Neden kopyalamak istiyorsunuz? Eğer sitenize ekleyecekseniz kaynak belirtmek zorundasınız! Bu yayın size lazımsa yoruma mail adresinizi yazın, size gönderelim.
Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA
Evvel Video
6. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Cevapları

Balıkçıl Metni Etkinlik Cevapları (6. Sınıf Türkçe)

Evvel YouTube

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları 4. Tema Erdemler Sayfa 124, 125, 126, 127, 128, 129 Balıkçıl Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları

Balıkçıl Metni Cevapları

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 124 Cevabı

1. Araştırdığınız fabl türündeki metni arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap: TİLKİ İLE KEDİ
    Tilki ile kedi sohbet ediyorlarmış.Tilki durmadan ne kadar hilekar ve kurnaz olduğunu anlatıyormuş.Söylediğine göre düşmanları onu alt edemezmiş çünkü onlardan kurtulacak bir sürü oyun ve hile bilirmiş.
    Kedi biraz da utanarak;”Ben fazla oyun bilmem ki!” demiş.”Düşmanlarımın elinden kurtulmak için bir tek yol bilirimo da kaçmaktır.”
    Tilki;”Kedi kardeş!” demiş”Ben her tehlike karşısında başımın çaresine bakabilirim ama senin durumuna üzülüyorum.Korkarım bir gün düşmanların seni çabuk alt edecek.”
    Az sonra bir sürü tazının bağrışmalarını duymuşlar.Bir avcı topluluğuna ait olan bu köpeklerbütün hızlarıyla kendilerine doğru koşuyormuş.Kedi hemenyanındaki bir ağacın dallarına sıçrayarak en üstteki bir yaprak kümesinin içine saklanmış.
    Tilki ise;”Acaba şu hileyi mi yapsam
    yoksa bu hileyi mi?” diye düşünmeye başlamış.Çünkü o kadar çok hile biliyormuş kihangisini uygulamasının daha doğru olacağına karar veremiyormuş.Tam birisini uygulayacakmış kitazılar etrafını çevirip tilkinin işini bitirivermişler.
    Bütün olanları yukarıdan seyreden kediçok hile bilmediğine şükretmiş.

2. Kendinizi ne kadar tanıyorsunuz? Beğendiğiniz ve beğenmediğiniz kişilik özelliklerinizi anlatınız.

Cevap

kendimde beğendiklerim

1- Açıksözlü olmam

2- Hassas duygulu biri olmam

3-Yalan söylemeyi sevmemem

kendimde beğenmediklerim

1- Başkasının canı yandı mı benimde canım yanıyormuş gibi hissetmem

2. Yufka yürekli olmam

3. Herkesi kendim gibi sanıp iyi niyetli olmam

1. ETKİNLİK

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 125 Cevabı

Aşağıdaki görsellerin üzerinde yazan kelime ve kelime gruplarını örnekteki gibi bir- birleriyle ilişkilendiriniz. Hayal gücünüze göre kuracağınız ilişkileri örnekteki gibi numaralandırınız. Kuracağınız bu ilişkileri birer cümle ile ifade ederek aşağıya yazınız.

Cevap

  • 1. Balıkçıl açgözlü davrandığı için pişman olmuştur.
    2. Kıyıya yaklaşınca sazanlarla karşılaşmıştır.
    3. Balıkçıl, upuzun gagasıyla su kıyısında dolaşıyormuş.
    4. Kaya balığını küçük görüp kımıldamayınca sümüklü böcek için kımıldamıştır.
    5. Hiçbir şeyi küçük görmemeli, aç gözlülük edersek elimizdekinden de oluruz.

2. ETKİNLİK

Dinlediğiniz metnin konusunu ve ana fikrini yazınız.

Cevap:

  • Konu: Balıkçıl’ın avlanması ve avlanma esnasında büyüklük taslayıp bir sümüklü böceğe razı olması.
    Ana fikir: Hiçbir şeyi küçük görmemeli, sahip olduklarımızın değerini bilmeliyiz.

3. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları dinlediğiniz metinden hareketle cevaplayınız

1. Metindeki olay nerede geçmektedir?

  • Cevap: Bir su kıyısında geçmektedir.

2. Metinde hangi varlık konuşturulmuştur? Örnekler vererek anlatınız.

  • Cevap: Balıkçıl, konuşturulmuştur. Mesela, “karnım biraz daha acıksın” demesi konuşturulduğu ifade eder.

3. Balıkçılın turna ve yayın balıklarını yemek istememe sebebi nedir? Açıklayınız.

  • Cevap: Karnının biraz daha acıkmasını istediği için yememiştir.

4. Balıkçılın yerinde siz olsaydınız nasıl davranırdınız? Neden?

  • Cevap: Balıkları beğenmemezlik yapar, bulduğumu yerdim. Çünkü, onun durumuna düşmek istemezdim

5. Açgözlü olmanın hayatımızı nasıl etkileyebileceğini anlatınız.

  • Cevap: Açgözlü olmak, sahip olduklarımızın yok olmasına neden olur. Ayrıca aç gözlü olan insanlar, toplum tarafından sevilmez, dışlanırlar. Bu nedenle açgözlü olmamak gerekir.

4. ETKİNLİK

Balıkçılın fiziksel özellikleri ile kişilik özelliklerini metinden hareketle yazınız.

  • Cevap:
  • Fiziksel ÖzelliklerUzun bacaklı
    Uzun boylu
    Uzun gagalıKişilik ÖzellikleriAç gözlü
    Kendini beğenmiş
    Düzenli yaşayan
    Keyifsiz
    Fesat

5. ETKİNLİK

Dinlediğiniz metni özetleyiniz.

  • Cevap: Balıkçıl, uzun ayakları ve uzun gagasıyla bir su kıyısında dolaşıyormuş. Tertemiz suda turna ve yayın fır dönüyormuş. Balıkçıla yaklaştıkları halde balıkçıl, aç gözlülük yapıp onları yakalamıyormuş. Biraz zaman geçtikten sonra sazanları görmüş ancak sazanı da beğenmemiş ve kaya balığını görmüş. Kay balığıyla doymayacağını düşünmüş ve su da balık kalmayınca sümüklü böcek yemek zorunda kalmış. Böylece aç gözlü olmasının cezasını çekmiş.

6. ETKİNLİK

Aşağıdaki yönergeleri uygulayarak “Bil Bakalım Kim” oyununu oynayınız.

• Kim olduğunu sınıftakilerin tahmin etmeye çalışacağı bir arkadaşınızı belirleyiniz.
• Hangi arkadaşınızı belirlediğinizi diğer arkadaşlarınıza söylemeyiniz.
• Öğretmeniniz sizi tahtaya kaldırdığında, belirlediğiniz kişinin fiziksel özelliklerini ve kişilik özelliklerini (arkadaşlarınızı rencide etmeyecek şekilde) anlatmaya başlayınız.
Sizin anlattığınız arkadaşınızı doğru tahmin eden kişiyi tahtaya çıkararak oyunu devam ettiriniz.

  • Cevap: Bu etkinlik sınıfta yapılacaktır.

7. ETKİNLİK

Aşağıdaki ifadeleri koşul-sonuç anlamı sağlayacak şekilde örnekteki gibi eşleştirerek cümlelerinizi etkinliğin altına yazınız.

  • Cevap

8. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümlelerde boşluklara uygun olan kelimeleri örnekteki gibi yazınız.

Cevap

  • Bütün dünya buna bir inansa…
  • Birkaç akrabamı ziyaret edeceğim.
  • Bazı iyilikler unutulmaz.
  • Hiçbir zaman yılmayacağız.
  • Kütüphaneden birçok kitap almayı planlıyorum.

9. ETKİNLİK

Aşağıdaki görselin sizde çağrıştırdığı duygu ve düşünceleri anlatacağınız bir konuşma yapınız.

İnsan, yeteneklerinin ve gücünün farkında olmalı ancak haddini bilmeli, kendim dev aynasında görmemelidir. Kendini dev aynasında görmek. “Kendisini olduğundan büyük bir adam sanmak: üstün, yetenekli, güçlü görmek.” demektir. Kendini herkesten üstün görmek, herkesten güçlü olduğunu düşünmek kişinin insanlar tarafından sevilmem esine neden olur. Çünkü insanlar, kendim beğenmiş kişileri sevmezler, onlardan uzak dururlar. Bizler de hayatımızın her anında haddimizi bilmeli, kendimizi üstün diğer insanları ise küçük görmemeliyiz. Ancak bu şekilde, diğer insanlarla empati kurabilir ve güzel bir yaşam sürebiliriz.

10. ETKİNLİK

Kahramanları hayvanlar olan hikâye edici bir metin yazınız. Hikâyenizde “konuşturma, benzetme ve abartma” sanatlarından yararlanınız.

  • CevapKüçük sincap her zamanki gibi evine birkaç fındık veya ceviz götürebilmek için tehlikeli ormanda geziniyormuş. Bir anda bir sese kulak kesilmiş. Sese doğru yürüdüğünde bir kaplan ve filin tartıştığına şahit olmuş. Küçük sincap fili tanıyormuş. Kaplan file “O sincabı bana getireceğini söylemiştin. Hani nerede?” diye bağırmış. Bu söz karşısında küçük sincap çok şaşırmış. Fil ile arkadaşlığını düşünmüş. Filin kendisine oyun oynadığını anlamış. Konuşmaları dinlemeye devam etmiş. Fil. “Onu tanımıyorsun. O sincap bir çakal kadar zeki. Ayrıca bir ailesi var. Bu işi bıraksak olmaz mı?” demiş. Sözü biter bitmez kaplan filin üzerine atlamış. Göründüğü kadar güçlü olmayan fil de yalvarmaya başlamış. Filin yaralandığını gören sincap çok üzülmüş. Ya fili bırakıp gidecekmiş ya da ona yardım edecekmiş. Vicdanının sesini dinlemiş ve bir tazı kadar hızla kaplana doğru koşmuş. Küçücük haliyle yapabileceği tek şey kaplanın kuyruğunu ısırmakmış, o da öyle yapmış. Zavallı kaplan acılar içinde bağırmış ve sincaba sinirli sinirli bakmış. Kendine gelen fil hortumuyla bir tane kaplana vurmuş. Kaplan sersemlemiş halde ikisine kızgınlıkla bakarak oradan hemen uzaklaşmış. Giderken de “Siz görürsünüz!” demiş. Sincap ve fil sessizliğe bürünmüş. Sonra fil sincaba “Doğru” demiş; “Başta seninle kaplan istediği için dost oldum. Ancak daha sonra seni öyle çok sevdim ki onu oyalamak zorunda kaldım.” Sincap affedici olmayı bilirmiş: “Yavrularıma yiyecek bulmama yardım eder misin?” demiş. Fil mutlulukla gülümsemiş. Birlikte ormana doğru yürümüşler.

GELECEK DERSE HAZIRLIK

Dünyanın ve diğer gezegenlerin nasıl oluştuğunu araştırınız.

  • Cevap: Bilim adamlarının bazılarına göre, dünyamız ve diğer gezegenler büyük bir patlamayla oluşmuştur. Buna Bing Bang denir.Büyük Patlama Teorisi`ne göre evren bundan yaklaşık 15 milyar yıl önce büyük bir patlamayla oluşmaya başladı. Büyük Patlama (Big Bang) adı verilen bu patlama sonrasındaki süreçte gök adalar, yıldızlar, gezegenler ve diğer gök cisimleri meydana geldi. Büyük Patlama Teorisi bazı soruları hala cevaplayamamaktadır. Örneğin patlayan şeyin ne olduğu ya da bu patlamaya neyin sebep olduğu henüz tam olarak açıklanamamaktadır. Bilim insanları günümüzde bu konuyla ilgili yeterli bilgiye hala ulaşamamış olsalar da çalışmalarına devam etmektedirler. Böylece gelecekte evrenin nasıl oluştuğu ve nasıl yok olacağı ile ilgili bilgilere ulaşılabileceği düşünülmektedir.Dini anlamda ise dünyamız ve diğer gezegenler, Allah’ın “ol” demesiyle oluşmuşlardır.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları 4. Tema Erdemler Sayfa 124, 125, 126, 127, 128, 129 Balıkçıl Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

53 Yorum

  1. Bazen bu siteye başvuruyorum çünkü; daha önemli ödevlerim olunca der kitabı cevaplarını burdan bularak fikir yaratıyorum. Sağol Evvel Cevap^^

  2. Türkçe dersinde ödev kontrol ediyorum, internetten bakanlara “-” (eksi) koymak müq bişey. Ha bide ezgigizem’e “SeN GeRçEk TiKTok EzGiZem dEğİlSin vb” aga belki kızın adı Ezgi Gizem ne biliyonuz.

  3. BEYNİN YOKMU KENDİN YAPSANA SENDE BEYİN YOKSA BİRAZ VERİYİM İSTER MİSİN ??

    1. burası laf sokma yeri değil ha bide yaptığın laf eskide kaldı…. yeni bişe bul bu olmamış………..

  4. Çocuğumun cevaplarına bakıyorum sitede ancak öğrenclerin kopya olarak bakması hoş değil ama süper kopya çekilir ha

  5. Çocuğumun cevaplarına bakıyorum sitede ancak öğrenclerin kopya olarak bakması hoş değil

YORUM YAPMAK İSTER MİSİN?
**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!

Close