Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları TIKLAYINIZ
6. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Ders Kitabı Cevapları

Vazgeçmeyenlerin Hikayesi Metni Etkinlik Cevapları (6. Sınıf Türkçe)

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları 7. Tema Sağlık ve Spor Sayfa 230, 231, 232, 233, 234, 235 Vazgeçmeyenlerin Hikayesi Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları

Vazgeçmeyenlerin Hikayesi Metni Cevapları

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 230 Cevabı

1. İlgi duyduğunuz spor dalı ile ilgili araştırdığınız haber metnini arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap:  MERSİN Valiliği himayesinde, Büyükşehir Belediyesi’nin katkıları ile düzenlenen 2’nci Geleneksel Okçuluk Festivali sona erdi. Okçuluğu tanıtmak ve yaşatmak amacı ile Mersinli Ahmet Stadyumu’nda orgenize edilen festivale; Türkiye’nin farklı illerinden 14 takım ve 150 sporcu katıldı. 7-11 yaş, 12-17 yaş, büyük kadınlar, büyük erkekler ve takımlar kategorilerinde mücadele eden sporcular, hedefi 12’den vurmak için çaba sarfetti. (Kaynak: Hürriyet)

2. Dinleyeceğiniz metnin başlığı ve görsellerinden hareketle konusunu tahmin ediniz.

  • Cevap:  Metnin konusu engelli futbolu olabilir.

1. ETKİNLİK 

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 231 Cevabı

A) Metni dinlerken not aldığınız kelime ve kelime gruplarının anlamlarını TDK Türkçe Sözlük’ten bulunuz.

Cevap

  • AMPUTE: kolu ya da bacağı kesilmiş kişiler için kullanılmakta olan bir tabirdir.

    PAS: Kimi top oyunlarında, oyunculardan birinin topu kendi takımından bir başka oyuncuya yollaması.

    UZATMA: Eşit sayılarla biten bir karşılaşmada, kazananın belli olması için, oyunu kurallara uygun bir biçimde sürdürme.

    TEZAHÜRAT: Alkış, gösteri.

    MAYIN: Toprak altına, üstüne ya da su içine yerleştirilebilen, doğrudan doğruya ya da basınç etkisiyle patlayarak büyük zarara yol açan patlayıcı madde.

B) Anlamlarını öğrendiğiniz kelime ve kelime gruplarından üç tanesini birer cümlede kullanınız.

  1. Ampute futbol takımımız bu mücadeleyi kazandı.
  2. Maçın sonucunu uzatmalar belirledi.
  3. Seyirciler tezahüratlarını aralıksız sürdürdü.

2. ETKİNLİK 

A) Dinlediğiniz metne farklı başlıklar öneriniz.

  • Cevap: Başarılı Futbol, Engelsiz Engeller, Başarının Öyküsü…

B) Dinlediğiniz metnin ana fikrini yazınız.

  • Cevap: Bir engeli olsa bile çalışan ve isteyen herkes hedefine ulaşır.

3. ETKİNLİK 

1. “Ampute Futbol Şampiyonası Finali’nde, A Millî Takım’ımız, İngiltere’yi 2-1 yenerek üst üste ikinci kez Avrupa şampiyonu oldu.” cümlesinin örtülü şekilde içerdiği bilgiyi açıklayınız.

  • Cevap: A Milli Takımı’mız önceki sene de şampiyon olmuştu.

2. Millîlerimize madalya ve kupalarını veren kişi kimdir?

  • Cevap: Madalya ve kupaları veren kişi Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak’tır.

3. Ampute Millî Futbol Takımı’mızın oyuncuları ile ilgili verilen bilgilerin sizde uyandırdığı duygu ve
düşünceler nelerdir? Anlatınız.

  • Cevap: Öncelikle onların yaşadıkları kötü günleri düşünerek çok üzüldüm. Daha sonra buna rağmen elde ettikleri başarıları düşününce ne kadar güçlü insanlar olduklarını fark ettim.

4. Ampute Millî Futbol Takımı’mız milletimize hangi özellikleriyle örnek olmaktadır?

  • Cevap: Milletimize inanç, özgüven, çalışkanlık, isteklilik ve birlik olma konularında örnek olmaktadır.

5. Warren Bennis ( Vorın Benis)’in “Büyük başarılar, ancak başarabileceklerine inanan insanlar tarafından elde edilmiştir.” sözünün sizde uyandırdığı duygu ve düşünceler nelerdir? Açıklayınız.

  • Cevap: Bir insan bir işi yapabileceği konusunda kendisine inanırsa o işi yapabilmeye başlar. Çünkü insanlar kendilerini ikna ettiklerinde farklı bir motivasyona sahip olurlar. Bu istek onları daha özgüvenli ve çalışkan hale getirir.

4. ETKİNLİK 

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 232 Cevabı

A) Aşağıdaki haber metinlerini bir haber sunucusu olduğunuzu hayal ederek sesli okuyunuz.

B) Yaşadığınız, tanık olduğunuz veya medya aracılığıyla öğrendiğiniz bir dürüst oyun (fair play) örneğini arkadaşlarınıza anlatinız. Konuşmanızda beden dilinizi etkili bir şekilde kullanınız.

  • Cevap: Okulumuzun satranç turnuvasında final karşılaşması yapıldı. Bu karşılaşma sona erdiğinde normalde birbiriyle hiç konuşmayan iki rakip el sıkışarak birbirini tebrik etti. Güzel bir davranıştı.

5. ETKİNLİK 

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 233 Cevabı

Okulunuzun spor faaliyetlerindeki başarıları ile ilgili gerçek veya kurgusal bir haber metni yazınız. Haber metninizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap:  BASKETBOLDA GALİBİYETOkulumuzun 6. sınıf basketbol takımı rakip okulun takımına karşı 71-58 gibi bir skorla galip oldu. Yaklaşık olarak iki senedir bir arada olan ve düzenli olarak çalışan takımımız final karşılaşması sırasında taktiklerle ve doğru oyunla başarıya ulaştı. Takım kaptanı Oğuzhan Özbey herkesin uyumlu bir çalışma gösterdiğini belirtirken Takım Koçu olan okulumuzun beden eğitimi öğretmenlerinden Şahin Doru “Takımımız bu işi gönüllü yapıyor. Hem basketbolu seviyorlar hem de bir arada olmayı. Başarılı olmak için hiç durmadan çalıştılar. Bu galibiyet hepimizi mutlu etti.” açıklamalarında bulundu.

6. ETKİNLİK 

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 234 Cevabı

Sekiz takımın katıldığı bir turnuvayla ilgili bilgiler şöyle verilmiştir: Karşılaşmalar eleme sistemiyle yapılmıştır. Karşılaşmayı kazanan takım bir üst tura çıkmış, kaybeden takım ise turnuvadan elenmiştir. Aşağıdaki turnuva tabelasında kazanan takımlar “+” işaretiyle, kaybeden takımlar “-” işaretiyle belirtilmiştir.

1. Bu turnuvada şampiyon olan bir takım, kaç maç yaparak şampiyon olmuştur?

  • Cevap Üç Maç yaparak şampiyon olmuştur.

2. Yarı finalde H takımının F takımını elediği bir durumda E takımı yarı finalde hangi takımı elemiş olur?

  • Cevap E Takımı G Takımını yarı finalde elemiş olur.

3. E takımının finalde elendiği durumda hangi takım şampiyon olmuştur?

  • Cevap

 

7. ETKİNLİK 

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları Sayfa 235 Cevabı

A) Aşağıdaki metni, altı çizili kelime ve kelime gruplarına dikkat ederek okuyunuz. Bu kelimelerin metnin başlığı ile ilişkisini açıklayınız.

  • Cevap: Turp gibi olmak çok sağlıklı olmak anlamına gelmektedir. Metindeki doktor, hastane, ambulans ve taburcu kelimeleri sağlık kavramıyla ilişkili kelimelerdir.

B) Anlamını bildiğiniz bir deyim ile ilgili hikâye edici bir metin yazınız. Yazınızın içeriğine uygun bir başlık belirleyiniz.

  • CevapRUHU DUYMAMAKGeçenlerde annemin güzel yüzüğünü annemden habersiz takıp kütüphaneye gitmiştim. Eve geldiğimde bir anda yüzüğün parmağımda olmadığı fark ettim. Bu durum beni çok telaşlandırdı. Bu yüzük annem için çok değerliydi. Ne yapacağımı bilemedim. Tüm odamı aradım ama bir türlü yüzüğü bulamadım. Annem bendeki bu garipliği fark etti, çünkü tuhaf davranıyordum. Yüzüğü kaybettiğim için hem korku hem de utanç duyuyordum. Annem yüzüğünün yokluğunu fark etmedi. Sonraki gün yeniden kütüphaneye gittiğimde görevli bana herhangi bir eşyamı kaybedip kaybetmediğimi sordu. Ben de yüzük kaybettiğimi söyledim. Yüzüğü çıkarıp verdi. Meğer orada düşürmüşüm. Sevine sevine eve geldim. Annemin ruhu duymadan yüzüğü takı kutusuna koydum. Bir daha izin almadan kimsenin eşyalarına dokunmadım.

GELECEK DERSE HAZIRLIK

Hacivat ve Karagöz ile ilgili bir araştırma yapınız. 

  • Cevap: Diğer ismiyle gölge oyunu olan Karagöz ve Hacivat halk tiyatrolarında önemli bir yere sahiptir. Oyunu oynatan kişiye hayalci adı verilir , baş karakterler Hacivat ve Karagöz olmak üzere kahramanların beyaz bir perdenin arkasından yansıma usulü ile oynatılmasından dolayı gölge oyunu denmektedir. Diğer geleneksel halk tiyatrolarında olduğu gibi bu da doğaçlama bir oyundur. Karagöz karakteri eğitimsiz , zeki ve şakacı bir tiptir, Hacivat ise biraz daha eğitimli ve yarı aydın tipi temsil etmektedir. Oyunun temel olayı Hacivat ve Karagöz arasındaki yanlış anlaşılmalar üzerinedir.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları 7. Tema Sağlık ve Spor Sayfa 230, 231, 232, 233, 234, 235 Vazgeçmeyenlerin Hikayesi Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Bu içeriğe emoji ile tepki ver

23 Yorum

  1. Gerçekten hocanın gözüne girmek için bu cevaplar artarda yeter ve by sorulara cevaplara kötü diyorsanız allah sizi kahretsin . Ve begenm3diyseniz kötü beğendiyseniz güzel diyin ya kufur etmenize gerek yok

  2. bence çok güzel olmuş elinize sağlık hocam çok beğendi bu siteyi tavsiye ederim herkese görüşmek üzere

  3. bence çok güzel olmuş elinize sağlık hocam çok beğendi bu siteyi tavsiye ederim herkese görüşmek üzere

  4. Çok güzel bir site ama cevaplar bira daha kısa olsaymış çok uzunsa değilde neyse

YORUM YAPMAK İSTER MİSİN?
**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!

Close