Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
6. Sınıf Türkçe Çalışma Soruları

6. Sınıf Türkçe Çalışma Soruları 4. Tema Cevapları

“6. Sınıf Türkçe Çalışma Soruları Cevapları 4. Tema Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

6. Sınıf Türkçe Çalışma Soruları 4. Tema Cevapları

6. Sınıf Türkçe Çalışma Soruları Cevapları 4. Tema Sayfa 20

1. Aşağıdakilerin hangisinde “bağlamak” sözcüğünün cümlede kazandığı anlam ayraç içinde yanlış verilmiştir?

A) Atı bahçenin çitine bağlayıp eve doğru yürüdüler. (Bir şeyi bir yere veya bir şeye tutturmak)
B) Nazik davranışları beni ona her gün biraz daha bağlıyor. (Gönlünü kazanmak)
C) Aileler çocuklarını kitaba bağlamak için onlara örnek olmalıdır. (Anlaşma yapmak)
D) Trafik kuralları toplumun tüm bireylerini bağlar. (Uyulması zorunlu olmak)

  • Cevap: C

2. Aşağıdaki atasözlerinden hangisi “Susmak bazen konuşmaktan daha iyi sonuç verir.” anlamı taşımaktadır?

A) İki dinle, bir söyle.
B) Söz gümüşse sükût altındır.
C) Söz var, iş bitirir; söz var, baş yitirir.
D) Büyük lokma ye, büyük söz söyleme.

  • Cevap: B

3. Konuşma derslerinde öğrencilere “Bir yerden geçerken dikkatiniz çevrenizde olsun,—-, ne söylenmekte?” uyarısı yapmışımdır. “İşin dedikodusu için değil, ne olup bittiğinden, ne var ne yok, haberli olmanız için.” demişimdir. Anlama güçlüğü çekenlerin dikkat edeceği önemli noktalardan biridir bu. Bu metinde boş bırakılan yere aşağıdaki deyimlerden hangisi getirilmelidir?

A) kulak tıkayın
B) kulak arkası edin
C) kulak verin
D) kulağınızı duvar edin

  • Cevap: C

4. Ne kadar saklamaya çalışsak da gerçekler er geç ortaya çıkar. Aşağıdaki atasözlerinden hangisi bu cümleye anlamca en yakındır?

A) Yalancının mumu yatsıya kadar yanar.
B) Güneş girmeyen eve doktor girer.
C) Gün doğmadan neler doğar.
D) Doğru söyleyeni dokuz köyden kovarlar.

  • Cevap: A

5. Adam hastanenin bekleme odasına girdi. Odada tek başına oturan çocuğa dikkatlice baktı. Çocuk, odada arkasına yaslanmış oturuyordu. Yavaşça ona yaklaştı. Çocuk üşümüş, korkmuş görünüyordu. Yanına oturdu ve elini çocuğun omzuna koydu. Bu metinde aşağıdaki hikâye unsurlarından hangisi yoktur?

A) Yer
B) Kişi
C) Zaman
D) Olay

  • Cevap: C

6. Şiir, bize maddi alışverişlerin ötesindeki ufku işaret eder. Hayat bu kadar değildir. Daha da fazlasını fark edebilmek için şiir, gözümüzü açar. Çocuklar iyi şiirle ne kadar önce tanışır, bütünleşirse ve şiire, hayatlarında ne ölçüde yer açarlarsa ufkun ötesine dair hayalleri kadar umutları da canlı olacaktır. Böylece şiirle kurdukları diyaloğu ilerleyen yaşlarda sürdüreceklerdir.
Bu metnin dil ve anlatımıyla ilgili aşağıda- kilerden hangisi söylenemez?

A) Zıtlıklardan yararlanılmıştır.
B) Karşılaştırma yapılmıştır.
C) Deyim kullanılmıştır.
D) Kişisel görüşlere yer verilmiştir.

  • Cevap: A

6. Sınıf Türkçe Çalışma Soruları Cevapları 4. Tema Sayfa 21

7. O güzelim şehir, İstanbul (1) Aklından hiç çıkmıyordu Fatih Sultan Mehmet’in (2) Bütün hayallerini ve planlarını bu fetih üzerine kurmuştu (3) Onun; bu fetih sürecinde devamlı akıl aldığı, ilmine hayran olduğu bir hocası vardı: Akşemseddin (4) Bu metindeki numaralanmış yerlerin hangisinde üç nokta (…) kullanılmalıdır?

A) 1
B) 2
C) 3
D) 4

  • Cevap: A

8. Bu bilgilerden aşağıdakilerin hangisine ulaşılabilir?

A) Toplam kütüphane sayısı her yıl artmıştır.
B) Halk kütüphanesi sayısı önceki yıla göre azalmıştır.
C) Üniversite kütüphanesi sayısı, halk kütüphanesi sayısından azdır.
D) Millî Kütüphane sayısı, eğitim kurumu kütüphanesi sayısından fazladır.

  • Cevap: C

9. Kestane Pazarı’nda kuş satan bir dükkân gördük. Ablamla dükkânın önündeki kafese gülümseyerek yanaştık. Cıvıl cıvıldı kafesteki kanarya. Kanaryanın şen şakrak ötüşü bizi büyüledi. Bu yüzden onu almaya karar verdik. Bu metinde aşağıdaki hikâye unsurlarından hangisine ver verilmemiştir?

A) Yer
B) Zaman
C) Kişi
D) Olay

  • Cevap: B

10. Oğuzların bir boyu olarak Orta Asya’dan Anadolu’ya geldiler. Ormanlık dağları mesken tuttular. Göçebe hayattan vazgeçmeden ormancılık ve ağaç işleriyle uğraştılar. “Tahtacı” diye bilinen Türkmen oymakları hâlen Ege ve Akdeniz bölgelerinde yaşamaya devam ediyor. Bu metinde “Türkmen oymakları” ile ilgili aşağıdakilerden hangisine değinilmemiştir?

A) Yaşadıkları yere
B) Hangi işlerle uğraştıklarına
C) İnanç ve âdetlerine
D) Nereden göç ettiklerine

  • Cevap: C

6. Sınıf Türkçe Çalışma Soruları Cevapları 4. Tema Sayfa 22

11. (1) Muz, aslında bir ağaç türü değildir. (2) Maydanoz, dereotu gibi otsu bitki türleri arasında yer alır. (3) Muzun ana vatanı Güney Asya’dır. (4) Ayrıca bu tür otsu bitkiler içinde boyu 8-9 metreye ulaşabilen tek örnektir. Numaralanmış cümlelerden hangisi bu metnin anlatım akışını bozmaktadır?

A) 1
B) 2
C) 3
D) 4

  • Cevap: C

12. Başarı ve başarısızlıklarımızın nedeni de sonucu da genellikle kendimizdedir. Öyleyse yüzünü kendine döndür. Pireyi deve yapmaya gerek olmadığı açıktır. Çünkü telaşların başarısızlıklara ilaç olduğunu doğrusu ben hiç görmedim. Ancak pireleri görmezlikten gelmenin de doğru olmadığı açıktır. Unutma ki görmezden geldiğimiz küçük sorunlar birike birike yaşam akışımızı değiştirebilecek nitelik kazanabilir. Bu metinden aşağıdakilerden hangisi çıkarılamaz?

A) Olaylar karşısında eli ayağı dolaşmanın insana bir faydası olmaz.
B) Önemsiz bir şeyi abartmanın başarıya bir katkısı olduğu söylenemez.
C) Göz ardı ettiğimiz ufak problemler ilerde önümüze çıkabilir.
D) Birey, başarısızlığını başka bir olaya veya kişiye bağlamaktan kaçınmamalıdır.

  • Cevap: D

6. Sınıf Çalışma Soruları Türkçe 4. Tema Cevapları Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
13
love
3
confused
2
sad
1
clap
1
angry
0
happy
0
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!