Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
6. Sınıf Sosyal Bilgiler Anadol Yayıncılık

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Anadol Yayıncılık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 148

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 148 Cevapları Anadol Yayıncılık‘a ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Anadol Yayıncılık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 148

Düşünce ve sanat eserleri uzun uğraşlar verilerek ortaya çıkar. İnsanlar bunun için vaktini, emeğini ve parasını harcar. İnsanların her türlü fikri ve emeği ile meydana getirdiği bilgi, düşünce, sanat eseri ve ürününün kullanılması ve kopyalanması ile ilgili hukuken
sağlanan haklara telif hakkı adı verilir. Üretilen eserin kiralanması, çoğaltılması, radyo ve televizyonlarda yayınlanması telif hakkı kapsamındadır. Telif hakkıyla birlikte eseri ortaya koyan kişi veya kuruluşlar, eserle ilgili ekonomik hakları elinde bulundurmuş olurlar. Bunun yanında eserin sahibi olduğunu iddia etme ve esere verilebilecek zararları engelleme hakkına da kavuşurlar. Bu sayede eser üzerinde hakkı olmayan kişilerin, eser üzerinden haksız kazanç sağlamaları engellenebilir.
Telif hakkı olan ürünlerin üzerinde © sembolü yer almaktadır (Görsel 4.43). Üzerinde bu sembolün bulunduğu ürünler, kanunlarla koruma altına alınmıştır.

Düşünelim Tartışalım

Fikir ve sanat eserleri sahiplerinin hakları, ülkemizde çıkarılan anayasa, kanunlar ve İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nde aşağıdaki gibi belirtilmiştir. Fikir ve sanat eserlerinin korunması açısından bunların önemi nedir? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası

Sanatın ve sanatçının korunması

MADDE 64 – Devlet, sanat faaliyetlerini ve sanatçıyı korur. Sanat eserlerinin ve sanatçının korunması, değerlendirilmesi, desteklenmesi ve sanat sevgisinin yayılması için gereken tedbirleri alır.

Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu

Çoğaltma hakkı

Madde 22 – Bir eserin aslını veya kopyalarını, herhangi bir şekil veya yöntemle, tamamen veya kısmen, doğrudan veya dolaylı, geçici veya sürekli olarak çoğaltma hakkı münhasıran eser sahibine aittir. Eserlerin aslından ikinci bir kopyasının çıkarılması ya da
eserin işaret, ses ve görüntü nakil ve tekrarına yarayan, bilinen ya da ileride geliştirilecek olan her türlü araca kayıt edilmesi, her türlü ses ve müzik kayıtları ile mimarlık eserlerine ait plan, proje ve krokilerin uygulanması da çoğaltma sayılır. Aynı kural, kabartma ve delikli kalıplar hakkında da geçerlidir. Çoğaltma hakkı, bilgisayar programının geçici çoğaltılmasını gerektirdiği ölçüde, programın yüklenmesi, görüntülenmesi, çalıştırılması, iletilmesi ve depolanması fiillerini de kapsar.

İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi

Madde 27

1. Herkes toplumun kültürel yaşamına serbestçe katılma, güzel sanatlardan yararlanma, bilimsel gelişmeye katılma ve bundan yararlanma hakkına sahiptir.
2. Herkesin yaratıcısı olduğu bilim, edebiyat ve sanat ürünlerinden doğan maddi ve manevi çıkarlarının korunmasına hakkı vardır.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

6. Sınıf Anadol Yayınları Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 148 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
61
unlike
28
angry
10
clap
5
happy
4
love
4
sad
3
confused

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!