Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
6. Sınıf Sosyal Bilgiler Anadol Yayıncılık

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Anadol Yayıncılık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 55

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 55 Cevapları Anadol Yayıncılık‘a ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Anadol Yayıncılık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 55

Emevi Devleti ve Kök Türklerin yıkılmasını fırsat bilen Çinliler, ticaret amacıyla kullanılan İpek Yolu’nu ele geçirmek için Orta Asya’da yayılmaya başladılar. Çinliler ile Abbasi Devleti artık komşu olmuşlardı. İki devlet arasında 751 yılında Talas Savaşı meydana geldi. Bu savaş sırasında Türkler, Abbasilere yardım ettiler. Türklerin yardımıyla Abbasi Devleti bu savaşı kazandı. Böylece Orta Asya’daki Çin tehlikesi ortadan kalktı. İslamiyet, Orta Asya ve Hindistan’a doğru yayılmaya başladı. Müslümanlar Çinlilerden kâğıt yapma tekniklerini öğrendi ve kültürel alanda gelişti. Talas Savaşı sonrasında Abbasiler, Türkleri ordu ve devlet yönetiminde önemli görevlere getirdi. Abbasi halifesi Mutasım, Bağdat yakınlarında sadece Türklerin yaşaması için Samarra şehrini kurdurdu. Bu gelişmelerden sonra İslamiyet Türkler arasında hızla yayılmaya başladı.

İlk Türk-İslam Devletlerinde Kültür ve Medeniyet

Türkler Orta Asya’da yaşadıkları dönemler de dâhil olmak üzere askerliğe her zaman büyük önem vermiştir. Savaşlarda milleti oluşturan tüm fertler, düşmana karşı birlikte mücadele etmiştir. Türklerde ordu-millet anlayışı hâkim olmuştur. Askerlik bir meslek olarak görülmemiştir. Bu anlayış İslamiyet’in kabulünden sonra da devam etmiştir. Türkler İslamiyet’teki gaza ve cihat anlayışını benimseyerek İslam uğruna fetihlere öncülük etmiştir. İslamiyet’in kabulüyle Türklerde göçebe yaşam tarzından yerleşik hayata geçiş hız kazanmıştır. Yeni şehirler inşa edilmiş, fethedilen şehirlerin gelişmesine katkı sağlanmıştır. Devleti yönetenler tarafından “Halka hizmet Hakk’a hizmettir.” düşüncesi benimsenmiş; bu sayede imaret, han, hamam, kervansaray, türbe, cami, mescit, şifahane, bimarhane vb. yapılar inşa edilmiştir. İslamiyet’in etkisiyle Türkler arasında kültürel değişimler hız kazandı. Dil, edebiyat ve sanat alanında yeni çalışmalar ortaya konuldu.
Semerkant, Buhara, Taşkent ve Horasan gibi Türklerin yoğun olarak yaşadığı şehirler ilmî açıdan İslamiyet’i temsil etmeye başladı. Bu şehirlerde çeşitli ilim ve kültür merkezleri açıldı. İbn-i Sina (Görsel 2.10), İmam Buhârî, Bîrunî, Kâşgarlı Mahmut, Ahmet Yesevî ve Yusuf Has Hacip gibi bilim, din ve edebiyat alanlarında çalışmalar yapmış bilim insanları yetişti. Kültürel gelişme ve değişmelerin hızlı meydana geldiği İslam coğrafyasında toplum içinde din ve bilim insanları itibar görürdü. Ayrıca insanlar arasında sıkı bir yardımlaşma ve dayanışma vardı.

Yardıma muhtaç kişilerin ihtiyaçlarının karşılanması için çeşitli hayır kurumları oluşturuldu. Türkler, İslam dünyasındaki iç çekişme ve kargaşa ortamına son vererek Müslümanları halifenin etrafında birleştirdiler. İlerleyen yıllarda Türkler İslam dünyasının koruyuculuğunu üstlendiler. Medrese, zaviye, cami, darüşşifa ve mescitler yaparak İslam kültür ve medeniyetinin gelişmesine katkıda bulundular. Bu amaçla Türkler, Nizamiye Medreselerini kurdular; burada bilim insanları, devlet adamları, mimarlar ve komutanlar yetiştirdiler. Nev (yeni) ve ruz (gün) kelimelerinin birleşiminden oluşan nevruz sözcüğü “yeni gün” anlamını taşımaktadır. On iki Hayvanlı Türk Takvimi’nde de yer alan Nevruz, Türklerde çok eskiden beri bilinmekte ve her yıl 21 Mart’ta törenlerle yılbaşı olarak kutlanmaktadır. Türkler, İslamiyet’i kabul ettikten sonra da Nevruz’u kutlamaya devam etmişlerdir. Ayrıca İslamiyet’in kabulüyle Türklerde dinî bayramlar da kutlanmaya başlanmıştır. Dinî bayramlar birlik ve beraberliğin gelişmesine katkı sağlamış, sosyal yapının güçlenmesinde etkili olmuştur.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

6. Sınıf Anadol Yayınları Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 55 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
5
clap
2
angry
1
love
1
unlike
0
happy
0
confused
0
sad

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!