Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
6. Sınıf Fen Bilimleri Anadol Yayıncılık

6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 260 Cevapları Anadol Yayıncılık

6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 260 Cevapları Anadol Yayıncılık ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 260 Cevapları Anadol Yayıncılık

Şimdi bir deney yaparak iletken telin kesit alanı ile elektriksel direnci arasında nasıl bir ilişki olduğunu gözlemleyelim.

İletken telin kesit alanı, ampul parlaklığını etkiler mi?

  • Cevap: Telin kesit alanı (kalınlığı) arttıkça ampulün parlaklığı aynı oranda artmaktadır.

Farklı kalınlıklarda kestiğimiz bakır telleri sırayla test uçlarına değdirerek ampulün parlaklığını gözlemleyelim. Gözlem sonuçlarını aşağıdaki tabloya yazalım.

  • Cevap: Bir ampulü elimize alıp incelediğimizde ampulün içinde uzun, ince ve sarmal görünümlü bir telin olduğunu fark ederiz. Bu telin adı filamandır. Filamandan elektrik enerjisi geçtiğinde tel ısınıp akkor hâle gelerek kızarır ve etrafını aydınlatır. Filamanın ince ve uzun yapılı olmasının sebebi direncini artırmaya yönelik bir uygulamadır. Bazı teller uzun ve ince yapıları sayesinde elektrik enerjisinin geçişine karşı daha fazla direnç gösterir.

1. Gözlemleriniz sonucunda bir elektrik devresindeki ampulün parlaklığı ile iletken telin kesit alanı arasında nasıl bir ilişki vardır?

  • Cevap: Eğer elektrik devresi içerisinde pil sayısının sabit tutarak ampul sayısını arttırırsak, o zaman ampullerin parlaklığı düşer. Eğer bir elektrik devresi içerisinde pil sayısının sabit tutup ampul sayısını azaltırsak, bu defa ampullerin parlaklığı yükselir. Burada görmüş olduğumuz gibi ampul sayısı arttığı zaman bir elektrik devresi içerisinde parlaklığı düşüyor. Peki, bu neden oluyor? Çünkü artık elektrik devresinde bulunan pil birden fazla lambaya enerji vermeye çalışmaktadır. O yüzden de enerjili lambalar arasında paylaşılır. Bu da parlaklığı önemli oranda azaltır. Aynı şekilde lambaları sayısını düşürdüğümüz zaman bu defa enerji lambalara daha çok gittiği için parlaklık artar.

2. Kurduğumuz elektrik devresinde bağımlı değişken, bağımsız değişken ve sabit tutulan değişken olarak kullandığımız değişkenler nelerdir?

  • Cevap: Deneyde test uçlarına, aynı uzunluğa ve kalınlığa sahip bakır teli temas ettirdiğinizde ampulün çok parlak yandığını, demir teli temas ettirdiğinizde ise parlak yandığını fark etmişsinizdir. Çünkü iletken telin cinsi değiştikçe elektriksel direnci de değişir. Bağımlı değişken: ampulün parlaklığı  bağımsız değişken: iletken telin kalınlık veya inceliği.

6. Sınıf Anadol Yayıncılık Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 260 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
9
angry
1
love
1
confused
1
unlike
0
happy
0
clap
0
sad

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!