Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
6. Sınıf Sosyal Bilgiler Anadol Yayıncılık

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Anadol Yayıncılık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 91

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 91 Cevapları Anadol Yayıncılık‘a ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Anadol Yayıncılık Ders Kitabı Cevapları Sayfa 91

Aşağıdaki soruları 89 ve 90. sayfada verilen haritaları dikkate alarak cevaplayınız.

1. Topraklarının tamamı Ekvator’un kuzeyinde yer alan kıtalar hangileridir?

  • Cevap: Dünyamız tam yuvarlak şekilde değildir geoit adı verilen kutuplardan basık Ekvator’dan biraz şişkin bir şekli vardır. Ekvator dünyamızın tam ortasından enlemesine ikiye bölen hayali çizgiye denir. Fakat Ekvator’un belirleyici unsurları vardır. Bunların başında mevsim günle gecenin eşit olması ve de güneşin yatay değil tam dik olarak geçmesi gibi özelliklerle ekvatorda olduğunuzu anlayabilirsiniz. Ekvator’un kuzeyinde yer alan kıtalar eski kıta diye bildiğimiz kıtalardır. Bu kıtalar Asya ve Avrupa kıtaları kıtalarıdır. Amerika kıtası kuzeyden güneye doğru uzanan bütün bir kıta olduğu için Ekvator’un kuzeyinde Kuzey Amerika bulunur.

2. Topraklarının tamamı Ekvator’un güneyinde yer alan kıtalar hangileridir?

  • Cevap: Bildiğimiz gibi Ekvator Kutup noktalarından eşit uzaklıktaki noktaları birleştiren ve dünyayı iki eşit parçaya bölen hayali çizgiye verilen isimdir. Ekvator’un kuzeyinde kalan yarım küreye Kuzey yarım küre yarın güneyinde kalan küreye ise Güney Yarım Küre denilmektedir. Ekvator Güneş ışınlarını 21 Mart ve 23 Eylül’de dik açı ile alır yıl boyunca sıcaktır. Yükseltici hava hareketleri olduğu için bol yağış alır. Gece ve gündüz süreleri yıl boyunca eşittir. 12’şer saat gece ve gündüz yaşanır. Yani bu hayali dediğimiz çizgi görülmese de Ekvator ve varlığını hissettirir. Ekvator’un güneyinde Güney Kutup noktasında bulunan Antarktika kıtası Avustralya kıtası ve de Güney Amerika kıtası bulunmaktadır.

3. Ülkemizin çevresinde hangi kıtalar bulunmaktadır?

  • Cevap: Ülkemizin topraklarının büyük bir kısmını Asya kıtasında yer almaktadır. Bu bölüme Anadolu adı verilmektedir. Diğer tarafı İstanbul Boğazı ve Çanakkale boğazı ile ayrılan Avrupa kıtasındadır. Bu kısmı ise Trakya denilir. Ülkemizin etrafındaki kıtalar üste doğuda Asya batıda Avrupa güneyde ise Afrika bulunmaktadır.

4. Topraklarının tamamı başlangıç meridyeninin doğusunda yer alan kıtalar hangileridir?

  • Cevap: Başlangıç meridyeni yani baş Meridyen diye bildiğimiz Meridyen sıfır olarak kabul edilir. Başlangıç meridyeni Londra’nın güneydoğusunda bulunan Greenwich Gözlemevi üzerinden geçtiği kabul edilir. Baş meridyenin batısında kalan kısma Batı yarım küre doğuda kalan bölgeye de Doğu yarım küre adı verilmektedir. Doğu yarım kürede bulunan kıtalar eski kıta diyebildiğimiz Avrupa Asya Afrika ve Avustralya’dır.

5. Topraklarının tamamı başlangıç meridyeninin batısında yer alan kıtalar hangileridir?

  • Cevap: Bildiğimiz gibi başlangıç meridyeni Londra’da bulunan Greenwich gözlem evinden geçmektedir. Başlangıç meridyeninin batısında kalan kıtalar Batı yarım kürededir burada Kuzey Amerika ve Güney Amerika kıtaları bulunur.

6. Kuzey kutup noktasına en yakın olan kıtalar hangileridir?

  • Cevap: Kuzey kutbu dünyanın en Kuzey noktasıdır. Kuzey kutbunda Güney kutbunda olduğu gibi büyük bir kıta bulunmamaktadır. Burada sadece bir ada olan Grönland bulunur. Kuzey kutbuna yakın olan bölgeler Asya kıtası Avrupa kıtası Kuzey Amerika kıtasıdır.

7. Doğusunda Avrupa ve Afrika kıtasının olduğu okyanus hangisidir?

  • Cevap: Doğusunda Avrupa ve Afrika kıtasının olduğu Okyanus Tabii ki de Atlantik Okyanusu bildiğimiz okyanustur. Atlantik Okyanusu’nun batısında ise Kuzey Amerika ve Güney Amerika vardır. Büyük okyanus edebildiğimiz Pasifik Okyanusu’nun doğusunda Kuzey ve Güney Amerika aklında ise Asya kıtası ve Avustralya vardır. Diğer 3. Okyanus ise Hint Okyanusu dur Hint Okyanusu’nun doğusunda Avustralya kuzeyinde Asya Hindistan Yarımadası batısında ise Afrika bulunmaktadır.

8. Ülkemizin Ekvator’a ve başlangıç meridyenine göre konumunu belirtiniz.

  • Cevap: Ülkemiz başlangıç meridyenine göre Doğu yarım kürede ekvatora göre ise Kuzey Yarım Küre’de yer alır. Ülkemiz 36 42 kuzey paralelleri ile 26-45 doğu meridyenleri arasında yer almaktadır.

6. Sınıf Anadol Yayınları Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 91 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
422
angry
420
clap
200
unlike
101
love
51
sad
43
confused
30
happy

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!