Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları TIKLAYINIZ

Sponsorlu Bağlantılar
Ana Sayfa / Kitap Cevapları / 6. Sınıf Gün Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları / 6. Sınıf Gün Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 59 Cevabı

6. Sınıf Gün Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 59 Cevabı

Sponsorlu Bağlantılar


6. Sınıf Gün Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 59 Cevabı

2018 – 2019 Eğitim Öğretim yılıyla birlikte pek çok ders ve çalışma kitabı değişti. Değişen kitaplardan biri de “6. Sınıf Gün Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları” oldu. Kitabı incelediğimizde ise Selahattin ÇAMYAR tarafından 129 sayfa olarak kaleme alındığını görüyoruz. Kitapta görseller ön plana çıkarılmış ve görsel tasarım ise Soner GİRGİN tarafından yapılmış.

6. Sınıf Gün Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 59 Cevabı” ise önce sorular yazıldı daha sonra kitabın üzerinde çözülerek gösterildi. Önce sorular hemen ardından ise cevaplar mevcuttur.

SORULAR

Soru: A. Aşağıdaki açık uçlu soruları cevaplandırınız.

  • Cevap:

Soru:1. Namazın dinimizdeki önemini ayet ve hadislerle açıklayınız.

  • Cevap:  Namazın dindeki yeri, başın vücuttaki yeri gibidir.Namazı düzgün kılmayanın diğer ameleri de kabul edilmez.Kıyamet günü ilk sorgu ibadet olacaktır.Namaz kılanın günahı ağaçtan dökülen yaprak gibi dökülür.

    Allahü teâlâ buyuruyor ki, “Söz veriyorum ki, namazlarını vaktinde, doğru olarak kılana azap etmem, onu sorgu-suale çekmeden Cennete koyarım”

    Allah’u teala cennet ile mücdelerken namaz kılmayan bir müslüman olabilir mi ? İşte namaz islamda bu kadar önemli bir yere sahiptir.Kısacası namaz doğru yol ve kurtuluştur.

    Namaz ile ilgili hadis :

    ” İşin başı islam,İslamın direği namaz,en zirvesi ise ALLAH yolunda cihaddır. ” (Tirmizi)

Soru:2. Abdest nasıl alınır? Anlatınız.

  • Cevap
  • Elleri yıkama. …
  • Ağza su verme. …
  • Buruna su verme. …
  • Yüzü yıkama. …
  • Sağ kolu yıkama. …
  • Sol kolu yıkama. …
  • Başı mesh etmek. …
  • Kulakları mesh etmek.

Soru:3. Namazın farzları nelerdir? Kısaca anlatınız.

  • Cevap:  Namazın farzları 12’dir. Bunların altısı içinde, altısı dışındadır. Dışındaki farzlara Namazın şartları denir. Namazın içindeki farzlara rükün denir.Namazın dışındaki farzlar:
    1-Hadesten tahâret: Abdestsiz olanın abdest alması, cünüp olanın da gusletmesidir.
    2-Necasetten tahâret: Namaz kılanın, vücûdunu, elbisesini ve namaz kılacağı yeri, necâsetten yâni dînimizde pis sayılan şeylerden temizlemektir.
    3-Setr-i avret: Avret yerini örtmek demektir. Namaz kılarken açması veya her zaman başkasına göstermesi ve başkasının da bakması haram olan yerlerine (Avret mahalli) denir. Erkeğin avret yeri, göbeğinden dizi altına kadardır. Kadınların ise, yüz ve ellerinden başka her yeri avrettir.
    4-İstikbal-i kıble: Namaz kılarken kıbleye dönmektir.
    5-Vakit: Namazı, vaktinde kılmaktır.
    6-Niyyet: Namaza dururken kalb ile niyet etmektir. Yalnız ağız ile söylemeye niyet denmez. Namaza niyet etmek demek, ismini, vaktini, kıbleyi, cemaatle kılınıyorsa imama uymayı, kalbden geçirmek demektir. Niyet, başlama tekbiri söylenirken yapılır.

    Namazın içindeki farzlar:
    1-İftitah tekbiri: Namaza başlarken “Allahü ekber” demektir.
    2-Kıyam: Namazda ayakta durmaktır. Ayakta duramayan hasta, oturur. Oturarak kılamayan yatarak îmâ ile kılar.
    3-Kırâat: Namazda, Kur’an-ı kerimden sûre veya âyet okumaktır.
    4-Rükû: Ayakta okuma bittikten sonra, eğilip elleri dize koymaktır.
    5-Secde: Rükûdan sonra yere kapanmaktır.
    6-Kâde-i âhıre [son oturuş]: Son rekâtta Ettehıyyâtü’yü okuyacak kadar oturmaktır.

Soru:4. Günde kaç kez, hangi vakitlerde ezan okunur? Söyleyiniz.

  • CevapEzan, namaz vaktinin girdiğini belirtmek için okunur. Müslümanlar günde beş vakit namaz kılarlar ve bu beş vakit namazın her birinde bir ezan okunur. Toplamda ise beş defa ezan okunur.

Soru:5. Sabah namazının farzının nasıl kılındığını anlatınız.

  • Cevap
    • 1. Rekat
    • “Niyet ettim Allah rızası için Sabah namazının iki rekat farzını kılmaya” diye niyet ederiz
    • “Allahu Ekber” diyerek İftitah Tekbiri alır ve namaza başlarız
    • Sübhaneke’yi okuruz
    • Euzü-besmele çekeriz
    • Fatiha Sûresini okuruz
    • Kur’an’dan bir sure okuruz
    • Rüku’ya gideriz
    • Secde’ye gideriz. Doğruluruz, tekrar Secde’ye gideriz
    • 2. Rekat
    • Ayağa kalkarak Kıyama dururuz
    • Besmele çekeriz
    • Fatiha Sûresini okuruz
    • Kur’an’dan bir sure okuruz
    • Rüku’ya gideriz
    • Secde’ye gideriz. Doğruluruz, tekrar Secde’ye gideriz
    • Oturarak Ettahiyyatu ve Allâhumme salli, Allâhumme Bârik ve Rabbenâ dualarını okuruz
    • “Es selâmu aleyküm ve rahmet’ullah” diye sağa ve sola selam vererek namazı tamamlarız

Soru:6. Hangi durumlar abdestin bozulmasına neden olur? Üç örnek veriniz.

  • CevapAbdest, Müslümanların, belli ibadetleri yapabilmek için bir düzen içerisinde bazı organları yıkayıp bazılarını mesh etme yoluyla yaptıkları arınma anlamlarına gelmektedir.Bazı durumlar abdesti bozmaktadır. Bu durumlar;

    1. Ön ve arka mahalden çıkan her şey abdesti bozar. Bu şeyler idrar, kazurat, meni, mezi, taş, vs. gibi maddelerdir.

    2. Arka taraftan gaz çıkması (yellenme).

    3. Ağız dolusu kusmak.

Soru:7. Camilerin toplumsal açıdan önemi nedir? Belirtiniz.

  • Cevap:  Camiler, Müslümanların birlikte ibadet ettikleri özel mekanlardır.  Camiler, İslamiyetin icaplarını, emir ve yasaklarını öğretmek ve bunlara uyulmasını sağlamak için de kullanılır. Camide beraberce yapılan ibadet, yalnız başına yapılandan daha kıymetli ve daha sevaptır.Camiler, insanların birlik ve beraberliğinin sağlanması adına çok önemlidir. Zengin-fakir, öğretmen-çöpçü ve daha birçok farklı özellikteki insanlar aynı safta namaza dururlar. İnsanlar arasında ayrım kalmaz ve bunun sonucunda toplumda huzur ve barış ortamı oluşur.

B. Aşağıdaki çoktan seçmeli soruların doğru seçeneğini işaretleyiniz.

Soru:1. Aşağıdakilerden hangisi namazın hazırlık şartlarından biri değildir?
A) Kıbleye yönelmek
B) Abdest almak
C) Namaza başlarken “Allâhü ekber.” diyerek tekbir almak
D) Kılınacak namaz için niyet etmek

  • Cevap: C

Soru:2. Camilerde ezan okuyan kişiye ne ad verilir?
A) İmam B) Müezzin C) Müftü D) Vaiz

  • Cevap: B

Soru:3. Aşağıdaki seçeneklerde yer alan ezanın sözlerinden hangisinin anlamı yanlıştır?
A) Eşhedü en lâ ilâhe illâllah – Haydi namaza.
B) Allâhü ekber – Allah en büyüktür.
C) Hayye alel felâh – Haydi kurtuluşa.
D) Lâ ilâhe illâllah – Allah’tan başka ilah yoktur.

  • Cevap: A

Soru:4. Farzı sünnetinden önce kılınan namaz aşağıdakilerden hangisidir?
A) Öğle namazı B) İkindi namazı C) Akşam namazı D) Yatsı namazı

  • Cevap: C

Soru:5. Aşağıdakilerden hangisi vacip bir namazdır?
A) Cenaze namazı B) Bayram namazı
C) Cuma namazı D) Teravih namazı

  • Cevap: A

Soru:6. Aşağıdaki namazlardan hangisi yalnızca Ramazan ayında kılınır?
A) Bayram namazı B) Cenaze namazı
C) Vitir namazı D) Teravih namazı

  • Cevap: D
2
like
0
love
0
haha
0
wow
0
sad
5
angry


Sponsorlu Bağlantılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir