Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları TIKLAYINIZ
6. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Cevapları

6. Tema Milli Kültürümüz Tema Sonu Değerlendirme Cevapları (6. Sınıf Türkçe)

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları 6. Tema Milli Kültürümüz Sayfa 200, 201 Tema Sonu Değerlendirme Soruları ve Cevapları

6. Tema Milli Kültürümüz Tema Sonu Değerlendirme Cevapları

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 200 Cevabı

1-5. soruları metne göre cevaplayınız.

1. Bu metindeki bilgilere dayanarak Hatice Teyze’nin halı dokumaya kaç yaşında başladığı söylenebilir?

  • Cevap: 15 yaşında başladığı söylenebilir. 

2. Bir halının aşağıda verilen oluşma aşamalarını metne göre sıraya koyunuz. Sıralamanızı yaptiktan sonra oluşan paragrafi aşağıya yazınız. Paragrafınızı yazarken “önce, sonra, bunun ardından, ilk olarak, hemen arkasından” gibi ifadeler kullanınız.

* Halının motifi belirlenir.
* Koyunlardan kesilen bu yünler sıcak suyla yıkanır.
* İçi temizlenen yünler taranmak için makineye verilir.
* Boyanan ipler dokuma makinesine gerilir.
* Halı dokunmaya başlanır.
* Yünlerin kirli suyunu gidermek için durulama yapılır. Yünlerin içi temizlenir.
* Koyunların yünleri kesilir.
* Yünler kök boyayla renklendirilir.

  • Cevap: Koyunların yünleri kesilir. Koyunlardan kesilen bu yünler sıcak suyla yıkanır. Yünlerin kirli suyunu gidermek için durulama yapılır. Yünlerin içi temizlenir. İçi temizlenen yünler taranmak için makineye verilir. Yünler kök boyayla renk- lendirilir.Boyanan ipler dokuma makinesine gerilir. Halının motifi belirlenir. Halı dokunmaya başlanır.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 201 Cevabı

3. Bu parçada Milas halılarının hangi özelliğine vurgu yapılmıştir? Aşağıya yazınız.

  • Cevap: Milas halısının en önemli özelliklerinden biri, doğal boyayla yapılıyor olmasıdır.

4. Okuduğunuz metinde geçen “Ev işlerinden arta kalan zamanını halı dokuyarak değerlendirdiğini söylese de alçakgönüllülükle, attığı her ilmek ve ellerindeki hızı hayranlıkla izliyorum.” cümlesinden ne anladığınızı aşağıya yazınız.

  • Cevap: Hatice Teyze boş zamanlarını halı dokuyarak geçirdiğini ifade etmiştir. Bu sözüyle bu işte çok iyi olmadığını vurgulamak istemiştir. Ancak yazar onun çok hızlı ve iyi halı dokuduğunu düşünmektedir.

5. Bu metinden hareketle aşağıdaki yargılardan hangisine ulaşılamaz?
A) Milas halıları doğal yolla yapılan kök boyayla boyanmaktadır.
B) Fabrikalarda dokunan halılar Milas Salı Paza- rı’nda satilmaktadır.
C) Bazı halılar, Milaslı kadınlar tarafından sipariş üzerine dokunmaktadır.
D) Milaslı kadınların halı dokumacılığı tamamen el emeği üzerine kuruludur.

  • Cevap: B

6. Milas halıları pazarlayan bir tüccar olduğunuzu düşünerek aşağıdaki yönergeleri uygulayınız.

A) Pazarlayacağınız halılarda hangi motiflerin olmasını isterdiniz? Gerekçeleriyle yazınız.

  • Cevap: Halılarda keçiboynuzuna benzeyen semboller kullanırdım. Bunun nedeni bu sembolün bereketi ifade etmesidir. Halılarımın bereketi yansıtmasını isterdim.

B) “Müşterileriniz sizin halılarınızı niçin tercih etmeliler?” sorusundan yola çıkarak halılarınızı pazarlamak için bir reklam metni tasarlayıp yazınız. Halılarınız için bir marka ismi oluşturmayı unutmayınız.

  • Cevap: Halılarımız sizin tercih edeceğiniz semboller üzerinden tasarlanarak dokunur. Tasarım halı sahibi olmak istemeyenler için ise güzel halılarımız mevcuttur. Kültür ve modanın birleşimi olan halılarımız evinize çok şey katacak. Doğru tercih “Sembol Halı”.

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde alti çizili kelime basit yapılıdır?
A) Yapboz parçalarını bir araya getirdik.
B) Köpekler çöp kutusunun çevresinde toplandı.
C) Babam bana yeni bir kalemlik aldı.
D) Hayri’nin gözlüğü kırılmış.

  • Cevap: B

8. I. Bir gün yaşlı adam birden kayboldu.
II. Mahalleden hiç kimse yaşlı adamın nereye gittiğini bilmiyordu.
III. Sokağın köşesinde simit satan ihtiyarı her gün görürdüm.
IV. Adını sanını bilmesem de selamlaşır, gülümserdik birbirimize.
V. Simit tezgâhı bomboş ve kapalı kalmışti.
Yukarıdaki numaralandırılmış cümlelerle bir paragraf oluşturulduğunda doğru sıralama aşağı- dakilerden hangisi olur?
A) III – IV – V – I – II
B) III – IV – I – V – II
C) III – I – IV – V – II
D) III – II – IV – I – V

  • Cevap: B

9. Aşağıdakilerin hangisinde altı çizili kelime, isim durum eklerinden birini almamıştır?
A) Biraz önce arkadaşımı bahçede gördüm.
B) Geziye katılmak için annemden izin aldım.
C) Dostlarımın kalbimde ayrı bir yeri var.
D) İzleyeceğimiz film biraz sonra başlayacak.

  • Cevap: D

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları 6. Tema Milli Kültürümüz Sayfa 200, 201 Tema Sonu Değerlendirme Soruları ve Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Bu içeriğe emoji ile tepki ver

17 Yorum

  1. Evvel cevap çok teşekkürler diğer ödevlerimi de buradan bakıyorum . Kopya çekmek bizim işimizdir.

YORUM YAPMAK İSTER MİSİN?
**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!

Close