Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
6. Sınıf Sosyal Bilgiler Anadol Yayıncılık

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Anadol Yayıncılık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 45

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 45 Cevapları Anadol Yayıncılık‘a ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Anadol Yayıncılık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 45

etti. Devlet, en parlak günlerini Mukan Kağan döneminde yaşadı. Mukan Kağan, ülkeyi amcası İstemi Yabgu ile yönetti. Bu dönemde İstemi Yabgu, İpek Yolu’nu kontrol altına alıp devleti ekonomik yönden güçlendirmek istiyordu. Altayların batısından Issık Gölü ve Tanrı Dağları’na kadar olan bölgeyi kısa sürede hakimiyeti altına aldı. Sâsânî İmparatorluğu ve Bizans Devleti ile iş birliği yaptı. İpek Yolu’nun kontrolünü ele geçirdi. Devletin sınırlarını Büyük Okyanus’tan Volga Nehri’ne kadar genişletti.

Mukan Kağan’ın ölümünden sonra çıkan taht kavgaları ve Çinlilerin yaptıkları baskılar sonucunda devlet iyice zayıfladı. Kök Türkler 582 yılında Doğu Kök Türkler ve Batı Kök Türkler olmak üzere ikiye ayrıldı. Doğu Kök Türk Devleti 630 yılında Çin egemenliği altına girdi, Batı Kök Türk Devleti ise Çin’e bağlı beyliklere ayrıldı. Konargöçer yaşamın etkileri Kök Türklerde de görülmüştür. Hayvancılık, Kök Türklerde önemli bir geçim kaynağıdır. Kök Türkler, taş yontma sanatıyla ilgilenmişlerdir. O dönemlerden kalma Balballar bu sanatın güzel örneklerindendir. Kök Türklerde devletin başında bulunan hükümdar, belirli zamanlarda toy adı verilen ziyafetler düzenler ve halkla kopuz eşliğinde eğlenirdi.

Orta Asya’da Türkler arasında Gök Tanrı inancı yaygındı. Ölümden sonra hayatın devam ettiğine inanılırdı. Ölen kişi değerli eşyalarıyla beraber kurgan denilen mezarlara gömülürdü. Devletin önemli işleri kurultay (kengeş) adı verilen mecliste görüşülürdü. Bir danışma meclisi olan kurultaya devlet hükümdarı Hakan’ın eşi, Hatun da katılırdı. Hakan olmadığı zamanlarda kurultaya Hatun başkanlık ederdi. Türk tarihinde kadın sosyal hayatın yanı sıra devlet yönetiminde de önemli bir yere sahipti. Hakan ülkeyi töre olarak adlandırılan, yazılı olmayan hukuk kurallarına göre yönetirdi. Orta Asya’da Türkler “On İki Hayvanlı Türk Takvimi”ni oluşturmuş ve kullanmışlardır. Bu takvimde her ay bir hayvan ismi ile ifade edilmiştir. Bu takvim sayesinde zamanın sistemli bir şekilde kullanılabilmesi sağlanmıştır.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

6. Sınıf Anadol Yayınları Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 45 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
love
1
unlike
0
happy
0
clap
0
confused
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!