Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
6. Sınıf Kazanım Kavrama Testleri

6. Sınıf Kazanım Kavrama Testleri Cevapları Sayfa 37

6. Sınıf Kazanım Kavrama Testleri Sayfa 37 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

6. Sınıf Kazanım Kavrama Testleri Cevapları Sayfa 37

1. Lisedeki edebiyat öğretmenimiz Sabahattin Eyüboğlu, bir gün Ankara’daki şairleri ve yazarları okulumuza getirmişti. Açık oturum benzeri bir edebiyat gecesi yapıldı. Cahit Sıtkı Tarancı başta olmak üzere bütün şairler şiirlerini okudular. Edebiyat konuları üzerine tartıştılar. En ateşlileri Yaşar Kemal’di. Bir ara, “Bu okunanların hiçbiri şiir değil. Şiir halktan söz etmeli. Halkın sancısını, çilesini taşımalı.” dedi. Öbürleri de ona cevap verdiler. Daha sonra bize de şiir okuttular. İlk şiirimi okurken şaşırıverdim. Öyle utandım ki kıpkırmızı kesildim. Cahit Külebi “Zararı yok, bende de olur böyle. İnsan unutabilir. Hiç belli etmeden geçivereceksin.” deyince rahatladım ve başka bir şiir okudum. O zaman alkışladılar. Bu metnin türü aşağıdakilerden hangisidir?

A) Haber yazısı
B) Hikâye
C) Anı
D) Gezi yazısı

  • Cevap: C

2. Bilgi Ağacım, Sevgili Dergim, Seni okurken çok eğleniyorum. Bana ve tüm okuma meraklılarına dünyanın farklı köşelerinden bilgiler sunuyorsun. Derslerime başarı, bilgilerime bilgi katıyorsun. Seni çok seviyorum. Başka bir sayında yazılarımı ve yaptığım resimleri görmek dileğiyle… Hoşça kal! Bu metnin türü aşağıdakilerden hangisidir?

A) Günlük
B) Mektup
C) Anı
D) Tiyatro

  • Cevap: B

3. Bahçıvan, Akkavak köyünde doğmuş; orada yaşamıştı. Yaşamı boyunca köyünden öteye geçmemişti. Bu topraklardan ayrı kalmanın ne demek olduğunu bilmiyordu. Şu bereketli toprağın üstünde ve uçsuz bucaksız mavi göğün altında yabancısı olduğu hiçbir duygu yoktu. Kendi dar ve sert kabuğunda yaşayan diğer insanlara göre daha zengindi bahçıvanın iç evreni.
Bu metinle ilgili,
I. Hikâye edici bir metinden alınmıştır.
II. Karşılaştırma yapılmıştır.
III. Benzetmeye yer verilmiştir.
IV. Birinci kişi ağzından anlatılmıştır.
yargılarından hangileri söylenemez?

A) I ve II
B) I ve IV
C) II ve III
D) III ve IV

  • Cevap: D

4. Aşağıdakilerden hangisi yay ayraç içinde verilen türde yazılmamıştır?

A) Komutan — Hey, durun bakalım!
Gelin — Buyur kumandan.
Komutan — Ne yapıyorsunuz burada?
Gelin — Cepheye… Türk ordusuna cephane taşıyoruz. Komutan — Allah emeğinizi zayi etmesin bacım, sizin hakkınızı bu millet nasıl öder?
Gelin — Şu düşmanı yurdumuzdan bir atalım da kumandan, boş ver sen bizim hakkımızı! (Tiyatro)
B) İçimiz çirkinse sırmalar giysek süslenemeyiz. Kabalığa, budalalığa gönül vermişsek insan erdemlerine ulaşa- mayız. Kişi ancak kalbiyle güzel olabilir. İçindeki zenginliklerle insanların kalplerini kazanabilir. (Haber yazısı)
C) Bir varmış, bir yokmuş. Bir zamanlar çocukların, içinde neşeyle oynadıkları bir bahçe varmış. Bu bahçe yıllardır ortalarda görünmeyen bir deve aitmiş. Günlerden bir gün dev geri gelmiş. Bahçesinde oynayan çocukları görünce onlara “Burası benim bahçem, çabuk buradan uzaklaşın.” demiş. (Masal)
D) Keçinin biri bir gün sürüsünü bir yana bırakmış, bir başına otlaya otlaya çekip gitmiş. Hain kurt, kaçırır mı; hemen görmüş keçiciği. “Hah, işte ağzıma layık bir lokma, yaşasın!” demiş. Keçicik bakmış ki kurtuluş yok, “Eh, ne yapalım? Madem ölüm kapıya geldi, bari önce biraz kaval çal ki neşeleneyim.” demiş. (Fabl)

  • Cevap: B

5. Aşağıdakilerden hangisi hikâye edici bir metin değildir?

A) Karanlık ve dar yollarda, ellerinde fenerle komşudan dönen kadınlara rastladı. Yavaş yavaş kasabanın dışına uzanarak Büyükçay’ın kenarına geldi. Burada uzun bir tahta köprü vardı. Havran’a ve Kemer’e gidecek arabalar bu köprünün üstünden geçiyordu.
B) Öfke ve kin, doğruluğun sınırları dışındadır. Bu duygular mantığını kullanmayan insanların işine yarar sadece. Doğru ve temiz işler, hep ölçülü ve ağırbaşlıdır. Ölçü olmayan yerde kavga, gürültü ve haksızlık vardır.
C) Burası beni hasta edecekti. Birden ürperdim ve ellerimi yüzüme götürdüm. Şu mahzende, şu kış gecesinde, şu hava akımlarının ortasında terliyordum. Terden ıslanmış saçlarıma dokundum.
D) Gece olunca ağaçların bilgesi o tatlı sesiyle ormana masallar anlatırmış. Ağaçlardan biri kurumaya yüz tutsa bütün ağaçlar ona yardım etmek için elinden geleni yaparmış. Gökyüzünden yağan yağmuru bile adaletle bölüşüp içerlermiş.

  • Cevap: B

6. Sınıf Kazanım Kavrama Testleri (Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri, Sosyal Bilgiler, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, İngilizce) Sayfa 37 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
love
0
happy
0
clap
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!