Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
6. Sınıf Sosyal Bilgiler Anadol Yayıncılık

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Anadol Yayıncılık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 69

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 69 Cevapları Anadol Yayıncılık‘a ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Anadol Yayıncılık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 69

İpek Yolu (Harita 2.12), geçmiş dönemde kurulan devletler için önemli bir ekonomik gelir kaynağıydı. Bu yola hâkim olan devletler güçlenerek diğer devletlere üstünlük sağladı. Bu yüzden siyasi mücadelelere sahne oldu. Tarihte kurulan birçok Türk devleti, İpek Yolu için diğer devletlerle mücadele etti. Örneğin Asya Hun Devleti, Kök Türkler ve Uygurlar, Çin ile savaştı. Mete Han döneminde İpek Yolu ele geçirilerek Çin vergiye bağlandı. Osmanlı Devleti Dönemi’nde İstanbul fethedildikten sonra İpek Yolu’nun kontrolü tamamen Türklerin eline geçti. Ancak coğrafi keşiflerin yapılmasından sonra bu ticaret yolu eski önemini kaybetti. İpek Yolu sayesinde Doğu ile Batı kültürü arasında etkileşim oldu. İnsanlar ticaret yaparken kendi kültürlerini de başka yerlere taşıdılar. Gittikleri yerlerde gördükleri kültürel özellikleri ise kendi ülkelerine getirdiler. Örneğin Avrupalılar, Haçlı Seferleri sırasında kâğıt, matbaa, barut ve pusulayı Doğu kültüründen öğrendi. Avrupa toplumu kâğıt ve matbaayı kullanmaya başlayınca kültürel alanda da gelişme gösterdi. Pusulayı kullanan Avrupalılar, coğrafi keşifler sonucunda ekonomik anlamda güçlendi.

Baharat Yolu

Baharat Yolu, Hindistan’dan başlayarak Avrupa’ya kadar uzanan önemli bir ticaret yoludur. Bu yol sayesinde uzun yıllar boyunca Doğu’da üretilen baharatlar Batı’ya taşındı. Baharatlar doğu ülkelerinde eskiden beri kullanılırdı. Bunlar arasında tarçın, kakule, zencefil, karabiber, safran, nane, kekik, kırmızıbiber, zerdeçal gibi ürünler bulunmaktaydı. Orta Çağ’da Avrupalı soyluların baharatları kullanmasıyla beraber baharatların ticari değeri arttı. Bu yüzden bir ticaret yolu kuruldu. Hindistan’dan yola çıkarılan baharatlar Aden Körfezi ve Basra Körfezi’nden Kızıldeniz’e ve Mısır’a, buradan da gemilerle Avrupa’ya taşınıyordu. Baharat ticareti uzun yıllar Müslümanlarla Venediklilerin elinde kaldı.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

6. Sınıf Anadol Yayınları Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 69 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
10
angry
2
love
1
clap
1
sad
0
happy
0
confused
0
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!