Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
6. Sınıf Fen Bilimleri Anadol Yayıncılık

6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 123 Cevapları Anadol Yayıncılık

6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 123 Cevapları Anadol Yayıncılık ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 123 Cevapları Anadol Yayıncılık

BİRBİRİ İÇİNDE ÇÖZÜNMEYEN SIVILARIN YOĞUNLUKLARININ KARŞILAŞTIRILMASI

“Zeytinyağı gibi üste çıkmak” deyimi, bir kişinin kabahatli olduğu durumda bahaneler üreterek kendisini haklı çıkarmaya çalışmasını anlatır. Bu deyimin arkasında yatan bilimsel bir gerçek de vardır. Su ve zeytinyağı birbiri içinde çözünmeyen sıvılardır. Bu iki sıvı aynı kapta karıştırıldığında su altta, zeytinyağı ise üstte kalır. Yoğunluğu büyük olan sıvı, kabın dibine çökerken yoğunluğu küçük olan sıvı, kabın üstünde bulunur. Şimdi bir deney yaparak birbiri içinde çözünmeyen sıvıların yoğunluklarını karşılaştıralım.

DENEYEREK ÖĞRENELİM

Araştırma Sorusu: Birbiri içinde çözünmeyen sıvıların aynı kap içindeki konumu nasıldır?

  • Cevap: Buzdolabınızda içecek soğuk su yoksa suyu soğutmak için buz kullanırsınız. Suyun içine attığınız buzun yüzdüğünü görürsünüz. Bu durum, buzun yoğunluğunun suyunkinden az olduğunu gösterir. Saf suyun yoğunluğu 1 g/cm3 iken suyun donmasıyla oluşan buzun yoğunluğu 0,9 g/cm3’tür. Buz, suyun hal değiştirmesiyle oluşur ve kendi sıvısı içinde yüzer.  Buzun su içinde yüzmesi, günlük hayatta karşılaşabileceğiniz basit bir olay gibi görünse de canlılar için çok önemlidir.

Araç Gereç: Üç tane deney tüpü, su, sıvı yağ, ispirto.

Deneyin Yapılışı:

1. Birinci deney tüpüne ispirto ile sıvı yağ koyalım.
2. İkinci deney tüpüne su ile sıvı yağ koyalım.
3. Üçüncü deney tüpüne ise yavaşça ve sırasıyla su, sıvı yağ ve ispirtoyu koyalım.
4. Gözlemlerimiz sonucunda deney tüplerinde hangi sıvıların üstte, hangilerinin altta olduğunu aşağıdaki tabloya yazalım.

  • Cevap: Birbiri içinde çözünmeyen sıvıların yoğunluğu, sıvıların kap içindeki konumunu etkiler. Yoğunluğu büyük olan sıvı altta, küçük olan sıvı ise üstte kalır. Bu nedenle deneyde kullanılan sıvıların yoğunlukları arasındaki ilişki aşağıdaki gibidir. En üstte ispirto, ortada sıvı yağ en altta ise su vardır.

Sonuç Çıkaralım

1. Deney tüplerindeki sıvı maddelerin birbirlerine karışmamasının sebebi nedir?

  • Cevap: Birbiri içinde çözünmeyen sıvıların yoğunluğu, sıvıların kap içindeki konumunu etkiler. Yoğunluğu büyük olan sıvı altta, küçük olan sıvı ise üstte kalır.

2. Deneyde kullandığınız sıvıların yoğunlukları arasındaki ilişki nedir?

  • Cevap: Daha önce maddelerin ısı kaybettikçe genellikle büzüldüğünü ve hacimlerinin azaldığını öğrenmiştiniz. Bu nedenle bir maddenin katı hâlinin hacmi, sıvı hâlinin hacminden daha azdır. Hacmi azalan maddenin yoğunluğu artar. Yoğunluğu en büyük olan su, daha sonra sıvı yağ ve ispirto olarak sıralanır.

6. Sınıf Anadol Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 123 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
35
angry
12
unlike
7
clap
6
love
2
confused
2
sad
1
happy

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!