Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları TIKLAYINIZ
6. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Cevapları

İnsanlar Zamanı Eskiden Nasıl Ölçerdi Metni Etkinlik Cevapları (6. Sınıf Türkçe)

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları 3. Tema Bilim ve Teknoloji Sayfa 84, 85, 86, 87, 88, 89 İnsanlar Zamanı Eskiden Nasıl Ölçerdi Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları

İnsanlar Zamanı Eskiden Nasıl Ölçerdi Metni Cevapları

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 84 Cevabı

1. Zamanla ilgili bulduğunuz atasözü ve deyimleri arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • CevapZaman ile ilgili örnek atasözleriSakla samanı, gelir zamanı.
    Bozuk saat bile günde iki defa doğruyu gösterir.
    Aç aman bilmez, çocuk zaman bilmez.
    Zaman sana uymazsa sen zamana uy.
    Acele giden ecele gider.
    Erteye kalan, arkaya kalır.
    Ağaç yaş iken eğilir.Zaman ile ilgili örnek deyimlerZamana bırakmak.
    Aman zaman bilmemek.
    Zamana uymak.
    Akşam yatmak bilmez sabah kalkmak bilmez.
    Zaman kazanmak.
    Zamanı geçmek.
    »Zaman öldürmek.

2. İnsanoğlu neden zamanı ölçme ihtiyacı hissetmiş olabilir? Açıklayınız.

  • Cevap: İnsanlar zamanı ölçmeye ihtiyaç duymuşlardır. İnsanlar zamanlarını daha verimli kullanma, zamana göre hareket etme, tarım ve diğer alanlarda takvime göre hareket etme, zamanı daha planlı şekilde değerlendirmek adına zamanı ölçme ihtiyacını hissetmiş olabilirler. 

1. ETKİNLİK 

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 86 Cevabı

Metinde geçen bazı kelimelerin anlamları aşağıda verilmiştir. Bu anlamlardan ve bulmacadaki ipuçlarından hareketle bulmacayı örnekteki gibi doldurunuz.

  • Cevap

. Bir şeyin toplandığı, biriktirildiği yer, depo.
HAZNE

2. Temel düşünce, temel inanç, umde, prensip.
İLKE

3. Ölçme işi.
ÖLÇÜM

4. Durağan bir nokta çevresinde ağırlığının etkisiyle salınım yapan hareketli katı cisim.
SARKAÇ

5. Makine ile yapılan.
MEKANİK

6. Duyularla ifade edilemeyen bir şeyi belirten somut nesne veya işaret, sembol.
SİMGE

7. İçinden sarkan tokmağının kenarlara vurması ile ses çıkaran madenden araç, kampana.
ÇAN

8. Buluş.
İCAT

2. ETKİNLİK 

1. Tarih öncesi çağlarda yaşayan insanlar zamanı kaç bölüme ayırırdı? Açıklayınız.

  • Cevap: İki bölüme ayırırlardı; gündüz ve gece.

2. Güneş saatleriyle zaman nasıl belirlenirdi? Bu saatin kullanımındaki zorluklar nelerdi?

  • Cevap: Daire şeklinde bir taşın ortasında bulunan işaret çubuğunun gölgesinin, taşın üzerindeki sayı ve simgelere denk gelmesiyle belirlenirdi. Havanın kapalı olduğu zamanlar ve geceleyin bu saatler kullanılamıyordu.

3. Metinde hangi saat türlerinden bahsedilmektedir? Bu saat türleri arasındaki benzerlik ve farklılıkları açıklayınız.

  • Cevap: Metinde güneş saati, kum saati, su saati, mum saati, mekanik ve dijital saatlerden bahsediliyor. Kum saati hariç tüm saatlerin üzerlerinde sayı  ve semboller bulunur. Kum saatinde ise bulunmaz.

4. Bir saat tasarımı yapsaydınız saatinizin hangi özelliklere sahip olmasını isterdiniz? Nedenleriyle açıklayınız.

  • Cevap: Bu soruyu siz cevaplayabilirsiniz.

5. Bir saat 60 dakika, bir gün 24 saattir. Zaman ölçülerinin tüm dünyada aynı olmasının yararları neler olabilir? Açıklayınız.

  • Cevap: Dünyadaki iletişim ve ticaret konularında faydaları vardır.

6. Zamanı etkili ve verimli kullanmaktan ne anlıyorsunuz? Anlatınız.

  • Cevap: Zaman kendi kendine akıp giden bir süreçtir. Her geçen saat, ömrümüz boyunca yapacağımız işlere ayıracağımız sürenin de azalması demektir. Yapacağımız işleri kısa sürede bitirirsek, ertelemezsek zamanı verimli ve etkili kullanmış oluruz.

3. ETKİNLİK 

Zamanı ölçen araçların olmadığı bir dünya hayal ediniz. Böyle bir dünyada yaşamın nasıl olacağı ile ilgili düşüncelerinizi açıklayan bir konuşma yapınız.

  • Cevap: Zamanı ölçen araçların olmadığı bir dünyada tüm işler aksardı. Günlük yaşamımızda düzen diye bir şey olmazdı. Mesela okul ve ders saatleri belli olmadığı için eğitim hayatımızdan verim alamazdık. Otobüs saatleri belli olmadığı için duraklarda uzun süre beklemek zorunda kalabilirdik. Düzen için zamanı ölçen araçların önemi büyüktür

4. ETKİNLİK 

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 87 Cevabı

B) Siz olsaydınız nasıl bir icat yapardınız? Aşağıdaki yönergeleri izleyerek yazınız.

  • Cevap

İcadımın adı: Şemsiyeli Mont
İcadım için kullanacağım malzemeler: Şemsiye, Mont, Açma kapama düğmesi.
İcadım ne işe yarayacak? Yağmur yağdığı anda monttan dışarı çıkacak ve beni yağmurdan koruyacak.
İcadımın çizimi: Resmi kendiniz çizebilirsiniz.

6. Sınıf Türkçe MEB Yayınları Sayfa 88

5. ETKİNLİK 

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 88 Cevabı

Aşağıdaki metni okuyunuz ve verilen yönergelerden hareketle yaşamınızdan örnekler yazınız.

Bir kuyrukta sıra beklemek ne kadar uzun geliyor. Oysa bir gün bir bakıyoruz ki koskoca yıllar uçup gitmiş bile! Hem de nasıl olduğunu anlamadan… Bazen de öyle anlar oluyor ki sanki tüm duygularımızla yaşadığımız o birkaç saniye bize sonsuzmuş gibi geliyor. Şaşırdınız mı?
Siz de daha önce hiç böyle hissetmiş miydiniz?
Gülizi ÖZEN

  • Zamanın çok yavaş geçtiğini hissettiğim bir an: Son derste olup eve gitmeye can attığım zaman.
  • Zamanın çok hızlı geçtiğini hissettiğim bir an: Arkadaşlarımla oyun oynadığım zamanlar.
  • Zamanı durmuş gibi hissettiğim bir an: Karşımızdaki evde yangın çıktığı an.

6. ETKİNLİK 

Zamanda yolculuk yapma şansınız olsaydı hangi zamana gidip neler yapmak isterdiniz? Düşüncelerinizi hikâye edici bir metin olarak yazınız. Yazınıza uygun bir başlık koymayı unutmayınız.

  • CevapMilli Mücadele Dönemini ZiyaretZaman makinemle Milli Mücadele Dönemine gittim. Bir de ne göreyim! ülkemiz şimdiki gibi güvenli değil. Her tarafını düşmanlar sarmış.Herkes, ne olacak ülkemizin hali diye söylenirken bir yiğit Samsun’a çıktı. Herkes heyecanlandı. Çünkü bu yiğit, Milli Mücadeleyi başlattı. Samsun’dan sonra Kongreler düzenledi ve ülkemiz için çalışıp durdu.Ardından Atatürk’ün Çanakkale’de gördüm, kahramanlık yapıyordu. Bu arada Seyyid Onbaşı’yı da gördüm, kocaman top mermisini taşıyordu. Kahraman analarımız da cepheye cephane taşıyorlardı, kar kış demeden. Onların halini görünce duygulandım ve bende aralarına katıldım.Topyekun bir mücadeleyle savaşı kazandık ve ülkemizi düşmanlardan arındırdık.

7. ETKİNLİK 

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 89 Cevabı

Şehrinizde düzenlenecek olan bilim şenliğine katılacaksınız. Ancak evinizdeki saatlerin hiçbiri doğru zamanı göstermiyor. Çünkü saatlerin ayarları bozulmuş. Saatlerden biri gerçek saatten 3 dakika, biri 14 dakika, diğeri de 20 dakika geri kalmıştır. Saatleri karşılaştırıp gerçek saatin kaç olduğunu bularak arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • CevapDoğru Saat: 15.15

8. ETKİNLİK 

A) Aşağıdaki metni okuyunuz. Metni okurken kişi adlarının yerine kullanılmış olan kelimeleri bularak altlarını çiziniz.

Arkadaşlarım her yerde beni arıyormuş. Hâlbuki onlara: “Siz parka gidin, benim eve uğramam gerekiyor. Ben yarım saat sonra gelip sizi bulurum.” demiştim. Onlar da bana: “Tamam, o hâlde biz gidiyoruz, sen bize yetişirsin.” demişlerdi. Anlaştığımızı zannediyordum. Şimdi nasıl oldu da onları bulamadım, anlayamıyorum. Acaba saatim mi bozuldu? Bazen böyle sorunlar yaşıyorum. Sizin de başınıza geliyor mu böyle şeyler?

  • Cevap: Arkadaşlarım her yerde beni arıyormuş. Hâlbuki onlara: “Siz parka gidin, benim eve uğramam
    gerekiyor. Ben yarım saat sonra gelip sizi bulurum.” demiştim. Onlar da bana: “Tamam, o hâlde biz gidiyoruz, sen bize yetişirsin.” demişlerdi. Anlaştığımızı zannediyordum. Şimdi nasıl oldu da onları bulamadım, anlayamıyorum. Acaba saatim mi bozuldu? Bazen böyle sorunlar yaşıyorum. Sizin de başınıza geliyor mu böyle şeyler.

B) Yukarıdaki metinde kişi adlarının yerine kullanılan üç kelimeyi seçerek bunları birer cümlede kullanınız.

  • Cevap“Sinemaya sen de gelecek misin?”“Yaptığı şakayla beni zor durumda bıraktı.”“Onlar olmasa işimizi bitiremezdik.”

GELECEK DERSE HAZIRLIK

Hikikomori hakkında araştırma yapınız.

  • CevapHikikomori kelime anlamı: “içeri çekilme, hapsedilmiş olma” olan Japonca bir kelimedir. Münzevi, yetişkin, ve ergen bireylerin toplumsal yaşamdan çekilmeleri, ve sıklıkla aşırı seviyelerde kendilerini izole etmeleri olayını anlatır. Hikikomori’de kişi, birden eve kapanıyor, aile bireyleriyle dahi iletişim kurmuyor. Bireyler yaşamdan elini ayağını çekip temel ihtiyaçlar dışındaki tüm zamanını odasının içinde geçiriyorlar.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları 3. Tema Bilim ve Teknoloji Sayfa 84, 85, 86, 87, 88, 89 İnsanlar Zamanı Eskiden Nasıl Ölçerdi Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Bu içeriğe emoji ile tepki ver

33 Yorum

  1. salak mısınız arkadaş beleş yazın bazılarını siz kısaltın işte sizin beyniniz yok mu

  2. ÇÇÇÇoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooookkkkkkkkkkkkkkkkkk GÜZEL AMA ÇÇÇooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooookkkkkkkk uzun…DAHA KISA OLSUN😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊

      1. ohhhho daha ne istiyon ödevini beleşten yapıyon işte bulduğuna şükret cevapları beğenmiyosan e-mail adresini ver ben sana iyi cevaplar gönderim

  3. Muthis am bunu siz yapinlari hic sevmiyorum onlarida siz tapin✋😳😍😍😍😜😜💞💞💕💕❤❤💎💘💘💘💘💙💛💜💜❤

  4. çok iyiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

YORUM YAPMAK İSTER MİSİN?
**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!

Close