Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
6. Sınıf Türkçe Çalışma Sayfaları

6. Sınıf Türkçe Çalışma Sayfaları Kitabı Cevapları 5. Ünite Sayfa 2

6. Sınıf Türkçe Çalışma Sayfaları Kitabı Cevapları 5. Ünite Sayfa 2 Meb Yayınlarına ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

6. Sınıf Türkçe Çalışma Sayfaları Kitabı Cevapları 5. Ünite Sayfa 2

BÜYÜK SELÇUKLU DEVLETİ
Büyük Selçuklu Devleti; Selçuk Bey tarafından 1020’li yıllarda temelleri atılmış, yeğenleri Tuğrul ve Çağrı Beyler tarafından bağımsız hâle getirilmiş bir Türk devletidir. Büyük Selçuklu Devleti, 1037 yılında devlet hâline gelip bağımsızlığını ilan etti. Bağdat’ı başkent yaparak Mezopotamya’dan İç Asya boylarına kadar sınırlarını genişletti ve dönemin en büyük Türk devleti hâline geldi. Büyük Selçuklu Devleti, 1092 yılında iç karışıklıklar neticesinde parçalanarak dörde bölündü daha sonrasında ise beyliklere ayrıldı.
Büyük Selçuklu Devleti’nde ülke toprakları hanedanın ortak malı sayılıyordu. Başkentte oturan sultan, devletin mutlak sahibiydi. Sultan, eğitime büyük önem verirdi. Medreselerde din konularının yanı sıra matematik, felsefe, dil ve edebiyat gibi dersler de okutuluyordu ve medreselerde zengin kitaplıklar vardı. Büyük Selçuklular Arapçayı din ve bilim dili, Farsçayı edebiyat ve devlet dili, Türk- çeyi ise halk arasında, saray ve orduda günlük konuşma dili olarak kullanıyorlardı. Çift başlı kartal Selçuklularda önemli bir semboldü.

ANADOLU SELÇUKLU DEVLETİ
Büyük Selçuklu Sultanı Melikşâh tarafından Anadolu’nun fethiyle görevlendirilen Süleymanşâh, kısa zamanda İznik’e kadar bütün Anadolu’yu ele geçirdikten sonra Büyük Selçuklu Devleti’ne bağlı olarak Anadolu’da egemenliğini kurdu. 1075 yılında İznik’te bağımsızlığını ilan eden I. Kılıçarslan, Anadolu Selçuklu Devleti’nin ilk hükümdarıdır. Anadolu Selçuklu Devleti, Haçlı Seferlerine karşı mücadele ederek Anadolu’nun İslamlaşmasında ve Türkleşmesinde önemli rol oynadı. Anadolu Selçuklularında ülke toprakları hanedanın ortak mülküydü. Devletin tek sahibi sultandı. Eğitim önemliydi. Başlıca eğitim kurumları medreseler olup buralarda dinî konuların yanı sıra diğer ilimler tahsil edilmekteydi. Anadolu Selçukluları zamanında bilim dili Arapça, devletin resmi dili ve edebiyat dili Farsça idi. Türkçe ise günlük konuşma dili olarak kullanılıyordu.

  • Cevap:

A) Aşağıdaki ifadeleri inceleyiniz. Okuduğunuz metinlere göre doğru olanların sonuna “D”, yanlış olanların sonuna “Y” yazınız.
1. Anadolu Selçuklu Devleti’yle Büyük Selçuklu Devleti aynı tarihte kurulmuşlardır. (Y)
2. Hem Büyük Selçuklu Devleti’nde hem de Anadolu Selçuklu Devleti’nde Türkçe, resmî dil olarak kullanılmaktaydı. (Y)
3. Anadolu Selçuklu Devleti zaman içeresinde Büyük Selçuklu Devleti’nden ayrılarak bağımsız bir devlet olmuştur. (D)
4. Hem Büyük Selçuklu Devleti’nde hem de Anadolu Selçuklu Devleti’nde Arapça, din ve bilim dili; Farsça, edebiyat ve devlet dili olarak kullanılsa da ikisi de bağımsız birer Türk devletidir. (D)
5. Devletin hanedan üyelerinin ortak malı sayılması geleneği, ülke topraklarının bölünerek devletlerin parçalanmasına yol açmıştır. (D)
6. Her iki devlet de aynı topraklarda hüküm sürmüştür. (Y)

B) Okuduğunuz iki metni konu yönüyle karşılaştırarak düşüncelerinizi yazınız.

  • Cevap: İki metinde de devletlerin tarihi anlatılmıştır.

C) Aşağıda, okuduğunuz metinlerde geçen bazı tamlamalar verilmiştir. Bu tamlamaların karşılarına çeşitlerini örnekteki gibi yazınız. (Sıfat Tamlaması / İsim Tamlaması)

  • Cevap:

D) Metinlerden bulduğunuz tamlamaları aşağıya yazınız.

  • Cevap:

→ eğitim kurumları
→ bilim dili
→ resmi dili ve edebiyat dili
→ günlük konuşma dili

6. Sınıf Türkçe Çalışma Sayfaları Kitabı Cevapları 5. Ünite Sayfa 2 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!