6. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Cevapları

8. Tema Birey ve Toplum Tema Sonu Değerlendirme Cevapları (6. Sınıf Türkçe)

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları 8. Tema Birey ve Toplum Sayfa 272, 273 Tema Sonu Değerlendirme Soruları ve Cevapları

8. Tema Birey ve Toplum Tema Sonu Değerlendirme Cevapları

TEMA SONU DEĞERLENDİRME SORULARI

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 272 Cevabı

1-6. soruları yukarıdaki metne göre cevaplayınız.

1. Aşağıdaki ifadeleri metinde anlatılanlardan yola çıkarak tamamlayınız.

  • Cevap:

Saygı ………uyulması gereken bir kural……… değildir.
Saygı ………hissedilen bir duygu……. gibidir. Çünkü ………hisler yoluyla davranışa olduğu gibi yansıyan bir duygudur

2. Bu metne göre, saygının günlük yaşantınıza etkileri neler olabilir? Örnekler vererek yazınız.

  • Cevap: Saygı, sosyal hayatta var olabilmenin, sağlıklı ilişkiler ve iletişim kurabilmenin ön koşuludur. Saygı görmek için saygı duyulur. Bu döngü birbirini takip eder. İnsanlar saygı duydukları zaman değer kazanır. Örneğin, yeni tanıdığımız bir komşumuza saygı duyduğumuzda bir sonraki karşılaşmamızda onun da bize saygı duyduğunu fark ederiz.

3. Empati kurmak ile saygı duymak arasındaki ilişkiyi günlük hayatınızdan örnekler vererek yazınız.

  • Cevap: Empati kurmak, insanın kendisini bir başkasının yerine koymasıdır. Karşımızdaki insanın fikirlerini anlamaya çalıştığımızda ona saygı duymamız kolaylaşır. Örneğin, hasta olduğu için okula gelmeyen bir arkadaşımıza o yokken işlediğimiz derslerden bahsederiz. Bunun nedeni hasta olduğumuz zamanda yaşadığımız zorlukları hatırlamamızdır. Benzer şekilde bir insana saygı duyduğumuzda veya duymadığımızda neler düşüneceğini tahmin edebilmeliyiz.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 273 Cevabı

4. “Yalnızca ‘ben’ demek, sevgiyi olduğu kadar saygıyı da zedeler.” cümlesinin sizde uyandırdığı duygu ve düşünceleri yazınız.

  • Cevap: Bencil bir insan saygı görmek ister. Ancak saygı duymaya özen göstermez. Saygı gösteren kişi saygı duyar. Bu nedenle insanlar “ben” demekten vazgeçmeli, karşısındakini kendisiyle aynı tarafta görmelidir.

5. Aşağıdakilerden hangisi okuduğunuz metinden çıkarılamaz?
A) Saygı, aldığımız eğitim yoluyla karakter özelliğimiz hâline gelir.
B) Saygı kurallarını öğrenebilmek için bazı emir ve yasaklara uyulmalıdır.
C) Empati kurabilmek, saygıyı gösterebilmenin en etkili yollarından biridir.
D) Saygı, tek bir tarifi yapılamayacak kadar geniş bir kavramdır.

  • Cevap: B

6. Okuduğunuz metnin ana düşüncesini ve yardımcı düşüncelerinden ikisini aşağıya yazınız.

Cevap:

  • Ana Düşünce: Saygı bir kural değil, duygudur.Yardımcı Düşünceler: Saygı duyan insan saygı görür.
    Empati kurmak saygı duymaya yardımcı olur.
    Saygı sağlıklı iletişim kurmanın önemli unsurlarından biridir.

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünlem farklı bir duyguyu yansıtmaktadır?
A) Eyvah, yemek yandı!
B) Ah, gençliğim çabucak geçti!
C) Of, eski günleri arıyorum hâlâ!
D) Ya, sen beni o zamanlar görecektin!

  • Cevap: A

8. Aşağıda verilen bilgilerden tiyatro türüne uygun olanların başına “D” uygun olmayanların başına “Y” yazınız.

  • Cevap:

( D ) Oyunla ilgili detaylar yay ayraç içinde verilir.
( D ) Seyirci karşısında oynanır.
( Y ) Dizelerden oluşur.
( Y ) Mutlu sonla bitmek zorundadır.
( D ) Sahne sanatı olarak da adlandırılır.
( D ) Oyununun büyük bölümlerine perde denir.
( Y ) Sadece okumak için yazılır.

9. Uymamız gereken toplumsal kurallardan beş tanesini aşağıya yazarak bu kurallara niçin uymamız gerektiğini yazınız.

  • Cevap:

A) Büyüklere saygılı ve küçüklere sevgili davranmak gerekir.
B) Herhangi bir ortamda konuşurken ortamda diğer insanların olduğu unutulmamalı ve ses yükseltilmemelidir.
C) Bir ortamda yemek yeniyor ise masaya herkesin oturması beklenmeli herkes oturmadan yemeğe başlanmamalıdır.
D) Argo kelimeler kullanmaktan kaçınmalıyız. Küfürlü ve argo kelimelerden dolayı toplum içersinde insanlar rahatsız olabilir.
E) Toplu taşıma araçlarına bindiğimiz zaman bizden sonra gelen yaşlılara, hamilelere ve kucağında bebek olan yolculara, yükü olan kişilere yer verilmelidir.

Bu kurallara uymalıyız çünkü bu kurallar insanların birbirlerine saygı duymasını sağlar. İnsanlar bir arada yaşayan canlılar oldukları için bu düzen önemlidir. Kişilerin birbirini düşünmesi birlik ve beraberliğin sağlanmasına neden olur.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları 8. Tema Birey ve Toplum Sayfa 272, 273 Tema Sonu Değerlendirme Soruları ve Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Bu içeriğe emoji ile tepki ver

9 Yorum

  1. kim gnderiyosa bu cevapları gerçekten çok teşekür ediyorum okulda hocadan hep vgüler alıyorum. bu metinleri filan okuduğumda hoca böyle bilgili cevaplara şok kalıyr inşallah hiç bir zaman anlamaz

YORUM YAPMAK İSTER MİSİN?
**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!

Close