlısı ve evlatlığı Hz. Zeyd ile amcasının oğlu Hz. Ali iman etti. Yakın dostu Hz. Ebu Bekir de Müslüman oldu. Hz. Peygamber ve Hz. Ebu Bekir’in davetiyle de Hz. Osman, Zübeyir bin Avvâm, Abdurrahman bin Avf, Sa’d bin Ebî Vakkâs ve Talha bin Ubeydullah İslam’a girdiler.2
İslam’a gizli davet döneminde Hz. Peygamber, Dârülerkam’da (Erkam b. Ebi’l-Erkam’ın evi) ilk Müslümanlarla toplantılar gerçekleştirdi. Onlara, indirilen ayetleri öğretip birçok insanı burada İslam’a davet etti. Dârülerkam, Kâbe’nin yakınında, Safa Tepesi’nin yanında bulunuyordu. İlk Müslümanlar bu eve müşriklerin dikkatini çekmeden kolayca gidip gelebiliyordu. Evin konumu ve genişliği, Hz. Peygamber’in burayı seçmesinde etkili olmuştu.
Davetin Yaygınlaşması
Hz. Peygamber, bir süre daha Hira Mağarası’na gitti. Bu dönemde Hz. Peygamber’e kısa surelerden oluşan vahiyler iniyor ve ona İslam’ın temel ilkeleri öğretiliyordu. Bir süre sonra vahiy kesildi. Fetret Dönemi denilen bu kesintinin ardından Müddessir suresinin ilk ayetleri indirilerek4 Hz. Peygamber insanları uyarmakla görevlendirildi:
“Ey örtünüp bürünen (Peygamber)! Kalk ve uyar. Rabb’ini yücelt. Nefsini arındır. Şirkten uzak dur. İyiliği daha fazlasını bekleyerek yapma. Rabb’inin rızasına ermek için sabret.”5
Hz. Peygamber, “(Önce) en yakın akrabanı uyar.”6 ayeti inince tebliğe yakın çevresinden başladı ve akrabalarını evine davet etti. Amcası Ebu Leheb, yemeğin ardından Hz. Peygamber’in konuşmasına fırsat vermedi ve topluluk dağıldı. Bunun üzerine Hz. Peygamber, ertesi gün tekrar akrabalarını çağırdı. Bu toplantıda yeniden dirilişi, hesabı, ahireti, cennet ve cehennemi anlatarak onları İslam’a davet etti. Ebu Leheb buna karşı çıktı ve akrabalarından Hz. Peygamber’e engel olmalarını istedi. Amcası Ebu Talib ise sözlerinin güzel olduğunu belirterek onu engellemeyeceğini, kendisini daima himaye edeceğini ancak atalarının dininden de dönmeyeceğini söyledi. Böylece Hz. Muhammed (s.a.v.), yakın akrabalarının çoğunun desteğini kazandı.
KONUŞALIM
Hz. Muhammed’in (s.a.v.) tebliğ sıfatının onun diğer sıfatlarıyla (fetanet, sıdk, emanet ve ismet) ilişkisini arkadaşlarınızla konuşunuz.
- Cevap: Hz. Muhammed’in (s.a.v.) tebliğ sıfatı, diğer önemli sıfatlarıyla doğrudan ilişkilidir. Tebliğ sıfatı, Allah’ın mesajını insanlara iletim görevini ifade eder ve bu görevdeki dürüstlük (sıdk), güvenilirlik (emanet), günahsızlık (ismet) gibi sıfatlar da vardır. Peygamber, bu tebliğ görevini adaletle ve doğrulukla yerine getirmiş ve insanlara Allah’ın mesajını iletmek için güvenilir bir kaynak olmuştur. Dolayısıyla, tebliğ sıfatı, diğer sıfatlarla birlikte peygamberin görevini başarıyla yerine getirmesine katkı sağlamıştır.
6. Sınıf Meb Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 79 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.